НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

О ЈЕДНОЈ СВЕТОЈ ОБИТЕЉИ

ПРИЧА КОЈА МОЖЕ ДА УЂЕ У БУДУЋИ ПРОЛОГ
Негде у дубини Русије био је, пред Револуцију, један манастир о коме су колале ружне гласине да су монаси у њему листом ленчуге и пијанице. Током грађанског рата у градић поред кога се налазио манастир бануше бољшевици. Окупише становништво на пијачном тргу, а у строју дотераше и монахе. Комесар се тада гласно обрати народу, показујући на црнорисце:
Грађани, становници града! Сви ви боље од мене знате ове пијанице, ждероње и нераднике! Сада је њиховој власти дошао крај. Али да бисте посве схватили како су ови лезилебовићи вековима магарчили радни народ, ми сад на ову земљу пред њима стављамо њихов Крст и њихово Јеванђеље. Сада, на ваше очи, нека сваки од њих изгази ово оруђе обмане и поробљавања народа. Онда ћемо их пустити, нека се носе куд који.
Неки у гомили се на то насмејаше.
И тада, уз повике и гласно исмевање, иступи игуман – крупан мушкарац широка испијена лица и црвена носа, те рече, обраћајући се својим монасима: – Е па, браћо, живели смо као свиње, да бар умремо као хришћани!
Ниједан се монах не помери с места. Све су их истог дана посекли сабљама.

Превела Ружица Радојчић

7 Comments

 1. Бране Нијемчевић

  ”Када памет сазри…” а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

 2. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 3. Слободан

  Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 4. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 5. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 6. Slava Gospodu!