ОЧИНСКЕ ПОУКЕ

 

ОЧИНСКЕ ПОУКЕ
(ИЗБОР ИЗ ПИСАМА И БЕСЕДА)

 

 
О СТРАСТИМА
 
1. Бори се, чедо моје, јер је пут Божији узан и трновит, али не по природи него због наших страсти. Будући да желимо да из свог срца искоренимо страсти које подсећају на трновито корење и да уместо њих засадимо корисно растиње, природно је да ћемо се много намучити, да ће крв потећи из наших руку и да ће наша лица бити у зноју. Понекад ће нас надвладати очајање, када видимо да је свуда корење, да су свуда страсти!
С надом у Христа који поправља наше душе, марљиво радимо на очишћењу земље нашег срца. Трпљење, плач, смирење, послушање и одсецање самовоље представљају врлине које ће нам помоћи да је обрадимо. Морамо употребити сву своју снагу а онда ће Бог, видевши наш труд, доћи и благословити га, и ми ћемо узнапредовати.
Буди храбар, јер је напор привремен и краткотрајан, а награда на небесима велика. Бори се и бдиј над својим помислима. Чврсто се држи наде, јер то показује да је твоја кућа саграђена на стени, а стена је наш Христос.
2. Не потхрањуј своје страсти тако што ћеш им попуштати, да касније не би осећао бол и жалост. Трудите се сад колико год можете јер ће страсти, уколико се за њих не побринемо, временом постати друга природа. Покушај онда да се избориш са њима! Међутим, уколико се сад законито бориш са њима, као што ти и саветујемо, благодаћу Божијом бићеш ослобођен и срећан.
Оно што треба да нам буде важније од свега јесте брига како да очистимо срце од страсти и како да умиримо страсти и пороке. Посете благодати Божије које нам Бог повремено шаље ради утехе не играју важну улогу, јер долазе и одлазе. О, те страсти! Оне су као корење са трњем! Колико мука, колико бола, каквих суза и каквих молитава је потребно да би човек нашао малу утеху! То је истинско мучеништво!
4. Молим се милосрдном Богу да ти покаже пут спасења и да те, као јелена поведе ка живим водама освежења. Човек је препун страсти, недостатака, итд. Да би их се ослободио, мора да ступи у крваву битку и кад их уз помоћ Божију једном победи, још у овом животу добија обећање будућег венчања са Јагњетом које су окрутно заклале сурове и од Бога проклете руке.

One Comment

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?