ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЗА БЛИЖЊЕ

 

ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

Благодаримо Ти, Господе Боже наш, за сва доброчинства Твоја, још од детињства до данас, према нама недостојним слугама Твојим (имена), која су била знана и незнана, јавна и тајна, делом и речју; Ти Који си нас заволео као и Сина Свога, Кога си изволео жртвовати – удостој нас да будемо достојни Твоје љубави. Дај нам речју Твојом мудрост и страхом Твојим удахни крепост од Твоје силе, и ако што хотимично и нехотимично сагрешисмо опрости и не урачунај и сачувај душу нашу свету и представи је Твоме Престолу са чистом савешћу, и крајем достојним човекољубља Твога. Сети се, Господе, свих који призивају Име Твоје у истини, сети се свих који нам желе добро или зло, јер сви ми људи и сваки човек је ништаван; зато се молимо Теби, Господе, подари нам, по Својој благости, велику милост. Амин.

 

ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Молитва прва

Свеблаги Господе, Спаситељу наш! Погледај милостиво на нас, недостојне слуге Твоје (имена) и не помени безакоња наша, него по безмерном милосрђу Твоме опрости нам сва сагрешења наша. Сам нас очисти и спаси. Сам просвети разум наш! Укажи нам (имена) велику и богату милост Своју, јер си Благословен кроза све векове. Амин.

 

Молитва друга

Господе Исусе Христе, Боже мој, закрили мене и слуге Твоје (имена) од злобе непријатеља нашег, јер сила његова је велика, а природа је наша страсна и сила је наша немоћна. А Ти, о Благи, сачувај ме од помрачења помисли и потопа страсти. Господе, преслатки мој Исусе, помилуј и спаси мене и слуге Твоје (имена). Амин.

 

Молитва трећа

Господе Исусе Христе, Спаситељу наш! Пред иконом Твојом припадајући, свесрдно Те молим: помилуј и спаси нас недостојне слуге Твоје (имена) од изненадне смрти, људског клеветања и од сваког зла заштити и помилуј нас, Господе, јер си Ти Бог наш, и немој нас погубити у векове векова. Амин.

 

ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Молитва прва

О, Пресвета Госпођо Владичице Богородице! Подигни нас, слуге Божије (имена) из дубине греховне и избави нас од изненадне смрти и од сваког зла. Подари нам мир и здравље и просвети ум наш и очи срца нашег за спасење; и удостој нас грешне слуге Твоје Царства Сина Твога, Христа Бога нашега, јер је моћ Његова благословена, са Оцем и Пресветим Његовим Духом. Амин.

 

Молитва друга

Пресвета Дјево, Мати Господа, покажи на мени убогоме и слугама Божијим (имена) древну милост Твоју; пошаљи нам духа разума и побожности, духа милосрђа и кротости, духа чистоте и правде. О, Госпођо Пречиста! Милостива ми буди овде и на Страшном суду. Јер си Ти, Владичице, Слава Небесних и Нада земаљских. Амин.

 

Молитва трећа

O, Пресвета Госпођо Владичице Богородице! Прими недостојну молитву нашу и сачувај нас слуге Божије (имена) од клевета злих људи и од изненадне смрти и даруј нам покајање пре краја. Милостива буди мољењу нашем и даруј нам радост уместо туге. И избави нас, Госпођо, од сваке беде и напасти, од патње и болести, и од сваког зла. И удостој нас грешне слуге Твоје на другом Доласку Сина Твога да станемо са десне стране Христа Бога нашега и нека будемо наследници Царства Небеснога и живота вечнога, са свима Светима у бесконачне векове. Амин.

 

Молитва четврта

О, Пресвета Госпођо Владичице Дјево Богородице! Смирено припадајући молимо Те: (садржина молбе), и не ускрати нама грешнима милости Твоје. Избави нас који Ти се молимо (имена) од пада греховнога, од клевета злих људи, од невоља и беда, од изненадне смрти и вечних мука; и даруј нам дух скрушен, смиреност срца, чистоту ума и опроштај сагрешења, да бисмо се сви ми, благодарно опевајући Те, удостојили Небескога Царства, и тамо са свима Светима славили пречасно и величанствено Име Оца и Сина и Светог Духа. Амин.

 

Молитва Пресветој Богородици
за оне који страдају од страсти наркоманије

О, Пресвета Богомајко, Неисцрпни Изворе милости и доброте! Теби као Оној Која је доживела највећи бол од како људски род постоји, јер су Сина Твога невиног распели бездушници, припадамо и целивајући Твоје свете ноге, са сузама вапијемо:

Сагрешисмо, сагрешисмо и у бездан паклени пропадосмо и ако нам Ти не пружиш руку помоћи, ми више никад светлост видети нећемо. Ми смо, Мајко Пресвета, мислили да се до лепоте може доћи и без Бога, па смо кушајући отров паклени, постали робови у тешке ланце оковани. За оно мало лажне, привидне среће, ми смо душу предали не једном ђаволу, већ легиону. Јер кад само помислимо да се одрекнемо дроге, читав нас легион опколи и не дозвољава да се ослободимо тих ланаца. Али, знајући да си Ти Царица Небеска и да они беже од Тебе као од огња, свеумилно Те молимо: Опрости, Пресвета, безброј пута опрости и не одврати лице Твоје од нас огубаних у ову злу страст, већ и на нама свегрешнима покажи Своје безмерно милосрђе. Засијај муњом Своје силе и љубави, сагори у душама нашим сваки корен ове зле страсти, пробуди у нама дах вечнога живота и отвори умне очи срца наших да бисмо се приклањали увек Теби и Твоме Сину, Који Те је тако величанствено уздигао у светости и милосрђу. Огради нас Твојом благодаћу, Мајко Пресвета, да нас ови зли демони не прогутају од беса што више нећемо њима да служимо. И дај нам снаге да овај покајнички пут никад више не напуштамо, већ да до последњег даха свог захваљујемо Теби, Свецарице, што нас избављаш из пакла и овога и онога света.

Али, Мајко, Свемајко, многи од наших ближњих су, заведени овим отровом, напустили свет и у вечне паклене муке отишли. Пошто је Твоја моћ бескрајна, са страхом, али и са надом, молимо Те, сиђи и до најдоњих дубина таме паклене и сузама Твојим и нашим умиј и убели душе наших чеда, браће и сестара који пострадаше од ове страсти и уведи их ближе Божијој светлости, те да би се и они молитвама Твојим нашли међу спасенима.

О, Пресвета, не одбаци ове речи у тузи Теби упућене, због наше свегрешности, већ као Нежна Мајка Милостивог Бога смилуј се и на нас и помози нам, онако како Ти мислиш да је најбоље за нас. Поведи нас путем истине и правде, уведи нас у Цркву да у њој непрестано са свима Светима, опевајући Тебе и милост Твоју, славимо и Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, са Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ЗА УМНОЖЕЊЕ ЉУБАВИ

Молитва прва

Господе, Који си заповест нову дао ученицима Твојим да љубе једни друге, обнови исту и упечати у душе и срца наша благодаћу Пресветога Духа Твојега, како бисмо се бринули не како ћемо себи угодити, но Теби, и послужити ближњем на корист и спасење: молимо Ти се, Добротворе милостиви, услиши и милостивно погледај.

Да будемо савршени у љубави Твојој, Боже наш, да имамо нелицемерну љубав ка ближњем, принуди нас, Господе, благодаћу Твојега Духа. Ко мисли да има љубав према Теби, а брата својега мрзи, лажа је и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша на љубав према Теби и према браћи – молимо Ти се, као милостив услиши и као преблаг помилуј. Амин.

 

Молитва друга Светог владике Николаја Жичког

Господе Боже, Створитељу и Сведржитељу, Који си саздао свет невидљиви и видљиви из преобиља љубави, Који све држиш јаком десницом Твојом, Теби се молимо у овај дан услиши нас, помилуј и спаси.

Не молимо Ти се сада, благи Боже, само за себе и за свој народ него за све народе и племена што их држи црна земља, а највише за народе крштене, код којих се, од многих безакоња, утулио огањ љубави, а разбуктао пламен мржње. Молимо Ти се, Свемогући Свемилостиви Творче и Оче наш: погаси пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима свих народа Твојих.

Боже вечне Истине и вечне Љубави, Који си открио људима истину и засведочио љубав преко Сина Твојега, Господа Исуса Христа распетога и васкрслога, ваистину праведан је гнев Твој на род људски у наше дане, јер су многи презрели истину и одвратили се од Тебе ка лажним боговима, који су их завели у беспутну пустињу која се зове лаж, мржња и злочин.

Ти једини можеш нас повратити на пут прави. Покајнички вапијемо Ти: Погаси што пре пожар мржње и зажежи огањ љубави у срцима свих народа Твојих.

Христе Свесилни, Ти Који си утишао буру на мору, утишај садашњу буру мржње што хоће све да нас потопи, на радост Твојега и нашега архипротивника; и Ти који си губаве чистио од губе, очисти све нас од губе мржње и насиља; и Ти Који си отворио очи слепоме, отвори духовне очи људима, да би човек видео у човеку брата, а не крвника; и Ти који си завештао Апостолима Твојим љубав као Твоје последње завештање, разгори, о Царе љубави, разгори божанску љубав у срцима свих међусобно завађених народа!

Умножи, Господе, љубав на земљи. Нека дође царство љубави на земљи као што је на небу.

Озебли смо од мржње – да се огрејемо на сунцу љубави.

И да сви познамо да је љубав највећа стварност и највећа сила на свету. Она даје снагу, пружа утеху, односи победу, исцељује све слабости душе и тела. Она умножава свако друго добро које људи пожеле. Претежнија је од свакога знања, сваког богатства и сваке славе земаљске. Љубав је јача од смрти и пакла и лако прави мост преко смрти и пакла у живот вечни.

Молимо Ти се, Господе, услиши нас и даруј нам љубав Светитељску! Да не мислимо зло и да не желимо освету.

Боже, оца нашег Светога Саве, који се трудио за срећу свих народа са којима се сретао из превелике љубави према Теби и према свима народима Твојим. Дај и нама такву љубав, да бисмо се смели усудити славити Те с анђелима и певати: Свет, Свет, Свет Господ Саваот. Амин.

 

МОЛИТВЕ ЗА ДУХОВНОГ ОЦА

Господу

Спаси, Господе, и помилуј духовнога оца мога (име). Огради га светим Твојим Анђелима и опрости му сва сагрешења његова; не осуди га, не предај га мукама ради мога греховнога живота, испуни га мудрошћу, молитвом и љубављу, а ради светих његових молитви, даруј опроштај мојим гресима, исправљење живота и у добрим делима напредовање. Ниспошљи му Твоју богату милост, удостој га да се овог дана сачува од греха. Умножи у њему духовне дарове, даруј му спасење душе и телесно здравље. Одагнај његове непријатеље телесне и бестелесне и од клевета њихових избави га. Сачувај паству његову од свих замки ђаволских и дај нам, Господе, да у покајању проводимо живот наш, у заповестима Твојим и у љубави међусобној.

Помени, посети, укрепи га и сачувај на многа лета, ради нас грешних. Господе, Ти си безмерно свет, безмерно праведан, безмерно милосрдан! Освети Твојом светињом духовног оца мога (име), оправдај га Твојом праведношћу и заштити га Твојим милосрђем. Господе, Ти си нас сјединио на земљи, не раздвој нас ни у Небеском Твојем Царству, јер је Твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Пресветој Богородици

О, Пресвета Владичице моја Дјево Богородице, Царице Неба и земље, услиши вапај моје душе и грешну молитву моју, Пречиста Мати Божија, коју Ти приносим за оца мога духовнога, многострадалног слугу Твога (име). Буди му вечно сапутница, у свако време буди уз њега и штити га са светим Анђелима. Укрепи га док бди, чувај га док спава и теши га док плаче; бодри га у очајању, избављај га од невоља, ослобађај од клевета и подижи га у немоћи. Порази демоне који устају на њега и у смртној опасности буди му Помоћница. Учини га, из дана у дан, страшнијим за видљиве и невидљиве непријатеље, да би знали да је он Твој слуга, Богомајко; Ти која си родила Бога и Цара, Коме припада част и поклоњење у векове векова.

Мајко Божија, умекшај срца злих људи који устају против њега. Ти видиш труд и муку мога оца духовнога (име) и само Теби Јединој су познате његове патње. Ти знаш и све тајне душе његове. Погледај на њега са Небеса, олакшај његова страдања и покриј га Покровом Својим, посети га небесном милошћу Својом, пошаљи благослов на дела његова и пошаљи му невидљиву помоћ. О, Владичице Богородице, његовим светим молитвама дај и мени смирење, самоукоревање, трпљење, кротост, целомудреност, ћутање, и заштити ме од свих искушења видљивих и невидљивих непријатеља, у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ПРИЈАТЕЉЕ

Предобри Боже, молим Те, искажи своју доброту свима који ме због Тебе љубе, који се за мене жртвују и због мене трпе телесне и душевне боли. Удели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ, услиши жеље оних којима сам обећао да ћу се за њих молити или за које сам дужан молити се. Ја их све љубим Небески Оче, јер их Ти љубиш. Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш да их љубим као што их Ти љубиш. Пошаљи нам свима Свога Светога Духа љубави, да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу. Амин.

 

ПРЕД ЧИТАЊЕМ ЈЕВАНЂЕЉА, РАДИ ПОМИЛОВАЊА БЛИЖЊЕГ

Молитва

Спаси, Господе, и помилуј слугу Твога (име) речима Божанственог Светог Писма, које се чита за спасење слуге Твога. Спали трње свих сагрешења његових и нека се усели у њега благодат Твоја, која опаљује, просвећује, очишћује целога човека, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 

МОЛИТВЕ ЗА ИСПРАВЉАЊЕ НЕМОЋИ БЛИЖЊИХ
СВЕТОГ ЈОВАНА КРОНШТАТСКОГ

Молитва против пијанства

Господе, погледај милостиво на слугу Твог (име), обманутог обманом трбуха и плотског весеља. Даруј му да позна сладост уздржања у посту и плодове Духа Светога које он доноси. Амин.

 

Молитва за горде и развраћене

Господе, научи кротости и смирењу слугу Твог (име), који је пао у ђаволску гордост, и одагнај од срца његовог мрак и бреме сатанске гордости!

 

Молитва за злобног

Господе, добрим учини овог слугу Твог (име), благодаћу Твојом.

 

Молитва за стомакоугодника

Господе, најслађа Храно наша која никада не пропадаш, него у вечном животу пребиваш, очисти слугу Твог (име) од скверни стомакоугађања, који се сав у тело претворио и од Духа Твог отуђио, и даруј му да спозна сладост Твоје животворне духовне хране, Твога Тела и Крви, и свете, живе и делотворне речи Твоје.

 

Молитва за оног који не жели да посећује храм

Даруј, Господе, свима који Те воле да посећују храм Твој, а и онима који не воле храм да га воле и да исправљају срца и дела своја.

 

Молитва за среброљубивог и грамзивог

Ризнице наша нетрулежна и богатство неисцрпно, даруј слуги Твоме (име), створеном по лику и прилици Твојој, да позна лаж богатства и да је све земно – сујета, сенка и сан, и да си Ти једини – богатство, покој и радост наша.

 

Молитва за завидљивог

Господе, просвети ум и срце слуге Твога (име) да позна велике, безбројне и неиспитане дарове Твоје, које је примио од бескрајне милости Твоје. У ослепљењу од страсти своје он заборави Тебе и дарове Твоје богате и, иначе богат даровима Твојим, направи себе убогим и због тога гледа на дивна добра слугу Твојих, којима, о неизречена Благости, обасипаш све, негде и прекомерно по намери воље Твоје. Одузми, Свеблаги Владико, покривало ђаволско са очију срца слуге Твога (име), даруј му срдачно смирење и сузе покајања и благодарности, да се не узрадује непријатељ због њега, живог уловљеног, и да га не истргне из руке Твоје.

 

ЗА ОБРАЋЕЊЕ И ПРИВОЂЕЊЕ ВЕРИ БЛИЖЊИХ

Молитва Светог Серафима Саровског

Спаси Господе и помилуј слугу Твога (име), и просвети му ум светлошћу разума Светог Јеванђеља Твог, и научи га, Спасе, да твори вољу Твоју, јер си ти Бог наш.

 

ЗА СПАСЕЊЕ БЛИЖЊЕГ

Милостиви Господе, нека буде воља Твоја; Ти Који хоћеш да се сви људи спасу и дођу у познање истине, спаси и помилуј слугу Твог (име). Прими ову моју жељу као вапај љубави коју си Ти заповедио.

 

ЗА НЕПРИЈАТЕЉЕ

Господе Исусе Христе, Боже наш, прими од мене недостојног слуге Твог молитву ову за непријатеље моје и наше, буди милостив према свима који нас мрзе или вређају, прогањају или муче, немој им судити како заслужују, него по великој милости Твојој, обрати их све: неверне правоверју и побожности, а верне да се уклоне од зла и чине добро – како не би нико од њих погинуо због нас недостојних слугу Твојих. Господе милостиви, молим Ти се, нарочито за оне који су ме било чиме увредили или ожалостили или ми било какво зло учинили. Не кажњавај их ради мене грешног, но излиј на њих богату милост Твоју.

 

ЗА ОНЕ КОЈИ НАС МРЗЕ И ВРЕЂАЈУ

Тропар, глас 4. Великодушни Господе, Који си се молио за оне који су Те распели и Који си слугама Твојим наредио да се моле за непријатеље своје, и за оне који нас мрзе и вређају; опрости и од сваког зла и лукавства према братољубљу и врлинама управи живот наш; смирену молбу Ти приносимо: да у сагласном јединомислију славимо Тебе, Јединога Човекољупца.

Кондак, глас 5. Као што се првомученик Твој Стефан мољаше Теби, Господе, за оне који су га каменовали, и ми, припадајући, молимо Те: опрости свима који нас мрзе и вређају, и нека ниједан од њих не погине ради нас, него нека се сви спасу благодаћу Твојом, Боже Свемилостиви.

 

ЗА ЗАВИДНИКЕ И КЛЕВЕТНИКЕ

Помилуј, Господе, оне који ме мрзе и завиде ми. Помилуј и оне који ме опадају и клевећу. Нека нико од њих, ни у овом веку, ни у будућем, не претрпи ни најмању штету ради мене нечистог, већ их просвети милосрђем Својим и покриј благошћу Својом, о Свеблаги!

 

ЗА МИР ЦЕЛОГА СВЕТА И ПРОСВЕЋЕЊЕ НАРОДА НА ЗЕМЉИ

Молитва Светог владике Николаја Жичког

Господе Боже наш, Господару живота и смрти, Створитељу небеса и земље, прими благодарење наше за све благе дарове које си нам даровао у овом времену. Даровао си нам и непрестано дарујеш оно што нам нико други не би могао дати: здравље, изобиље плодова земних и све остало што је нужно за одржање наше на земљи. Духом Твојим Светим пак удахњаваш и утврђујеш веру праву, осветљаваш наду, разгреваш љубав, милујеш милошћу, просвећујеш и освећујеш душе народа Твојега. Благодаримо Ти што си богатством милости Твоје надмашио худо богатство грехова људских, те још ниси због греха наших затворио небеса над нама, нити исушио облаке од дажда, нити забранио земљи да плодове прораста, нити заповедио сунцу да не обасјава више грешнике и безаконике.

Али, о Свеблаги Царе и Господе, један неопходни дар Твој недостаје нам у наше време – мир, онај свети мир, који си Ти даровао својим великим Апостолима говорећи им: Мир вам остављам, мир свој дајем вам. За тај мир, за тај небески дар, који је у Твојој руци и који само од Тебе може доћи, ми Ти се коленопреклоно молимо. Знамо, Творче наш, знамо да смо незаслужни и недостојни тога дара, али полажемо наду у милост Твоју неизмерну и покајнички молимо се Теби Јединоме: даруј нам га, даруј мир свим верним Твојим по свему свету, да не пропаднемо до краја.

Господе, узбуркало се море живота људског сада као никада. Завладао је немир са страховањем у срцима људи. Наоружао се брат на брата, сусед на суседа, народ на народ, царство на царство. И род људски, ево, налази се на предвечерју новога рата, новога покоља, новога греха Каинова, новога издајства Јудина; рата, у коме ће се погазити све заповести Твоје, похулити име Твоје Свето, исмејати жртва Твоја и презрети љубав Твоја према нама грешнима. О, Свемоћни Сведржитељу, пружи десницу Твоју неодољиву и не допусти то, не дозволи то, спречи то силом и добротом Твојом. Као што си негда умирио море Галилејско и стукнуо ветрове Својом свесилном речју, те унео мир и радост у душе ученика Твојих, тако и сад умири буру у душама људи и народа Твојих, да место страха од рата засија радост од мира.

Гле, још се црвени овај нараштај од ужасног пламена скорашњег рата и од проливене братске крви; авај, још су црне мрље од непокајаних греха јучерашњега рата на савестима многих, премногих, а ево, већ се довршава спремање за нов пожар и ново црнило. Спремно је све за нови рат у свету, ново крвопролиће, ново душегупство по целој земљи. Још су свежи милиони гробова цвета хришћанске омладине у Европи, а облак се диже да сагори и нову омладину, која је тек после рата уцветала. Још се чине помени над покланом децом и над угушеним старцима и старицама; још мајке нису скинуле црнину за синовима својим, ни сестре за браћом својом; још порушени храмови нису оправљени; још уништена села и градови нису дозидани; још гранатама преорана поља нису уравната за орање плугом; још се перо писаца није утупило, ни језик инвалида заморио описујући адске ужасе светскога рата – а људи острвљени братском крвљу и умрљани злочином, улажу и труд и имовину и хлеб и сузе сиротиње да поново ову планету обуку у пламен ратни.

Сачувај, Господе, избране Твоје од новога стида пред незнабошцима. Сачувај крштене људе Твоје и народе Твоје од новог подсмеха сатане над створењима Твојим. Смилуј се бар на Анђеле Твоје свете и не допусти да опет ожалошћени гледају безбожна дела хришћанских народа.

Смилуј се на Свеце Твоје и праведнике и не дозволи да пред Престолом Твојим Небеским опет обарају очи своје стидећи се својих сродника и потомака овде на црној земљи. Ради Анђела и Светаца и Праведника Твојих на небу, дакле, више него ради нас, помилуј нас, Многомилостиви. И ради љубави Пресвете Матере Твоје Богородице према Теби, Господе Исусе Христе, и према Цркви Твојој на земљи, Винограду и Рукосаду Твоме, заустави руке наше од злочина и спаси нас од нас самих.

Спаси савест нашу, спаси душе наше. Да бисмо и ми, милошћу Твојом спасени, у своје време увеличали свети народ Твој у бесмртном царству мира, светлости и живота, где од вечности у вечност живиш и царујеш Ти, Троједини Боже наш, Коме нека је слава и хвала, благодарење и поклоњење, од свих светих Сила на небу и од свих поколења на земљи на век века. Амин.

 

Молитва Светог Јована Кронштатског

Слава Теби Богу, Добротвору моме у векове векова! Нека Те познају, Господе, у вери Твојој, сви људи Твоји и сва племена земна, и нека прославе Тебе једним устима и једним срцем – од истока сунца до запада. Нека тако буде! Нека тако буде! Амин.

 

Молитва Преподобног Силуана Атонског

Господе, даруј мир људима Твојим.

Господе, даруј слугама Твојим Духа Твога Светога, да би Он грејао срца њихова љубављу Твојом и упућивао их на сваку истину и добро.

Господе, даруј им благодат Твоју, да би они у миру и љубави познали Тебе и заволели, и рекли слично Апостолима на Тавору: Добро нам је овде, Господе, бити са Тобом! Загреј тужна срца људи; нека они у радости славе Тебе, заборављајући патње земаљске.

Утешитељу благи, молим Те са сузама, утеши тужне душе људи Твојих. Даруј свим народима Твојим да разумеју љубав Твоју и сладост Духа Светога, да забораве људи земне жалости, и да оставе све што није добро и да се прилепе Теби љубављу, и да живе у миру творећи вољу Твоју у слави Твојој. Амин.

 

Comments are closed.