ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ

 

Свештеник Георгије Ромањенко, Свештеник Александар Иљашенко
 
ДЕЧИЈА ИСПОВЕСТ
Како да помогнете свом детету?
 
Устаните и осоколите се![1]
(Уместо закључка)

 
„Чеда, устаните и осоколите се: велика је милост и љубав Сина Мог према онима који се кају. Он је, Безгрешан, претрпео Крст управо зато да искупи грехе целог света. Нека свако од вас са несумњивом надом приступа Њему на исповест, јер је таквих Царство Божје. Нека нико од оних који приступају Спаситељу отвореног, искреног срца и скрушене душе, не оде са исповести неисцељен и неутешен. Ако се први пут припремате за ову Тајну која нам дарује исцељење, послушајте шта ћу вас посаветовати:
Присетите се грехова које сте учинили и при том прво исповедите оне најтеже и најсрамније, нимало не оправдавајући себе и не умањујући своју кривицу; јер срамни греси поништавају се стидом претрпљеним њиховим обелодањивањем на исповести.
Постарајте се да пре исповести осетите мржњу и одвратност према учињеним гресима. Знајте: ко омрзне своје грехе до смрти, томе ће они бити опроштени само нека им се више не враћа. Ово се односи на тешке, смртне грехе, од којих су највећи: мржња, клевета, крађа, изговарање срамних речи и слично.
Немојте превише туговати због грехова које увиђате у себл и због којих приносите покајање, да не паднете у униније (=тугомору, чамотињу) и очајање, што је горе од смрти. Знајте да је Божанствени Син Мој понео на Својим плећима тешко бреме ваших грехова, када је завапио на Крсту: Боже, Боже Мој, зашто си Ме оставио? (Мт.27,46). Рекао је то да никога од вас не би оставила благодат Божја.
Потпуно верујте да ћете, уколико се исповедите искрено и чистог срца, примити у овој Светој Тајни лековиту силу Светог Духа. Када вас та сила осени, она ће спржити грехе, исцелити крвоточиву рану срца, приволети вам душу ка врлинама противним гресима који су вам опроштени, ради славе имена Господа нашег Исуса Христа.
Испуните оно што сам вам рекла и умолићу Сина Свог да вас удостоји причешћа животворним Тајнама Својим и да буде с вама занавек. Нећу се удаљити од вас и покрићу вас Својим омофором од сваког зла, само прибегавајте Мени у молитвама свих дана живота вашег.“
Још један мали савет читаоцима: приступајте исповести као да је прва и последња. Зна ли ко од нас шта нам доноси сутрашњи дан? Не усуђујте се да ни у мислима преварите свештеника, јер Бог све види и све ваше мисли унапред зна. Немогуће је обманути Вишњег Судију. Онај ко је неискрен на исповести обмањује самог себе.
„Нека ме сав свет осуди, само ме Ти, Господе, немој осудити“ – с таквим расположењем треба приступати крсту и Еванђељу. Заиста, осуђујући себе саме, сваки пут одлазимо са исповести оправдани и помиловани од Бога.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Протојереј Артемије Владимиров, Моја прва исповест, Москва, 1998. год.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *