НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

ЈЕДНОМ У ГОСТИМА КОД МАТИ ФРОСЈЕ

Прошло је неколико година. Једне зиме, као тек рукоположени свештеник, требало је да идем у Дивејевску обитељ, која је тек почињала да се обнавља. Када сам завршио послове у манастиру, одмах пожурим матери, у Лесну улицу. Али капија познатог кућерка била је замандаљена великим катанцем. То ми се учинило чудно. Мати никуд није излазила у то време: већ је била напунила деведесет две године.
Покупих скуте своје доње мантије па прескочих ограду. Закуцах на врата. Одазва се мати Фросја рекавши да је сада закључавају у кући и ни кључ јој чак не дају: толико се појавило посетилаца, стално долазе, од јутра до мрака.
Али смо ипак хтели да се видимо. Мати је отворила прозорче и ја сам се, као Ромео, увукао у кућу.
Тихоне! Знам да си већ поп! – то је прво што мати рече. – ‘Ајде, брзо да ме исповедиш јер не могу да се исповедам код ових белих попова.
После исповести мати ме посади за сто и поче да се стара око мене. Испржи јаја, угреја кромпир. И одједном извуче испод стола флашу алкохола. Дружили смо се скоро десет година, а ја нисам могао ни да замислим да она може да окуси алкохолно пиће. А камоли чист шпиритус!
‘Оћеш? – упита она кад виде моје запрепашћење. – Раније нисам хтела да те збуњујем, плашила сам се да ћеш се саблазнити, а сада си већ велики, постао си свештеник, па ме нећеш осудити. Нама, старима, то треба да нам проструји крв.
Насула је себи у чашицу тридесетак грама, понудила и мене, па је са задовољством испила неразблажени алкохол. Мени је то било невероватно, али ми је одшкринуло још једну страну живота велике монахиње, живота који се не може појмити једноставним „аритметичким“ законима.

Превела Олга Кирилова

7 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *