ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЗА ПОРОДИЧНО БЛАГОСТАЊЕ

 

МОЛИТВЕ ЗА БРАК
(за оне који желе да ступе у Свету Тајну брака и за оне који се већ налазе у браку)

Молитва прва

Благословен си, Господе, Боже отаца наших, Који си нам даровао живот! Ти си, Господе, створио човека по лику Свом и подобију, од душе разумне и тела благоликог, тако да тело служи разумној души. Ти си нас, Господе, сачувао од оних који лове душе наше, од многих замки лукавога и спасао си нас од многих искушења и опасности до данашњег дана. Зато не дозволи, Господе Боже наш, да будемо на спотицање и саблазан ближњим својим, већ да се покажемо слуге Твоје, да нам не буде узалуд благодат Твоја.

Наоружај нас оружјем праведности у речи, делу и истини, подари нам силу кроз дуготрпљење у невољи. Да будемо широког срца: ако смо ожалошћени, да будемо увек радосни; ако смо сиромашни, да можемо обогатити друге, као они који ништа немају а све поседују у Теби – Творцу и Оцу нашем.

Да се не упрежемо у исти јарам са незнабошцима, јер шта има праведност са безакоњем, какав је део верних са невернима и какво је слагање храма Божијег са идолима? А Ти си за слуге своје Господе рекао: Уселићу се у њих, живећу са њима, бићу им Бог и они ће бити Мој народ. Бићу вам Отац и ви ћете бити Моји синови и кћери, говори Господ Сведржитељ, Који је богат у милости.

Ради велике љубави којом си нас заволео, подари нам, Господе, да будемо достојни звања у које смо позвани, са сваком смиреношћу, кротошћу и дуготрпљењем, подносећи један другог у љубави, чувајући јединство у свези мира. Да не размишљамо телесно умом својим и не будемо деца коју заноси сваки ветар људске обмане, већ да узрастамо истинито у љубави Оног који је глава – Христос. Да не живимо као незнабошци у празноумљу, помрачених мисли и осећања, окамењеног срца и отуђени од Живота због незнања. Да не дајемо места ђаволу, као они који отупевши предадоше себе разузданости да чине сваку нечистоту са похлепом. Него да одбацимо старог човека који се распада у жељама варљивим и обучемо се у новог, који се обнавља по лику Оног који га је саздао. Да будемо међу собом благи, милостиви, праштајући један другом као што је Бог у Христу опростио нама. Да мислимо оно што је истинито и праведно, чисто и достојно љубави, што је на добром гласу и у врлини, што примисмо и научисмо од Отаца наших. Сети се, Господе Боже наш, родитеља наших који су нас одгајили, јер молитве родитеља учвршћују темеље домова. Амин.

 

Молитва друга

Благословен си, Господе Боже наш, Свештеноделатељу тајног и чистог брака и Законодавче телесног, Чувару непропадљивости и добри Стројитељу свега животног! Ти си, Господару, у почетку створио човека и поставио га да влада творевином, и тада си рекао: Није добро да човек буде сам на земљи, да му створимо помоћника према њему, и узевши једно од ребара његових, тада си створио жену, коју видевши Адам рече: Ево сада кост од мојих костију, и тело од мог тела, она ће се звати жена, јер је узета од мужа свог. Ради тога оставиће човек оца свог и мајку, и прилепиће се жени својој, и биће двоје једно тело; и оне које је Бог саставио, човек да не раставља. Јер си Ти, Господе Боже Вечни, растављене довео до јединства и установио њихову међусобну нераскидиву везу. Од Тебе се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода. Ти Сам, Господе Спаситељу, на свети начин вршиш тајанствени и чисти брак. Зато даруј и нама, Господе, да разликујемо љубав од страсти и похотљивости, да једно друго не оставимо сиромашне и упропаштене, већ као супружници да будемо сложни, душом и телом, да живећи у истини и љубави Твојој, међусобно обогаћујемо живот свој.

Избави нас, Господе Боже наш, од лажног мудровања телесног и сваког мрачног и тамног сладострашћа. Умири побуне тела нашег, укроти насртаје страсти и угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете; сачувај нас благодаћу својом од тога, као што си од огња сачувао света три младића, пославши им росу с неба. Нека дође на нас она радост коју је имала блажена царица Јелена када је пронашла Часни Крст. Сачувај нас, Господе Боже наш, као што си сачувао Ноја у ковчегу, као што си сачувао Јону у утроби морске немани. Сети се и нас, Господе Боже наш, као што си се сетио Еноха, Сима, Илије, као што си се опоменуо четрдесеторице својих Светих Мученика, пославши им венце с неба, подари и нама венац Твоје свете тајне брака.

Још Те молимо, Преславни Господе, да нам дарујеш мир Твој, да унесемо радост у живот наш и да нађемо непролазну љубав којом си нас Ти Сам заволео. Да сложни будемо на корист и помоћ другима и да се радујемо здравој и доброј деци. Амин.

 

Молитва трећа

Господе, Који си се настанио међу нама, Који си преко апостола Павла рекао: Духа не гасите, све испитујте, добра се држите, склањајте се од зла у сваком облику, да се исцели душа ваша и тело. Боже мира, сачувај нас без порока за Свету Тајну Брака, за цео живот наш и за долазак Господа нашег Исуса Христа.

Да се украшавамо врлинама и добрим делима, што је драгоценије и скупље од бисера, злата и сребра. Да се чистога срца обучемо у правду, да останемо у вери, љубави и светињи, са сваким достојанством и честитошћу. Да, живећи целомудрено, поштујемо један другог, радујемо се свагда и кроз молитву без престанка захваљујемо Богу мира, Који је веран Своме обећању и изабранима Својим. Јер смо на слободу позвани, не само на угађање телу већ да из љубави служимо један другом.

Да се утеше срца наша, да се сјединимо у љубави и богатству разумевања, у познању тајне Бога и Оца и Господа нашег Исуса Христа, у Коме су скривена сва блага премудрости и знања, у свакој побожности и љубави. Да као синови и кћери дана будемо трезвени, обучени у оклоп вере и љубави, са кацигом наде спасења. Јер, Господ нам није дао духа плашљивости и збуњености, него Духа силе у љубави и свакој чистоти. Да се Утешитељ, Дух Истине, настани у нама, да се кроз ревност показује искреност у љубави. Јер си Ти, Господе, рекао да ће нас по томе познати да смо ученици Твоји – ако будемо имали љубави међу собом. А ми смо слуге Твоје, Господе, синови и кћери слугу Твојих.

Боже наш, опрости нам грехе младости наше и не остављај нас ни убудуће. Буди нам покровитељ и помоћник, целог живота нашег. Подај нам, Боже, љубав нелицемерну, научи нас да истрајемо у добру, да праштамо и волимо. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ЖЕНИДБУ

Господе, Боже Вечни, Ти си растављено довео до јединства и установио међусобну нераскидиву везу мушкарца и жене. Од Тебе бива да се муж сједињује са женом ради помоћи и продужења људског рода, зато дај и мени, Господе, да се сретнем и здружим са женом која ме разуме и којој бих могао све рећи. Сједини ме са таквом која би ме искрено, супружански љубила целог живота. Дај Господе да пронађем ону која разликује љубав од страсти и похотљивости. Даруј ми Господе невесту која ће увек искати и тражити моју душу и моје срце, а не само моје тело. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин изврши тајанствени и чисти брак међу нама да будемо сложни душом и телом, да међусобно обогаћујемо свој брачни живот, да једно друго не оставимо осиромашене и упропаштене, већ да као супружници будемо побожни, једнодушни и задовољно срећни. Преславни Господе, још Ти се молим да оној коју тражи душа моја и мени, дарујеш да у наш живот унесемо радост и Твој мир, да нађемо непролазну љубав којом нас Ти љубиш и да уживамо у здравој и доброј деци. Амин!

 

МОЛИТВА ЗА УДАЈУ

Господе, Боже Вечни, Ти Си растављено довео до јединства и установио међусобну нераскидиву везу мушкарца и жене. Од Тебе бива да се жена сједињује са мужем ради помоћи и продужења људског рода, зато дај и мени, Господе, да се сретнем и здружим са човеком који ме разуме и ком бих могла све рећи. Сједини ме са таквим који би ме искрено, супружански љубио целог живота. Дај Господе да ме пронађе онај који разликује љубав од страсти и похотљивости. Даруј ми Господе женика који ће увек искати и тражити моју душу и моје срце, а не само моје тело. Ти сам Господе Спаситељу на свети начин изврши тајанствени и чисти брак међу нама да будемо сложни духом и телом, да међусобно обогаћујемо свој брачни живот, да једно друго не оставимо осиромашене и упропаштене, већ да као супружници будемо побожни, једнодушни и задовољно срећни. Преславни Господе, још Ти се молим да ономе кога тражи душа моја и мени, дарујеш да у наш живот унесемо радост и Твој мир, да нађемо непролазну љубав којом нас Ти љубиш и да уживамо у здравој и доброј деци. Амин!

 

МОЛИТВА ПОРОДИЉЕ

Молитва прва: Господу

Слава Ти, Господе, слава Ти!

Молим Ти се, Благи Спаситељу, Који помажеш невољну и сироту, уклањајући сваку беду и несрећу, осврни се и на мене грешницу, која се искрено каје; помози и мени и заклони ме руком Својом; Теби притичем са молитвом овом, смилуј се на мене, избави ме од сваког зла и несреће, беса нечистога сатане, који ме толико куша.

Подари ми здравље, храброст и снагу да могу издржати муке при порођају! Саслушај молитву моју, јер Ти си тако благ и волиш људе Своје. Амин.

 

Молитва друга: Пресветој Богородици

О, Преславна Мати Божија, помилуј мене, слушкињу Твоју (име) и дођи ми у помоћ у време моје болести и опасности у којима све бедне Евине кћери рађају децу. Сети се, Благословена међу женама, с каквом си радошћу и љубављу Ти ишла журећи у далеки крај да посетиш рођаку Твоју Јелисавету за време њене трудноће и какво је чудесно дејство имала благодатна посета Твоја и на матер и на дете у утроби. И због неисцрпне доброте Твоје даруј и мени, покорној слушкињи Твојој (име), да се успешно породим; даруј ми ту благодат да дете које се сад налази под мојим срцем, оживевши, радосно узигравши као свето чедо Јован, поклони се Божанском Господу Спаситељу, Који се из љубави према нама грешнима није узгнушао да и сам постане чедо у утроби Твојој. Неизрецива радост, којом се испунило Твоје девствено срце према новорођеном Твом Сину и Господу нека услади муку у којој ми предстоји да родим. Живот света, мој Спаситељ, кога Си родила, нека ме спаси од смрти, која прекида живот многих мајки на порођају и нека уброји плод утробе моје међу изабранике Божије. Услиши, Пресвета Небеска, смирену молбу моју и погледај мене, бедну грешницу, погледом Твоје благодати; не посрами моје уздање у Твоје велико милосрђе и осени мене, Помоћнице хришћана, Исцелитељко болесних, Твојим Материнским покровом у часу муке и болести, да се удостојим и ја да осетим на себи да си Ти – Мати милосрђа и да прославим заувек Твоју благодат, која никад не одбацује молитве грешних и спасава све, који Те призивају у време муке и болести. Амин!

 

МОЛИТВА СУПРУЖНИКА КОЈИ НЕМАЈУ ДЕЦЕ

Услиши нас, Милосрдни и Свемогући Боже, да молитвама нашим буде ниспослана благодат Твоја. Буди милостив, Господе, молитви нашој, сети се закона Твога о умножењу рода људскога и буди милостиви Покровитељ, да се Твојом помоћу сачува оно што си Ти установио. Ти си, свемоћном силом Својом, све створио ни из чега и поставио си почетак свега што постоји у свету – створио си и човека по лику своме, и високом Тајном осветио си савез супружништва као праобраз тајне сједињења Христа са Црквом. Погледај, Милосрдни, на нас слуге Твоје (имена), сједињене супружанским савезом, који молимо за Твоју помоћ да на нас дође милост Твоја, да будемо плодни и да видимо синове синова својих, чак до трећег и четвртог колена, и до жељене старости да доживимо и уђемо у Царство Небеско, кроз Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, са Свесветим Духом у векове. Амин.

 

ПРИ ПОРОДИЧНИМ НЕСУГЛАСИЦАМА

Молитва прва

Остани с нама, Господе. Прати нас на путу кад нас брига и бол сустигну. Остани с нама кад радимо и кад се одмарамо. Буди трећи између нас који се волимо. Стануј у нашој кући, седи у чело нашег стола, буди нам саветник у свему. Остани с нама кад нам се савест замрачује да не бисмо залутали по ноћи. Буди близу нас кад нас велика ноћ покрије својим покровом и дај да се пробудимо у Твоме наручју. Буди вољени и верно слушани Учитељ нашег дома. Амин.

 

Молитва друга

Милосрдни и Милостиви Боже, Возљубљени Оче! По милостивој вољи Твојој и по Твоме божанственом Промислу поставио си нас у свету брачну заједницу да бисмо живели по заповестима Твојим. Ми се тешимо благословом Твојим: Ко је нашао жену, нашао је благо и добио благослов од Господа. Господе Боже! Учини да живимо сложно у божанственом страху Твоме. Учини да живимо у миру и сагласности, да бисмо у браку нашем волели целомудреност и часност и да не бисмо поступали насупрот њима, да би у нашем дому обитавало спокојство и ми сачували часно име. Даруј нам благодат да васпитавамо децу нашу у науци и божанственој слави Твојој, да би Ти из уста њихових могао да чујеш Себи хвалу. Даруј им послушно срце, да им добро буде и да дуго поживе на земљи. Даруј нам, такође, хлеб насушни и благослови храну нашу. Огради дом и наследство наше, да зли враг и оруђа његова не би могли да нам нанесу повреде. И, када Ти, Господе, зажелиш да пошаљеш на нас страдања и муку – даруј нам тада трпљење, да бисмо се ми послушно покорили Твојој очинској казни, и у страдању нашем поступи милостиво са нама. Ако паднемо, Ти нас не одгурни, већ нас подржи и опет нас уздигни. Олакшај нам патње наше и утеши нас и не остави нас у невољама нашим. Даруј нам да не претпоставимо привремени живот вечноме, зато што ми нисмо ништа донели са собом у свет, нити ћемо било шта изнети из њега. Не допусти нам да се пригрлимо среброљубљу, томе корену свих несрећа, већ да се старамо да успевамо у вери и љубави и да достигнемо вечни живот, за који смо и позвани.

Нека нас Бог Отац благослови и сачува. Нека нас Бог Син просветли Светлошћу Својом. Нека Бог Дух Свети обрати к нама лице Своје и дарује нам мир. Света Тројица нека чува улазак и излазак наш, од сада и у векове. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА УЛАЖЕЊЕ У НОВИ ДОМ

Боже Спаситељу наш, Који си изволео да у дом Закхејев уђеш и да даш спасење њему и целом дому његовом. Ти Сам и сада, Господе, оне који желе овде да живе и молбе и мољења да Ти приносе, од сваке муке сачувај неповређене, благосиљајући овај њихов дом и неоклеветан живот њихов сачувај. Амин.

 

Comments are closed.