ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

УВОДНЕ МОЛИТВЕ

 

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

 

Молитва Исусова

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.

 

Химна Пресветој Богородици

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом; благословена си Ти међу женама и благословен је плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

 

Молитва Часном и Животворном Крсту Господњем

Крст Твој, Господе, у коме тражим прибежиште, нека ми буде мост преко велике, пламене реке. Нека Њиме уђем у живот. Крст Твој нека ме прати при том страшном преласку, одгонећи од мене мрачне силе, и нека ми буде кључ и отвори рајска врата, како бих ушао у весеље, обрадовао се и прославио Твоју дарежљивост, Многомилостиви.

 

Молитва Анђелу Чувару

Анђеле Божији, чувару мој свети, који си ми од Бога дат као заштитник, просвети ме данас и сачувај од сваког зла, ка добрим делима упути и на пут спасења управи ме. Амин.

 

Молитва за даровање молитве

Многомилостиви Господе! Удостој нас божанскога дара свете молитве, која се излива из дубине срца; сабери ум наш расејани да би свагда стремио ка Теби, Саздатељу и Спаситељу своме. Уништи распаљене стреле лукавога, које нас одвраћају од Тебе; угаси пламен помисли, који нас јаче од огња опаљује за време молитве; осени нас благодаћу Пресветога Духа Твога, да бисмо до краја живота нашега грешнога Тебе Јединога љубили свим срцем, свом душом и мишљу и свом снагом, а ближње као себе саме, и у часу разлучења душе наше од овог пропадљивог тела, о Исусе Преслатки, прими у руке Твоје дух наш када дођеш у Царство Твоје. Амин.

 

Comments are closed.