ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЗА СРБИЈУ
(Светог Владике Николаја Жичког)

 

МОЛИТВА СВЕНАРОДНОГ ПОКАЈАЊА

Кајемо се прво за себе у свему што згрешисмо и Божју Реч прекршисмо, и образ окаљасмо, било лагањем или крађом, било злобом и пакошћу, било развратом или отимањем, било пијанством и ждерањем или варањем и коцкањем, било псовањем и хуљењем светиње или клеветањем и оговарањем ближњих својих, било маловерством или саблажњавањем својих ближњих! Кајемо се за безбројне грехове своје, знане и незнане, вољне и безвољне, било словом или делом или помишљу, било јавне или тајне, кајемо се и молимо Бога да нам опрости и да због нас не казни сав народ наш и сву државу нашу. Скрушено се кајемо, опрости нам, Господе!

Потом, кајемо се за све грехе оних духовника и свештеника који у чему год згрешише пред Господом Богом и Светим Савом, било да малаксаше у вери или у страху Божјем; било да небрижљиви бише у делу Господњем или да ослабише у љубави братској. Уколико се они не кају, кајемо се ми за све што је зло пред Богом у срцу, на језику или у владању њиховом. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе оних наших народних првака и вођа који заборавише да су Свеци српски основали ову државу и да је ово света земља, и који заборавише да су истакнути за прваке и вође једног светог и мученичког народа, па без страха Божијег и љубави према народу злоупотребљаваше своју власт на народну привремену несрећу, а на вечну пропаст и проклетство себе и свога порода. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе оних учитеља и књигописаца и књигопреводилаца који омладини српској показаше клизав пут разних белосветских фантазера и фразера, пут безбожан и неморалан, који води народе у крв и злочин и уништење, на радост сатане и његових паклених сила. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се за грехе свих оних српских синова и кћери који презреше дух, и искуство, и памет, и веру, и светињу, и поштење, и доброту свога народа, и примише туђинску лудост и непоштење и сваку јефтину робу, да тиме замене чисто злато народно, у стотинама ватри опробано. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се и за све неправде свих неправедних судија и кметова, и порезника и шумара, и закупаца и прекупаца, увозника и извозника! Кајемо се за злобу свих злотвора, за пороке порочних, за страсти страсних, за убиства убица, за насиље насилника, за увреде деце према родитељима; кајемо се за свађе и деобе међу слабијим, и за све немилости имућних наспрам сиромашних, и за све баналности и вулгарности које се могу чути или видети по кафанама, по позориштима и разним игралиштима широм свете земље наше, под чијом се кором скривају села многих милиона војника и Мученика за Крст Часни и Слободу Златну. Скрушено се кајемо, опрости им, Господе!

Кајемо се и за све оне чија је душа подељена и чији је карактер неутврђен, те Свеце славе а Свеце псују, Крсту се клањају а Крст псују, пост држе а пост псују, Богу се моле а Бога руже, Црквом се хвале а у цркву не иду, српство величају а Србе цепају, државом се поносе а државу штете.

Ај, Боже велики, за све њих ми Ти приносимо скрушено и плачно покајање. Ако Ти није довољно покајање наше за браћу нашу, покај и њих, Господе благи. И не допусти, Царе и Творче Неба и земље, да се бич гнева Твога праведнога – којим у све дане бијеш охоле и безбожне – спусти на народ слуге Твога Светога Саве и мученика Твога кнеза Лазара. Слава Ти, Боже наш, слава Ти Творче и Спаситељу наш на век века! Амин.

 

МОЛИТВА ПРВА ЗА СРПСКИ НАРОД

Спаси, Господе, народ Свој и спаси мене. Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини. Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ Твој спаси, иако је грешан. Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи. Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања. Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим. Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље. Смилуј се, Господе и спаси народ Свој, са мном или без мене. Амин.

 

МОЛИТВА ДРУГА ЗА СРПСКИ НАРОД

Премудри Боже, Чији су судови недокучиви и путеви неиспитани, милостиво погледај и чуј молитву нашу за Твој српски народ православни. Ти си допустио тешко мучење српског народа, као што си дозволио да буду мучени и Твоји апостоли и пророци и праведници. Знамо, Господе Боже наш, да по свом премудром Промислу допушташ страдање својих изабраних, да би се као злато у огњу, кроз муке очистили од земље и јаче засијали. Али, не дозволи, Боже милости и љубави, да се сатана дуго подсмева и лицемери дуго ругају над Твојим крстоносним народом српским.

Знамо да Ти допушташ невоље најсветијим душама, ради њихове веће славе и ради опомене и страха безбожним и подлацима. Знамо да је Твоје преславно Васкрсење, Христе, дошло после поруге, крсних мука и смрти. Зар да озарени светлошћу Твога страдања не осветлимо и таму страдања српског народа и чекамо васкрсење његове славе?! Као што Раслабљени није био исцељен док Ти ниси дошао, Господе, тако и данас нема исцељења српском народу без Тебе, Боже и Спаситељу наш. Не одлажи своју помоћ, Господе, Ти Који си увек хитао да помажеш. Не одлажи и не откажи, већ као милостив Самарјанин окрени лице Своје српском народу, пружи му руку и исцели његове ране, поврати му здравље, сјај и славу и нека Те прослави страдални српски народ убудуће више него што Те је славио раније – Тебе Спаситеља свога, са Оцем и Светим Духом, у векове. Амин.

 

МОЛИТВА СВЕТОМ САВИ

Светитељу оче наш Саво, моли Бога за нас: да се српски народ обожи, сложи и умножи. Ти који си ангелски живео, апостолски проповедао и мученички се борио и страдао, чуј данас усклике мале српске деце у Отаџбини и по целом свету која ти с љубављу певају: „Свети Сава Србе воли, за Србе се Богу моли. Српском роду даје крила, српску децу благосиља”.

Па кад чујеш данас овакве усклике љубави деце српске на обе хемисфере, испроси у Христа Бога милост да се сви Србе обоже, сложе и умноже. Теби, духовниче, који си био први уредитељ српске цркве и ујединитељ српскога народа, моле ти се данас свештеници српски, измучени и напаћени, по разореним храмовима и по спаљеним задужбинама твојим, по опустошеним селима и опустелим градовима: Не остави нас, оче наш духовни, но умоли благог Христа да нам опрости немар наш и немоћ нашу, те нас све обожи, сложи и умножи.

Теби који си благословио и крунисао прве краљеве српске у Жичи и који си на хришћанском темељу утврдио краљевину српску. Саво премудри, испроси опроштај и милост роду твоме, те да се обожи, сложи и умножи.

Теби који си се после многотрудног живота упокојио пре седамсто десет година моле се безбројне матере српске над свежим гробовима својих синова и кћери: Саво Свети, родитељу наш духовни, моли Христа милостивога да деца наша покошена пре времена као неузрело жито буду тамо где си ти, у Небесној великој Србији, у рају сладости, где се не зна за болест, муку и смрт, и да се преостатак Срба на земљи обожи, сложи и умножи.

Теби који си био неустрашиви поборник правде Божије и добре воље међу људима и народима, и борац против сваке лажи и насиља, моле се данас српски војници и војеначалници: Помози нам, Свети оче Саво, са свом Небесном Србијом, помози да истрајемо до краја на путу који води у живот вечни; коме си нас ти као Христов ученик научио и помози да се сви Срби обоже, сложе и умноже.

Теби, народољупче, на данашњи Твој дан пева ти похвале сав српски народ, потиштен, понижен, остављен од људи, неопран од крви своје, јецајући у ранама по болницама и тамницама, на згариштима својих домова, по горама и збеговима, по кулачама и пештерама уздиже ти молитве: Не заборави нас, Саво, путеводитељу наш но испроси милост у Свевишњег Бога да упокоји и прослави милионе новомученика вере твоје и поштења твога, браће и деце наше, а нас преостале на земљи да обожи, сложи и умножи.

Теби, Учитељу учитеља наших, Царе царева наших и Наставниче духовника наших, племићу Христов, племенити оче Саво, украсе наш и лепото историје наше, ево, и ми сабрани данас у овоме храму посвећеном теби у овом великом светском граду нејаки и грешни, сиромашни у свему осим у гресима нашим, теби, ево, уздижемо срца и молимо ти се: Као достојни и увенчани Светац наш моли са Пречистом Богородицом и свим Светим Христа Бога за нас да се обожимо, сложимо и умножимо. Амин.

(У Бечу, 14/27. јануара 1945. године)

 

МОЛИТВА ЗА СТАРЕШИНЕ НАРОДНЕ

Сви народи су Твоја словесна стада, Слове Божији. Твоја су својина и Ти једини најбоље знаш њима управљати. Свако зна боље управљати својим имањем него туђим. Старешине народа земаљских управљају туђом својином, јер управљају оним што је Твоје.

Настави, Господе, старешине народне на земљи, да управљају народима по Твојој светој вољи; да их воде путем који си Ти показао; да их одвраћају од онога што је зло пред лицем Твојим; да их чувају са страхом као највеће благо Твоје што си им Ти поверио.

Власт је велико искушење и мало је њих који могу одолети томе искушењу. Одолевају само они који знају да су слуге Твоје, у подножју ногу Твојих.

Много је људи који злоупотребљавају власт своју над природом. Није их мало који исто тако злоупотребљавају власт над себи равнима. Преслаб је сваки човек, Господе, и готов да се преда самољубљу и охолости. А охолост је погубила и многе анђеле, камоли неће људе. Ради љубави Твоје према народима Твојим, Творче, испуни старешине народне страхом од суда Твојега. И ради њих и њиховог спасења не разгњеви се, Господе, но подржи их Твојим Духом снаге, мудрости и светиње. Да би своје душе спасли помажући спасење Твојих народа, гледајући даноноћно Тебе, као Старешину над старешинама и Господара над господарима. По молитвама Светог Александра Невског, Светог Стефана Дечанског и других праведних властодржаца слугу Твојих, смилуј се, Свемилостиви, и услиши молитву нашу. Амин.

 

Comments are closed.