ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ

 

МОЛИТВЕ ПОКАЈНЕ

Молитва прва

Господе, Теби, Јединоме Доброме и Незлопамтљивоме, исповедам грехе своје; Теби припадам вапијући недостојан: сагреших, Господе сагреших, и нисам достојан да погледам у Небо због мноштва грехова мојих. Но, Господе мој, Господе, Једини Добри и Милостиви, дај ми сузе умиљења, да бих Те њима умолио, да се пре смрти очистим од свакога греха. Јер, разлучивши се од тела, ја имам проћи страшно и грозно место, и срешћу мрачно и бездушно мноштво демона, а никог да притекне у помоћ или да избави. Стога ничице падам пред Твојом добротом: немој ме, Добри Господе, предати злотворима мојим, и нека се непријатељи моји не похвале због мене и нека не кажу: Пао си нам у руке и нама си предат. Господе, не заборави милосрђе Своје и не узврати ми по безакоњима мојим, и не одврати лица Свога од мене, него ме Ти, Господе, радије заштити милошћу и добротом. Непријатељ мој нека се не обрадује због мене, него развеј све његове претње против мене и уништи сво његово деловање. Дај ми, добри Господе, беспрекоран пут к Теби, јер и када сагреших, ја не прибегох другоме лекару и не пружих руке своје туђем богу. Стога, не одбаци мољење моје, него ме услиши Својом добротом и утврди срце моје страхом Твојим; и нека благодат Твоја, Господе, буде на мени као огањ који спаљује у мени нечисте помисли. Јер си Ти, Господе, Светлост изнад сваке светлости, Радост изнад сваке радости, Одмор изнад сваког одмора, Живот истинити и Спасење које остаје кроза све векове. Амин.

 

Молитва друга

Господе Исусе Христе, Сине Бога Живога, Творче неба и земље, Спаситељу света! Ево, ја недостојни и од свих најгрешнији, смирено од срца преклањам колена пред славом величанства Твојега и опевам Крст и страдања Твоја и благодарност Теби, Цару свих и Богу, приносим, јер си благоизволео да све трудове и све беде, напасти и мучења као Човек понесеш и да свима нама, у свим жалостима, невољама и огорчењима будеш састрадални Помоћник и Спаситељ. Знам, Свесилни Владико, да све ово Теби није било потребно, али ради људскога спасења – да нас све искупиш од љуте преваре вражије – Крст и страдања претрпео си. Чиме ћу Ти ја узвратити, Човекољупче, за сва Твоја страдања? Не знам: душа и тело и сва блага од Тебе су и све моје – Твоје је, и ја сам сам Твој. Уздам се на бескрајну Твоју добросрдачност, Господе, и милосрђу надам се, опевам Твоје неизрециво дуготрпљење, величам неисказане муке, славим Твоју безмерну милост, поклањам се Пречистим Страдањима Твојим и свесрдно целивајући ране Твоје, вапијем: Помилуј ме грешнога и учини да Крст Твој Свети не буде бесплодан у мени, већ да се причешћујем овде са вером страдањима Твојим и да се удостојим видети славу Царства Твога на Небесима. Амин.

 

Молитва трећа

Теби, Господе, Боже мој, главу приклањам и у исповедању срдачном вапијем: Сагреших, сагреших Небу и Теби, и нисам достојан да молим од Тебе опроштај; али Ти, као блудног сина, помилуј мене, слугу Твога (име), као цариника – оправдај ме, и као разбојника – Царства Твога удостој ме.

 

Прерађена молитва Св. Симеона Метафраста
(из дела Св. Јована Кронштатског)

Знам, Господе, да безакоња моја надвисише главу моју, али је безмерна величина милосрђа Твога и неисказана милост незлобиве доброте Твоје, и нема греха који побеђује човекољубље Твоје. Стога, чудесни Царе, незлобиви Господе, учини чудо милости Твоје и на мени грешноме покажи силу доброте Твоје, и обелодани јачину самилосног милосрђа Свога, и прими мене грешног, који Ти се обраћам. Прими ме као што си примио блуднога сина, разбојника, блудницу; прими ме који сам Ти неизмерно згрешио и речју и делом, срамном похотом и неразумном помишљу. И не обличи ме праведним судом Твојим и не казни ме праведним гневом Твојим. Помилуј ме, Господе, јер сам не само немоћан него сам и Твоје створење. Ти си, Господе, утврдио на мени страх Твој, а ја пред Тобом учинио зло. Господе, Боже мој, у Тебе се уздам: ако постоји нада на моје спасење, ако човекољубље Твоје побеђује мноштво безакоња мојих, буди ми Спаситељ, и по милосрђу Свом и по милости Својој отпусти, остави, опрости ми све што Ти згреших, јер се душа моја испуни многим гресима и у мени нема наде на спасење. Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и немој ми узвратити по делима мојим, него обрати, заштити, избави душу моју од зала, која расту заједно са њом, и од злих потхвата; спаси ме, ради милости Своје; нека онде где се умножи грех, још већма изобилује благодат Твоја и ја ћу Те хвалити и прослављати у све дане живота свога; јер си Ти Бог оних који се кају и Спаситељ оних што греше.

 

МОЛИТВЕ МОЛЕБНЕ

Молитва Господу, Светог Јована Кронштатског

Господе, Ти си дошао да спасеш нас који верујемо у Тебе; и ја верујем да си Ти Спаситељ мој – спаси ме! Ти си дошао да обновиш природу моју, иструлелу грехом – обнови ме, јер сам ја расточио себе страстима и похотама, обнови душевно и телесно, да будем чист срцем и крепак телом, ради славе имена Твога. Ти си дошао да нас избавиш од замки ђаволских. Избави и мене од замки врага свезлобнога, нечистога, оскрнављенога, мрзитеља који војује у удовима мојим и који ме наводи и насиљем вуче на грех. Ти си дошао да нас просветиш! Просвети помрачено страстима срце моје. Ти си дошао да сабереш расуто. Сабери и моје мисли, које расипа враг. Ти си дошао да нас укрепиш у немоћи нашој, и рекао си: Сила моја у немоћи се показује – и Апостол Твој говори: Радије ћу се похвалити немоћи својом, да би се у мене уселила сила Христова! Ево, ја сам крајње немоћан и не могу без Тебе да творим ништа добро; не могу без Тебе ни да мислим, ни да осећам лепо, ни да желим добро, ни да говорим, ни да радим; ја сам савршено немоћан за свако добро без Тебе; подари ми и светлост и силу, да мислим и осећам шта је добро и да то угодно извршавам, и да говорим и радим што је Теби благоугодно. Ево, сав живот свој предајем Теби, Христу Богу, Спаситељу моме, Обновитељу моме; очисти, освети и спаси ме. Помози ми, јер блиска и брза је погибељ без Тебе у сваком трену.

 

Молитва друга: Светог Јована Кронштатског

Господе, ево, Твој сам сасуд: испуни ме даровима Духа Твога Светога. Без Тебе ја сам празан од сваког добра, или сам пун сваког греха. Господе, ево, Твој сам брод: напуни ме теретом добрих дела. Господе, ево, Твој сам кивот: испуни га љубављу према Теби и према човеку – Твоме животворноме лику, а не прелешћу среброљубља и сласти.

 

Молитва јеросхимонаха Партенија Кијевског

Господе Исусе Христе, Сине Божји, не допусти да сујета, самољубље, чулност, нерад, гнев господаре нада мном и отргну ме од љубави према Теби. О, Господе мој, Саздатељу мој, сва надо моја! Не остави мене без удела у блаженој вечности! Учини да и ја последујем светоме примеру Твоме, да будем послушан властима постављеним нада мном; даруј ми ону чистоту духа, ону простоту срца које нас чине достојнима љубави Твоје. Теби, о Боже мој, узносим душу моју и срце моје: не допусти да погине створење Твоје, већ ме избави од јединога и највећег зла – греха. Учини, Господе, да подједнако подносим неспокојство и патње душевне, као и радости и срдачно задовољство. Ако Ти хоћеш, Господе, можеш да ме очистиш и осветиш. Ево, предајем себе Твојој благости, молећи се да истребиш из мене све што је противречно Теби и да ме присајединиш чину Твојих изабраника.

Господе, одузми од мене леност духа, која ми погубљује време; сујетност мисли, која смета Твоме присуству и која одвлачи моју пажњу у молитви! Ако ја, молећи се, удаљујем се од Тебе својим помислима, онда ми помози да сва расејаност не би била својевољна и да, одвраћајући ум, не одвратим од Тебе и срце. Исповедам Теби, Господу Богу моме, све грехе мога безакоња, сада и раније учињене пред Тобом: отпусти ми их, ради Имена Твога светога, и спаси душу моју, коју си Ти искупио драгоценом Крвљу Твојом. Предајем себе милосрђу Твоме, предајем се вољи Твојој, учини са мном по благости Твојој, а не по злоби и безакоњу моме. Научи ме, Господе, да своје послове обављам тако да би они придоносили прослављању Имена Твога светога. Милостив буди, Господе, свим хришћанима! Услиши жељу свих вапијућих Теби, избави од свакога зла, спаси слуге Твоје (имена), пошаљи им одмор, утеху у патњама и Твоју свету милост. Господе, молим Те посебно за оне који су мене нечим увредили и ожалостили, или неко зло учинили: не казни их, ради мене грешнога, већ излиј на њих благост Твоју.

Господе, молим Те за све оне, које сам ја грешни растужио, увредио или саблазнио – речју, делом, помишљу, у знању или незнању. Господе Боже! Отпусти нам грехе наше и узајамне увреде; стишај, Господе, у срцима нашим свако негодовање, подозрење, гнев, злопамћење, свађе и све што може да буде препрека љубави и да умањи братољубље. Помилуј, Господе, оне који су од мене грешног и недостојног затражили да се молим за њих! Помилуј, Господе, свакога који тражи Твоју помоћ! Господе, учини да овај дан буде дан милосрђа Твога, подари свакоме по молби његовој; буди Пастир залуталих, Вођ и Светлост незнајућих, Наставник неразумних; Отац сиротих, Помоћник угњетаваних, Лекар болесних, Утешитељ умирућих и све нас приведи жељеноме крају – Теби, Пристаништу нашем и блаженом Покоју. Амин.

 

МОЛИТВЕ ХВАЛЕ И БЛАГОДАРЕЊА

Благодарење за свако доброчинство Божије

Тропар, глас 4: Ми благодарне и недостојне слуге Твоје, Господе, за Твоја велика доброчинства према нама, славимо Те, хвалимо, благосиљамо, благодаримо, певамо и величамо Твоју милост и падајући пред Тобом, са љубављу Ти вапијемо: Добротворе и Спасе наш, слава Теби!

Кондак, Глас 3: Удостојивши се Твојих доброчинстава и дарова забадава, као слуге непотребне, Владико, Теби, усрдно притичући, приносимо Ти благодарност, према својој моћи, и славећи Те, као Добротвора и Творца – вапијемо: Слава Теби, Боже Свемилостиви!

Слава; И сада: Богородице, Помоћнице хришћана, стекавши Твоје посредништво, ми слуге Твоје, благодарно Ти певамо: Радуј се, Пречиста Богородице Дјево, и од беда нас све увек избави, молитвама Твојим, једина брза Заступнице!

 

Молитва прва

Благодарим Ти, Господе Боже наш, за сва доброчинства Твоја, још од детињства нашег па до сада, према нама, недостојним слугама Твојим (имена) – знана и незнана, јавна и тајна, делом и речју. Заволевши нас, дао си Сина Твога Јединороднога за нас – удостој нас да будемо достојни Твоје љубави. Даруј нам речју Твојом мудрост и страхом Твојим удахни крепост Твоје силе, и све што намерно или ненамерно сагрешисмо – опрости и не уброј – већ сачувај душу нашу светом, са чистом савешћу пред Престолом Твојим, и крај достојан човекољубља Твога. Сети се, Господе, свих који призивају име Твоје у истини; сети се свих који нам желе добро или зло: сви смо људи и залудне слуге, зато се молимо Теби, Господе, подари нам од Твоје благости велику милост.

 

Молитва друга

Сабор Светих Ангела и Архангела са свим Небеским Силама пева Ти и кличе: Свет, Свет, Свет Господ Саваот, пуни су небо и земља славе Твоје! Осана на висини! Благословен Који долази у име Господње! Осана на висини! Спаси нас Царе, Који си на висинама, спаси нас и освети Источниче освећења; Тобом сва твар стоји, Теби бесчислене војске трисвету песму певају. Теби, Који боравиш у светлости неприступној, од Кога се све доводи у трепет и ужас, и ја недостојни молим се – ум мој просвети, срце очисти и уста отвори да бих могао достојно да певам Теби: Свет, Свет, Свет си Господе, сада, увек и у векове векова. Амин.

 

Похвална песма Светог Амвросија Медиоланског

Тебе Бога хвалимо, Тебе Господа исповедамо, Тебе Превечнога Оца велича сва земља. Теби сви Анђели, Небеса и све Силе, Теби Херувими и Серафими непрекидно кличу: Свет, Свет, Свет, Господ Бог Саваот, небо и земља су пуни величанства славе Твоје!

Тебе хвали и прославља преславни апостолски лик и похвална множина пророка, Тебе хвали пресветла мученичка војска.

Тебе исповеда света Црква, по целој васељени, као Оца непостижног величанства, достојног поштовања Твога Истинитога и Јединороднога Сина и Светога Духа Утешитеља.

Царе славе, Исусе Христе, Ти си Вечити Син Очев. Узимајући човека да спасеш, ниси се постидео девојачке утробе. Одолевши жаоци смрти, Ти си вернима отворио Царство Небеско. Ти седиш с десне стране Бога Оца, у Његовој слави, и верујемо да си Судија Који ће доћи. Молимо Те, помози својим слугама, које си искупио Својом скупоценом Крвљу; удостоји их да царују са Твојим Светима у вечитој Твојој слави. Спаси народ Свој, Господе, и благослови наслеђе Своје, поправи га и узнеси занавек. Удостој нас да се данас сачувамо од греха. Помилуј нас, Господе, помилуј нас. Нека почива милост Твоја на нама, Господе, као што смо се уздали у Тебе. У Тебе се, Господе, уздамо, да се никада не постидимо. Амин.

 

Велики славослов

Слава Теби, Који си нам показао светлост. Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља. Хвалимо Те, благосиљамо Те, клањамо Ти се, славословимо Те, благодаримо Ти ради велике славе Твоје. Господе, Царе Небески, Боже Оче Сведржитељу; Господе Сине Јединородни, Исусе Христе и Свети Душе. Господе Боже, Јагње Божије, Сине Очев, Који узимаш грех света, помилуј нас; Који узимаш грехе света. Прими молитву нашу; Који седиш здесна Оцу, и помилуј нас. Јер си Ти једини Свет, Ти си једини Господ Исус Христос, на славу Бога Оца. Амин.

На сваки дан благосиљаћу Те и хвалићу Име Твоје увек, и у век века. Удостој, Господе, да се у овај дан без греха сачувамо. Благословен јеси, Господе, Боже Отаца наших, и хваљено је и прослављено Име Твоје у векове. Амин. Нека буде, Господе, милост Твоја на нама, као што се уздасмо у Тебе.

Благословен јеси, Господе, научи ме законима Твојим. (трипут)

Господе, био си нам прибежиште из нараштаја у нараштај. Ја рекох: Господе, помилуј ме, исцели душу моју, јер сагреших Теби. Господе, Теби прибегох, научи ме да творим вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Јер је у Теби извор живота. У светлости Твојој видимо светлост. Продужи милост Твоју онима који Те познају.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава; И сада: Свети Бесмртни, помилуј нас.

Затим, узвишенијим гласом:

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. Амин.

 

Благодарна молитва Светог Јована Кронштатског
за сва доброчинства Божија

Господе, шта ћу Ти принети или чиме ћу Ти узвратити за Твоје непрестане и највеће милости за мене и за друге људе? Јер, ево, ја се сваког трена оживљавам Светим Духом Твојим, сваког трена дишем ваздух који си Ти разлио: лак, пријатан, здрав, окрепљујући. Просветљујем се Твојом радосном и животворном светлошћу – духовном и телесном; храним се духовном храном преслатком и животворном и пићем таквим истим – Светим Тајнама Тела и Крви Твоје – и храном и пићем сладости телесне. Ти ме одеваш пресветлом, прекрасном царском одеждом – Собом самим и одеждама телесним. Очишћујеш моја прегрешења, исцељујеш и чистиш многе и љуте моје страсти греховне; уклањаш моју душевну трулеж моћном и безмерном благошћу, премудрошћу и силом Твојом; испуњаваш Духом Твојим Светим – Духом светиње и благодати; дарујеш души мојој правду, мир и радост, ширину, силу, смелост, јачину и тело моје дарујеш драгоценим здрављем; учиш руке моје боју и прсте моје рату са невидљивим непријатељима мога спасења и блаженства, са непријатељима светиње и моћи славе Твоје, са поднебесним духовима злобе; венчаваш успесима дела моја, која се у Твоје Име врше. За све то ја благодарим, славим и благосиљам свеблагу очинску и свесилну моћ Твоју, Боже, Спаситељу, Добротворе наш! Нека Те и други људи Твоји познају тако као што си се мени јавио, Човекољупче, да знају Тебе, Оца свих, Твоју благост, Твој Промисао, Твоју премудрост и силу, и да прослављају Тебе са Оцем и Светим Духом, сада и увек, и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга Светог Јована Кронштатског

Благодарим Ти, Господе, Боже мој, што си ме у живот призвао; благодарим Ти што сам се родио у хришћанској вери; благодарим Ти за Пречисту Дјеву Марију, Посредницу за спас рода нашега; благодарим Ти за свете угоднике Твоје, који се моле за нас; за Анђела Чувара, за заједничко богослужење које подржава у нама веру и врлину; благодарим Ти за Свето Писмо, за Свете Тајне, а посебно за Тело и Крв Твоју; благодарим Ти за тајанствене благодатне утехе, за наду на задобијање Царства Небескога и за сва блага која си ми Ти даровао.

 

Молитва Пресветој Тројици, Светог Јована Кронштатског

О, Тројице, Боже наш! Јединствено Биће, Које си створило и душу нашу по лику Твоме, да у Теби живот и мир свој имамо. О, Тројице, Хранитељко и Надо наша! Дај нам да у Тебе Једину увек наду своју полажемо и да у Теби Јединој живот и покој налазимо. О, Тројице, Ти као мати носиш све нас на рукама својим и све нас храниш из руку својих, као најнежнија мати! Ти нас никада нећеш заборавити, јер си Ти сам рекао: Ако и заборави жена пород свој, Ја нећу заборавити да тебе – храним, чувам, штитим, избављам и спасавам.

 

Благодарење за љубав Божију
и молитва за умножење љубави према Богу

Милосрдни, Милостиви, Човекољубиви и Благи Боже! Благодарим Ти, Човекољупче, из дубине мога срца за Твоју велику неисказану, очинску љубав, којом си Ти, обилни у љубави, Оче, увек волео мене. Ти се бринеш о мени, слушаш моју молитву, бројиш моје сузе, видиш моје уздахе, знаш сву муку моју. Ти си ми даровао Свога љубљенога Сина кроз очовечење Његово; кроз Свето Јеванђеље Његово научио си ме и утешио; кроз пример Његов показао си ми пут и правило светога живота, кроз страдања и смрт Његову искупио си ме од вечне смрти, кроз Његово вазнесење на небо отворио си ми Рај и припремио место на Небесима. Ти си ме просветио Светим Духом Твојим, осветио, утешио, укрепио, научио си ме и даровао ми одмор и кроз Њега уверио ме у синовство Божије и вечно наслеђе. Ти ми ниси чинио само велико доброчинство већ си дао мени Самога Себе са Твојим Возљубљеним Сином и Светим Духом. Како ја могу да заблагодарим Теби за такву велику љубав? Даруј ми такво срце да ја никада не бих заборављао на љубав Твоју. Не допусти да она икада угасне у срцу моме. Разгори срце моје, просвети ум мој, освети вољу моју, обрадуј сећање моје и сједини ме са Собом заувек. Амин.

 

Молитва благодарна по избављењу од искушења демонских
Светог Јована Кронштатског

Слава Теби, Царе Сведржитељу, што ме Ти не остављаш у тами демонској, већ стално шаљеш светлост Твоју у таму моју. Ти си Светилник мој, Господе, и просветљујеш таму моју.

Владико мој, Господе Исусе Христе! Мој брзи, пребрзи, непостижни Заступниче! Благодарим Ти од свег срца свога што си ме услишио милостиво када сам ја у помрачењу, невољи и пламену ђаволском завапио Теби, а Ти си убрзо, моћно, са љубављу избавио мене од непријатеља мојих и даровао си срцу моме ширину, лакоћу, светлост! О, Владико, како сам ја страдао од замки лукавога, и како си ми Ти благовремено пружио помоћ, и како је била очигледна Твоја свемогућа помоћ. Славим благост Твоју, Владико, надо очајних, Који слушаш нас; славим Те што Ти ниси посрамио лице моје до краја, већ си милостиво, од помрачења и бешчашћа адског мене избавио. Како ја могу, после тога, било када да очајавам – да ли ћеш услишити и помиловати мене очајнога? Увек, увек ћу призивати најслађе Име Твоје, Спаситељу мој! Ти си неизбројна Благост, јер увек, сада и раније, спасавао си ме по безмерном милосрђу Своме, јер име је Теби Човекољубац и Спас. Амин.

 

Благодарна молитва Светог Јована Кронштатског
када нас Господ удостоји неких земаљских добара

Благодарим Ти, Сладости вечна, несравњена, Која неизбројно превазилазиш све сладости земне, телесне и грубе. Сладости нетљена, животворна, света, тиха, лака, премирна, прерадосна, неисцрпна; благодарим Ти јер си и ове телесне сладости мени даровао да окусим, да се насладим, да делимично познам колико си Ти сладак, да си Ти сав сладост, сав жеља. Осветљујући се светлошћу која је у свету, ја говорим: Слава Теби, Светлости незалазна, пресладосна и сверадосна, јер овом тљеном, но прекрасном светлошћу – ликом Твоје неприступне Божанствене светлости – обасјаваш нас, да од ове земаљске светлости узнесемо се мишљу Теби, вечној, незалазној светлости, и да тежимо да чистотом живота достигнемо Твоје свеблажено сагледавање. Амин.

 

Молитва друга, када нас Господ удостоји неких земаљских добара

Сладости моја бесконачна, Господе Исусе Христе, какве си ми све сладости дао да окусим у животу моме привременом! Благодарим Ти, Милости моја, Сладости моја! Но, ако су земаљске сладости тако многобројне, разноврсне, пријатне, та какве су сладости Небесне, духовне? Оне су заиста бесконачне, безбројне, неизразиво пријатне. Не лиши ме, многомилостиви, преиздашни Господе и Небесних Твојих сладости, које си припремио за оне који Те љубе. Не лиши ни остале људе Твоје! Дај нам свима да познамо Тебе, Господе, сладост нашу. Амин.

 

Песма хвале по подобију Псалама Давидових, Светог Јована Кронштатског

Господ је – живот мој; Господ је – избављење од вечне смрти; Господ је – вечни живот мој; Господ је – очишћење моје, избављење од мноштва прегрешења и освећење моје; Господ је – сила у немоћи мојој, ширина у тескоби мојој, нада у малодушности и потиштености мојој; Господ је – светлост у тами мојој, мир у немиру моме; Господ је – Заступник у искушењима мојим. Он је – светлост душе и тела, храна, пиће, одећа моја, заштита моја, оружје моје. Све за мене је – Господ! Амин.

 

Благодарење за помоћ Божију у опасностима и чување од штете

Боже мој, благодарим Ти што си утврдио стопе моје на стазама Твојим, тако да нису скренули кораци моји. Ти си ми показао дивну милост Своју, Ти си ме сачувао као зеницу ока, у сенци крила Твојих, Ти си ме заклонио од непријатеља душе моје, који ме окружују.

Шта ћу узвратити Господу за сва доброчинства? Нека си благословен, Господе Боже мој, Који једини твориш чудеса, и нека је благословено свето Име Твоје у векове, и сва земља нека се испуни славом Твојом. Амин.

 

Псалам 103

Благосиљај, душо моја, Господа. Господе, Боже мој, узвеличао се јеси веома. У славу и величанство обукао се јеси, светлошћу као хаљином одеваш се, простиреш небо као кожу, Који водама покриваш висине његове. Поставио си облаке за подножје Своје, ходиш на крилима ветрова. Који чиниш Анђеле Своје духовима, и служитеље Своје пламеном огњеним. Земљу утемељујеш на тврђи њеној, неће се поколебати до века; бездан је као хаљина огртач њен, и на горама воде се заустављају. (Оне) беже од заповести Твоје, и уздрхте од гласа грома Твога. Узлазе на планине и силазе у долине, на место које си им одредио. Границу си поставио коју неће прећи, нити ће се вратити да поплаве земљу. Ти изводиш изворе у долинама, између планина протичу воде. (Оне) напајају све звери пољске, очекују је јелени за жеђ своју. Птице небеске крај њих се настањују, и између стена чују се гласи (њихови). Напајаш горе са висина Својих, наситиће се земља од плодова дела Твојих. Проузрасташ траву за стоку, и зелен на службу људима, да произведу хлеб из земље, и вино весели срце човека; да уљем улепша лице своје, и хлеб срце човека укрепљује. Наситиће се (влагом) дрвеће пољско, и Ливански кедри које си засадио. Тамо ће птице гнезда (своја) свити, родино обиталиште предводи их. Горе високе дао си јеленима, стена је прибежиште зечевима. Створио си месец за времена, сунце познаје залазак свој. Простиреш таму, и настаје ноћ, у њој излазе све звери шумске, лавићи што ричу и грабе, и себи храну од Бога траже. А кад се сунце роди, сакупљају се, и одлазе да легну у оборе своје. Тад излази човек на дело своје, и на посао свој до вечера. Како су величанствена дела Твоја, Господе! Све си премудрошћу створио; испуни се земља творевине Твоје. Ово је море велико и пространо, тамо су гмизавци којима броја нема, животиње мале и велике. Тамо лађе плове, и кит онај којег си створио да се игра у њему. Све од Тебе очекује, да им дајеш храну на време (своје), кад им дадеш, они се окупљају. Када отвориш руку Твоју, све и сва се испуњује добротом. А када лице Твоје окренеш, смуте се (и колебају); кад им одузмеш дах њихов они нестају, и у прах се свој враћају. Кад им пошаљеш Духа Твога, опет се изграђују, и (тако) обнављаш лице земље. Нека је довека слава Господња, радоваће се Господ делима Својим. Он Који погледа на земљу, и чини да се тресе; Који се дотиче гора, и оне се диме. Певаћу Господу у животу моме, псалмопојаћу Богу моме докле постојим. Њему ће мио бити разговор мој, и ја ћу се радовати Господу (своме). Нека нестану са земље безбожници, и безаконици да их више не буде. Благосиљај, душо моја, Господа.

 

Псалам 116

Хвалите Господа сви народи, славите Га сва племена; јер је велика милост Његова к нама, и истина Господња траје до века. Алилуја!

 

Псалам 145

Хвали, душо моја, Господа. Хвалићу Господа за живота свог, певаћу Богу свом док ме је год. Не уздајте се у кнезове, у сина човечијег, у ког нема помоћи. Изиђе из њега дух и врати се у земљу своју: тај дан пропадну све помисли његове. Благо ономе коме је помоћник Бог Јаковљев, коме је надање у Господу, Богу његовом, Који је створио небо и земљу, море и све што је у њима; који држи веру увек, чини суд онима којима се чини криво; даје храну гладнима. Господ дреши свезане, Господ отвара очи слепцима, помаже сироти и удовици; а пут безбожнички превраћа. Господ је цар довека, Бог твој, Сионе, од колена до колена. Алилуја!

 

Псалам 148

Хвалите Господа на небесима, хвалите Га на висини! Хвалите Га сви анђели Његови, хвалите Га све војске Његове! Хвалите Га, сунце и месече, хвалите Га све звезде сјајне! Хвалите Га Небеса и водо изнад небеса! Нека хвале Име Господње, јер Он заповеди и створише се. Постави их засвагда и зававек даде наредбу, која неће проћи. Хвалите Господа на земљи, велике рибе и све бездне; огањ и град, снег и магла, ветар силни, који извршује реч његову. Горе и сви хумови, родна дрвета и сви кедри. Звери и сва стока, бубиње и птице крилате; цареви земаљски и сви народи, кнезови и све судије земаљске. Момци и девојке, старци и деца нека хвале Име Господње; јер је само Његово Име узвишено, слава Његова на земљи и на небу. Он је узвисио заставу народа Свога, славу свих светаца Својих, синова Израиљевих, народа који је близу Њега.

 

Псалам 150

Хвалите Бога у светињи Његовој, хвалите Га на тврђи славе Његове. Хвалите Га према сили Његовој, хвалите Га према високом величанству Његовом. Хвалите Га уз глас трубни, хвалите Га уз псалтир и гусле. Хвалите Га с бубњем и весељем, хвалите Га уз жице и орган. Хвалите Га уз јасне кимвале, хвалите Га уз кимвале громовне. Све што дише нека хвали Господа! Алилуја!

 

Comments are closed.