ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛЕБАН И ПОКЛОЊЕЊЕ ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ
(Светог Димитрија Ростовског, Чудотворца)

 

Сваки пут уочи недеље и празника читај ове молитве:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

Поклањам се, Сине Божији, Твоме превечном, без матере, Рођењу од Оца и неисказаном промишљању о нама. (поклон)

Поклањам се, Човекољупче Господе, Твоме тајанственом силаску са неба и силом Светога Духа ваплоћењу у девојачкој утроби, Рођењу Твоме и полагању Твоме у јасле ради нашега спасења. (поклон)

Поклањам се и славим телесно Твоје обрезање, смирено крштење од слуге Твога, славим пресветло Преображење на Тавору, славим славан поход Твој са победом у Јерусалим на драговољну смрт, све напоре Твоје које си ради нас поднео од младости, постећи и трудећи се, идући и радећи, учећи и проповедајући, исцељујући и васкрсавајући. Сећајући се свега овога, славим, величам, поштујем и целивам Те; за све ово захваљујем Ти, премилостиви Творче мој. (поклон)

Поклањам се Твојој Тајној Вечери, Сине Божји, на којој си Сам себе вернима дао за јело, да причешћујући се Телом и Крвљу Твојом, имам Тебе – Вечни Животе. (поклон)

Величам Твоје дубоко смирење које се показало у умивању ногу ученика и молим Тебе, Господа мога, смири моју надувену гордост и научи ме смиреној мудрости. (поклон)

Поклањам се Пречистом, Пресветом и Животворном Телу Твоме, које је ради опроштаја грехова мојих разломљено у виду хлеба. (поклон)

Поклањам се Пречистој и Животворној Крви Твојој, која је ради опроштаја грехова мојих проливена у виду вина. (поклон)

Поклањам се страдању Твоме, Христе! (чита се три пута са поклонима)

Поклањам се коленопреклоној молитви Твојој у врту Гетсиманије, где си се у молитви знојио крвавим знојем да Те мимоиђе чаша страдања. Молим се Теби, Господу мојему, научи ме свагда усрдно да се молим и чашом спасења напој ме, да Ти захваљујем и славим Те вавек. (поклон)

Поклањам се Теби, Господе Боже мој, сећајући се драговољнога страдања, издајничког пољупца Јудиног, невиног одвођења Твога, везивања и многобројних поруга, ударања, пљувања, шамарања, гоњења, шибања, вучења, унижавања и ругања, и свих Твојих, због мене палога и незахвалнога, претрпљених мука и нештедимице проливене Крви. Све ово пишем у своме срцу и уму, љубављу целивам и жалошћу умивам, па за све ово Тебе преузносим и захваљујем Теби, љубљени Господе, јер си ме тако љубио да и душу Своју због мене ниси поштедео да положиш. (поклон)

Поклањам се Твојој невиној, Судијо мој, смртној пресуди, мучном ношењу тешкога крста, растезању пречистога Твога Тела на крсту, прикуцавању на крст и распињању Твоме на Голготи посред два разбојника. Молим Те, Господе мој, не осуди ме по делима мојим, дај да Крст свој лењиво не носим. Прикуцај страхом Твојим тело моје, распни ме свету са страстима и похотама и дај ми да срце моје, кроза све дане мога живота, не зна ни за шта друго осим Тебе – Исуса распетога. (поклон)

Поклањам се пречистој и пресветој глави Твојој, која је због мене незахвалнога оштрим трњем избодена и молим Те, Господе мој, ишчупај зле, прљаве, блудне, хулне и славољубиве мисли из моје главе. (поклон)

Поклањам се пресветим ушима Твојим, које су због мене окорелога и незахвалнога слушале хулу злих људи и молим Те, Господе мој, да не слушам ништа што је некорисно и учини да будем послушан заповестима Твојим. (поклон)

Поклањам се пречистим очима Твојим, које су због мене окорелога и грешнога крвљу и сузама квашене и молим Те, Господе мој, погледај на мене и помилуј ме. Одврати очи моје да не гледају и не чезну за сујетом овога света. (поклон)

Поклањам се пресветом лицу Твоме, које на Тавору као сунце сијаше, а на Голготи од пљувања и шамара беше потамнело, и молим Те, Господе мој, просвети лицем Твојим и слугу Твога. (поклон)

Поклањам се пресветим устима Твојим и језику опаљеном од жеђи, који је окусио сирће помешано са жучи, и молим Те, Господе мој, зауздај зли језик мој и постави стражу код уста мојих. (поклон)

Поклањам се, пречистој, пресветој и животворној рани која је на десној руци Твојој, и молим Те, Господе мој, удостој ме да станем с десне стране Теби. (поклон)

Поклањам се пречистој, пресветој и животворној рани која је на левој руци Твојој, и молим Те, Господе мој, избави ме од удела оних који ће стати Теби с леве стране. (поклон)

Поклањам се, пречистој, пресветој и животворној рани која је на десној нози Твојој, и молим Те, Господе мој, постави ме на прави пут покајања. (поклон)

Поклањам се пречистој, пресветој и животворној рани која је на левој нози Твојој, и молим Те, Господе мој, од свакога лажног, лукавог и грешног пута сачувај ме. (поклон)

Поклањам се пречистој, пресветој и животворној рани која је на пречистим ребрима Твојим и у прободеном срцу Твоме, одакле је истекла крв и вода ради искупљења нашега, и молим Те, Господе мој, умекшај окамењеност моју, укроти упорно срце моје, сатри га страхом Твојим, рани га љубављу Твојом, да Тебе, Господа мога, љубим свим срцем својим, свом душом, свим мислима, свом снагом и свим помислима својим, и да потекну из омекшаног срца мога потоци суза и умију прљавштину грехова мојих. (поклон)

Поклањам се целом Твоме светом Телу, које је због мене окорелога и незахвалнога израњављено од ногу до главе, и молим Те, Господе мој, исцели ме од рана на целој души мојој које су ми греси нанели. (поклон)

Поклањам се наготи пречистога Тела Твога, и молим Те, Господе мој, покриј стидну наготу окореле душе моје. (поклон)

Поклањам се пресветој души Твојој, коју си предао у руке Богу Оцу, и молим Те, Господе мој, у часу изласка из тела прими душу моју у своју свету руку и сачувај је од ваздушних духова злобе. (поклон)

Поклањам се скидању са Крста Твога пречистога Тела и полагању у гроб и молим Те, Господе мој, да живим у свету као мртав и сахрањен за све што је у свету Теби неугодно. (поклон)

Слава страдању Твоме, Господе! (чита се три пута са поклонима)

Поклањам се, славим и величам Твој силазак у ад, отварање ада, уништење смрти, васкрсење Твоје по тродневном бављењу у гробу и аду, и молим Те, Господе мој, душу моју, обузету љубављу Твојом, васкрсни, јер је умрла, и од пакла је избави. (поклон)

Слава, Господе, Крсту Твоме и Васкрсењу! (чита се три пута са поклонима)

Поклањам се Твоме вазнесењу на небо са телом, где седећи с десне стране Бога Оца, гледаш моју беду и немоћ, слушаш моју грешну молитву, знаш моје мисли унапред и све знаш шта је у мени, па Те молим, Господе мој, узнеси ум мој од земаљских страсти узвишеним тежњама, укрепи немоћ моју, попуни недостатке и сиромаштво моје, и исправи молитву моју и води ме добром завршетку на земљи и пристаништу спасења, да, када дођеш да судиш живима и мртвима, не будем посрамљен и осуђен пред Тобом. Господе, не иди на суд са слугом Твојим, јер се пред Тобом нико жив неће оправдати. (поклон)

Потом падни ничице на земљу и ово говори:

Заиста је достојно поклањати се Теби, Господу моме Исусу Христу, Богу, кога сви Свети славе и поклањају му се, чијем се имену свакодневно приклања на небу, на земљи и испод земље. И ја недостојни припадам Ти и молим Те: спаси ме, Спасе мој, по Твојој благости, а не по мојим делима. Ти хоћеш да ме спасеш; Ти знаш како да ме спасеш. Спаси ме како хоћеш, како можеш, како знаш, којим знаш путем спаси ме. Ја се на Тебе, Господа свога, уздам и себе Твојој светој вољи предајем, чини са мном оно што хоћеш. Ако хоћеш да будем у светлости, нека Си благословен. Ако хоћеш да будем у тами, опет нека Си благословен. Ако ми затвориш врата милосрђа Твога, нека је благословено име Твоје, јер си по правди поступио. Ако ме не погубиш са безакоњем мојим, слава нека је праведном суду Твоме.

Слава Теби, Христу Богу моме премилостивоме, Који Је пострадао за мене и претпрео пљување и ране, трнов венац и шибање, крст, гвоздене клинце и копље, смрт и погребење. Захваљујем Ти, Спаситељу мој, Светлости моја, Животе и Васкрсење моје, јер си ме љубио и себе предао за мене. Не остави ме, Творче мој, ни сада ни у будућем веку. Амин.

Теби, Спаситељу и Искупитељу моме, предајем душу своју и сва осећања и речи своје, савете и помисли, и све што употребљује тело и душа моја, веру, живот мој и завршетак мога земаљскога живота, дан и час издисања мога, пресељење и упокојење моје и васкрсење душе и тела мога; Теби поверавам и молим Те: прими ме у руку Твоје Владичанске заштите, распетим Твојим рукама благослови ме; у ранама Твојим сакриј ме и избави ме од сваког зла; крвљу Твојом опери мноштво грехова мојих; Крстом Твојим као копљем прободи окорело срце моје да осим Тебе, Животодавца мога, ништа више не љуби но да на Тебе распетога увек гледа, саосећајући страдања Твоја, гнушајући се греха као смрдљиве бљувотине, одсецајући вољу своју и остављајући себе Твоме Промислу, надајући се само отуда помоћи. Страдањем Твојим умртви моје телесне и душевне страсти, исправи мој зли и развратни живот, и од будућих грехова сачувај ме, заштити ме од сатане и злобе човечије, управљајући ме сигурно спасоносним путем, Теби – пристаништу моме и жељеном крају, и с благословеним Твојим овцама сједини ме, да са њима Тебе – Творца и Спаситеља мога, са Оцем и Светим Духом славим увек. Амин.

 

Напомена: Ако се овако усрдно и постојано будемо молили, то ћемо без сумње, пре или после, уз помоћ благодати Божје молитвама Светог Димитрија Ростовског умекшати срце своје као восак, па ће наше душе постати као чисти убруси за сликање на њима лика Божијега, Господа Исуса Христа.

 

Comments are closed.