ОЧИНСКЕ ПОУКЕ

 

ОЧИНСКЕ ПОУКЕ
(ИЗБОР ИЗ ПИСАМА И БЕСЕДА)

 

 
УВОД
 
Пре неколико година почели смо да сакупљамо писма нашег многопоштованог старца Јефрема, упућена његовим духовним чедима – монасима, монахињама и мирјанима, који су нам их на наш захтев ревносно уступили. Из тих писама издвојили смо одломке који се односе на духовна питања. Распоредили смо те одломке по одређеним темама и на тај начин добили десет приручника, од којих је сваки садржао ставове, мишљења, савете и, уопштено говорећи, све оно што богопросветљени духовни отац може да понуди својим чедима. Ти списи су плод његовог вишегодишњег труда да практично оствари све оно што су нам свети Оци предали као духовно наслеђе (в. 1. Тим. 1;14).
Ови приручници били су подељени врло ограниченом броју његових духовних чеда као помоћ у њиховој духовној борби. Следећи њихове савете и охрабрења, прихватили смо да објавимо ову књигу, комбинујући ове приручнике и додајући им извесне одломке из Старчевих омилија. Како се у грчком издању налази неколико одломака који само понављају идеје изражене више пута у самом тексту, они су, уз Старчев благослов, изостављени у овом преводу. Молимо се да сви, који читају ову књигу у доброј намери и са побожном ревношћу, нађу у њој душевну корист и да се са уживањем напоје духовном водом нашег многопоштованог Старца.
Дужност нам је да се захвалимо свима који су на различите начине допринели комплетирању овог издања, и молимо се да их Бог обилато награди.
Ова књига је посвећена свима онима што корачају уским и тешким путем који води у вечни живот.
 
Оци Светог манастира Филотеја
 
 

 
 

One Comment

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?