НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

О ГЛУПИМ ГРАЂАНИМА

ИЗ ПРОЛОГА
У једном византијском граду преједени, лењи житељи толико су изгубили сваки стид да су самозадовољно чинили свакојака безакоња и ни на крај памети им није било да слушају свога старог добродушног епископа, колико год их овај преклињао да се поправе. Грађани су једнако терали шегу са старцем и гурали га од себе као досадну муву.
Напослетку стари епископ умре. На његово место дође млади архијереј и поче да живи тако да су се згрозили чак и искусни житељи тога града. Е, тад се сетише свога доброг и кротког старца-епископа.
Најзад, не издржавши непрестано убирање прилога, увреде, батине и најневероватнија непочинства новога архијереја, становници града стадоше се као један молити:
Господе, па зашто си баш к нама послао овакво чудовиште?
Нису знали ни како ваља да се помоле, али се после њихових дугих јадиковки Господ ипак јави једноме грађанину и одговори: „Тражио сам за вас горега, али нисам га нашао!“

Превео Петар Буњак

7 коментар(а)

 1. Slava Gospodu!

 2. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 3. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 4. Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Бране Нијемчевић

  “Када памет сазри…“ а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *