Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

СЕКТЕ У СЛУЖБИ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

Од када постоји Хришћанство, јављали су се отпадници од Христовог учења. А и самога Христа издао је један од дванаесторице ученика, Јуда, којега помињемо у молитви пред Свето Причешће, заричући се Господу да нећемо учинити исто што и он. Али и поред тога, многи који су ту молитву безброј пута, као свечану заклетву, изговарали, напуштали су Га. Најчешће у име самога хришћанског учења! О томе сведоче и апостол Павле у Посланицама и светоотачки Васељенски Сабори.
Непријатељи и гонитељи Исуса Христа и науке Господње, које су – уз саму ту науку и дела Господња – описала четири Јеванђелиста, од самог почетка пратили су и проучавали таква отпадништва. Узроци су, поред теолошких застрањивања, најчешће бивали људска сујета, лична нетрпељивост, национална размимоилажења црквених поглавара, среброљубље и користољубље. Због неких од тих узрока дошло је до отпадања Римске цркве од “Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве”… Из других, добро познатих разлога, из Римске цркве издвојили су се протестанти: лутеранци, калвинисти итд. Протестантизам је постао плодно тле, на коме су у почетку ницале неке познате секте.
Пратећи савесно развој и прилике у свету, непријатељи и гонитељи науке Господње, запазили су да би Америка, “нови свет” – са различитим народима, језицима, културама – била далеко погоднија за расадник нових “религија”, него било која европска држава, са народом национално свесним и са дубоко укорењеном хришћанском вером и културом. И “прве ласте” дробљења хришћанства помоћу секти, суботари, настали су у Сједињеним Америчким Државама. Одатле су, са филоксером и другим биљним штеточинама, и они дошли у материјално и морално осиромашену Европу после Првог светског рата. Ако их је негде било и пре тога рата, у Европи нису могле да се шире.
Између два велика рата и, нарочито, после Другог светског рата, секте су обухватиле Америку, као змије Лаокона и његове синове. Видевши да секте, као маларија људски организам физички, слабе и разједају жртву национално, верски и уопште доводе до духовне пометње појединца а кроз њега и друштва, владајући САД су током такозваног хладног рата материјално и технички, преко своје обавештајне службе и амбасада, активно учестовали у распрострањивању “нарочито активних”, разорних секти (Пентакосталци, Адвентисти, Муновци и други) у земље такозваног Источног блока. Ова операција је нарочито била усредсређена на Совјетски Савез, првенствено на Балтичке земље, Украјину и Молдавију. Али усред Москве, где је у оно време немогуће било доћи до Светог Писма, кружоци осведочених дисидената кљукани су “научним” филмовима Пентакосталаца и других секти. “Њујорк Тајмс” дуго времена се није видео у Совјетском Савезу, а “верска штампа” америчких секти стизала је редовно до физички и духовно гладног народа.
У исто то време, убацивања секти у Совјетски Савез, имао сам прилике да видим списак са називима 35 секти, међу онима активним у САД, проскрибованих за припаднике америчке армије! Као једна од најопаснијих истакнута је Сајентологија (Сциентологy), чији послови не могу бити контролисани, те су чланови исте у Великој Британији сакупили преко 70.000 важнијих адреса грађана и продали их совјетском КГБ-у. Све до тада ова секта је сматрана за “непријатеља америчке војске”.
Данас су многобројним сектама, углавном насталим у Сједињеним Државама, поред оних “хришћанских”, које доказују да је “Христово учење погрешно”, или да су оне у Светом Писму “откриле истину” нама смртницима невидљиву, непријатељи Господњи су “засадили” и атеистичке, антихришћанске, антихристовске, сатанистичке. Кроз ове они су последњих година повели отворену борбу против Хришћанства и против самога Господа Бога. На руку им је ишло и “демократско” схватање – које су натурили америчким властодршцима преко својих чланова у њиховим редовима – поштовања “слободе вероисповести”. Годинама су несавесни и корумпирани властодршци САД, кроз организацију Уједињених нација, покушавали и најзад успели да, и пријатељским и непријатељским државама-чланицама те своје полуге власти, у државне уставе силом убаце ово погибељно “схватање”. Њиме су сада руке свезане свим хришћанским владама, које су почеле да увиђају сву штетност секташког роварења по народ и државу, али и по њихове цркве. А секте се иза таквог устава заклањају, па се још дрско туже и суде са владом и државом!
У Сједињеним Америчким Државама секте су ушле у све поре друштвеног и јавног живота. Њихови чланови нису више само прости грађани – радници и Црнци, градска сиротиња, који су пунили редове Јеховиста, Муноваца, Адвентиста, Кришноваца. Сајентологија је сада, привукавши књижевнике, уметнике, глумце и спортисте, наједном постала примамљива и за политичаре: сенаторе, посланике, министре. Као што су некада, у каубојским филмовима приказивали како каубој са ранчером игра шах – да би истакли његову интелектуалну способност, тако сада амерички (полу)интелектуалци свој “реноме” уздижу чланством у Сајентолошкој секти.
Где су све допрле секте у Америци, и какав су “имиџ” постигле, најбоље сведочи догађај овог лета у Букурешту. Америчка “прва дама”, чијег је јавног љубавника њезин “верни супруг” дао убити, одлучила је да посети Румунију. У Букурешту, демонстративно је одбила да посети румунског православног патријарха, јер је он – у земљи у којој данас вршља преко 600 антихришћанских секти – затражио државну заштиту за Православну Цркву своје отаџбине!
Јула ове године, месец дана од испада Хилари Клинтон у Букурешту, њеног мужа – главу САД – толико је обеспокојила изјава генерала Лебеда да ће тражити да Русија, ради државне безбедности, забрани даље вршљање секти на њеној сувереној територији, да је одмах скренуо пажњу Русима, како то “није демократски”! Према њему, свакако је демократски борити се против руског народа, против његове безбедности, против његове вере православне – сада и разорним сектама, као у доба “хладног рата”. Али није демократски сузбијати то секташко зло, које се шири у хришћанској Европи уз планску подршку председника и владе САД! Бил Клинтон је толико опседнут “вредностима” антихришћанских секти и њиховом досадашњим учинком, да више није у стању да разликује уљудне међудржавне односе од флагрантног мешања у унутрашње ствари осталих великих земаља.
Недавно је и Немачка – иначе позната као слепи савезник и предани слуга америчког Новог светског поретка – увидевши штетан подривачки рад секти, а посебно сајентологије, које као тоталитарне угрожавају демократију у дојучерашњој диктатури, почела јавно указивати на противуставну активност сајентолошке секте и захтевала преиспитивање њеног деловања. У новинском чланку, у коме се владајућа немачка ЦДУ странка о сајентологији изражава као о “организованом криминалу” и износи како се против те секте треба борити, наводи се и преко двадесет назива њених помоћних организација, под чијом “неутралном” фирмом сајентологија врбује присталице (АЗ, 8.08. 1996). У чланку поменутих новина, од 9. 08, износи се како Баварска влада намерава да води борбу против те “психо-секте”. Као прва тачка тога добро смишљеног програма, наводи се забрана државним чиновницима ступање у чланство ове антидржавне секте.
Већ у “Зидојче Цајтунг”-у од викенда 10/11. 08. 1996, Министарство спољних послова САД оштро критикује “дискриминацију сајентологије” у Немачкој и захтева од званичног Бона “да се позабави тим случајем.” Још у извештају о људским правима за 1995 годину, Стејт Департмент је оштро осудио Немачку због дискриминације баш те секте! Немци се, међутим, бар у овом случају не обзиру много на критике. Баварска влада, а и омладина Хришћанско-демократске уније, повеле су борбу против ове антихришћанске и антидржавне секте.
Уплашен овом задњом америчком опоменом остао је, изгледа, једино националистички булеварски дневник “Билд”. Његовим вођама не одговара да напокон пукне “тако уиграна осовина Бон-Вашингтон”. У редакцијској глоси, са једне стране кука се што Америка хоће да ограничи немачку трговину са Ираном и што не одобрава немачко држање према сајентолошкој секти. На другој страни, пита (вероватно своју владу у Бону): да ли је све то вредно тровања немачко-америчких односа?
Да и, иначе послушни, немачки новинари виде куда води “уиграност осовине”, показало се у карикатури поменутог броја Зидојче Цајтунг-а. Паљба против сајентологије: док артиљерац пуца, дотрчи каплар Бернштајн вичући: “Факс из Капитола, госпон’ Капетане – одмах обуставити”.

*

Из свега напред реченога једно је сада јасно: богоборци и христоборци непријатељи Христовог учења и хришћанства, своју сатанску борбу воде данас под вођством америчког Новог светског поретка.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte