ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

БОГОРОДИЧИНО ПРАВИЛО

Напомена: Према предању, ово Правило је дала сама Пресвета Богомајка Својим јављањем, завештавајући да ће имати особити удео у спасењу свакога ко буде творио ово Правило. Према предању, овај начин молитвеног поштовања Богомајке некада је био веома прихваћен међу хришћанима.

Ово предање обновио је Свети Серафим Саровски, дајући га многима који су долазили код њега по благослов да подражавају ово Правило; у келији Светог нађена су писма која су сведочила о многим чудима која су се дешавала од Пресвете Богородице онима који су испуњавали ово Правило.

Познато је како је Богородичино правило вршио владика Серафим (Звездински). Вршећи га, он се молио за цео свет и својом молитвом обухватио цео живот Царице Небеске, свих 15 основних степеника у Њеном животу. Они се редом спомињу са сваком десетицом молитве. После сваке десетице читају се додатне молитве.

 

Чита се сваког дана 150 пута (15 десетица):

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

После сваке десетице треба једном прочитати:

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Затим: Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.

 

Прва десетица молитве „Богородице Дјево…”. Сећамо се Рождества Пресвете Богородице. Молимо се за мајке, очеве и децу.

О, Пресвета Владичице Богородице, спаси и сачувај слуге Твоје (имена родитеља и сродника), а упокојене са Светима упокој у вечној слави Твојој.

Друга десетица. Сећамо се Ваведења у храм Пресвете Дјеве Богородице. Молимо се за заблуделе и отпале од Цркве.

О, Пресвета Владичице Богородице, спаси, сачувај и присаједини Светој Православној Цркви заблуделе и отпале слуге Твоје (имена).

Трећа десетица. Сећамо се Благовештења Пресвете Богородице. Молимо се за утеху оних који тугују.

О, Пресвета Владичице Богородице, пошаљи утеху слугама Твојим који тугују и болују (имена).

Четврта десетица. Сећамо се сусрета Пресвете Богородице са праведном Јелисаветом. Молимо се за сједињење раздвојених, за оне чији ближњи или деца нису крај њих или су нестали без трага.

О, Пресвета Владичице Богородице, сједини раздвојене слуге Твоје (имена).

Пета десетица. Сећамо се Рождества Христовог. Молимо се за обновљење душа, за нови живот у Христу.

О, Пресвета Владичице Богородице, даруј мени који сам се у Христу крстио да се у Христа обучем.

Шеста десетица. Сећамо се Сретења Господњег и пророчке речи светог Сименога: А и теби самој пробошће мач душу. Молимо се да Мајка Божија сретне душу у часу кончине и да је удостоји при последњем издаху причешћа Светим Тајнама те да проведе душу кроз митарства.

О, Пресвета Владичице Богородице, удостој ме да се при последњем издисају своме удостојим причешћа Светим Тајнама Христовим и Ти ми проведи душу кроз страшна митарства.

Седма десетица. Сећамо се бекства у Египат мајке Божије са Богомладенцем. Молимо се да Царица Небеска помогне да се избегну искушења у овом животу и да нас избави од животних напасти.

О, Пресвета Владичице Богородице, не уведи ме у искушење у овом животу и избави ме од сваке напасти.

Осма десетица. Сећамо се нестанка дванаестогодишњег Исуса у Јерусалиму и туге Мајке Божије због тога. Молимо се Богомајки за постојану Исусову молитву.

О, Пресвета Владичице Богородице, Пречиста Дјево Маријо, даруј ми непрестану молитву Исусову.

Девета десетица. Сећамо се чуда у Кани Галилејској, када је Господ претворио воду у вино на реч Мајке Божије: Немају вина. Молимо Мајку Божију за помоћ у послу и да нас избави од сваке невоље.

О, Пресвета Владичице Богородице, помози ми у сваком делу и избави ме од сваке невоље и туге.

Десета десетица. Сећамо се Мајке Божије крај Крста Господњег када је туга као мач прошла кроз Њену душу. Молимо се Мајци Божијој да нам укрепи душевне силе и одагна униније из душе наше.

О, Пресвета Владичице Богородице, Преблагословена Дјево Маријо, укрепи душевне силе моје и одагнај униније од мене.

Једанаеста десетица. Сећамо се Васкрсења Христовог и молитвено се обраћамо Мајци Божијој да нам васкрсне душу и пода нову снагу за подвиг.

О, Пресвета Владичице Богородице, васкрсни душу моју и даруј ми постојану спремност за подвиг.

Дванаеста десетица. Сећамо се Вазнесења Христовог, којем је присустовала Мајка Божија. Молитвено се обраћамо Царици Небеској да нам уздигне душу нашу од земних сујетних забава и да нас непрестано упућује на спасење.

О, Пресвета Владичице Богородице, избави ме од помисли сујетних и подај ми ум и срце који жуде за спасењем душе.

Тринаеста десетица. Сећамо се Горе Сионске и силаска Светога Духа на апостоле и Мајку Божију и молимо се:

О, Пресвета Владичице Богородице, пошаљи и укрепи благодат Светога Духа у срцу моме.

Четрнаеста десетица. Сећамо се Успења Пресвете Богородице и молимо мирну и спокојну кончину.

О, Пресвета Владичице Богородице, подај ми непостидну и мирну кончину.

Петнаеста десетица. Сећамо се славе Мајке Божије којом Ју је Господ овенчао после Њеног одласка са земље на небо и молимо Царицу Небеску да не остави нас који смо на земљи, већ да нас заштити од свакога зла, покривши нас Својим омофором.

О, Пресвета Владичице Богородице, сачувај ме од сваког зла и покриј ме часним Својим омофором.

 

Comments are closed.