ОЧИНСКЕ ПОУКЕ

 

ОЧИНСКЕ ПОУКЕ
(ИЗБОР ИЗ ПИСАМА И БЕСЕДА)

 

 
О ДУХОВНОЈ БОРБИ
 
1. Што брже задобијеш врлину, утолико ћеш је брже и изгубити. Уколико је спорије и напорније будеш задобијао, утолико ће бити постојанија. То је слично тикви која расте у висину и говори чемпресу: “Погледај колико сам нарасла за само неколико дана! Ти си овде већ годинама, и уопште ниси много нарастао!” “Да”, одговара чемпрес, “али ти још ниси видела олује и таласе врелине и захлађења!”
Након извесног времена, тиква се осуши а чемпрес остаје тамо где је и био.
Исто се дешава и духовном човеку. Он остаје исти и у периоду олује и у периоду затишја. Зашто? Зато што је дуг временски период створио стабилност. Кад је на почетку напустио свет, његово духовно стање је било непостојано. Међутим, како је време пролазило, благодат Божија је постепено дејствовала на његовом спасењу и ослобађању од страсти. Према томе, човек данас мора да се присили, да би сутра благодат Божија почела да дејствује сама од себе. Тада више неће бити потребе да се присиљавамо на добре помисли. Благодат која остаје унутар тебе уноси их у твој ум без твог напора. Имаћеш, да тако кажем, осећај за сећање на смрт или за неко друго корисно сећање. Кад се будеш будио и отварао очи, уместо да се осећаш поспано ти ћеш напредовати. Проћи ћеш кроз васцело тајинство созерцања и рећи ћеш: “Како се то догодило, будући да се ја још увек будим? Како се то догодило?” Свеједно, благодат Божија дела сама од себе, а то је резултат укорењене навике.
Исто се дешава и са грехом: било да је будан или да спава, грешник непрестано мисли о злу. Када је грех потпомогнут рђавом навиком и ђаволом, он се претвара у постојано зло. Исто је и са добром: добра навика потпомогнута благодаћу Божијом постаје човекова друга природа.
2. За сумњу да неко о теби вероватно има рђаво мишљење или да лоше говори о теби свети Оци кажу да је лаж ума. Лаж уста је када ја, на пример, уместо да кажем да имам педесет драхми, кажем да имам сто. Лаж понашања је када, на пример, кажем да сам у цркву закаснио због тога што сам јуче много радио, уместо да кажем да сам закаснио због своје лењости.
3. Пост је изузетна врлина. Он потискује телесне нагоне и крепи душу за борбу против затрованости која долази кроз чула, обезбеђујући јој при том лек и за свако претходно тровање. Пост омогућује и постојано очишћење ума. Он уклања сваку рђаву помисао и уместо ње уноси здраве, побожне помисли, свете помисли које просветљују ум и загревају га већом ревношћу и духовним жаром.
4. Ма колико да нас застрашујући тиранин наших душа тлачи злобом и завишћу, доћи ће време кад ће Бог судити његовој злоби и дати починак свима који су носили тешко бреме.
Буди трпељив, чедо моје. Понесимо и ми трнов венац животних патњи као што је то учинио и наш праузор, Исус. Нека трње продре дубоко у нашу главу и нека она болно крвари. Нека та крв улепша и прослави одежду наше душе, како се она не би постидела кад се појави пред Христом и угледа друге душе преиспуњене славом и чистотом. Буди трпељив: зима патњи ће проћи, и тада ће прекрасно пролеће донети миомирис благодати Божије.
5. Свом снагом своје душе бори се за љубав нашег Христа. Ђаво даноноћно стреми да нас учини својим сасудима и да нас покаже недостојнима нашег светог Бога. Ми, међутим, морамо стремити да постанемо сасуди нашег распетог Христа, како бисмо понизили ђавола и прославили Љубав која је Своју свесвету крв пролила због нас.
Снажно се бори. Не плаши се, јер пред собом имамо своју велику браћу, ангеле, који се боре заједно са нама. Они су неупоредиво јачи од демона. Дакле, буди храбар. Укрепи се истинским самопознањем, јер истина штити борца као најмоћније оружје.
6. Увек се моли возљубљеном молитвом Исусовом. Повуци се у себе посредством безмолвија и читања. Побрини се за своју душицу, кћери моја. Живи духовније у свом дому. Бог надзире твој положај и час благодати ће чудесно откуцати кад Он то одлучи.
Јецај док се смирено молиш: Каква је корист човеку ако сав свет задобије, а души својој науди(Мт. 16;26). Сатана користи све начине да би спречио уздизање душе. Блажен је онај ко му утекне и ко га исмеје.
Мудрољубиво размишљај о испразности пролазних ствари и о веродостојној постојаности живота на Небу, где обитава Тријумфујућа Црква, ишчекујући и молећи се за Војујућу Цркву која данас води сурову битку, јер ће нам бити потребне праве догме наших светих отаца и ватрена вера у Христа. То је време када ће ђаво преварити ако буде могуће, чак и изабране (Мт.24;24).

One Comment

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?