ОЧИНСКЕ ПОУКЕ

 

ОЧИНСКЕ ПОУКЕ
(ИЗБОР ИЗ ПИСАМА И БЕСЕДА)

 

 
О ВЕРИ, ПОШТОВАЊУ И ЉУБАВИ ПРЕМА СТАРЦУ
 
1. Вешто и марљиво подржавајте поверење и љубав према свом духовном руководитељу, јер се у томе садржи и живот и смрт душе. Не жалостите свог оца у Христу ако желите да гледате лице Божије. Онај ко жалости њега, требало би да зна да жалости Христа. Како ће онда након смрти погледати Христа?
2. Верујем, чедо моје, да ћеш извршити већину од онога што ти саветујем, и видећеш колико ћеш се добро осећати! Никада не допуштајте непријатељу да вас нападне рђавим помислима против вашег старца, јер су такве помисли змије испуњене отровом.
Будите као једно с вашим старцем. Слушајте га као да су то речи које изговара Сам Христос.
Старцу ћете удовољити љубављу, поштовањем и савршеним послушањем. Удовољивши старцу, удовољићете и Богу. Шта год да чините старцу, чините и Богу.
3. Чедо моје, не сумњај у то што ти се дешава. Једно истинско духовно чедо на тај начин љуби свог духовног оца који га је духовно родио посредством благодати Божије.
Молим се да Христос испуни васцело твоје срце Својом божанском љубављу, која уистину обнавља хришћанску веру.
4. Послушник (ученик) бива смртно позлеђен када пропусти да старцу отворено и искрено открије своје помисли. Као што се болесник не може исцелити уколико лекару не покаже каква је његова рана или болест, због чега се болови и грозница настављају, на исти начин се ни послушник (ученик) не исцељује када своје душевне ране не покаже свом духовном лекару. У томе га спречава његов егоизам.
Према томе, чеда моја, бацимо под ноге тог змаја и погубимо га мачем освећене исповести и узимањем духовних лекова које нам духовни лекар, старац, даје ради нашег исцељења.
5. Будимо будни, чеда моја, и присиљавајмо саме себе. Шта чекамо? Крај се приближава, и наћи ћемо се у невољи. Шта ће нам онда помоћи? У тој великој потреби помоћи ће нам садашња марљивост у дужностима, задобијање врлина и, посебно, духовно јединство са нашим духовним родитељима посредством живота којим ћемо им удовољити. Уколико смо духовно раздвојени од свог духовног оца зато што смо непослушни и што га осуђујемо, како ћемо се у смртном часу утврдити против демона? Како ћемо се без његових светих молитава наћи у присуству Самог Исуса Христа? Чије ће нас молитве ослободити када се узнесемо и наиђемо на ваздушна митарства? Старчеве? Оне су нас напустиле, јер смо га у овом животу жалостили, тако да оне у том часу потребе више немају никакву силу.
Према томе, чеда моја, побринимо се да живимо сагласно вољи Божијој да бисмо му удовољили и да би нам подарио вечни починак у Свом наручју.
6. Твоје питање, чедо моје, питање је које се углавном односи на твог старца. Много пута сам вам говорио да ђаво страхује од стараца и да су љубав према њима и поверење у њих највећа сигурност за свакога ко им се потчини љубави Божије ради. Међутим, свако ко греши у послушању старцу истог тренутка губи његову заштиту и тиме почиње послушникова пропаст. Будући да ђаво то зна, не оклева да започне рат користећи помисли против старца и покушавајући да његове слабости преувелича у тој мери да послушник поверује како од њега не може имати никакве користи, како се није показао као добар, итд. Када га ђаво увери у то, он га и побеђује. Међутим, када послушника затекне са чврстим темељима, напушта га и отвара други фронт. Реткост је да послушник не води овакав рат.
 
Старчево писмо монахињи
 
7. Кћери моја, љуби и поштуј своју старицу. Ко је од нас без слабости? Сви смо ми криви због својих страсти. Међутим, то је једна ствар, а твоја обавеза према твојој духовној мајци сасвим друга! Гледај је као лице Христово! Поверење које имаш у њу рачунаће се као поверење у Бога.
Не желим да се претвараш. Ја много ценим искреност и поштење, и желим да и моја духовна чеда буду таква. Увек се искрено исповедај, слушај њене савете и имај поверења у све што ти каже твоја старица.
Ако не прихватиш с вером све што ти она каже, доћи ће до тога да ћеш почети да је осуђујеш, да ћеш се отуђити и удаљити. То не доликује теби као монахињи, која је под игуманијином заштитом.
Не би требало да осуђујемо било ког човека или да се отуђујемо од њега, а посебно не од своје духовне мајке.
Бори се да је заволиш и да је гледаш као лице Христово и тада ћеш, сагласно својој вери, пожњети и одговарајућу корист. Учини то и угледаћеш истину.
Сада, током Великог поста, желим да будеш посебно снажна у својој духовној борби. Буди ћутљива и изнутра и споља. Сећај се смрти постојано и непрестано, јер ћеш од таквог размишљања имати огромну корист. Изговори љубљену молитвицу. Приморај себе да се приближиш старици и не допусти својим помислима да је осуђују, јер то свети Оци карактеришу као озбиљну опекотину или тровање. Чувај се да не отпаднеш од старице, јер ће тада сваки твој добар подвиг бити узалудан.

One Comment

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?