Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

МОЛИМ ВАС: УРАЗУМИТЕ СЕ!

Сада је Русија на ивици пропасти – та чињеница више не треба да се посебно доказује. Разорена, разграђена, обрлаћена лажљивом пропагандом, ошамућена изругивачком делатношћу банде русофобских пискарала, она се, непојмљивим напрегнућем свих својих снага, још, и то на једвите јаде, задржава пред понором, још дише, живи, још чека нашу помоћ. Хоће ли је дочекати? Или ће одмах по уништењу руске државности исто тако беспоштедно и свирепо бити погажена духовност руска, да би смо заувек, коначно и бесповратно, били лишени могућности да се подигнемо са колена, да се препородимо, васкрснемо, оживимо?
Нисам једном писао да злочиначка сила, која сада мучи Русију, у најближој будућности претендује на светску власт. Да је она изврсно организована у међународним размерама, сурова, лукава, немилосрдна, упорна и беспринципијелна. Да она са нарочитом мржњом и јарошћу гори према Православној Цркви – последњој чуварки наших светиња, последњем ослонцу здраве националне самосвести. Одговарали су ми оптужујући ме за “неосновану подозривост”.
Сада бих вашем суду понудио неколико докумената. Закључке нека свако сам изведе, ако се не уплаши да до краја домисли горке, невеселе мисли које се јављају током читања истих… Ево: “Извод из репортаже емитоване на радио-станици “Светионик”, 30 марта 1993 године у 8 и 30 изјутра.
“У тренутку преласка на капитализам, срца људи може освојити амерички и западноевропски евангелизам. Тако је формулисао кредо религиозне инвазије на земље Заједнице независних држава (читај – Русију, прим. аут.) професор Калифорнијског универзитета Гордон Мелтон. Он сматра да се фундаменталистичка протестантска учења налазе у погоднијем положају у поређењу са Руском Православном Црквом, јер су она организованија и шире се користе савременим средствима организационе технике и информације. У ствари, евангелистичке емисије у земљама ЗНД често трају даноноћно. Уз то, најпознатији евангелистички колеџ у Пасадени (Калифорнија) недавно је у Русији отворио своју испоставу. У другом месту, у граду Атланти, у држави Џорџија, разрађује се својеврсни петогодишњи план, према коме Американци желе да припеме предаваче “хришћанства” за сваку школу (?) у ЗНД. До краја овог века амерички евангелисти намеравају да оснују двеста хиљада парохија у земљама бившег Совјетског Савеза…”
Видите – више се ни не крију. Они, сматрајући нас тупом и блесавом масом, већ нам отворено у лице говоре да намеравају да наш живот прекроје по своме, да нас приморају да мислимо, желимо и осећамо по њиховом. Треба ли питати: у чијем интересу? Сад је одговор сам по себи јасан.
Вратимо се документима.
Писмо комитета Врховног Совјета Руске Федерације за слободу савести, вероисповести, милосрђе и добротворство.
“Његовом Високопреосвештенству, Високопреосвештеном Јовану, митрополиту Санкт-Петербуршком и Ладошком.
Ваше Високопреосвештенство! С дубоком узнемиреношћу смо читали стенограм радио-емисије “Светионика”, где су били објављени отворени планови САД у односу према Русији и Руској Православној Цркви. Уместо 11-12 хиљада православних парохија, САД намерава да оснује 200 хиљада протестантских парохија ради васпитавања “капиталистичке психологије” и космополитизма. У суштини – то је идеолошка и духовна интервенција која је већ почела. Изјаве Председника САД Била Клинтона о подршци Борису Јељцину и свима који “амерички” делују “у духу реформи”, као што видимо, не тичу се само финансијских питања…
Надамо се да широка “врата пакла”, ка којима нас води широки пут садашњих реформи, неће прогутати Руску Православну Цркву, као, уосталом, и руске муслимане, који су у Русији увек живели у миру и пријатељству под заштитом Цара. Надамо се, коначно, да ће црквена јерархија подићи свој епископски глас и да неће допустити да такав горки удео припадне Руској Цркви.
Председник комитета В.С. Полосин,
Секретар комитета А.А. Злобин”
Тако, оци и браћо! Нека вас Господ спасе због тога шта се нисте уплашили да гласно кажете истину. Сви смо морали, али раније, раније схватити чему воде слаткаста обећања и лукави осмејци! Русија би нам била целовитија и савест мирнија…
Па ипак, идемо даље.
Посланица преосвештенога Доситеја*, епископа британско-скандинавскога, Србске Православне Цркве, марта 1993 године:
Свети Апостол Павле нас је одавно упозорио: “Ти људи су лажни апостоли, духовни посленици, који се граде да су апостоли Христови. И није чудо јер сам Сотона гради да је светли анђео. Није, дакле, изузетно, што се и његове слуге граде да су слуге праведности. Њихов свршетак биће по делима њиховим” (2. Кор. 11, 13 – 15).
Искусили смо и ми каквим се средствима служе слуге Сатане: прво у спокојним породицама потпале ватру, па онда проричу да ће се пожар разбуктати и захватити суседне домове, ако се не побију невини људи које су они оптужили као паликуће. Данас тако поступају и са Србима, пре но што ће се устремити и на друге жртве.
У стратешком погледу, политика западних сила се најбоље може објаснити “теоријом домина”: када се домине усправно поређају, па се поремети равнотежа прве, онда све остале падају за њом једна за другом. Први пут у историји указала се прилика да Русија буде потпуно уништена и православни народ с њом. Заведен празним обећањима и уверен у чврстину савеза са Украјином, руски народ се бацио у бездан, уверен да ће у пропасти Совјетског Савеза наћи свој спас, али је из те кризе изашао ослабљен економски, политички и војнички. Преконоћ лишена поморских база на Балтичком и Црном Мору, Русија се одједном нашла на историјској сцени као џин одсечених руку. И руски непријатељи нису одолели искушењу да продру у ту политичку пукотину. Али Русија је, упркос своме паду, остала нуклеарна сила, па је било немогуће напасти је одмах и непосредно, јер би то изазвало атомски рат. Случај Југославије је у том одлучном тренутку добродошао, стога што се ту, у најкраћем року, могао изазвати рат између православних и муслимана, баш као у Русији. Међусобно уништење православних и муслимана је најбољи “рецепт” за унутрашње разарање Русије, а уједно служи њиховим заједничким непријатељима. Отуда на Западу таква сагласност између нехришћана и неправославних хришћана, као и између левице и деснице. Гледају ко ће кога да надлицитира јер, бар привремено, свима користи злочин. За сада нема корисније политике, све док непријатељима не успе да изазову судар међу самим православним народима, по примеру Молдавије, а надасве рат између Русије и Украјине, у нади да би тада дошло и до православног нуклеарног сукоба. Извесно је да би у том случају страдала и Европа, али шта мари ако се Руси и Украјинци буду узајамно уништили. У противном, Америка би дотукла Русију на издисају.
Има ли начина да се тој ратној машини стане на пут и постоји ли за православне народе нада на спас? Они ни од кога спас не могу очекивати изузев од Бога и од себе самих./…/ Нужно је, пре свега, да православи народи схвате глобално положај у коме се налазе и да разумеју да су колективно угрожени, иако, привидно, тешкоће у датом тренутку сноси само њихов православни сусед./…/ Непријатељи Православља ликују кад Украјинци спречавају Русима излаз на Црно Море, или кад Румуни траже од Руса и Украјинаца Молдавију, и од Бугара Јужну Добруџу. Таква политика је постала самоубилачка; она служи најцрњим православним злотворима и води нас у заједничку смрт.
Православним народима остаје да бирају: или ће да се уједине и спрече катастрофу, или ће бити уништени једни за другима. Нема сумње да су Православне Цркве, пре свих државника, позване да утичу на ту одлуку. Од њих се на првом месту очекује да отворе очи народу и одговорним политичким личностима. Стога православна хијерархија сноси велику одговорност за даљу судбину, спас и опстанак Православља у свету. Када прави Христов Лик буде обасјао све народе, онда ће и међу људима опет завладати мир”.
Сада желим да питам савремене руске властодршце: зар вам није познато како се опасно одвијају догађаји, зар не схватате да је неактивност у овом часу исто што и издаја? Јесте ли икада чули да своју Домовину, свој народ своје вековне традиције и светиње предака – треба волети? Или је у вашој свести тај глагол нешто што се може применити само кад су у питању фотеље у којима седите? Да ли вам до ушију допире злокобни шапат који кружи у народу: “Јуде! Русију су продали…” Не знајући околности и људе, никог лично не кривим. Али не могу ни да ћутим, јер би то био случај када се, по речи Светих Отаца, “ћутањем издаје Бог”.
Молим вас, молим вас на коленима, срдачно и искрено: уразумите се! Сви у којима још није угушен глас савести, који још могу да саосећају са Русијом, са невољама руског народа: уразумите се! Престаните са самоубилачким политичким циркусом! Ми смо своје старе – оцеве и мајке наше, који су на себи носили неизмерну тегобу руске историје последњих деценија – претворили у гладне, сиромашне просјаке, чија бедна пензија није довољна ни за толико да буду сахрањени као људи! Ми смо душе наше деце разорили отровом потрошачког менталитета и поганога разврата, развратили смо цело поколење омладине, лишивши је радости пуновредног духовног живота, сводећи је на животињски ниво тупог, биолошког преживљавања! Упропастили смо велико државотворно наслеђе купљено безмерном ценом хероизма и самопожртвованости народа, милиона и милиона обичних руских људи, који су пали у биткама на бескрајним просторима многонапаћене Русије…
Како бестидан и циничан треба бити да би се та брука, тај злочин, та светска трагедија могла назвати “тријумфом демократије”, “идењем путем прогреса и цивилизације”! Знајте: суд се људски може избећи, али Божији је суд неспречив и нелицемеран. “Глас крви брата твојега вапије са земље Мени” (Пост. 4, 10), чуо је Каин, који је покушавао да од Свевидећега сакрије грех братоубиства. Многи ће од нас то чути у свој судњи час.
Онима који свесно учествују у злу које се чини казаћу ово:
Ви сте искусни, умешни и лукави. Знате да је сваки народ – дете. Руски је, пак, народ уз све то – дете поверљиво, добро, простодушно. Магарчите га бајкама о “власти народа”, мутите му разум путем “средстава масовног информисања”, домогавате се – лажју и обманом – на свим могућим изборима” и “референдумима” његове сагласности на сопствену смрт, предлажући да вам укаже поверење и да одобри вашу подлу, неморалу политику уништења Русије. Ви, по ко зна који пут, настојит да све и свакога обманете, али…
“Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од мудрих и разборитих, а открио то безазленима. Да, Оче, јер је тако била воља Твоја” (Лк. 10, 21). Тако је Своје ученике поучавао Исус Христос сведочећи о томе да ће богата ризница чистога срца и мирне савести бити дата онима који су безазлени кад је у питању злоба и завист, поквареност и лицемерје. Да буде тако! И да се на руском народу испуни древно пророчанство које вели: “Не бој се, јер сам Ја Бог твој; Ја те снажим и Ја ћу ти помоћи, и подржаћу те десницом правде Своје. Гле, у стиду и срамоти остаће сви они који се гневе на тебе; као ништа ће бити и погинуће сви који се с тобом препиру” (Ис. 41, 10 -11).
Нека на нама буде воља Божја – свеблага и свесавршена. Амин.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte