Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

СВЕТИ ОЦИ О ЦРКВИ И СИЛАМА КОЈЕ ЈОЈ СЕ СУПРОТСТАВЉАЈУ

О, Боже силе неизменљиве и светлости неугасиве са благонаклоношћу погледај на Твоју Цркву, то посвећено и блиставо тајинство, и смиреним делањем провиђења Твога изврши дело нашега спасења. Нека цео свет, и сваки човек, осете и виде да је оно што је једном било свргнуто, сада уздигнуто, да је старо постало ново, и да се све вратило своме савршенству кроз Исуса Христа, кроз Кога има свој почетак. Он је Господ у векове векова. Амин.
Молитва из VIII века

*

Упућивања на Свето Писмо:
1. Јн. 2:22, 1. Јн. 4:3, Лк. 12:8, Мт. 16; 18; 24; 23-26, 1. Кор. 12:27, Дела ап. 20:29, 2. Сол. 2:3-9.

Црква се за своја учења ослања на Свето Писмо и Свето Предање. Велики допринос том предању дају и списи уважених Отаца и Стараца. Ти Божији људи упознају нас са вером наших предака, тј. оних који су пре нас ходили у поузданом познању истине. Оци Цркве ткају ткиво непроменљиве истине и обезбеђују нам непрекинуту везу са раном црквом Апостола и Мученика.
Црква је лађа спасења. У њеном наручју, ми налазимо нашег Господа и свој поуздан, смеран пут ка вечном спасењу. Зар је онда чудо што ће ђаво учинити све што је у његовој моћи да сруши Цркву и што тежи да поткопа како њен ауторитет, тако и њену освештану моћ? Ипак, ми имамо свечано Христово обећање да ништа неће надвладати Цркву. Мада је она нападана и прогоњена у овом свету, њена мисија се не може спречити.
Може ли онда икога изненадити то што сатана неће жалити труда да понизи Веру? – чак у тој мери да ће неко доћи у име ђавола… и покушати да задобије поверење свих хришћана. Та особа биће названа антихтист – и та особа захтеваће да му се свет поклони, а проповедаће изопачену веру која ће се супротстављати Господу.
Ми, међутим, не можемо веровати у два Христа (2. Кор. 6:14-15) и они који су прихватили истинског Христа морају се клонити лажног; они, пак, који су прихватили лажног, нужно се морају одрећи истинског Христа – Сина Божијег и Месије.
Сва упућивања на Свето Писмо која смо цитирали, као и изреке Светих Отаца, казују да ће Антихрист користити суровост и насиље у истој мери као и преваре и лажна чуда да би искоренио нашу веру у Господа Исуса Христа.

*

Немојте мислити да ћете очувати истинско Јеванђеље Христово, ако одлучите себе из стада Христовог.

Св. Кипријан Картагински

И ово прво знајте да ниједно пророштво Писма не бива по личном тумачењу, јер никада пророштво не настаде човековом вољом, него покретани Духом Светим говорише свети Божији људи.
2. Петр. 1; 20-21

Црква је као лађа изван које није могуће разумети Реч Божију.
Св. Иларије

Будући да знамо само једног Бога, исто тако може постојати и само једна Вера и једно тумачење Истине.

Св. Либератус

Јеретици мисле и уче погрешне ствари о Богу и вери, а онда то називају “новом вером”.
Св. Августин

Ономе, коме Црква није мајка, ни Бог не може бити Отац.
Св. Кипријан

Човек ће имати у себи Духа Светога само срезмерно томе колико поштује и колико је привржен Цркви Христовој.
Св. Августин

Ако душа није заоденута учењем Цркве, унутар ње не може седети Исус Христос на престолу.
Св. Јероним

Онај ко не верује сагласно Предању неделиве, васеленске Цркве, тај је неверник.
Св. Јован Дамаскин

Где је Христос, тамо је и Црква.
Св. Игњатије Богоносац

Где је Црква, тамо је Дух, а где је Дух, тамо је Црква.
Св. Иринеј

Човек који је добро утемељен у сведочанства Писма јесте бедем Цркве.
Св. Јероним

Врата паклена надвладају свакога ко је удаљен од Стене (Вере) Христове па је самим тими изван Цркве. Врата паклена немају, међутим, моћ над Црквом Христовом.
Ориген

Никада се не одвајај од Цркве, јер од ње ништа није јаче. Твоја нада је једино Црква; твоје спасење је једино унутар Цркве и Црква је твоје уточиште. Она је виша од небеса и пространија од читаве земље. Она никада не стари и увек је пуна бодрости и животне снаге. Свето Писмо (које не би чак ни постојало да није Цркве), указујући на њену снагу и постојаност, назива је “непоколебивом планином”.
Св. Јован Златоусти

Свети Атанасије Велики истиче обећање Господње у вези са постојаношћу Цркве и каже:
“Реч је поуздана, обећање чврсто: Црква је непобедива, чак и ако би устао и сам пакао и ако би владари таме створили пометњу.

Св. Јован Дамаскин учи:
“Иако ће “врата паклена”, тј. уста јеретика, оруђа демонска, устати на Цркву, она је неће победити; иако ће се наоружати, неће је поразити.”

Тертулијан учи:
“Хришћанска заједница никада се неће исцрпети и посебно ће бити снажна онда када буде изгледала изнурено.”

Св. Амвросије Медолански (Милански):
“Царство Цркве живеће у векове, будући да је Цркву основао Бог и предодредио да се њено постојање продужи у векове.”

Св. Јован Дамаскин учи:
“Ми чврсто верујемо да Црква никада неће пасти, никада неће ослабити и никада неће бити унишена, јер је томе учио Христос, Онај који је створио небо и учврстио земљу, као што каже Свети Дух (Пс. 33:6). Антихрист ће себи привући не који имају слаб и колебљив дух, завешће их и одвојити од Живога Бога”.

Св. Иполит потврђује да Црква, иако ће бити изложена суровом прогону, неће престати да постоји.

Свети Кирил Јерусалимски, поткрепљујући своју проповед на стихове пророка Данила (12:1-3), учи:
“Бог ће допустити прогоне Антихриста не зато што неће моћи да га заустави, већ зато што, као и обично, жели да Његови борци задобију венац и из тог разлога “најузвишенији међу живима биће узнети на облаке, примивши, као награду части, оно што надвисује сваког човека.”

Св. Јефрем каже:
“Многи људи удовољиће Богу и њима ће бити могуће да на планинама и у пустим местима, сачувају себе многим молитвама… Јер ће Бог, видевши њихове многе сузе и искрену веру, као нежни Отац имати милости према њима и сачувати их”.

Блажени Теодорит:
“Антихрист неће владати над свима, већ само над онима који су заслужили пропаст и који би, чак и да он не дође, себе лишили спасења”.

Св . Андреј Кесаријски учи да ће Антихрист поразити само оне чија имена нису записана у књигу живота. Многи од верујућих, који су Христа волели свим срцем, поразиће непријатеље Христове.

Свети Кипријан Картагински учи:
“Пријатељи моји, треба да будете свесни ове чињенице: епископ је у Цркви, и Црква је у епископу; и ако неко није са епископом, онда није ни у Цркви”.

Пошто је марљиво размотрио Антихристова чуда, Св. Јефрем Сирин каже:
“Планине и острва подићи ће се из океана како би их сви могли видети, али то ће бити обмана, заблуда и неистина. Уза све то, она ће завести свет и обмануће свачије очи. Многи ће поверовати и славити га.”

Блажени Августин учи:
“Први прогони Цркве када су хришћани под претњом изгона, мучења и смрти приморавани да приносе жртве идолима, спровођени су насиљем. Други прогон који Црква подноси долази од лажних учитеља и лажне браће, а изводи се, несумњиво, уз вештину и превару. Трећи прогон, доћи ће од Антихриста и биће најопаснији од свих јер ће бити пропраћен насиљем, вештином и обманом. Своју снагу користиће да би наметнуо своју вољу, а његова чуда биће коришћена за обману.”
И поново, он каже: “То ће бити последњи прогон, који ће претходити Страшном суду; широм света, Света Црква биће изложена свим слугама ђаволовим.”

Свети Иринеј Лионски каже да ће Антихрист створити лажно царство да ће у њему под својом влашћу окупити невернике:
“Христос је цар, и Антихрист ће бити (лажни) цар. Христос сакупља Своје овце које су ишле погрешним путем, па ће и Антихрист на сличан начин сакупљати своје заблуделе људе.”

Св. Јефрем Сирин сведочи:
“Многи сталежи и народи размишљаће на сличан начин и пресрећни ће објављивати да Антихрист јесте цар.”

Св. Кирил Јерусалимски каже:
“Противник Христов биће чаробњак веома искусан у вештини обмане, чаролија и опчињавања. Он ће изводити лажна чуда да би искушавао људе и они ће помислити да виде васкрслог човека, мада он неће истински васкрснути. Видеће хроме како ходају, видеће људе који су били слепи пре но што су изненада прогледали – док у ствари никада нису били исцељени.”

Свети Јефрем Сирин каже:
“Звер ће ставити свој жиг… што значи да ће ставити натпис зла. На десну руку и на чело, тако да ће човеку бити немогуће да се прекрсти, док ће на челу бити зато да не допусти човеку да има на уму свето Име Спаситељево. Змија ће уписати свој знак уместо Крста Спаситељевог. Да би то учинила, нема сумње да ће користити одређени поступак, тако да у то време неће бити допуштено чак ни да се изговори име Спаситељево.”

Св. Иринеј Лионски:
“Противник ће седети у храму јерусалимском да би се приказао као Христос. Захтеваће да му се они, које буде опчинио, поклоне као Христу. Антихрист ће захтевати да му се клањају као да је Бог.”

Свети Иполит Римски:
“Испунивши се гордошћу, Антихрист ће се поставити (као да је он Бог) и славити себе као Бога, бљујући гнев на Христа. Он ће то чинити јавно и наредиће да сви они, који не желе да му служе као Богу, буду убијени.”

Свети Амвросије Медиолански:
“Лажни пророк пророковаће о Антихристу, говорећи да је он христос и покушаће свакога да убеди да је он – христос.”

Свети Јефрем Сирин:
“Многи ће поверовати у Антихриста и славиће га као Бога. Многи ће се дрхтећи клањати мучитељу и викати: ти си спаситељ!”.

Блажени Теодорит Кипарски:
“Антихрист неће само прогласити себе за највећег међу лажним боговима, већ ће и престоловати у Храму Божијем као да је заиста Бог… Они, који су отпали и нису желели да поверују у Господа ће – иако је противник Божији – поверовати у Антихриста, и он ће прогласити да је свима бог.”

Свети Јован Дамаскин додаје:
“Јевреји, који нису прихватили Исуса Христа као истинског Сина Божијег, прихватиће обмањивача који ће себе називати богом.”

Св. Јустин Мученик каже да “човек безакоња” неће само хулити на Најузвишенијег, већ ће и прогонима дићи руку на хришћане.

Св. Иринеј Лионски назива време Антихриста суровим и временом тешких прогона Цркве, које ће бити горе од било ког другог времена у историји.

Св. Иполит пише да ће Антихрист, охол у својој гордости, свим народима упутити наређења да се смрћу казне сви хришћани који одбију да му служе и да му се клањају као Богу.

Св. Кирил Јерусалимски наставља:
“Он ће бити познат по својим злочинима нечовечности и безакоња, тако да ће превазићи све неправедне и безбожне људе који су му претходили, показујући према свим људима, али нарочито према нама хришћанима, дух убиствен и најсуровији, немилосрдан и препреден.”

Св. Јефрем Сирин особито снажно изражава последњи прогон хришћана од стране Антихриста и каже да ће са онима који не буду поверовали у њега поступати на “суров, окрутан, свиреп и крвожедан начин,” тако да ће “у то време деца умирати на крилима својих мајки и да ће мајке умирати над својом децом; очеви ће, са својим женама и децом, умирати на тржницама и неће бити никога да их сахрани.”

Св. Јован Златоусти каже:
“Јер Антихрист ће доћи да уништи и повреди људе и шта све неће учинити због тога? Измениће се и пореметити све ствари, како због његових наређења, тако и због страха пред њим. Он ће бити ужасан на сваки начин: снагом, суровошћу, својим безаконим заповестима”.
Блажени Августин каже да ће у доба Антихриста ђаво бити ослобођен. И толико ће неограничено бити насиље по својој суровости превазићи све претходне. На тај начин, он ће искористити сву своју снагу да би прогонио Цркву.

*

Па ипак:
“На томе камену сазидаћу Цркву своју и врата пакла неће је надвладати” (Мт. 16:18).
Истинита је реч и чврсто је обећање.
Црква је несавладива, па чак и ако се (против ње) покрене и сам пакао, чак и ако господари таме (против ње) покрену побуну.

Са енглеског:
Антонина Пантелић


2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte