НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

О ГЛУПИМ ГРАЂАНИМА

ИЗ ПРОЛОГА
У једном византијском граду преједени, лењи житељи толико су изгубили сваки стид да су самозадовољно чинили свакојака безакоња и ни на крај памети им није било да слушају свога старог добродушног епископа, колико год их овај преклињао да се поправе. Грађани су једнако терали шегу са старцем и гурали га од себе као досадну муву.
Напослетку стари епископ умре. На његово место дође млади архијереј и поче да живи тако да су се згрозили чак и искусни житељи тога града. Е, тад се сетише свога доброг и кротког старца-епископа.
Најзад, не издржавши непрестано убирање прилога, увреде, батине и најневероватнија непочинства новога архијереја, становници града стадоше се као један молити:
Господе, па зашто си баш к нама послао овакво чудовиште?
Нису знали ни како ваља да се помоле, али се после њихових дугих јадиковки Господ ипак јави једноме грађанину и одговори: “Тражио сам за вас горега, али нисам га нашао!”

Превео Петар Буњак

7 Comments

 1. Бране Нијемчевић

  ”Када памет сазри…” а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

 2. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 3. Слободан

  Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 4. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 5. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 6. Slava Gospodu!