Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

ЛОЗА ДАВИДИЈАНАЦА” И АРМАГЕДОН НА МАУНТ КАРМЕЛУ

Секту је, пре II светског рата, као “Давидове адвентисте седмог дана”, основао бугарски емигрант, Виктор Хаузеф, који је веровао да је близу Други Христов долазак, и да цркве морају бити чистије него што јесу да би Га примиле. На своју фарму Вако привукао је много следбеника, али је организација почела да се распада када је он умро 1955. Његова удовица Флоренс преузела је вођство и преселила секту на Маунт Кармел, објавивши долазак Царства Божјег на Васкрс 1959. Многи су распродали имовину и дошли да чекају. Ништа се није десило. Разочарани су отишли. Остало је педесетак најоданијих.
Секта је имала два центра – Вако и Маунт Кармел (Тексас). После сукоба у групи, вођство је преузео Бен Роден, који је име секте променио у “Лоза Давидијанаца”. Управљао је до 1978, кад је умро. Тада је његова жена Лојра наследила вођство. Ускоро је на Маунт Кармел стигао Вернон Вејн Ховел, који је постао саветник Лојре Роден и објавио своје месијанско призвање.
Вернон Вејн Ховел је рођен и васпитан као адвентиста. Био је ванбрачни син извесне Бони Халдеман. Због дислексије (тешкоћа при читању), ишао је у специјалну школу, а основну није завршио. Разочарао се у адвентизам. Читао је Библију и свирао гитару, а затим кренуо до фарме Вако и попео се на “Кармилску гору” (то значи “Маунт Кармел”).
У време кад је стигао међу “давидијанце”, Лојра Роден је већ почела да губи власт над групом, пре свега захваљујући чудним тврдњама типа “Дух Свети је женског пола”. Њен син Џорџ, који је такође хтео да преузме власт, био је ненормалан. Вернон Ховел је Лојру искористио да учврсти свој положај, а затим ју је прогласио “ненадахнутом”, а физички се обрачуванао (песничењем) са њеним сином. Тада је следбеницима понудио “откривење” по коме је он седми, последњи ангео апокалипсе, који ће објавити крај света. Веровао је да ће крај наступити кад се он пресели у Израел и тамо почне да обраћа Јевреје. После тога, Америка ће кренути у рат против Свете Земље, а он ће се преобразити у ангела-ратника и очистити планету да би она постала “Нови Јерусалим”. Отишао је у Израел, но… Видевши да од пророчанства нема ништа, године 1990 променио је своје име у “Дејвид Кореш” (у исти мах, цар Давид и цар Кир, који је Јеврејима омогућио да напусте Вавилон) и објавио да ће се Армагедон десити кад федерална полиција нападне гору Кармел.
У то време, Маунт Кармел се налазио у рукама Џорџа Родена, који је за себе тврдио да је прави пророк. Понудио је Корешу “мистички двобој”, ископавши леш неке бабе и изазивајући га да је васкрсне (што он, Џорџ, “сигурно може”). Дошло је до оружаног обрачуна између двојице “пророка”, после чега је Кореш ухапшен и пуштен уз кауцију, а Роден затворен због непоштовања суда (понашао се скаредно). Касније су се опет сукобили, али је Кореш победио, а Роден је, због једног убиства, смештен у лудницу.
Маунт Кармел је, после свега, претворен у тврђаву са оружаном гардом. Августа 1989 Кореш поништава све бракове и себе проглашава јединим који има права на жене. Још 1984 он се оженио 14-годишњом Рејчел Џонс, кћерком својих следбеника, а она му је родила двоје деце – Сајруса и Стар. Године 1986 Кореш је добио “откривење” да треба да живи са много жена, како би подигао “Давидов дом”. Имао је харем девојчица, од којих неке нису биле старије од 12 година. Обележавао их је Давидовом звездом, коју су као привезак носиле око врата. Верујући у његову мисију, родитељи су му подводили своје кћери. За оправдање скаредности, он се позивао на Библију. Имао је следбеника из САД, Велике Британије, Аустралије. Људи су се одрицали имовине и давали му на стотине хиљада долара. За себе је тврдио да је краљ, пророк, потенцијални месија. Од јутра до мрака је цитирао Библију, коју је знао скоро напамет, и хипнотички понављао својим следбеницима да се спрема Армагедон.
Ранч је био снабдевен залихама хране и муниције, и спреман за обрачун. Кад је у марту 1993 године полиција покушала да спроведе истрагу због нагомилавања оружја и наговештаја колективног самоубиства, Армагедон је дошао. Са ранча је Кореш пустио децу (не своју, а имао их је са много жена), а одрасли су остали. Веровали су да ће се смрћу спасити и узићи на небеса. У обрачуну са наоружаним представницима секте погинула су четири полицајца, док их је 15 рањено. Изгинули су скоро сви који су остали са Корешом.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte