Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

ВЕЛИКО БЕЛО БРАТСТВО” И НАПАД НА КИЈЕВСКЕ ХРАМОВЕ

Широм Русије могло се, од 1990 видети нешто необично: на плакатима излепљеним по руским градовима налазила се фотографија младе жене која је себе називала “Великом мајком света”. Жена је била одевена у бело. Десном руком је “благосиљала”, а у левој је држала штап. Носила је осмокраки крст са Распећем. Њени следбеници, такође обучени у бело, су Кијев, “мати руских градова”, прогласили “Новим Јерусалимом”, а себе “великим белим братством” тзв. “јусмалијанаца”, верујући да су изасланици “Господа Јусмалоса”.
О чему је реч?
“Мајка света”, која је себе назвала “Маријом Деви Христос” и основала “Велико бело братство”, звала се Марина Цвигун. Некад је била активиста комунистичке омладине (комсомола), инструктор Реонског комитета КП СССР и државни службеник. Потом је радила као новинар-приправник у локалној омладинској новини, а затим била ноћни чувари у кафићу.
Када је почињала своју мисију, придружио јој се човек који је себе назвао “Јован Свами”. “Свами” је некад био Јуриј Андрејевич Кривоногов, и мењао је посао скоро сваке године. Једне прилике, укућанима је рекао да је он “Адам и Сунце”, а затим је напустио породицу и оженио се Марином Цвигун (која је, такође, напустила породицу, да би се удала за њега.) Тада су смислили ново учење, тобожње откривење “Господа Јусмалоса”. “Јусмалос” је Трећи Завет. Марина Цвигун и Јуриј Кривоногов су себе прогласили “ваплоћењима Свете Тројице” – он је прво лице, “Јован Свами”, она је – друго лице, “Мајка Божја”. Главни “откривењски” докуменат је потписао “пророк Илија” (такође Кривоногов) и он носи назив “Обраћење пророка Илије јусмалијанцима и палом роду Адамовом”. Ово “откривење” саопштава да је 1 јуна 1990 године почео период библијске Апокалипсе, а да ће страшни суд наступити 24 новембра 1993. (То јест, 1260 дана после 1 јуна 1990.) Због тога су на земљу сишли “Марија Деви” и “Јован Свами”. Они су “Енох и Илија”! Предвиђено је да она, “Марија Деви Христос”, заврши своју мисију за три и по године. Такође, 1 јуна 1990 на планети се зацарио антихрист. “Пророк Илија” поручује: “Да људи не би помешали антихриста са Христом, Господ Бог је послао на земљу Своју Живу Мајку Марију Деви, као Утешитеља и Месију читавог човечанства. То и јесте Други Долазак Христов на земљу! Јер су Мајка и Син сада – једно! И Господ Јој је на земљи дао сва Своја овлашћења. А у дан Страшног суда Исус Христос ће се, као Бог, појавити у свој Својој слави! Али, само на небесима”. Јован Свами и Марија Деви имају задатак да припреме долазак “Христа” (мада је Марија Деви – “Христос” (?)).
Поруке секте биле су сумануте квазимистичке конструкције комбиноване са неким елементима православног учења у унакаженом виду. Основне пароле су гласиле: “Одричите се чулних задовољстава, меса, пушења и алкохола”; “Не читаје новине, часописе, не гледаје телевизију, не слушајте радио. Сад је свуда енергија сатане”; “Склањајте из станова електричне апарате и прибор”; “Узимајте своју децу из јаслица, дечјих вртића, школа и средњих школа – одмах! Тамо на њих нарочито делује сатанизам. Зар сте ослепели?”; “Не рукујте се ни са ким, немојте се грлити”; “Стално клечите и кајте се и страствено се молите”… Веома су инсистирали на забрани женидбе и удаје: “Немојте се женити (нити удавати)! Више нема времена за такве ствари. У сваку трудницу ће се сада настанити душа демона и родиће се ђаво!” Јован Свами и Марија Деви позивали су децу да напуштају родитеље, јер “од седме године одговарају и за родитељске грехе”, и да се придружују секти. Учитељима су обећавали пакао ако ђаке и даље буду учили “демонским специјалностима”. Нарочито је “потресна” порука лекарима: “Лечите само молитвом! Ви сад лечите енергијом и мислима од сатане. Зато или нема резултата или су лажна исцелења… Не примењујте препарате и приборе! Слепци! Изучите учење “јусмалос” и схватићете како се лечи и како себе лечити без посебног (демонског) образовања. То је јако просто”.
Цвигунова и Кривоногов почели су да сабирају чланство чим су се венчали (што су, видесмо, другима забрањивали). На почетку, имали су десет следбеника; мало – помало, све више младих им се прикључивало. Првих десет ученика су проглашени “апостолима”, а обични ученици су тим “апостолима” морали да служе, да им доносе новац, одећу, украсе, да им спремају храну.
Темељ учења је био – апсолутна потчињеност Јовану Свами и Марији Деви. Сумња у њихову божанскост сматрана је највећим грехом. За две године, Марија Деви и Јован Свами стекли су две нове куће у околини Кијева, а “пророчица” је путовала у Египат, Израел, Грчку и Индију. По повратку се жалила следбеницима како није наишла на разумевања, али верује да ће се “кандила запалити”, и да ће јој сви рећи: “Дођи!”. Марија-Марина је, у стилу бивше комсомолке, нарочито мрзела православно свештенство, које “у њој није препознало живог бога на земљи”, него су је “речима којима се тера сатана избацивали из својих храмова”. Зато су она и Свами позивали своје следбенике да не иду у храмове, не примају Свето Причешће и нафору јер они већ садрже “микроб сатане”. Фанатизовани дечаци и девојчице упадали су у храмове и прекидали службе Божије, убеђујући људе да постану “јусмалијанци”.
Кривоногов је пророковао да на дан краја света мора да страда 12 хиљада људи. Да би могао несметано да делује (пошто је у Кијеву против њега покренута истрага), склонио се у Пољску, и са “Мајком Света” слао писма својим следбеницима, позивајући их да се не боје хапшења, јер је смрт награда.
24 новембра 1993 припадници секте су се, са свих страна Русије, скупили у Кијеву, ради колективног самоубиства. Претходно су насрнули на православне храмове, рушећи све пред собом. Смак света није дошао, али је дошла полиција, која је ухапсила Марину Цвигун и Јурија Кривоногова, као и многе њихове слуђене следбенике. Због изазивања опасних нереда, Свами и Деви су затворени… Секта је, међутим, наставила да постоји; сада праве своју гарду и наоружавају се, чекајући нови Армагедон.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte