NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslovlje svetootačkog podviga i iskustva » PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Sveštenik PAVLE Gumerov
PRAVOSLAVNA ASKETIKA ZA MIRJANE

 
Glava VIII
GNEV – „UBICA LJUBAVI“
 
Jedan specialista za porodična i bračna pitanja gnev je nazvao ubicom ljubavi. Reč je bila o porodičnom životu međutim, taj izraz se može pripisati iljudskim odnosima uopšte. Razdražljivost i gnev ne samo da bivajurazlozi konflikata, nego iubice osećanjaljubavi, druženja, simpatije i poštovanja. U trenutku gneva se menja naš odnos prema čoveku, jer njegove osobine i omiljene navike, koje su nas nekad možda oduševljavale, izlaze pred nas sada u promenjenom, unakaženom, tj. karikaturnom obliku. Kao što se kaže, od ljubavi do mržnje je jedan korak.
Toliko se čovekov izgled izmeni u nastupu gneva i besa, da ako se pogleda u ogledalo, jednostavno se užasne i ne prepozna sebe. Međutim, gnev ne pomračuje samo (i toliko) lice, koliko dušu. Razgnevljeni postaje obuzet zlim duhom gneva. Veliki broj ubistava se dešava ne zbog pljačke, uništavanja svedoka ili konkurencije, već naprosto zbog vatrene svađe ili tuče. Naravno, po pravilu, sve je to propraćeno alkoholom. Prijatelji i bliski poznanici, a nekada i najbliži, ljudi koji su rod jedni drugima, koji su zajedno nedavno pili, u nastupu pijanog gneva se hvataju za noževe i događa se nepopravljivo.
U škrtim policijskim izveštajima se to naziva „ubistvo kao posledica porodičnog nasilja“. I takvih ubistava je, ponavljam, ogromna većina.
Ali, čak i ako ne dođe do fizičkog nasilja, svaka manifestacija gneva iznutra ubija našu dušu i uništava odnose sa bližnjima. Koliko se samo brakova raspalo zbog stalnih zavada i rasprava među supružnicima i koliko rođaka i bivših prijatelja godinama ne opšti, jer su se nekad zavadili zbog pravih pravcatih sitnica.

Ključne reči:

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *