ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

ПОМЕНИК

 

Ако можеш, свакога дана ујутру и увече по завршеној молитви, са великим усрђем читај уместо кратких молитава за живе и упокојене овај Поменик.

 

МОЛИТВА ЗА ЖИВЕ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који у Својој превеликој милости и човекољубљу слушаш молитве оних који Теби припадају свим срцем својим, приклони ухо Своје и чуј молитву моју коју Ти смерно узносим:

Сети се, Господе Исусе Христе Боже наш, Твојих милости и изобилних дарова, који су од искона, због чега си се и очовечио и изволео да примиш и распеће и смрт, ради спасења оних који истинито у Тебе верују, и васкрсао си из мртвих, вазнео си се на небеса, и седиш са десне стране Бога Оца и гледаш на смирене молбе оних који Те свим срцем призивају; приклони ухо Твоје и услиши мољење мене, непотребног слуге Твога, као благоухани миомирис духовни, који ти за све људе приносим. (поклон)

И пре свих, сети се, Господе, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Твоје, коју си снабдео Својом часном Крвљу и утврди је, ојачај, рашири, умножи, умири и необориву за врата адова заувек сачувај; раздоре у Цркви утишај, лутање народа заустави, подизање јереси брзо разори и искорени, и силом Светога Духа Твојега ни у шта обрати. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј богомчувану земљу нашу, власт и војску њену, да тих и миран живот проживимо у свакој побожности и чистоти. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј најсветијег Патријарха нашега (име), високопреосвећене и преосвећене архиепископе, митрополите и епископе православне, јереје и ђаконе и сав клир црквени, које си поставио да пасу словесно Твоје стадо, подари им мирна и премирна Твоја блага, и подај им да речју Истине Твоје управљају здраво, спокојно, богобојажљиво, право, по предању Светих Отаца, које је Духом Светим озакоњено на Васељенским Саборима, на вечну радост и спасење душа наших, и молитвама њиховим светим помилуј и спаси мене грешног. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј оца мога духовнога (име) са свом братијом његовом, подари им мирна и премирна Твоја блага, и молитвама њиховим светим помилуј мене грешног. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј родитеље моје (имена), даруј земаљска и надземаљска добра Твоја супрузи мојој (или: супругу моме) (име) и деци мојој (имена). (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј браћу, сестре и сроднике моје по телу и све ближње мога рода, и подари им мирна и премирна Твоја блага. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј монахе и монахиње православне у свим местима њиховог подвизавања и служења Теби, подари им мирна и премирна Твоја блага, и молитвама њиховим светим помилуј мене грешног. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј старе којима нема ко да помогне и младе, ниште и сироте, удовице, болесне и уцвељене; оне у невољама и у ропству, и у тамницама заточене; и особито прогоњене ради Тебе и православне вере од језика безбожних, одступника и јеретика, њих, који су слуге Твоје, помени, посети, укрепи, утеши их и брзо им силом Својом олакшање, слободу и избављење подари. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј оне који нам добро чине, воле нас и хране, указујући нам милост, и оне који нас успокојавају, јер си заповедио нама недостојнима да се молимо за њих; и учини милост Своју на њима, дарујући им испуњење свих мољења која су им на спасење и вечних добара наслеђе. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј оне које ја безумљем својим саблазних и од пута спасоноснога одвратих, на дела зла и неприлична наведох, и о које се огреших било речју, било мишљу или делом, подари им мирна и премирна Твоја блага, божанственим Промислом Својим на пут их спасења опет врати, и буди милостив мени грешном ради молитава њихових светих. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј оне који ми пакосте и вређају ме и искушења ми праве, и не остави их да погину због мене грешнога. (поклон)

Оне који одступише од вере православне и погибељним јересима заслепљене светлошћу познања Твога просветли и Светој Твојој Апостолској Цркви присаједини. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј све оне који тражише од мене да се молим за њих и њихове ближње, а ја по слабости својој и немоћи људској то не учиних, и подари им мирна и премирна Твоја блага. (поклон)

Спаси, Господе, и помилуј све моје пријатеље у отаџбини и свуда по свету расејане, и подари им мирна и премирна Твоја блага. (поклон)

Затим са молитвеном пажњом читај нижеуписана имена живих на земљи, за које се молиш.

 

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ

Помени, Господе, оне који се представише из овога живота: најсветије патријархе, преосвећене архиепископе, митрополите и епископе православне, који су у свештеном клиру црквеном и монашком чину Теби послужили, и у вечним Твојим насељима са Светима их упокој. (поклон)

Помени, Господе, душе уснулих слугу Твојих, родитеља мојих (имена) и свих сродника по телу (имена), и опрости им сва сагрешења вољна и невољна, дарујући им Царство Небеско и учешће у вечним Твојим добрима, и наслађивање у бесконачном и блаженом Твом животу. (поклон)

Помени, Господе, и све у нади на васкрсење и живот вечни упокојене – оце и браћу нашу, и сестре, и православне хришћане који овде и свуда почивају – и настани их са Светима Твојима где сија светлост лица Твога; и нас помилуј као благ и човекољубив. (поклон)

Подари, Господе, опроштај грехова свима који су раније отишли из овога живота у вери и нади на васкрсење – оцима, браћи и сестрама нашим, и учини им вечни помен. (чита се три пута са поклонима)

 

Comments are closed.