ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЈУТАРЊЕ

 

Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божјим, крстећи се:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

 

Затим постој мало ћутећи док се не умире сва твоја осећања, и тада начини три (појасна) поклона, говорећи:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога.

 

А ако је свештеник, говори: Благословен Бог наш…

 

Ако није свештеник, почиње овако:

 

Молитва почетна

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Твоје Пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

 

Затим: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

 

Молитва Светоме Духу

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

 

Трисвето

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Пресветој Тројици

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

 

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

 

Затим ове Тројичне тропаре:

Тропар, глас I: Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Слава: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

И сада: Судија ће доћи изненада и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Господе, помилуј. (12 пута)

 

И молитву ову:

 

Молитва Пресветој Тројици

Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала Своје уобичајено човекољубље и подигла мене који сам лежао несвесно да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста да се поучавам речима Твојим и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју и певам Тебе у срдачном исповедању и славим пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Онда: Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу, Који си Твојим божанским и човекољубивим промислом удостојио мене грешног и недостојног да устанем од сна и да погледам Твој светли дан. Прими, Господе, глас молитве моје као и светих Умних Сила Твојих, и дај да Ти чистим срцем и смиреним духом приносим хвалу са нечистих усана мојих, да и ја грешник будем са упаљеном свећом душе моје у реду са мудрим девојкама, славећи Тебе у Оцу и Духу Светоме слављенога Бога Сина. Амин.

 

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

 

Псалам 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Символ вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, Једносушног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за отпуштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

 

Затим:

 

Молитва прва: Светог Макарија Великог

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од злог, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето Име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга: истог Светитеља

Уставши од сна, поноћну песму приносим Ти, Спаситељу, и падајући пред Тобом вапијем Ти: не допусти да заспим у греховној смрти, него ме обаспи милосрђем Ти који си се добровољно распео, и похитавши подигни мене који у лености лежим, и спаси ме у бдењу и молитви, и после ноћног сна заблистај ми дан безгрешан, Христе Боже, и спаси ме.

 

Молитва трећа: истога Светитеља

Уставши од сна, Теби прибегавам, Владару Човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно Царство. Јер си Ти мој Створитељ, и свакога добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва четврта: истога Светитеља

Господе, Који си Својом великом добротом и Својим великим милосрђем дао мени слуги Своме да прошло време ове ноћи пређем без опасности од ма каквог зла противниковог, Ти Сам, Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва пета: истог Светитеља

Господе Боже Сведржитељу, Који од Твојих Небеских Сила примаш трисвету песму, прими и од мене недостојног слуге Твог ово ноћно мољење и дај ми да свих дана живота свог и свакога часа узносим хвалу Теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва шеста: Светог Василија Великог

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, Који на висинама живиш и на смерне гледаш, а Који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна и вечна Светлости, у које нема промене или сенке измене. Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења која Ти сада упућујемо од прљавих усана ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, и очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и предсказаног дана Јединородног Сина Твог, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене, него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божански дворац славе Његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту лица Твога. Јер си Ти истинита светлост, која просвећује и освећује све и сва, и Тебе пева сва твар кроза све векове. Амин.

 

Молитва седма: истога Светитеља

Благосиљамо Те, превишњи Боже и Господе милости, Који увек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмерно; који нам дајеш сан ради окрепљења слабости наше и одмора тела од тешких послова. Захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао Своје свагдашње човекољубље и подигао нас који смо спавали, да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмерну доброту, просвети наше мисли, отргни из тешкога сна лености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Твоје хвале, да бисмо могли нерасејано певати и исповедати се Теби, у свима и од свих слављеном Богу, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином и Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва осма: Поноћна песма Пресветој Богородици

Благодат Твоју певам, Владарко, и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Оснажи ме да стражим у славословљу, сан мрзовоље одгонећи. Свезаног оковима греха, раздреши ме молбама Твојим, Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима Ти Која си родила животодавца Бога. Просвети душу моју ослепљену, Ти која си родила незалазну Светлост. О дивна палато Господња, учини ме домом Духа божанског! Ти Која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене, кога витла животна бура. Избави ме огња вечнога, и црва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна, начини новога човека од мене који сам остарео кроз неосетљива сагрешења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима Светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим Јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитвену службу и принеси милосрдном Богу. Ти Која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлоносна сени небесна, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подигнућу на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, Коме приличи част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва девета: Господу нашем Исусу Христу

Многомилостиви и Свемилостиви Боже мој, Господе Исусе Христе, из велике љубави сишао си и оваплотио се да би спасао све. И опет, Спасе, спаси ме по благодати, молим Те. Јер ако ме спасеш због дела, онда то није благодат и дар, него дуг. О, Велики у милосрђу и Неисказани у милости, Ти си, о Христе мој, рекао: Који верује у Мене, биће жив и неће видети смрти вавек. Ако, дакле, вера у Тебе спасава очајнике, ево, верујем: спаси ме, јер си Ти мој Бог и Саздатељ. Нека ми се место дела урачуна вера, Боже мој, Који не тражиш дела која ме оправдавају. Но ова вера моја нека замени све, нека она одговара, нека ме она оправдава, нека ме она покаже учесником Твоје вечне славе, да ме не би уграбио сатана и да се не би похвалио, о Речи, да ме је отео из Твојих руку и заштите. Али, хтео ја или не, спаси ме, Христе Спасе мој; похитај брзо, брзо, погибох, јер си Ти Бог мој од утробе мајке моје. Господе, удостој ме да Те сада заволим као што некада заволех сами грех, и да опет служим Теби без лености усрдно, као што раније служих варљивом сатани. Особито пак служићу Теби, Господу и Богу моме Исусу Христу, у све дане живота мога, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва десета: Анђелу Чувару

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и худу руку и упути ме на пут спасења. О свети Анђеле Божији, Чувару и покровитељу моје несрећне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, покриј ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

 

Молитва једанаеста: Пресветој Богородици

Пресвета Владарко моја Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене, смерног и бедног слуге Свог, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све прљаве, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан; и избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје кроза све векове. Амин.

 

Кратка молитва Светима који се славе тога дана у црквеном календару

Угодници Божији (имена), помените нас у благопријатним вашим молитвама пред Христом Богом, да нас Он сачува од искушења, болести и туге, да нам дарује смирење, љубав, расуђивање и кротост, и да удостоји нас недостојне Царства Свога. Амин.

 

Молитвено призивање Светог чије име носимо (или крсне славе – заштитника дома)

Моли Бога за мене, Свети угодниче Божији (име), јер ти усрдно прибегавам, брзоме помоћнику и молитвенику за душу моју.

 

Химна Пресветој Богородици

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

 

Тропар Крсту и молитва за Отачаство

Спаси, Господе, народ Свој и благослови наслеђе Своје, даруј победу свим православним хришћанима над њиховим противницима, и сачувај Крстом Твојим народ Твој.

 

Молитва за живе

Спаси, Господе, и помилуј најсветијег Патријарха нашег (име), све преосвећене архиепископе, митрополите, епископе и сав свештенички и монашки чин; духовнога оца мога (име), родитеље моје (имена), сроднике моје по телу (имена), начелнике, наставнике, пријатеље (имена) и све православне хришћане.

 

Молитва за упокојене

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Твојих; родитеља мојих (имена), сродника (имена) и свих православних хришћана, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна, и даруј им Царство Небеско.

 

Завршна молитва: Пресветој Богородици

Достојно је ваистину да Блаженом зовемо Тебе Богородицу, увек Блажену и Свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

 

Затим: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (трипут)

Отпуст: Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих (имена Светитеља који се славе тога дана у црквеном календару), Светог (име крсне славе) и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

 

***

Напомене: Од Васкрса до Томине недеље чита се посебно Пасхално (Васкрсно) молитвено правило (види овде). И даље, од Томине недеље до Вазнесења Господњег након што се верник прекрсти и изговори: „У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин“ — изостављају се уводне молитве („Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!“, Молитва почетна и Молитва Светоме Духу – „Царе Небески…”) и чита се три пута тропар: „Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова“, након чега следе уобичајене Јутарње молитве. Такође, у овом периоду (Од Томине недеље до Вазнесења Господњег) уместо завршне молитве Богородици – „Достојно јест“ чита се припев и ирмос 9. песме Пасхалног канона – „Ангел вопијаше…”:

Анђео клицаше Благодатној: Чиста Дјево, радуј се! И опет кажем: Радуј се! Твој Син тридневан васкрсе из гроба и мртве подиже. Људи, веселите се! Блистај се, блистај, Нови Јерусалиме, јер слава Господња на Теби засија. Ликуј сада и весели се, Сионе; а Ти, Чиста Богородице, радуј се васкрсењу Порода Твог.

Ово се односи и на Вечерње молитве, које се, такође, након изговореног: „У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин“ настављају тропаром: „Христос васкрсе из мртвих…“ који се чита трипут, а потом следе: Трисвето, Оче наш и Вјерују (Символ вере) и остале Вечерње молитве по назначеном редоследу, као и „Ангел вопијаше…” уместо „Достојно јест“.

Од Вазнесења до Духова (Тројице) почињемо молитве са „Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни…”, изостављајући све молитве пре тога.

Кад год је у овом Молитвослову написано Слава:“, „И сада:, дужност је читати у потпуности: „Слава Оцу и Сину и Светоме Духу“, „И сада и увек и у векове векова. Амин“.

 

КРАТКЕ ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ ГОСПОДУ,
ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ И АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Господе, благослови да се овога дана сачувам од греха и у све дане живота мога не остави ме, да не погинем ја – грешни. (појасни поклон)

Пресвета Госпођо Владичице Богородице, не остави ме без заступништва Свога, да овога дана и у све дане живота мога не погинем ја – грешни. (појасни поклон)

Анђеле Божији, Чувару мој свети, сачувај ме овога дана и у све дане живота мога од греха и свакога зла, да због безакоња мојих не погинем ја – грешни. (појасни поклон)

 

ЈУТАРЊА МОЛИТВА СВЕТОГ ФИЛАРЕТА,
МИТРОПОЛИТА МОСКОВСКОГ И ЧУДОТВОРЦА

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи сваког часа у току овог дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према својим ближњима, да никог не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.

Господе, дај да будем оруђе Твог мира: да тамо где је мржња, сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.

О Божански Учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим; немој да мене разумеју, него да ја друге разумем; не да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за живот вечни.

Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу. Господе Исусе Христе, Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

Избави ме, Милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје, да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави.

Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засија у мојој души. Амин.

 

ЈУТАРЊА МОЛИТВА
СВЕТОГ ЈОВАНА КРОНШТАТСКОГ

Господе Боже, Творче и Владару света, погледај милостиво у ове јутарње сате на створење Твоје, украшено Твојим Божанственим ликом: нека Твоје свевидеће око – које је небројено пута светлије од сунчаних зрака – просвети моју душу тамну и умртвљену грехом. Узми од мене мрзовољу и лењост, а даруј ми весеље и бодрост душевну да у радости срца свога, свакога часа и на сваком месту, славим Твоју благост, светост, Твоје безгранично величанство и бесконачна Твоја савршенства. Јер си Ти, Господе, Створитељ мој и Господар живота мога, и Теби свакога часа приличи слава од разумом обдарених створења Твојих, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ЈУТАРЊА МОЛИТВА
ПРЕПОДОБНИХ ОПТИНСКИХ СТАРАЦА

Господе, дај ми душевно спокојство да се сретнем са свим што ми донесе наступајући дан. Господе, дај ми да се у потпуности предам Твојој светој вољи. Господе, у сваки час овога дана у свему посаветуј и подржи мене. Господе, какве год вести да добијем у току овога дана, научи да их прихватим спокојне душе и тврдим убеђењем да је у свему Твоја света воља. Господе, откриј ми вољу Твоју свету за мене и оне који ме окружују. Господе, у свим мојим речима и помислима Сам руководи мојим мислима и чувствима. Господе, у свим непредвиђеним случајевима не дај да заборавим да је све Тобом послато. Господе, научи да се правилно, просто, разумно обраћам свима домаћим и оним који ме окружују, старијима, равнима и млађима да никог не бих огорчио, а свима помогао ка добру. Господе, дај мени силу да поднесем умор наступајућег дана и све догађаје у току дана. Господе, Ти Сам руководи мојом вољом и научи ме да се молим, надам, верујем, љубим, трпим и праштам. Господе, не дај ме на самовољу непријатељима мојим, но ради имена Твога светога Сам води и управљај мноме. Господе, просвети мој ум и срце моје да разуме Твоје вечне и неизмењене законе који управљају светом да бих ја, грешни раб Твој, могао правилно служити Тебе и ближње моје. Господе, благодарим Теби за све што са мном буде, зато што чврсто верујем да ће свима који љубе Тебе све помоћи ка добру. Господе, благослови све моје изласке и уласке, дела, речи и мисли. Удостој ме да увек радосно прослављам, опевам и благословим Тебе, јер си Ти благословен у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА КОЈА СЕ ЧИТА НА ПОЧЕТКУ ДАНА
ЗА ЗАШТИТУ ОД ЂАВОЛА

Теби, Богу и Творцу моме, у Тројици Светој прослављеном Оцу и Сину и Светом Духу, клањам се и предајем душу и тело моје и молим се: Ти ме благослови, Ти ме помилуј и од сваког овоземаљског, ђаволског и телесног зла избави. И дај ми да у миру, без греха проживим овај дан, у Славу Твоју, а на спасење душе моје. Амин.

 

МОЛИТВА ГОСПОДУ ЗА ОПРОШТАЈ,
ЗАСТУПНИШТВО И ПОМОЋ

У руку Твог превеликог милосрђа, о Боже мој, предајем душу и тело моје, осећања и речи, савете и мисли моје, дела моја и сва кретања моје душе и тела. Мој почетак и крај, веру и живот мој, ток и крај живота мојега, дан и час издисања мог, представљење моје, упокојење душе и тела мога. Ти, о Свемилостиви Боже, чију Благост и Незлобивост не могу да превазиђу ни сви греси света, прими мене, од свих људи најгрешнијег, у руку заштите Твоје и избави ме од сваког зла, очисти многобројна безакоња моја, подај исправљење злом и окајаном мојему живљењу и избављај ме од будућих тешких грехова, како ничим не бих повредио Твоје човекољубље. Њиме покривај моју немоћ од бесова, страсти и злих људи. Непријатељима видљивим и невидљивим запрети, руководећи ме путем спасења доведи ме Теби, пристаништу мојем и завршетку жеља мојих. Дај ми кончину хришћанску, мирну, сачувај ме од духова злобе, и на Страшном Твом Суду буди милостив слуги Твоме и присаједини ме са десне стране заједно са Твојим благословеним овцама, да заједно с њима славим Тебе, Творца мога, у векове. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА СВЕТУ ЉУБАВ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си нову заповест дао Својим ученицима да љубе једни друге, прими ову моју молитву и Духом Твојим Светим обнови у нама љубав према Теби и нашим ближњима и ту љубав учврсти у срцима нашим, да том љубављу, извршујући заповести Твоје, не тражимо на овој земљи угодности себи, него да тежимо слави Твојој и напретку и спасењу наших ближњих. Молимо Ти се, Господе Боже наш, да благодаћу Твога Пресветога Духа уселиш и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета: да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих. Молимо Ти се, Човекољубиви Господе, да у душама и срцима нашим побудиш чисту и нелицемерну љубав према Теби и браћи нашој. Јер ко мисли да може љубити Тебе, а мрзи на брата свога, лажљивац је и по мраку ходи. Стога нам Ти, Господе, Изворе и Даваоче праве љубави, даруј да искрено и истинито волимо све људе Твоје, не само браћу и пријатеље наше него и саме непријатеље наше, по свеистинитој заповести Твојој и да добро чинимо и онима који нас мрзе и прогоне и да се старамо о њиховом спасењу. Јер си Ти Бог љубави и доброте и човекољубља, и Теби славу узносимо: Оцу, вечном Извору богољубља и човекољубља, и Сину Твоме Љубљеноме, Који је из љубави према свету дошао у свет да спасе човека, и Духу Твоме, Надахнитељу свете љубави, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Comments are closed.