ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ

 

Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко
 
ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ
Како да помогнете свом детету?
 
Дечји пост
 
Зашто је уопште потребан пост? Да би човек смиривао своје страсти. Дечји пост треба да буде примерен снази малог човека. Одатле проистиче да дете треба да спутава своје тело у границама својих могућности. Ако не може без чоколаде, боље нека је једе него да почне да краде или једе кришом од родитеља. Пост треба да почне сопственом жељом и молитвом духовника, али духовник није гуру, већ учитељ и саветник. Ако се ваше мишљење разилази са мишљењем духовника, дете треба да слуша родитеље, зато што ће главни одговор пред Богом за своје дете дати родитељи и то на првом месту отац, као глава породице.
Оно што је најважније у погледу поста није количина меса које се одричемо, већ духовна корист која се њиме стиче. До седме године дете треба да расте и зато га не треба оптерећивати постом. Пост се за дете састоји у томе да не гледа телевизор, да се не препире с мајком, да слуша родитеље, да уредно држи своје ствари. Није ствар у храни, већ у духу – у духу и стварима којих може да се одрекне. Ако не може да се одрекне мрсне хране, боље нека је поједе него да буде гладно и љуто на родитеље и на Бога због Његовог поста.
Али, како објаснити детету зашто не треба да једе чоколаду или да игра игрице на рачунару за време поста? Оно још увек слабо схвата шта је то пост. Оно једино разуме да не сме да се игра и да једе. Зато се трудите да му објасните кратко и јасно: „Не треба да једеш јер Бог то не допушта, а ако си ипак појео, покај се због тога“ – без сувишних објашњења којима дечји ум није дорастао, нити је душа сазрела да их прихвати. Кратке и сликовите речи су у том узрасту ефектније од дугачких тријада.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *