OČINSKE POUKE

 

OČINSKE POUKE
(IZBOR IZ PISAMA I BESEDA)

 

 
O GNEVU
 
Budi krotak i nemoj se gneviti, jer je gnev plod egoizma i samovolje dok je, naprotiv, krotost plod smirenog srca i odsecanja samovolje. Kad se neko razgnevi, njegov um gubi razboritost. On usled toga gubi staloženost i pristaje na izgovaranje nedoličnih reči.
Sveti Oci su sve strasti upoređivali sa trovanjem, a posebno su sa njim upoređivali gnev. Kad je čovek zatrovan, on gubi svoje dostojanstvo i pred svima se pokazuje kao bezumnik, što se takođe dešava i kad se razgnevi razdražljiv čovek.
Gospod nam kaže: Naučite se od mene jer sam ja smiren i krotak srcem, i naći ćete pokoj dušama svojim (Mt. 11;29). Da bismo zadobili mirnu savest, moramo ugušiti i iskoreniti zver gneva, čije je leglo egoizam.
Kada se dogodi da te neko osuđuje, bilo pravedno ili usled neodmerenosti, uzdrži se i potisni unutrašnju pometnju, zatvori usta i počni da izgovaraš unutrašnju molitvu. Istog trenutka, videćeš da je zver ugušena! Međutim, svaka pobeda podrazumeva borbu. Ukoliko želiš da potčiniš i
iskoreniš strasti, nauči se da zavoliš smirenje i samoprekorevanje. Tvoje strasti he jedino na taj način iščeznuti i biti izbrisane.
Kad te nadvlada gnev, trebalo bi da shvatiš da ga ti pothranjuješ, i da ćeš ga sledećeg puta zateći još snažnijeg. Međutim, ukoliko ga na način koji smo već spomenuli ugušiš čim se pojavi, shvatićeš da ga izgladnjuješ, i kad se pojavi sledećeg puta biće slabiji, a zatim još slabiji, da bi vremenom tvoj gnev bio sasvim isceljen.

Jedan komentar

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.