Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

СЕКТА”АУМ ШИНРИКЈО” –
Од шамбалистичког оптимизма до апокалиптичког тероризма

Рођен је као Тицуо Мицумото 1955 године у граду Јацухиро у покрајини Кумамото. Био је слеп на једно око, а слабовид на друго. Није завршио школу за децу са оштећеним видом – Посветио се, кад је одрастао, акупунктури. Оженио се и запослио у једној апотеци у граду Фунабаши. Због фалсификовања рачуна извођен је на суд. Пуштен је, а затим је отворио апотеку са надрилековима. Ухапшен је и кажњен са 200000 јена. Године 1984, после седам лета јога – вежби, оснива школу јоге у Токију и обећава да ће за годину дана моћи да лети. Године 1986 пење се на Хималаје, где доживљава “коначно просветљење”, и постаје Шоко Асахара, оснивач религије “АУМ Шинрикјо”, која “садржи суштину свих религија”. Циљ нове вере је схватање сопствене нематеријалности, припадности вишим световима, стицање здравља и надљудских способности. Учење је сачињено од елемената махајана – будизма, тибетанског тантричког будизма, јоге, таоизма, итд. Чита и Откривење Јованово, и прориче Армагедон за 1 август 1997 године.
Припадност секти подразумева апсолутно потчињавање, почев од попуњавање обимног упитника до давања своје имовине секти. Све што човек ради за секту, помно се бележи, што му доноси “поене” и омогућује напредак на хијерархијској лествици. Део иницијатичког ритуала је подразумевао испијање гуруове крви, излучевина и воде у којој се купао. Медитације трају од 10 до 25 сати, а чланови секте морају да носе некакве “шлемове спасења”, који емитују ултра-ниске звуке. Пили су пилуле и удисали разне хемикалије. Смели су да спавају 2 до 4 сата дневно, а јели су понеки тањир пиринча. Виши нивои посвећања коштали су неколико хиљада долара. Верници су се клели: “Ја ћу бити одан гуруу у највећој могућој мери”.
Асахара је ускоро објавио књигу под називом “Проглашавајући се Христом”. На насловној страни била је фотографија на којој је Асахара приказао себе распетог, са трновим венцем на глави. У књизи је писало: “Дух Истине – то није нико други, него ја, руководилац АУМ Шинрикјо… Нови Завет је књига која пророкује о томе да сам ја Христ”.
Асахара је постао богат човек. Око њега су се окупили веома угледни људи Јапана, који су осмишљавали “научну” стратегију и тактику. Сеичи Ендо, биолог специјализован за вирусе; физичар Нарихито Нода; веома угледни адвокат Јошинобу Анојама; астрофизичар Гидео Мураи… У то време, вођа светског будизма, добитник Нобелове награде за мир 1989, Далај Лама, примао је обилне прилоге од Асахаре, и заузврат му нудио свој благослов.
То је веома занимљива епизода у развоју секте. Сам Асахара је тврдио да му је Далај Лама још у фебруару 1987 године дао подршку за обнову будизма у Јапану. Наводно му је рекао: “Драги пријатељу, погледај будизам у данашњем Јапану. Он се претворио у ритуализам и изгубио прави смисао.” Наравно, гуруова изјава не мора бити тачна. Асахари је био потребан Далај Ламин углед за остварење месијанских циљева. Па ипак, секта је имала писмени “благослов” будисте – нобеловца. Лама је сведочио: “Онима којих се то тиче… Према моме сазнању, АУМ тежи да пробуди јавну свест преко религиозних и социјалних активности. Поред понуде интензивне медитације, присталице АУМа практикују и традицију махајана – будизма. АУМ је дао велике прилоге за наше будистичко удружење у изгнанству, нарочито за наше монахе – студенте који су недавно стигли са Тибета. Веома ценимо те прилоге, и они су за нас били веома драгоцени”.
Пошто су јапанске власти дуго одбијале да признају секту, огласио се “Савет за религиозне и културне погледе” Далај Ламе. Писмо је гласило: “Онима којих се то тиче… АУМ Шинрикјо је источњачка религиозна организација која је под духовним вођством мајстора Шока Асахаре и састоји се од 6000 следбеника и има 12 огранака у Јапану, као и ван њега. Мајстор Асахара је овлашћени религиозни учитељ јоге и искусни учитељ медитације. Према нашем најпоузданијем сазнању, АУМ тежи развијању јавног доброчинства преко разних религиозих и друштвених активности – наставе јоге и будизма, организовања семинара и понуде пружања упутства о медитацији на вишим степенима, као и етичке вежбе. АУМ пре свега настоји да оживи предање махајана – будизма и учење о дарми у Јапану. Као основу за будистичку праксу, АУМ је дао огромне прилоге на нашу будистичку организацију у егзилу. Ми смо веома захвални за пријатељску помоћ нашој култури и нашим заједницама. Због њихових циљева у Јапану, требало би их признати (као религијску организацију, нап. прир.) и ослободити плаћања пореза. Изузетно ћемо ценити сарадњу и подршку власти”.
После великог притиска сектиних адвоката и благослова Далај Ламе, АУМ је од стране јапанских власти признат 1989 године. Почело је остваривање плана Шока Асахаре – претварања планете у Шамбалу, митску земљу тантристичког будизма. Томас Гандоу, један од најугледнијих немачких стручњака за питање тоталитарних секти, каже да још увек није јасно да ли је Далај Лама био преварен, нити се зна шта га је надахнуло да тако свесрдно препоручује секту чије му учење и пракса нису били довољно познати – да даје благослов који ће Асахари отворити пут ка широким масама и пружити могућност легализације.
А онда је на ред дошла Русија. Почетком деведесетих Асахару стиже у рањену земљу, која се још није опоравила од комунизма, а већ јој је понуђена “шамбализација”. Гуру је собом донео паре, и почео да купује важне људе: главни човек за подршку био је Олег Лобов, у то време секретар Савета безбедности Руске федерације. Његов помоћник, Владимир Рубанов, такође није имао ништа против. Он је нову, “пост-православну” свест Русије назвао “идеологијом руског космизма”, то јест – оживљеног паганства, и сасвим му је одговарао “мајстор” који се прогласио за паганског “Христа”. Са Асахаром су се састајали челници парламента, Руцкој и Хазбулатов. У руској војсци почело је занимање за окултно. Ректор Војне академије је, на пример, учествовао, у октобру 1994, на семинару “Анализа теозофског схватања личног развоја и спиритуалности”, који је држан у вили Министра одбране. Исти министар је, у оквиру “шамбализације” војске, отворио “Институт неокосмологије”.
Колико је Русија духовно слуђена најбоље се види из чињенице да су млади Руси, који су ишли за Асахаром, озбиљно схватали његове речи: “До 23 октобра 1991 нисам читао ни једну страну Новог Завета, осим Откривења Јована Богослова. Тог дана сам се уверио да се у тој књизи налази пророштво по коме сам ја Месија”. Паралеле са Христовим животом гуру је “доследно спровео”: Христос је био четрдесет дана у пустињи – Асахара је прошао пут аскезе; Христос је био у гробу три дана и три ноћи, достигавши “самадхи”, највише стање медитације, кад плућа немају потребу за кисеоником – један Асахарин ученик под водом није дисао 14 минута и 27 секунди, што је “нови светски рекорд”; Христос је претворио воду у вино, а гуру (што се не може проверити ако немаш специјални прибор) чини да вода зрачи ултравиолетним зрацима. Уз све ово, Асахара је тврдио да жели да има “пријатељске односе са Руском Православном Црквом”.
На хиљаде младих људи пошло је за Асахаром. Од 1994 нетрагом је нестало 500 девојака и младића (податке о томе је објавила Зинаида Захарова, председник комитета за спасавање деце из секти), који су се придружили “великом мајстору јоге”. Његови руски робови су мисионарили по улицама, продавали књиге, касете са “астралном музиком”. Плакати са Асахариним ликом могли су се свуда видети: “Нека наша земља постане Шамбала”, поручивано је Русима. Пропаганда је, свакодневно, ишла преко радио-станице “Светионик”, на московском твканалу сваке седмице је нуђена по једна Асахарина емисија, рекламе су штампане у новинама са милионским тиражима…
Русија је била погодна и због још нечега: у њој је било могуће набавити опрему за справљање бојних отрова, као и оружје. А Асахари је било потребно и једно и друго. Уосталом, Армагедон је близу, зар не? Пре Армагедона не би било лоше преузети власт у “Земљи излазећег сунца”.
Секта је у Јапану створила “владу у сенци” и покушала да се инфилтрира у војску. Именовани су министри за одбрану, науку и технологију, за спољне послове. Кијохиде Хајакава, “министар грађевина”, имао је бележницу пуну назива оружја и муниције, извештаја о војној обуци у Русији (Асахара је тамо, са дозволом највиших званичника, боравио осам пута), као и са дугим списковима за набавку оружја. Хемијска и биолошка средства за уништавање била су довољна за тровање милиона грађана, а у тајним лабораторијама “шамбалисти” су се бавили – обогаћивањем уранијума. Уз свет то, незаконито су произвођени барбитурати и “серум истине” (Асахара није заборавио своју “апотекарску младост”). На основу прилога и разних прљавих работа, секта стиче имовину од 22 милиона долара (одатле паре за Далај Ламине монахе – студенте и за одобровољавање Олега Лобова!)
Тужба га је теретила и за део учења који није јавно пропагирао: од почетка своје “мисије”, наиме, Асахара је веровао да треба убијати непослушне следбенике (тако је пред Асахаром удављен Котаро Очида); од 1990 године он своје учење о потреби да се неки људи убију ради спасења душе почиње да примењује на све. Било је јасно да то не може предуго да се скрива и да ће полиција ускоро извршити претрес комплекса култа. Гуру је због тога решио да потрује што већи број путника токијског метроа сарином, што ће “нанети ударац полицији”. Лично он је испланирао напад, а сарин су у метро унели кардио-хирург Икуо Хајаши и његова супруга Рира, потомак угледне јапанске породице. Тридесетогодишњем Масами Цучију, вођи “хемијске” групе која је радила на производњи сарина, професори са Цукуба универзитета предвиђали су сјајну будућност.
У нападу сарином у метроу, почетком 1995, гине 12, а бива озлеђено 5500 људи.
Пред истражним органима, слепи “месија” је кукао: “Шта ће бити са мном?”.
Почело је суђење човеку који је свет хтео да претвори у Шамбалу.
Још једна секташка утопија претворила се у прах и пепео, одневши са собом многе животе.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte