НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

НЕСВЕТИ А СВЕТИ (И ДРУГЕ ПРИЧЕ)

АНДРЕЈ БИТОВ

Једном сам послом кренуо у Патријаршију, па успут свратио до свог пријатеља, протојереја Владимира Вигиљанског, иначе патријарховог секретара за односе с јавношћу.
Тек што смо сели да пијемо чај, придружи нам се архиепископ рјазањски Павле јер је морао некако да прекрати време до сусрета с патријархом. У неко доба оцу Владимиру зазвони мобилни и он изиђе у ходник, да нам не смета. Кад се вратио, још увек је био под утиском разговора. Исприча нам да га је позвао познаник, писац Андреј Битов. Сам отац Владимир је пре ступања у свештенички чин био познати новинар и члан Удружења књижевника.
Андреј Георгијевич Битов некада се крстио у Грузији – код свештеника који се на грузинском звао „мамао Торнике“ и кога су често посећивали представници московске интелигенције – али после тога није баш често долазио у цркву. Но његова је мајка била и остала дубоко верујућа. Упокојила се пре годину дана. И сада Битов зове оца Владимира управо поводом своје мајке. Каже, дошла му прошле ноћи у сан.
Цео дан га је прогонио тај сан. Најзад одлучи да се посаветује са свештеником, својим познаником. Ствар је у томе што је мајка у сну била врло строга према сину. Рекла му је: „Андреју, мораш обавезно да урадиш оно што ћу ти сад рећи. Треба да се исповедиш и причестиш.“ – „Па није ми баш лако да се исповедам код наших свештеника, то је за мене проблем“ – поче син да врда, као и увек у таквим случајевима.
Чак и у сну руска интелигенција остаје верна себи! – стигох да помислим с одушевљењем.
А отац Владимир настави своју причу: мајка је, међутим, била непоколебљива, „Мораш да одеш у Рјазањску област. Тамо има један стари монах, архимандрит“ – рече она одлучно и помену ретко и старинско име, које Андреј Георгијевич одмах заборави. „Обавезно да се код њега исповедиш и причестиш!“
На томе се виђење завршило. Ујутро, када се пробудио, живо се сећао свега што је видео у сну. Само није могао да се сети невероватно ретког и старинског библијског имена монаха код кога он сада због нечега треба да оде. Дуго је Битов размишљао о своме сну. Све му је то изгледало чудно и неозбиљно. Ипак, мајка је била тако упорна… Најзад одлучи да телефонира свештенику Владимиру Вигиљанском, свом старом познанику.
Отац Владимир саслушао је Андрејеву причу и рекао:
– Покушај да се сетиш имена тога архимандрита.
– Нема шансе. Сећам се да живи негде у Рјазањском округу. А зове се некако као у Старом завету.
– Наум? – упита отац Владимир, имајући у виду познатог духовника из Тројице-Сергијеве лавре.
– Н-не, није Наум…
– Е па, онда је Авељ! – закључи отац Владимир. – Других стараца са старозаветним именима нешто и немамо.
– Јесте, Авељ! – обрадова се Битов. – А откуд ти њега знаш?
– Многи знају оца Авеља.
– А где он служи? – заинтересова се Битов.
– У манастиру Светог Јована Богослова близу Рјазања.
– Невероватно!… И мама је говорила да треба да идем код монаха Авеља у Рјазањском округу!
– А има још нешто: код мене сада у кабинету седе два човека – настави отац Владимир. – Један је архиепископ Павле, он управља баш Рјазањском епархијом, а други је архимандрит Тихон, он има скит близу Рјазања и само што нам је испричао како је недавно ишао да посети оца Авеља. Све у свему, Андреј, теби је сам Бог заповедио да се што брже спремиш и кренеш. Да се најзад исповедиш и причестиш. Веруј, није шала ако је чак и твоја мајка морала да дође да ти то каже!
– Ма знам, знам… – одговори Битов. – Само, све је то некако чудно…
Отац Владимир настави:
– Ево, замолићу владику Павла да те приме у манастир и одведу код оца Авеља. Колима се из Москве стиже за непуна три сата. Договорено?
– Како да не!
Битов се за пут припремао… месецима. А кад се наврши пола године, отац Авељ престави се у Господу.

Превео Милан Радовановић

7 коментар(а)

 1. Slava Gospodu!

 2. Светлана

  Слатко насмејала. Добро замислила… И мало заплакала. И поново, поново читала.
  Слава Богу за све!

 3. Хвала Господу Богу на оваквим речима. После првих пар прочитаних страница, отишао сам да узмем себи штампани примерак. Свакако једно од најчитљивијих дела која приближују спознају о Богу.

 4. Помаже Бог свима !
  Дали знате имали тонска књига неђе да се нађе !

 5. poštovani,
  zahvaljujem vam na latičnom izdanju ove predivne knjige i molim odgovor kako i gdje je moguće da je kupim za početak 5 komada. živim u Zagrebu (ja sam pročitala knjigu) ali bih ju rado poklonila dragim ljudima koji nažalost neznaju ćirilicu.
  još jednom zahavaljujem i srdačo pozdravljam!

 6. Бране Нијемчевић

  “Када памет сазри…“ а читаш ове мисли…то је лек за душу.
  Захвалан Господу…Захвалан Тихону…

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *