Историја Цркве

Увод

И поред тога што „Историја Цркве” Сократа Схоластика представља једну од најраније написаних историја хришћанске Цркве, још увек постоји мноштво непознаница када је реч о његовом животу.

Поуздано се зна да је Сократ Схоластик живео у 5. веку. Претпоставља се да је рођен око 380. године у Константинопољу, и да је у родном граду провео највећи део живота бавећи се адвокатуром. Једна од непознаница је и то да ли је он припадао црквеном клиру. По свему судећи, Сократ Схоластик није имао неко нарочито богословско образовање, а такође није превише добро познавао ни богословску литературу свог времена. Оно што је такође интересантно јесте и чињеница да се, барем кроз текст његове Историје, приличио благонаклоно односи према учењу новацијана и македонијеваца.

Али и поред тога, „Историја Цркве” Сократа Схоластика остаје и до данас једно од најважнијих дела за изучавање историје Цркве, поготово због чињенице да је само у Сократовом делу сачувано мноштво докумената која су иначе заувек изгубљена. Сократова „Историја Цркве” обухвата период од 305. до 439. године (тј. до окончања седамнаестог конзулства императора Теодосија Другог), време препуно догађаја који су оставили неизбрисив траг у историји хришћанства.

 

Comments are closed.