ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ

 

Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко
 
ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ
Како да помогнете свом детету?
 
Уочи прве исповести
 
Уочи прве исповести свога детета родитељи треба добро да се помоле и да поразговарају у поверењу са дететом. Могу му рећи шта је то Света Тајна исповести, шта је то покајање у Цркви, како Бог воли човека и како је милостив према њему… Не треба говорити детету о његовим гресима и о томе како Бог кажњава људе због грехова. Не треба детету представљати Бога као Страшног Судију и Онога који кажњава. „Господ је наш Отац Који нас воли“ – тако дете треба да мисли о Богу. И, наравно, треба му говорити о улози свештеника. Дете треба да зна да постоји свештенство, да постоји послушност, да постоји Света Тајна свештенства. Само, све то треба испричати тако да буде разумљиво детету.
Отац и мајка треба унапред добро да промисле о томе где ће дете први пут отићи на исповест и ко ће га исповедити. Прва исповест се не сме препустити случају. У великим храмовима, где свакодневно прође огромна бујица људи, свештеник, исцрпљен од мноштва духовних проблема људи који често нису психички здрави, тешко да ће моћи да посвети пажњу детету које се ту случајно затекне. „Ма, какве проблеме оно може да има?“ – помислиће и неће обратити пажњу на дете. А то ће бити трагедија за малог исповедника.
За прву исповест дете треба припремати и чинити све што је у нашој моћи да она постане подстрек за рађање нечег новог у његовој души. То је основни задатак родитељског васпитања. Чак и у великој парохији можемо замолити свештеника да одвоји посебно време за прву исповест детета које ће му доћи, замолити га да се макар мало упозна с њим, да би оно осетило на себи љубазан поглед, топлу руку и мио осмех свештеника, да би свештеник могао да каже детету реч утехе и охрабрења – а то је веома важно.
Уколико је породица уцрквењена и родитељи имају духовника коме се обраћају, а духовник уз то зна проблеме те породице, неће бити никаквих тешкоћа са избором свештеника. Он ће сам наћи могућност да поразговара с дететом зато што добро схвата колико је значајна прва исповест у животу малог хришћанина. Као што птић у гнезду препознаје мајку, тако и дете при првој исповести препознаје у свештенику духовно сродство и више се никада не одваја од њега. Прва исповест запечаћује у души детета лик свештеника и учитеља и стога утисак који она оставља бива тако благодатан и снажан.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *