НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

О ЈЕДНОЈ СВЕТОЈ ОБИТЕЉИ

ПРИЧА КОЈА МОЖЕ ДА УЂЕ У БУДУЋИ ПРОЛОГ
Негде у дубини Русије био је, пред Револуцију, један манастир о коме су колале ружне гласине да су монаси у њему листом ленчуге и пијанице. Током грађанског рата у градић поред кога се налазио манастир бануше бољшевици. Окупише становништво на пијачном тргу, а у строју дотераше и монахе. Комесар се тада гласно обрати народу, показујући на црнорисце:
Грађани, становници града! Сви ви боље од мене знате ове пијанице, ждероње и нераднике! Сада је њиховој власти дошао крај. Али да бисте посве схватили како су ови лезилебовићи вековима магарчили радни народ, ми сад на ову земљу пред њима стављамо њихов Крст и њихово Јеванђеље. Сада, на ваше очи, нека сваки од њих изгази ово оруђе обмане и поробљавања народа. Онда ћемо их пустити, нека се носе куд који.
Неки у гомили се на то насмејаше.
И тада, уз повике и гласно исмевање, иступи игуман – крупан мушкарац широка испијена лица и црвена носа, те рече, обраћајући се својим монасима: – Е па, браћо, живели смо као свиње, да бар умремо као хришћани!
Ниједан се монах не помери с места. Све су их истог дана посекли сабљама.

Превела Ружица Радојчић

7 коментар(а)

 1. Slava Gospodu!

 2. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 3. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 4. Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Бране Нијемчевић

  “Када памет сазри…“ а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *