ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

ВАСКРШЊИ ТРОПАРИ И КОНДАЦИ

 

Глас 1.

Тропар: Иако камен би запечаћен од Јудеја и војници чуваху пречисто Тело Твоје, васкрсао си тридневан, Спасе, дарујући живот свету. Тога ради Силе Небеске клицаху Ти, Животодавче: Слава Васкрсењу Твоме, Христе! Слава Царству Томе! Слава Домостроју Твоме, Једини Човекољупче!

Кондак: Васкрсао си као Бог из гроба у слави и свет си саваскрсао, а људска природа Те као Бога у песмама слави и смрт ишчезе. Адам се весели, Господе, а Ева сада, ослобођена од окова, радује се кличући: Ти си, Христе, Онај који свима даје Васкрсење!

 

Глас 2.

Тропар: Када си сишао у смрт, Животе Бесмртни, тада си ад умртвио блистањем Божанства; а када си и умрле из доњих дубина васкрсао, све Силе Небеске клицаху: Животодавче, Христе Боже наш, слава Теби!

Кондак: Васкрсао си из гроба, Свесилни Спасе, и ад видевши чудо ужасну се, и мртви усташе. А творевина, видећи, заједно с Тобом радује се и Адам се весели; и свет, Спаситељу мој, прославља Те непрестано.

 

Глас 3.

Тропар: Да се веселе бића небеска и да се радују бића земаљска, јер мишицом Својом Господ показа моћ, уништи смрћу смрт, поставши Прворођени из мртвих; из утробе адове избави нас, и свету дарова велику милост.

Кондак: Васкрсао си данас из гроба, Милостиви, и нас си узео од врата смрти. Данас се Адам весели и радује се Ева, и пророци заједно с патријарсима певају непрестано божанску силу власти Твоје.

 

Глас 4.

Тропар: Радосну проповед васкрсења од Анђела дознавши Господње ученице, и прадедовску осуду одбацивши, Апостолима хвалећи се говораху: Уништена би смрт, васкрсе Христос Бог, дарујући свету велику милост.

Кондак: Спас и Избавитељ мој васкрснувши из гроба, као Бог, ослободи од окова земнородне и врата адова разби, и као Господ васкрсе тридневан.

 

Глас 5.

Тропар: Сабезначалнога Оцу и Духу Логоса, Који се од Дјеве родио за спасење наше, опевајмо верни и поклонимо Му се; јер је благоволео да телом узиђе на Крст, и смрт претпри, и васкрсе умрле славним васкрсењем Својим.

Кондак: У ад си сишао, Спаситељу мој, и врата ада разбивши као Свесилан, умрле си као Саздатељ саваскрсао, и Адам би избављен од проклетства, Човекољупче. Ради тога сви Ти кличемо: Спаси нас, Господе!

 

Глас 6.

Тропар: Анђелске силе на гробу Твоме и стражари обамреше, и стајаше Марија код гроба, тражећи пречисто Тело Твоје. Запленио си ад, не саблазнивши се од њега, срео си Дјеву, дарујући живот. Васкрсли из мртвих, Господе, слава Теби!

Кондак: Живоначалном руком, умрле из мрачних дубина, Животодавац Христос Бог, све васкрсе, и даде васкрсење људском роду, јер је Он Спаситељ свих, Васкрсење, Живот и Бог свих.

 

Глас 7.

Тропар: Уништио си Крстом Твојим смрт, отворио си разбојнику Рај, мироносицама си плач променио (у радост) и Апостолима си заповедио да проповедају да си васкрсао, Христе Боже, дарујући свету велику милост.

Кондак: Не може више сила смрти држати људе, јер Христос сиђе уништавајући и рушећи силе њене. И ад би свезан, а пророци сложно, радујући се, говораху: Дође Спаситељ верујућим. Изиђите, верни, у Васкрсење!

 

Глас 8.

Тропар: Са висине сишао си, Милосрдни, и тридневно погребење примио си да нас ослободиш страдања. Животе и Васкрсење наше, Господе, слава Теби!

Кондак: Васкрснувши из гроба, подигао си умрле и Адама си васкрсао, а Ева се радује Васкрсењу Твоме и сви крајеви света веселе се Твоме Васкрсењу из мртвих, Многомилостиви!

 

Comments are closed.