ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ

 

Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко
 
ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ
Како да помогнете свом детету?
 
Не нашкодити – Шта је то грех?
 
Дешава се да на исповест дође сасвим мало дете и, када свештеник почне да говори с њим о гресима, оно гледа у њега и не схвата о чему је реч. Тада га свештеник пита:
– Јеси ли се када постидео?
– Јесам – одговара малишан и почиње да прича када се чега постидео: када није послушао маму, када је узео нешто без питања… Тада му свештеник каже:
– Е, то је грех, савест ти говори да си учинио нешто што није добро.
Стид је први индикатор греховности како код одраслих, тако и код деце.
Али, дечију душу не помрачују само рђави поступци. Рђаве помисли понекад више узнемиравају децу него рђава дела. Деца се ужасавају мисли које им долазе у главу. Говоре ближњима:
Неко ме просто наговара да говорим ружне речи,а ја то не желим.
То је веома важан моменат и родитељи су апсолутно дужни да га искористе да би повели разговор с дететом.
Знаш, о томе треба да кажеш на исповести. То лукави хоће да одвуче твоју вољу на своју страну. Ако се не будеш борио с њим (тако што ћеш се помолити и прекрстити), може те савладати – тако треба да кажу одрасли. Ако дете говори с родитељима о ружним помислима, значи да има у њих поверења и да се не затвара у себе. Таквом детету треба одмах помоћи да схвати разлику између греха и себе, да грех и оно нису исто, да зле помисли нису његове и да не треба да их прихвата као своје.
Дете треба да научи да мисли овако: „То није моје, ја се тих помисли не бојим, ја могу да их победим“.
Многа деца разговарају са одраслима о рђавим помислима. Муче их снови, за време молитве нападају их помисли… Ако покажу жељу да о томе говоре родитељима, то је најпогодније време да им се уручи оружје за духовну борбу: крсно знамење, молитва, исповест. Када дете почне да се моли, оно види како након молитве одступају зле помисли. Ако помисли не одлазе, треба уложити више труда, продужити молитву и на крају победити. Сама могућност да се победи грех веома је важна за дете. Спознати своју победу значи спознати моћ над грехом и осетити у томе помоћ Божју. Тиме човек духовно узраста.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *