НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

КАКО ЈЕ БУЛАТ ОКУЏАВА ПОСТАО ИВАН

Жена познатог песника и естрадног уметника Булата Окуџаве, Олга, често је долазила код оца Јована (Крестјанкина) у Псковско-Печорски манастир. Једном, у разговору са оцем Јованом, она се пожали да њен чувени муж није крштен, да чак и не жели да се крсти јер је равнодушан према вери.
Отац Јован рече јој:
– Не жалости се, крстиће се он. Сама ћеш га крстити.
Олга се прилично зачуди и упита:
– Како бих ја могла да га крстим?
– Па ето тако, ти ћеш га крстити!
– А како ће се звати? Булат није православно име. [1]
– Зваће се као и ја, Иван! – рече отац Јован2 и пожури некуд својим послом. Много година касније, када је Булат Окуџава умирао у Паризу, неколико минута пре смрти рече жени да жели да се крсти. Било је већ касно да се зове свештеник, али Олга је знала да човека на самрти може крстити сваки мирјанин. Она само упита мужа: “Како ћеш да се зовеш?” Он размисли, па рече: “Иван.” И Олга га сама крсти и нарече му име Јован.
Тек касније, стојећи над већ упокојеним мужем, она се сети да јој је пре петнаест година све ово најавио архимандрит Јован у Псковско-Печорском манастиру.

Превео Милан Радовановић


НАПОМЕНЕ:

 1. Руској православној цркви постоји обичај да се на крштењу дају само имена из црквеног календара. – Прим. прев. Иван и Јован су у рускоме варијанте истог имена. Иван је народна, тј. световна варијанта, а Јован се користи у узвишеном стилу и црквеној пракси. – Прим. прев.

7 Comments

 1. Бране Нијемчевић

  ”Када памет сазри…” а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

 2. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 3. Слободан

  Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 4. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 5. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 6. Slava Gospodu!