Od utopije do košmara – Pravoslavlje i sekte: opšti pregled

HRAM NARODA“:
Samoubistvo u ime „Hrista“ – Bude – Lenjina

Godina 1979 donela je prvi znak da sekte i kultovi na čijem čelu se nalaze sumanute vođe mogu biti izvor velike opasnosti, kao za pripadnike, tako i za okolinu. Kasnije se sve ponavljalo, i priče su bile gotovo istovetne.
„Hram naroda“ je nastao šezdesetih godina u Kaliforniji. Na njegovom čelu je stajao bivši pastor protestantske zajednice „Hristovih učenika“, Džim Džons. U svom učenju, mešao je hrišćanstvo i revolucionarno-marksistički hilijazam, i postao jako popularan, kako zbog svoje demagogije, tako i zbog filantropskih akcija koje je izvodio. Sve više sledbenika mu je prilazilo, a on je upostavljao veze sa ličnostima establišmenta – počev od žene predsednika SAD, do guvernera Kalifornije i gradonačelnika San Franciska.
U početku je pokazivao ljubazno, „hrišćansko“ lice, ali je, vremenom, stao da se ponaša surovo i diktatorski, premlaćujući one koji mu se suprotstavljaju. Sa svojom komunom povukao se u džungle Gvajane, opkolivši logor naoružanom stražom. Za sebe je počeo da tvrdi da je „reinkarnacija“ Hrista, Bude i Lenjina, a zatim da je „prenosnik glasova bića sa druge galaksije“ (dakle, medijum). Uz sve ovo, drogirao se. Pretio je onima koji napuste sektu da će biti ubijeni.
Jednoga dana, skupio je sve svoje sledbenike na poslednju molitvu. Naredio im je da ispiju sok pomešan sa otrovom. Preko devet stotina ljudi, žena i dece otišlo je tog dana u smrt; bilo im je objašnjeno da dolazi „strana sila“ koja će ih pobiti.
Sav novac sekte (sedam miliona dolara), ostavljen je Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *