Од утопије до кошмара – Православље и секте: општи преглед

“ВРАТА РАЈА”
или смрт као успон до космичких цивилизација

У богатом калифорнијском предграђу Ранко Санта Фе, предвођени бившим диригентом, наркоманом и хомосексуалцем Херфом Еплвајтом, 39 следбеника секте “Врата Раја”, верујући у предсказање свог спасења након извршења масовног самоубиства, одлучило се на кобан корак у смрт. Умотани у чаршаве, након конзумирања опојних средстава, верници у ставили пластичне вреће преко главе, како би гушењем испунили своју самоубилачку мисију.
Осим… Осим задаха смрти, у вили је све изгледало савршено мирно. У просторијама где је лежало 39 лешева није било трагова насиља или борбе. Сваки од чланова секте поступио је према писаној инструкцији која је упућивала на мирно лежање и релаксацију, након узимања коктела састављеног од фенобарбитурата и вотке. Очигледно је да су чланови секте умирали постепено: 15 првог дана, 15 следећег и последњих 8 трећег дана. Само двоје последњих, две жене, пронађене су с пластичним кесама на својим главама. Остали су мирно лежали, у црним патикама, покривени пурпурним прекривачима.
Све ово је обављено на чудан и театралан начин, у предграђу Сан Диега. Испод кревета сваког од умрлих поређане су торбе с уредно сложеним врећама за спавање, спиритуалним белешкама и балзамом за усне. Свако од њих поседовао је рачун на пет долара и новчић од 25 центи у џепу. (Мистериозно, нема шта! Можда добровољни прилог). Свако од њих је назуо нове, црне “најке” (да ли у циљу извођења слогана познате фирме која гласи: “Урадите то!”) Изгледали су као неформална група, која се окупила око вође, пре скромног и живахног него строгог човека, и која је, с неким, себи својственим, оптимизмом и подсмехом, била свесна чињенице како ће реаговати медији на њихову стравичну мисију.
Било је то само лудо подсмевање својој овоземаљској смрти. Иследници су открили неке детаље који су наговештавали да је међу члановима секте ипак била присутна тиха патња и присила, чији резултат је стручна, хирушка кастрација шесторице мушкараца, чланова секте, међу којима је и њен оснивач – Маршал Херф Еплвајт. Учени су да се одупиру овоземаљским искушењима и припреме за живот у Небеском Краљевству. Кратко подшишани, и жене и мушкарци, обучени у комотну гардеробу. Своја тела сматрали су за пуке “носиоце”, а ванземаљска бића која су живела у њима нису подносила близину обичних смртника. Били су као изгубљене душе, привремено у својој сопственој кожи која их је спутавала у очајничкој потрази за новим, узвишеним домом који не могу наћи. Неки од њих су толико застранили у својој посвећености секти, да су заборавили раније живљени фамилијарни живот.
Шта је обузело чланове секте “Врата Раја”, који себе сматрају “посадом за Виши Ниво”, 21 жену и 18 мушкараца од 26 до 72 године, не само да изврше самоубиство већ да то учине са приметним усхићењем и преданошћу постављеним циљевима? На основу обимне документације коју су оставили за собом, коју сачињавају видео-траке, писмени записи о раду секте као и подаци на мрежи Интернета, може се закључити да су следбеници поменуте секте поступали у складу с традицијом која је својствена већини секти и фантазијама којима су опчињени следбеници Њу Ејџа у сталном бежању од овоземаљске стварности. По њиовом сазнању, Хале-Бопова комета је предзнак доласка бића из космоса. Наилазак комете је дуго ишчекивани сигнал који означава долазак космичког брода с Нивоа Изнад Људског, који би требало да одведе чланове секте у “Трећи Свет”, што су они обзнанили шаљући “Хитну поруку” у мрежу Интернета.
Један од главних узрочника ове трагедије лежи у личности гуруа, предводника секте. Иако је Херф Еплвајт био врхунски манипулатор, овај случај масовног самоубиства одише неким контрадикторностима. Еплвајт је говорио својим следбеницима да је тешко болестан, да се његово тело налазу у стању “дезинтеграције”, па се говоркало да неће живети дуже од 6 месеци. Истражитељи су установили да није било трагова фаталне болести.
Еплвајта су покретали сексуални демони. Као син презбитеријанског свештеника, лепог изгледа и снажног пријатног гласа, живео је у Тексасу. Био је професор музике на Алабама универзитету у току 1960-их. Учествовао је у прављењу албуме групе “Кримсон тајд” и чинило се тада да ужива у улози фамилијарног човека, оца двоје деце. По разводу брака, напустио је Алабаму праћен говоркањима о хомосексуалној афери. У то време и у тој средини хомосексуалци су били презрени и отуђени. Крајем шездесетих предавао је музику на Универзитету у Хјустону и компоновао мјузикле за католичке црквене обреде. Због емотивне нестабилности, депресије и психичке кризе, десетак година касније, отишао је на лечење, желећи да престане с хомосексуалним активностима. Након срчаног удара, осетио је близину смрти, за њега врло важно искуство, како је убеђивао своју сестру. Међутим, по тврдњама њему тада блиских пријатеља, опорављао се од неумерене употребе наркотика.
Током тих година пуних бола и патње упознао је нову животну сапутницу, Бони Лу, медицинску сестру, која се лаички бавила астрологијом и пратила нове верске покрете. Бони је напустила мужа и четворо деце, стремећи ка узвишеним циљевима заједо с Еплвајтом. Њихова веза, иако платонска, испуњена новим искуствима, покретана је “снажним, узвишеним, рајским спиритуализмом”. Заједно су доживљавали испуњења свих духовних стремљења. Бони Лу је одржавала контакте са својом ћерком Тери, тада двадесетогодишњакињом, путем писама и којима је објашњавала своју истинску срећу.
Овај, наизглед савршен пар, након узимања чудних надимака зауставља се на два, звучна и препознатљива: До за њега и Ти за њу (ознаке у нотном систему), да би показали своје уверење о безначајности људских имена. Често су се ословљавали као “Двоје”, што злослутно предсказује њихову даљу судбину, као “Двоје” сведока у пророчанствима који страдају на путу од пакла до раја. Сматрали су да ће делећи страдалачку судбину постати слични Исусу Христу, да ће након страдања на земљи бити уздигнути у рајске висине, после тродневног лебдења у светлосном облаку – долазећег космичког брода.
Појавили су се 1975 године, с новим надимцима. “Бо” и “Пееп”. Њихово “стадо” изгубљених оваца сачињавале су особе сличне хипицима, сањарима и луталицама, које су се одрекле каријера, фамилија и других овоземаљских благодети да би следили “Двоје”, на путу од овоземаљске смрти до нових животних димензија на неком свемирском броду. До је поседовао врлине које су привлачиле нове чланове секте.
У то време, До је тражио од својих следбеника да му се придруже на интергалактичком путовању ка “Вишем Нивоу”. Пошто нису испуњени њихови снови о небеском путовању, многи заврбовани чланови су, отрежњени том чињеницом, напустили секту, оптужујући “Двоје” за покушај потчињавања контролом њихових мисли. Одјек тих оптужби у јавности, депресивно је деловао да До и Ти, па су се отиснули у још већу самоизолацију. Лутајући од удаљених кампова до градских предграђа, издржавајући се притом прилозима својих следбеника, мала секта са педесетак чланова који су себе називали “ХИМ” (индивидуална људска метаморфоза), одржавала је промотивне скупове у циљу реедукације чланства од стране До и Ти. Сваки члан имао је слободу избора и могао је тада напустити секту по свом нахођењу. Они који су наставили да живе у кампу подвргнути су стриктној дисциплини. Дрога и секс су били забрањени. Следбеници су били под присмотром и морали су се јављати вођи сваких 12 минута. Често су у свакодневним активностима носили капуљаче. Значајна је и чињеница да је свакоме од њих додељен партнер као заштита од сећања о прошлом животу и неконтролисаних мисли. Ако би неко од њих посумњао у узвишену мисију одлазио би у “зону за деконтаминацију”. Претходна овоземаљска искуства морала су бити заувек потиснута.
Кад би се новчани фонд секте испразнио, чланови су били принуђени да се издржавају обављењем додатних послова или прошењем. Често су живели у суровим, сеоским условима. Међусобне тензије често су добијале драматичне размере. Еплвајт се још увек није подвргао кастрацији не би ли смањио своје фрустрације. Трудио се да створи “ефекат великог искушења” посвећујући се целибату. Бо и Пиип су користили сексуалне тензије својих следбеника, не би ли њихово прочишћење настало као резултат свакодневног самоодрицања и одолевања искушењу, на путу ка узвишеним духовним идеалима.
Током 1985 године, на основу белешки које је оставио До, Ти је преминула у својој 57 години, од рака јетре, оставивши свог пратиоца у сазнању да је постала напредни члан “Вишег Нивоа”. Након тога До је интензивно размишљао да јој се придружи.
Секта “Врата раја” поново је изронила из мрака 1993. Није сасвим јасна Еплвајтова одлука да поново ради јавно. Могуће да је Интернет представљао нов изазов, помоћу кога је своје идеје могао проширити широм земаљске кугле. У почетку је намере обзнанио у часопису који се бавио научном фантастиком, градећи култ достизања узвишеног циља помоћу космичких летелица, на путу одабраних ка бесмртности. Секта је објашњавала своја филозофска уверења слично другим миленаристичким групама и самозваним месијама, којима је припадала и Лоза давидијанаца, као и предводник Храм Сунца, секте која је организовала 3 масовна самоубиства од 1994 године у Европи и Канади при чему је страдало 70 њених чланова. “Врата раја” нису одобравала поступке поменутих секти иако су проповедали постојање генералног непријатељства – овоземаљске стварности огрезле у корупцији препуне религија обузетих Сотоном.
“Врата раја” су прихватила за њих мистични свет компјутерских екрана. Ушавши у тајне Инернета, у сталној потрази за наговештајима доласка других цивилизација која ће им омогућити “Нови живот”, чланови секте су стекли завидно искуство у руковању компјутерима. Током 1996, “Врата раја” стартују нов бизнис, прављењем компјутерских програма под називом “Виши нивои савлађивања космоса”. Захваљујући приступачним ценама својих услуга и једноставном дизајну, секта добија нове следбенике и развија компјутерски бизнис.
Приходи омогућују члановима секте да за 7000 долара месечно изнајме луксузу кућу на периферији Сан Дијега, од несрећног иранског бизнисмена, у коју се усељавају у октобру 1996. Кућа је купљена две године раније за 1,3 милиона долара, а осим 7 спаваћих соба, 7 купатила, 2 гараже, поседовала је лифт, базен за пливање, тениски терен и обиље зеленила.
Чланови секте који су живели у луксузном здању, њих око 20, деловали су помало мистично на своје окружење. Њихов монашки изглед и бледа лица, одударали су од препланулих лица становника луксузне четврти Ранко Санта Фе. Пошто су изнајмили кућу, нису се много експонирали у јавности, рачуне су плаћали редовно, у кешу, нису поседовали банковне рачуне ни бројеве социјалног осигурања, да би имали што мање додира с државним институцијама.
Врата раја су започињала дневне активности у рану зору, око 4 ујутро, посматрањем затамњеног неба и трагањем за својим рајским уточиштем. Затим је следовао једноставан групни обред. Дан су преживљавали на воћу и лимунади, иако је упражњавање дијете при напорном ноћном раду неким члановима секте исцрпљивало последње атоме менталне енергије, што је често узроковало кофеинске грчеве. Компјутеризована религија великог култног мајстора Еплвајта, састављена од библијске апокалиптичности, мистицизма Њу Ејџа, научне фантастике и елемената далекоисточних религија, црног ислама, мормонизма и сајентологије, заживела је на Интернету у виду апокалиптичних порука и фантастичних графичких илустрација. Поруке насловљене са “Време је да умрете за Бога”, које су биле фокусиране на теме самоубиства, депресије, и критику овоземаљских вредности чекале су нове конзументе, изгубљене душе на рајском путу. Еплвајтове белешке казују да се број чланова секте удвостручио.
“Врата раја” нису успела да продају ауторска права приче о животу секте. То је био још један ударац од стране државних институција, разлог за параниочне поступке чланова секте. Незаинересованост шире публике за њихове активности био је сигнал да започну припреме за коначан “повратак” Кући. Рајске поруке су пулсирале Интернетом. “Коров човечанства прекрио је замаљску башту”; “Време је за одлазак на Виши Ниво – што људи просто називају умирањем”. “Космички бродови, четвороструко већи од земље долазе трагом Комете”. До је знао да његова вољена Ти прилази ка планети Земљи у Мисији њиховог избављења. Пошто је Комета запарала небо, средином марта, и приближила се Света Недеља, чланови секте били су спремни да напусте своје земаљско обличје. Приближавање часа избављења, чланови секте су прославили церемонијалном, последњом вечером.
Шест месеци пре њиховог трагичног краја, секту је напустио један члан, Рио Ди Анђело, стар 42 године. Наставио је да живи обичним животом. Можда је то део плана у циљу обавештвања јавности о њиховој светој мисији. На његову адресу је крајем марта стигла пошиљка с две видео-траке и прецизним упутствима. Рио је имао стравичан предосећај. О својим слутњама обавестио је газду, Ника Мацоркиса, који је то прихватио са сумњом. Потом су се одвезли до “Храма ужаса”, Ди Анђело је ушао у кућу, Појавио се после 20 минута, самртнички блед. Једва се прибрао у колима по повратку с места ужаса. Обавестили су полицију.
По налазу истраге, неке од жртава умрле су од превелике дозе средстава за умирење – што би требало да буде 50 до 100 пилула – а што није једноставно конзумирати са соком од јабука. За већину, узрок смрти је гушење пластичним кесама које су им биле навучене преко глава, док су лежали омамљени дрогом и алкохолом. Полиција је пронашла 20-так белих најлон кеса за смеће са еластичним врпцама које су служиле за стезање. Ритуално самоубиство прве групе од петнаесторо почело је 23 марта, у ноћи између суботе и недеље, и наставило се следећа 3 дана. Полиција сматра да је Еплвајт био међу последњима, у овом спором ритуалу умирања од суботе до уторка. Видео-траке сведоче о расположењу међу члановима секте Врата раја. Неке од жртава у трансу узвикују: “Радујемо се одласку”; “Уздигнимо се на космичким зрацима”. Еплвајт озбиљно позива: “Можете да нас пратите. Не можете истовремено остати на земљи и следити наш траг.”
Харизматични Еплвајт, задојен вековним утицајем миленаризма, обавио је своју мисију на овој несретној земљи, крајем двадесетог века, праћен многим напуштеним душама, које жељно хрле у своје “космичко избављење”.

2 Comments

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte