ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЗА СВАКУ ПОТРЕБУ

 

МОЛИТВЕ У НЕВОЉАМА И ДУШЕВНИМ ПАТЊАМА

 

У СВАКОЈ ПАТЊИ
Молитва Преподобног Симеона Новог Богослова

Не попусти на мене Владико Господе, искушење, или патњу, или болест, које су изнад мојих снага, већ ме избави од њих или ми даруј снаге да их поднесем са благодарношћу.

 

КАДА ПРИМЕТИШ ДА СИ УЧИНИО НЕКАКАВ ГРЕХ
Молитва Светог Јована Кронштатског

Господе! Ти Који си на Крсту прикуцао грехе наше, прикуцај на Крст Твој и овај грех мој и помилуј ме по великој милости Твојој. (и осени себе крсним знамењем)

 

У НЕДОУМИЦИ КАКО ПОСТУПИТИ
Молитва Светог Јована Златоустог

Даруј, Господе, мојој недостојности благодат разумевања, да бих распознавао шта је пријатно за Тебе, а за мене корисно, и не само да распознајем већ да то и чиним, да се не бих одушевљавао и привезивао за ништавно, већ да бих саосећао са онима који страдају и да бих снисходио грешницима.

 

ПРОТИВ ОСКВРЊЕЊА У СНУ

Када се деси некоме да у сну буде искушан по дејству ђавола, уставши из постеље, говори:

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Молитве ове говори са умиљењем и скрушеним срцем, као осуђеник; а треба их и сузама пропратити.

Онда говори:

Слава Теби, Боже наш, слава Теби!

Молитва Светоме Духу

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

 

Трисвето

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Пресветој Тројици

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

 

Затим:

Псалам 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови Јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Онда:

Молитва прва Светог Василија Великог

Опет се јадник спотакох умом и по рђавој навици служећи греху опет ме зароби кнез таме и родитељ страсних сласти и као понижена роба приморава ме да служим његовој вољи и телесним жељама. И шта да чиним, Господе мој и Избавитељу, и Заштитниче оних што се у Тебе надају, ако не да се опет вратим Теби и зајецам и испросим милост за оно што сам учинио? Али, бојим се и дрхтим, да не бих некако, свагда се исповедајући и обећавајући да одступим од зала, сваки час грешио и не упутивши молитву своју Теби, Богу моме, подстакао и дуготрпељивост Твоју на негодовање. А ко ће поднети гнев Твој, Господе? Но познајући мноштво милосрђа Твог и пучину човекољубља Твог, ја опет прибегавам милости Твојој и вапијем Ти: Што сагреших, опрости, помилуј ме палог. Дај ми руку помоћи заглибљеном у глибу сласти.

Не допусти, Господе, да створење Твоје пропадне у безакоњима својим, него, подстакнутог уобичајеним милосрђем Твојим и добротом, избави ме из блата и телесне нечистоте и од страсних помисли које стално прљају кукавну душу моју. Јер ево, Господе, као што видиш, у њој нема места чиста, него се све огуба и цело тело покри ранама. Сам дакле, Човекољупче, Лекару душа и тела, и изворе милости, очисти је бујицом суза мојих чинећи да их изобилно проливам, излиј на мене човекољубље Твоје и дај ми оздрављење и очишћење, и исцели ме скрушеног, и не одврати лице своје од мене, да ме огањ очајања не би прогутао као ствар. Него, као што си рекао, истинити Боже, да велика радост бива на Небу за једног грешника који се каје, учини то и са мном грешним и не затвори уши милосрђа Твог, пред молитвом покајања мог, него их отвори и нека она као кад изиђе пред Тебе. Јер Ти знаш немоћ природе, Творче, и лако падање у грех младости, тромост тела и не гледаш на грехе, и примаш покајање оних који Те истински призивају. Јер се благослови и прославља пречасно и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Молитва друга Светог Василија Великог

Многомилостиви, Непролазни, Чисти, Безгрешни Господе, очисти мене, непотребног слугу Твог, од сваке прљавштине телесне и душевне и од нечистоте моје која се од нехата и мрзовоље умножила у мени са свима осталим безакоњима. И покажи ме чистог, Господару, ради доброте Христа Твог и освети ме силаском Пресветог Духа Твог, да бих се, дошавши к себи од магле нечистих привиђења ђаволских и сваке прљавштине, удостојио чистом савешћу отворити своја прљава и нечиста уста и славити свесвето име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.

 

Онда: Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што непорочно Бога Реч роди, ваистину Богородицу ми Те величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (трипут)

Отпуст: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

Онда ово: Прими, Господе, молитву од мене грешнога и помилуј ме као Благ и Човекољубив.

 

У МАЛОВЕРЈУ

Верујем, Господе, помози моме неверју! (Мк. 9, 24)

 

ПРИ ПОМИСЛИ СУМЊЕ У УЧЕЊЕ ЦРКВЕ И ИСТИНЕ ВЕРЕ

Молитва прва

Утврди ме, Господе, у овој вери истинитој коју исповедам; и дај ми да, омрзнувши све земаљско, имам срце уздигнуто горе, према Теби, и достојно да хвалим свесвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга о истом
Светог Тихона Задонског

Сине Божији, Светлости вечна, Која све просветљујеш! Помилуј ме и просвети очи срца мога, помраченог маглом грехова и страсти, као што си просветио слепе који су завапили Теби. Нека се отворе и моје очи срдачне да видим Тебе, Светлост незалазну, и да са вером и љубављу следујем Теби, Који си ради мене грешнога ходио по земљи. Амин.

 

ПРИ РАСЛАБЉЕНОСТИ ДУХА И НЕОСЕЋАЊУ ЗА ГРЕХ

Молитва за даровање покајничког осећања
Светог Игњатија Брјанчанинова

Господе, даруј нам да видимо наша сагрешења, да би ум наш, свецело привучен пажњом сопствених грехова, престао да гледа погрешке ближњих, и да бисмо на тај начин све ближње видели – добре. Даруј нашем срцу да остави погубну бригу о недостацима ближњих, већ да сву бригу своју сједини у једну бригу о стицању чистоте и светиње Тобом припремљене, као што си заповедио. Даруј нам да оскрнављене душевне хаљине поново убелимо, јер су оне већ биле умивене водом Крштења, а сада, по оскврњењу, оне потребују умивање сузама. Даруј нам да видимо, при светлости благодати Твоје, многоразличне болести које живе у нама, које уништавају у срцу духовне тежње, уводећи у њега тежње тела и крви, непријатељске Царству Божијем. Даруј нам велики дар покајања, који се рађа и претходи великим даром гледања грехова својих. Сачувај нас тим великим даровима од пропасти самообмане, која настаје у души од непримећене и несхватљиве греховности, а рађа се од непримећеног и несхватљивог за њу сладострашћа и сујете. Сачувај нас тим великим даровима на путу нашем према Теби и даруј нам да дођемо Теби, Који призиваш грешнике покајнике, а одбацујеш оне који себе признају за праведнике и да славимо вечно, у вечном блаженству, Тебе, Јединог Истинитог Бога Искупитеља заробљених и Спаситеља оних који гину. Амин.

 

ПРИ РАСЕЈАНОСТИ И НЕПАЖЊИ НА МОЛИТВИ

Расејан ум мој сабери, Господе, и охладнело срце моје очисти, дајући ми као Петру – покајање, као митару – уздисање, као блудници – сузе, да Ти громким гласом кличем: Боже, спаси ме као једини Милосрдан и Човекољубац. Амин.

 

ЗА ОДАГНАЊЕ ЛУКАВИХ ДУХОВА И ГРЕХОВНИХ ПОМИСЛИ

Читају се: Псалам 1, 6, 36; Молитва против ружних помисли, Молитва Св. Архистратигу Михаилу, Св. Анђелу Чувару; „Теби, Војвоткињи…” („Возбраноје Војеводе”); тропар Крсту; молитве чудотворним иконама Пресвете Богородице: „Спасење оних који гину“, „Неочекивана радост“, „Посредница грешнима“; празнику Покрова Пресвете Богородице.

 

ПРИ ХУЛНИМ ПОМИСЛИМА И ДРУГИМ ПОМИСЛИМА НА МОЛИТВИ

Молитва прва

Боже, Боже мој! Погледај на мене грешнога и услиши молитву уста мојих: избаци грешне помисли из мога срца и просветли ум мој светлошћу Твога Богоразума; приклони ухо Твоје и услиши мене који се Теби молим и који Твоју велику милост очекујем. Јер си Ти Бог мој и пред Тобом, у молитвеном дому Твоме стојећи, умилно вапијем: Укрепи ме и уразуми ме, Боже Милостиви, у страху Твоме. Амин.

 

Молитва друга, за избављење од хулних помисли

Господе, видиш муку моју, видиш невољу моју, видиш и безочност врага мог где ме ужасно и страховито напада хулним помислима, мучећи ми душу, ојађујући ми срце, помрачујући ми ум и смућујући ми савест. Његово богохулно нашаптавање и богомрско говорење у уму мом толико мрзим да бих радије волео умрети него ове хулне помисли на Тебе благог Бога мог примити и пристати на њих, које враг мој у уму мом говори. Али због немоћи своје ја нисам у стању, Боже мој, да победим ове вражје богохулне и богомрске мисли, нити да их од себе одагнам. Јер природа је моја страсна, ум непостојан, сила моја немоћна, а враг је мој јак и сила његова превазилази моје силе. И ако Ти, Господ, јак и силан, не будеш у људима Својим, ко би се могао сачувати од врага и човекоубице ђавола? Зато ничице падам пред Тобом, о Свемилостиви и Свежалостиви Саздатељу Боже, који не желиш моје очајање, и молим свесилну помоћ Твоју: разбиј главу врагу који ме мучи! Блесни муњом и разјури непријатеље који су ме опколили! Заруди у срцу мом светлом зором благодати Твоје, да би побегао од мене тамни облак хулних мисли што насрћу на мене, да бих ја у светлости помоћи Твоје угледао Тебе, Христа мог, Који просвећујеш сваког човека, и стао ходити у светлости лица Твог и радовати се о Имену Твом вавек. Амин.

 

У ПРОГОНИМА ЗА ВЕРУ

Молитва Светог Тихона Московског

Милосрдни Господе, Боже сила! Из дубине душе смирено Ти вапијем: Силом Крста Твога смири безочност оних који мрзе и хуле Име Твоје свето, који скрнаве и руше светињу храмова Твојих и љуто прогоне верна чеда Свете Цркве Твоје. Свима који страдају и малаксавају за исповедање вере у Име Твоје пошаљи Анђеле Твоје свете да укрепе верне људе Твоје у ношењу благог јарма Твога, штићени ангелским покровом и посредништвом Пресвете Богородице и свих Светих Твојих. Многомилостиви Господе! Болним срцем, са сузама, молим Ти се: Погледај на вапај, уздахе и умилне молитве свих верних људи, Господе, који страдају од напада непријатеља Твојих и који су лишени светиње храмова Твојих и благодати Светих Тајни Твојих. Умилостиви се, Господе, над младенцима, неозаренима светлошћу Светога Крштења и незапечаћенима даром Духа Светога. Поштеди, Господе, децу, младиће и девојке који су, мрзитељима Имена Твога, саблажњени на свако неверовање, бешчашће, богохулство, развратан живот, завист и злобу према ближњему своме. Буди милостив, Господе, старцима и болеснима који су лишени у предсмртном часу благодатне утехе у јелеосвећењу и причешћу Светим Тајнама Твојим и који нису ни очекивали хришћански погреб. Огради, Господе, монашки ред изгнан из светих обитељи и који увреде подноси. Особито утврди, Господе, крепошћу Духа Твога, свештенике Твоје, да би храбро, чак до смрти, јединствено стајали на стражи стада Твога. А све који су, Тебе ради, примили мученички крај, удостој да у вечној слави Твојој царују. Ти Који си се на Крсту молио за непријатеље Твоје и Који си примио у последњем часу покајање благоразумног разбојника не погуби, о Господе, одступнике, хулитеље и гонитеље свете вере и Свете Цркве Твоје, но, ако је могуће, даруј им радост да познају Тебе, Божанствену Љубав и Премудрост, и да дане своје у истинском покајању окончају. У Тебе се, Господе, надамо и нећемо се постидети довека, јер си Ти, Заступниче наш, помоћ и победа, Који си победио свет, Светлост изнад сваке светлости, Радост изнад сваке радости, Живот истинити и спасење вечно, и Теби, Коме се у Тројици поклањамо, славу сви узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ПРИ ДЕОБИ И НЕПРИЈАТЕЉСТВУ МЕЂУ ВЕРУЈУЋИМА

Молитва Светог Јована Кронштатског

Господе, научи нас да живимо у узајамној љубави и укрепи нас Духом Твојим Светим! Укроти нагоне страсти који сметају љубави Небесној и јеванђелској и умртви наша срца за сласти земаљске. Дај ми, Господе, да свим земаљским добрима претпоставим увек благодат Твоју и да увек у њој боравим у све дане живота мога, до последњег издисаја!

Дај ми, Господе, да волим свакога ближњега свога као себе самога, да се ни због чега на њих не љутим и да не радим за ђавола. Дај ми да распнем моје самољубље, гордост, користољубље, маловерје и друге страсти. Нека нам свима буде име: узајамна љубав; да верујемо и надамо се да је Господ свима – све; да се не паштимо и не узнемиравамо ни због чега; да будеш Ти, Боже наш, једини Бог срца нашег и осим Тебе – нико други. Нека будемо у међусобној љубави, као што треба, и све што нас дели једне од других да буде од нас презрено, као прах који се ногама сатире. Нека буде! Нека буде! Амин.

 

ПРИ ИСКОРЕЊИВАЊУ НЕПРИЈАТЕЉСТВА
И НЕЈЕДИНСТВА МЕЂУ ВЕРУЈУЋИМА

Читају се молитве: Светом праведном Јовану Кронштатском, Светом апостолу Јовану Богослову, Преподобном Серафиму Саровском, Преподобном Силуану Атонском; празнику Покрова Мајке Божије; чудотворним иконама Пресвете Богородице – „Умекшање злих срца“, „Умиљење“.

 

ПРИ ВРЕЂАЊУ ОД БЛИЖЊИХ

Молитва из дела Преподобног Јефрема Сирина

Помилуј, Господе, оне који ме мрзе и завиде ми! Помилуј, Господе, оне који ме клевећу и наносе ми увреде. Не учини им никаква зла због недостојног слуге Твога, већ по неизреченом милосрђу Своме и по безмерној благости Својој, ни у овом животу, ни у будућем веку, нека не претрпе никава зла због мене грешнога! Освети их милошћу Својом и осени их благодаћу Својом, Свеблаги, зато што си Ти пред свима благословен у векове векова. Амин.

 

Молитва прогањанога од људи
Светог Игњатија Брјанчанинова

Благодарим Ти, Господе и Боже мој, за све што се дешавало са мном! Благодарим Ти за све патње и искушења, које си ми Ти слао за очишћење гресима оскрнављење, и за исцељење гресима изранављене – моје душе и тела.

Помилуј и спаси она оруђа која си Ти употребљавао за моје излечење – оне људе који су ми наносили увреде. Благослови их у овом и у будућем веку! Узми им за врлину оно што су они радили мени. Одреди им из вечних Твојих ризница обилне награде.

Шта сам ја приносио Теби? Какве благоугодне жртве? Ја сам приносио само грехе, само нарушавање Твојих божанствених заповести. Опрости ми, Господе, опрости кривоме пред Тобом и пред људима! Опрости мени који немам оправдања! Даруј ми да се уверим и да искрено схватим да сам ја грешник! Даруј ми да одбацим лукава оправдања! Даруј ми покајање! Даруј ми скрушеност срца! Даруј ми кротост и смирење! Даруј ми љубав према ближњима, љубав непорочну, исту према свима – и онима који ме теше и који ме вређају! Даруј ми трпљење у свим патњама мојим! Умртви ме за свет! Одузми од мене моју греховну вољу и засади у срцу мом Твоју свету вољу, да њу једино творим и делима и речима, и помислима и осећањима мојим. Амин.

 

ЗА ТРПЉЕЊЕ ПРИЛИКОМ ПРОГОНА

Читају се молитве: Светом Јовану Златоустом, Новомученицима и Исповедницима српским и руским, Светом цару мученику Николају Другом Романову, Преподобном Јефрему Сирину, Светом Василију Блаженом, Блаженој Ксенији Петроградској; празнику Покрова Пресвете Богородице; чудотворној икони Мајке Божије „Умекшање злих срца“; Псалми – 3, 26, 36, 37, 39, 53, 58, 90.

 

У ПАТЊИ ОД ПОНИЖЕЊА И НЕСХВАТАЊА

Вечни Боже и Оче! Даруј ми силу Твога Духа, да ме Он укрепи у немоћи мојој, да ме учврсти и сазда непоколебљивим, да ни патње, ни прогони, ни нагота не би мене растављали од љубави Твоје, већ да бих ја све подносио ради Онога Који је мене заволео. Даруј ми да се у свему јавим као служитељ Христов, са великим трпљењем у невољама, жалостима и тешким околностима, у ранама, у тамницама, у трудовима, у бдењима, у посту, са чистотом, са знањем, са дуготрпљењем, са добротом, са Духом Светим, са нелицемерном љубављу, са речју истине, са силом Божијом; да му последујем у части и бешчашћу, услед поруга и похвала; радо са Њим и ради Имена Његовог, допуштајући овде да се ругају нада мном, јер ће ме Он, ако будем веран до смрти, увенчати венцем живота. Амин.

 

ПРИ КЛЕВЕТИ И НЕПРАВЕДНИМ УГЊЕТАВАЊИМА

Господе! Ти си принео Себе на крсну жртву ради мога спасења. Могу ли и ја одбацити тежину неправедних о мени суђења људских? Учини, Господе Исусе Христе, да се – помишљајући о оним поругама и злим речима какве си Ти за мене претрпео – и моје срце научи да подноси увреде и осуђивања других, не само без раздраживања већ и са благодарењем. За једно Те молим, Господе, не остави непријатеље моје заувек у слепилу њиховом, већ их озари, најзад, зраком благодати Твоје. Амин.

 

У ДРСКОСТИ И НЕПОСЛУШАЊУ

Ти, Спаситељу мој, Који си се из послушања, у току тридесет година у Назарету, повиновао Матери Својој, Преблагословеној Марији и чувару девства Њеног, Јосифу, и по ступању у дело великог Свог служења, био послушан вољи Оца Свога чак до смрти, и то смрти крсне, учини да и ја, по Твоме примеру, у свему се повинујем Тобом постављеним нада мном началницима и да испуњавам све у закону и Јеванђељу што си Ти наредио, тако да би цео живот мој био непрекидно послушање, које би ме учинило достојним причасником благодати Твоје у овом животу и славе Твоје у животу будућем. Амин.

 

ПРИ СУЈЕТНИМ ПОМИСЛИМА

Молитва Светог Јована Кронштатског

Господе, не дај ми да мислим о себи као о неком најбољем међу људима, већ да мислим као о најгорем од свих; и да никога не осуђујем, а себи да судим строго. Амин.

 

ПРИ НЕОПРАШТАЊУ УВРЕДА И ЗЛОПАМЋЕЊУ

Спаситељу мој, научи ме да опростим од све душе моје свима који су ме било чиме увредили. Ја знам да не могу да станем пред Тебе са осећањима непријатељства која се скривају у мојој души. Окаменило се моје срце! У мени нема љубави! Помози ми, Господе! Молим Ти се, научи ме да опростим онима који су ме вређали, као што си Ти Сам, Боже мој, на Крсту опростио непријатељима Твојим. Амин.

 

ПРИ ДЕМОНСКИМ НАПАДИМА И ИСКУШЕЊИМА

Молитва за опседнуте демонима, Светог Јована Златоустог

Боже Вечни, Који си избавио род људски од робовања ђаволу, избави слуге Твоје од сваког дејства духова нечистих; нареди злим и нечистим дусима и демонима да одступе од душа и тела слугу Твојих и да не бораве нити да се скривају у њима, него да у Свето Име Твоје и Јединородног Сина Твог и Животворног Духа Твог, беже од створења руку Твојих, да би, очистивши се од сваког деловања ђаволског, поживели свето и праведно и побожно, и удостојавали се Пречистих Тајни Јединородног Сина Твог и Бога нашег, са Којим си благословен и прослављен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

 

Молитва Светом и Животворном Крсту

Пред дивном чудотворном силом, Четворокраки и Трисаставни Крсте Христов, у подножју Твоме у прах распрострт, поклањам Ти се, Часно Дрво, које одгониш од мене сваки демонски напад и које ме ослобађаш од свих беда, невоља и напасти. Јер, ти си Дрво Живота. Ти си очишћење ваздуха, освећење светог храма, ограда мога дома, чувар постеље моје, просвећење ума мога, срца и свих чула. Твоје свето знамење ограђује ме од дана рођења мога, просвећује ме од дана крштења мога; оно је са мном и на мени у све дане живота мога – и на суву и на води. Оно ће ме пратити и до гроба, и осениће прах мој. Управо оно, свето знамење чудотворног Крста Господњег, возвестиће целој васељени о часу свеопштег васкрсења мртвих и последњег Страшног и Праведног суда Божијег.

О Крсте Свечасни! Осењивањем Твојим уразуми ме, научи ме недостојног, који увек несумњиво верује у непобедиву силу Твоју, огради ме од сваког непријатеља и исцели све болести моје – душевне и телесне.

Господе, Исусе Христе, Сине Божји, силом Часног и Животворног Крста Твога помилуј и спаси ме грешног, од сада и у векове векова. Амин.

Или кратко: Огради ме, Господе, силом Часног и Животворног Крста Твога и сачувај ме од сваког зла.

 

Напомена: Такође, за одагнање нечистих духова читају се молитве Часном Крсту, Архистратигу Михаилу, Светом Апостолу Павлу, Светом мученику Трифуну, Светом Никити Новгородском, Светом великомученику Георгију Победоносцу, „Теби, Војвоткињи“ („Возбраноје Војеводе“), Покрову Пресвете Богородице, Тропар Крсту, Псалми 3, 26, 36, 37, 39, 53, 58.

 

У БОРБИ ПРОТИВ БЛУДА

Молитва прва

Боже Сведржитељу, Који си сву твар премудрошћу створио, Твојом руком подигни мене палога у многа сагрешења: пружи ми Твоју помоћ и удостој ме да се ослободим од светских искушења, ђаволских мрежа и телесних похота. Умилостиви се и опрости ми све што Ти згреших у све дане живота мога; помажи душу моју јелејем благодати и милости Јединородног Сина Твога, Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а са Њим Теби и Светоме Духу доликује свака слава у векове. Амин.

 

Молитва друга о истом
Преподобног старца Макарија Оптинског

О, Мати Господа и Творца мога! Ти си корен девствености и неувенљиви цвет чистоте. О, Богородитељко! Ти ми помози болесноме плотском страшћу и уопште болесноме, јер једино са Тобом имам заступништво Твога Сина и Бога. Амин.

 

ПРИ ЗАВИСТИ ПРЕМА БЛИЖЊЕМ
И ТУГОВАЊУ ЗБОГ СВОЈИХ НЕУСПЕХА

О, Преблаги, Премилостиви, Господе Исусе Христе! Свако добро долази од Тебе и кроз Тебе, из ризница Твога вечно непролазног богатства. Ти дајеш свакоме по Својој вољи. Не допусти да се ја кроз штетну завист изједначим са ђаволом. Излиј у моје срце Твоју благост, Твоју љубав, Твоју верност, да бих се ја срдачно радовао даровима Твојим, које Ти из штедре благости раздељујеш нама, и Твоме милосрђу над нама; помози да не оптерећујемо један другога завишћу, лажју, хулом и клеветом, већ да бисмо сви ми Твоје дарове употребљавали на хвалу, част и славу Твоју, упознавали Тебе у Твојим даривањима и хвалили, поштовали и прослављали Те кроз сву вечност. Амин.

 

У СТРАСТИ СРЕБРОЉУБЉА
И НАДИ НА ЗЕМНО СТИЦАЊЕ

Молитва Светог Игњатија Брјанчанинова

Господе, Ти посећујеш и примаш грешнике! И васкрсаваш мртве! И заповедаш водама мора и ветровима неба! И чудно се умножава хлеб у рукама Твојим, даје хиљадама пута род – сеје се, жање, пече, ломи се – у једно исто време, у једном истом тренутку! И Ти гладујеш да би нас избавио од глади! И жеђујеш да би се отклонила наша жеђ! И путујеш по земљи нашега изгнанства са трудом Својим да би нама вратио оно што смо изгубили – спокојно, испуњено сладошћу небесно битисање! Ти проливаш зној Свој у врту Гетсиманском да бисмо ми престали да проливамо наш зној у тражењу хлеба, да бисмо се научили да га проливамо у молитвама ради достојног Причешћа Хлебом Небесним. Израсло земљом проклето трње Ти си примио на главу Своју; увенчао си је трњем, које је израњавило пресвету главу Твоју! Ми смо се лишили рајског Дрвета Живота и плода његовог, које је давало бесмртност онима који га једу – Ти си се распростро на Дрвету Крсном, учинио се плодом за нас, дајући живот вечним причасницима Својим. И плод живота и дрво живота јавили су се на земљи, у месту нашега изгнанства. Тај плод и то дрво су изнад рајских: они су давали бесмртност и божанство. Твојим страдањем Ти си излио сладост у наша страдања. Ми одбацујемо земаљска наслађивања, бирамо за свој удео страдања, само зато да бисмо постали учесницима Твоје сладости! Она је као предукус живота вечног, слађа и драгоценија од привременог живота! Ти си заспао сном смртним, који није могао да Те задржи у вечном уснућу, Тебе – Бога! Ти си устао и даровао нам буђење из тог сна, од љутог сна смртнога, даровао си блажено и славно васкрсење! Ти си узнео нашу обновљену природу на Небо, посадио је са десне стране Предвечног и Теби Савечног Оца Твога!

Господе наш! Даруј нам и на земљи и на Небу да славословимо, благосиљамо, величамо благост Твоју! Даруј нам да отвореним лицем гледамо страшну, неприступну, величанствену славу Твоју, да Њу вечно гледамо, да се Њој поклањамо и да имамо блаженства у Њој. Амин.

 

ПРИ НЕМИЛОСРЂУ И РАЗДРАЖЕЊУ ПРЕМА БЛИЖЊЕМ

Молитва прва

Милосрдни, Милостиви, Благи, Дуготрпељиви, Препун љубави, Искрени Оче Небесни! Оплакујем и исповедам пред Тобом моју урођену злу нарав и неосећајност мога срца, зато што сам ја немилосрђем и недружењем згрешио пред сиротим мојим ближњима, јер: нисам узимао учешћа у њиховој беди и несрећама, које су им се дешавале; нисам имао према њима дужно људско, хришћанско и братско саосећање; остављао сам их у невољама, нисам их посећивао, тешио и помагао. У томе ја нисам поступао као чедо Божије, зато што нисам био милосрдан, као Ти, Небесни мој Оче, и нисам помишљао о ономе, што говори Христос Господ мој: Блажени милостиви, јер ће они бити помиловани!

Нисам помишљао на последњу пресуду на Страшном суду: Идите од Мене, проклети, у огањ вечни, јер огладнех и не нахранисте Ме, го бејах и не оденусте Ме, болестан бејах и не обиђосте Ме! Милосрдни Оче! Опрости ми овај тешки грех и не урачунај га. Одврати од мене тешку и праведну казну и учини да се не изврши нада мном суд без милости, већ прикриј и заборави немилосрђе моје, ради милосрђа возљубљеног Сина Твога. Даруј ми милосрдно срце, које би патило због беде мога ближњег и брзо и лако се побуђивало ка саосећању. Даруј ми благодат да бих ја доприносио олакшању, а не увећању патњи и невоља, које трпи ближњи мој; да бих га тешио у тузи и свима тужнима духом пружао милосрђе – болеснима, лутајућима, удовицама и сиротима; да бих им радо помагао и волео не само на речима већ делима и истином.

Боже мој! Ти хоћеш милости, а не жртве! Учини да се и ја обучем у срдачно милосрђе, благост, смирење, трпљење и да бих ја радо опраштао, као што је Христос мени опростио. Учини да бих познао велико милосрђе Твоје у мени, зато што сам превише мали пред свеукупним милосрђем Твојим, које си Ти указивао према мени од дана рођења. Твоје милосрђе ме је сачувало када сам се ја ваљао у греховима; оно ме грли, оно ме прати ма куда да пођем, и најзад, оно ће ме примити у живот вечни. Амин.

 

Молитва друга о даровању кротости и смирења у служењу ближњима
Светог Јована Кронштатског

О, кротки и смирени срцем Творче, Животодавче, Искупитељу, Хранитељу и Чувару наш, Господе Исусе! Научи нас љубави, кротости и смирењу Духом Твојим Светим и укрепи нас у овим за Тебе најдостојнијим врлинама, да се не надима наше срце Твојим богатим даровима, да не мислимо да ми хранимо, задовољавамо и подржавамо било кога; Ти – општи за све Хранитељ – храниш, задовољаваш и чуваш. Сви под крилима Твоје благости, милости и човекољубља бивају задовољени и смирују се, а не под нашим, јер ми сами имамо потребу да се скривамо под сенку крила Твојих у сваком тренутку живота нашега. Наше очи су устремљене ка Теби, Богу нашем – као очи слугу у руку господара, као очи слушкиње у руку госпође своје – докле нас не помилујеш. Амин.

 

У ПАТЊИ ОД НЕСМИРЕЊА И О ДАРОВАЊУ СМИРЕЊА

Молитва Преподобног Силуана Атонског

Господе! Дај ми смиренога Духа Твога да ја не бих изгубио благодат Твоју и да не бих ридао за њом, као што је радио Адам за Рајем и за Богом.

Господе! Ти си Милостив; реци ми шта треба да радим да би се смирила душа моја?

Господе! Удостој нас дара Твог светог смирења. Господе, даруј нам забадава смиренога Духа Твога Светога, као што си забадава дошао да спасеш људе и да их узнесеш на небо, да би видели славу Твоју.

Пресвета Мати Господа, измоли нам, Милостива, смиренога духа.

Сви Свети, ви живите на Небесима, и видите славу Господњу, и радује се дух ваш – молите се да бисмо и ми били са вама. Амин.

 

У ЖЕЉИ ЗА БОГОМ

Молитвени плач Преподобног Силуана Атонског

Срце моје заволело је Тебе, Господе, и зато тугујем за Тобом и са сузама Те тражим.

Ти си украсио небо – звездама, ваздух – облацима, земљу – морима, рекама и зеленим вртовима, где певају птице, али душа моја је заволела Тебе и не жели да гледа на овај свет, мада је и он прекрасан.

Само Тебе жели душа моја, Господе! Дођи, усели се у мене и очисти ме од грехова мојих. Ти видиш са висине славе Твоје како жуди душа моја за Тобом. Не остави мене, слугу Твога; услиши мене, који вапијем као пророк Давид: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој! Амин.

 

У КЛОНУЛОСТИ

Молитва из дела Светог Димитрија Ростовског

Боже, Оче Господа нашег Исуса Христа, Оче милосрђа и Боже сваке утехе, Који нас тешиш у свакој жалости нашој! Утеши свакога који пати, тугује, очајава – опхрваног духом клонулости. Јер, сваки је човек саздан рукама Твојим, умудрен премудрошћу, узвеличан десницом Твојом, прослављен благошћу Твојом.

Али, ево, ми смо сада посећени Твојом Очинском казном, кратковременим патњама! Ти састрадално кажњаваш оне које љубиш и милујеш и гледаш на њихове сузе! И тако, казнивши, помилуј и ублажи тугу нашу; претвори патњу у весеље и радошћу раствори жалост нашу; удиви нас милошћу Твојом, дивни у саветима Владико, непостижни у судовима Господе и благословен у делима својим у векове. Амин.

 

Молитва друга за избављење од клонулости
Светог Јована Кронштатског

Господ је исцељење клонулости моје и оживљење смелости моје. Све је за мене Господ. О, заиста, Владико, слава Теби! Слава Теби, Животе Оче, Животе Сине, Животе Душе Свети – Јединосушни – Боже, Који нас увек избављаш од душевне смрти, што нам причињавају страсти душе наше. Слава Теби Триипостасни Владико, јер само од призивања Имена Твога Ти просвећујеш мрачно лице душе и тела нашег и дарујеш миром Твојим, који превазилази свако земаљско и чулно благо и свако разумевање. Амин.

 

У ОЧАЈАЊУ

Молитва прва

О, дивни Саздатељу, Човекољубиви Владико, Многомилостиви Господе! Са срцем скрушеним и смиреним молим Те: Не узгнушај се грешног мољења мога, не одбаци сузе моје и уздахе, услиши ме као Хананејку, не презри ме, као блудницу, покажи и на мени грешноме велику милост човекољубља Твога; Твојом часном ризом заштити, помилуј и укрепи ме, да све беде и напасти које Ти шаљеш поднесем са благодарењем у нади на вечна блага; особито моју тугу у радост претвори, да не упаднем у очајање и погинем, ја многогрешни. Јер, Ти си извор милости и непостидна нада нашега спасења, Христе Боже наш, и Теби славу узносимо са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга

Владико, Господе небеса и земље, Царе векова! Благоизволи да ми отвориш врата покајања, јер ја са болом срца свога молим Тебе, Истинитог Бога, Оца Господа нашег Исуса Христа, Светлости свету: Погледај, по великој милости Твојој и прими молбу моју; не одбаци је, већ ми опрости паломе у многа сагрешења. Тражим мира и не налазим га, зато што моја савест не опрашта мени. Очекујем мир и нема у мени мира, због огромног мноштва безакоња мојих. Услиши ме, Господе, који се налазим у очајању. Јер ја, лишен сваке спремности и сваке мисли за исправљање себе, припадам милосрђу Твоме: помилуј ме баченог на земљу и осуђеног за грехе моје. Обрати, Господе, плач мој на радост, растргни врећу и опаши ме весељем. И благоволи да добијем спокој, као изабрани Твоји, Господе, од којих су побегли болест, туга и уздисање, и нека ми се отворе врата Царства Твога, да бих, ушавши и наслађујући се светлошћу лица Твога, Господе, добио живот вечни у Христу Исусу Господу нашем. Амин.

 

ЗА ПОМОЋ БОЖИЈУ У ИСПРАВЉАЊУ ЖИВОТА

Молитва из дела Светог Јефрема Сирина

Господе, Боже Сведржитељу, сагреших пред небом и пред Тобом и већ нисам достојан да се назовем сином Твојим, нити да изговорим славно Име Твоје грешним устима својим, зато што сам учинио себе недостојним Неба и земље, прогневивши Тебе, Благога Владику! Недостојан сам ја и да молим себи опроштај, Господе, јер сам много пута давао обећање да ћу се покајати – и био сам лажа, не испунивши обећање. Много пута Ти си ме дизао, а ја сам поново свесно падао.

Сам себи изричем осуду и признајем да сам достојан сваке казне и мучења. Молим Те, Господе, не одгурни ме од лица Твога и не одступи од мене да не бих погинуо. Сада припадам Теби молећи се: помози ми, јер сам се удаљио од пута истине. Излиј на мене милости Своје као на блуднога сина, зато што сам посрамио живот свој, расточивши богатство благодати Твоје. Помилуј ме и не презри ме због неваљалог живота мога. Помилуј ме као цариника, као разбојника: они су на земљи били одбачени од свих, али Ти си их примио и учинио становницима раја сладости.

Милостиво прими молитву моју за помирење са Тобом и, по благости Твојој, даруј ми живот када дођеш у Слави Својој; и нека се посрами лукави када види да ме је помиловала Правда Твоја.

Дарујући опроштај, Господе, пошаљи и снагу; обрати ме тако да бих ја живео по светој вољи Твојој.

Недостојан сам ја и да молим себи опроштај, Господе, јер сам много пута давао обећање да ћу се покајати – и био сам лажа, не испунивши обећање. Много пута Ти си ме дизао, а ја сам поново свесно падао.

Зато сам себи изричем пресуду и признајем да сам достојан сваке казне и мучења. Колико пута си Ти посећивао мој помрачени ум, а ја сам се поново враћао на зло. Сав се претварам у трепет, размишљајући о овоме, и поново ме побеђује сласт греховна.

Како ћу да набројим све дарове благодати твоје, Господе, које сам ја, жалосни, добио, али сам обраћао и обраћам их ни у шта својим нерадом. Хиљадама дарова Ти си ме испунио, а ја бедни узвраћам оним што је противно Теби.

Али Ти, Господе, пошто је у Теби море дуготрпљења и бездан милости, не дозволи да ме посеку као неплодну смокву. Не узми ме неспремнога, не истргни ме док још нисам упалио светилник, не води ме док још немам на себи брачну одећу, већ као благи Човекољубац помилуј ме, дај ми време за покајање и пред страшним, непоткупљивим Престолом Твојим, не постави душу моју обнажену као жалосни призор беславља. Ти, Господе, Спаситељу мој, Сине Бога Истинитог, како Сам знаш и како Сам хоћеш, једино по благости Својој обрати мене од греха који живи у мени и спаси од погибељи. Амин.

 

Молитвена прозба Светог Јована Кронштатског
за помоћ Божију у исправљању живота и утврђењу у добродетељи

Колико пута си Ти, о Владико Господе Исусе, обнављао лакомислено развраћено гресима – биће моје! Томе нема броја и мере! Колико пута си ме вадио из пећи која је горела у мени, из пећи многоразличитих страсти, из пропасти мрзовоље и очајања! Колико пута си Ти, само Именом Својим, које сам са вером призивао, обнављао моју истиниту изопаченост! Колико пута си то урадио кроз животворне Тајне! О, Владико, милостима Твојим према мени грешноме заиста нема броја и мере. Шта ћу Ти ја принети или чиме ћу Ти узвратити за безмерна Твоја доброчинства према мени, Исусе, Животе мој и брижљивости моја! Дај да будем опрезан на путевима својим, по благодати Твојој, јер су Теби пријатни сви који су опрезни на путу, као што си Ти Духом Својим, устима оца нашега Давида, рекао: Постараћу се да будем Теби веран – смирен, кротак, нераздражљив, незлобив, дуготрпељив, трудољубив, милостив, штедар, неграмзив, послушан.

Господе, Сило свемогућа! Утврди немоћну душу моју у свакој врлини! На непомичном камену заповести Твојих утврди срце моје, слабо за свако добро. Господе! Ја свакодневно искуством сазнајем да сам без Тебе ништа; да без Тебе не могу творити никакво добро; без Тебе је у мени само зло у његовим разним облицима; без Тебе ја сам син погибељи. О, неизречена Доброто! Испуни благошћу Својом срце моје! Изнад свега Те молим: даруј ми да Те љубим свим срцем својим и ближњега свога као себе самога. Нека не будем злобан, горд, наметљив, несмирен, већ да будем незлобив, смирен, са поштовањем и нежношћу послушан. Амин.

 

О ДАРОВАЊУ ТРПЉЕЊА

Молитва прва: Господу

Хвала Теби, Оче милосрђа и Боже сваке утехе, што Ти никада не остављаш Своје страдалнике без Твоје посете и утехе. Ти нас кажњаваш, али нас смрти не предајеш; мада Ти често биваш за нас скривен, али Ти си свима нама – Спаситељ. Ту утеху запиши, о Господе, у срцу моме, и пројави је истинито када је невоља близу, а нема помоћника. Буди ми светлост када седим у тами; учини да би познање грехова мојих, и то што они заслужују, производило у мени истинско смирење и трпљење. Када наступи беда, учврсти у мени веру, као у Јакову, да бих се борио и не пуштао Те, док ме Ти не благословиш. Учини да у невољи не бежим од Тебе, о Пастиру мој, већ да се моја бодрост увећава и да постанем ревноснији у молитви и хвали Твојој. Отвори ми ум да бих разумео Свето Писмо, научио се из њега путевима Твојим и у истинској тишини срца у потпуности и савршено предавао се Теби кроз Исуса Христа, Сина Твога, Господа нашег. Амин.

 

Молитва друга: Господу

Оче милосрђа и Боже сваке утехе! Теби вапијем у име Исуса Христа за даровање мени истинитог хришћанског трпљења. Њиме наоружај мене против сваке муке, да бих у њој био трпељив, јер је то веома драгоцено. Учини ме готовим примања на себе Крста Христова, трпељивом ношењу њега и тврдом борављењу под њим до краја. Уклони од мене свако роптање и сваку муку тела на тежину Крста и на дуготрајност времена тешких.

Покажи се, о возљубљени Исусе, са Твојим трпљењем под Крстом и на Крсту, покажи се очима мојим и срцу моме, да бих се гледањем на Тебе бодрио и крепио за постојано ношење свега. Учини, о трпељиви Спаситељу, да се не умарам у духу своме, него да кроз трпљење и патње уђем у Царство Божије. Потребно ми је да имам трпљење да бих, испунивши вољу Божију, добио обећано. Ја то молим од Тебе, благоволи да се испуни молитва моја! Амин.

 

Молитва трећа: Пресветој Богородици

Утоли болове многоуздишуће душе моје, Ти Која утољаваш сваку сузу са лица земље: јер Ти људима болести одгониш и муке грешника разрешаваш, у Теби сви стекосмо наду и утврђење, Пресвета Мати Дјево!

Свима посредујеш, Блага, који са вером прибегавају под моћни Покров Твој; јер ми грешни пред Богом немамо другог избављења, обремењени многим гресима, Мати Бога Вишњега! Зато Ти припадамо: избави од сваке невоље слуге Своје! Нико ко је Теби притекао, није од Тебе посрамљен одлазио, Пречиста Богородице Дјево, већ проси благодат и прима даровање за корисно тражење. Испуни, Чиста, весељем срце моје, дајући Твоју нетљену радост, Ти Која си родила узрок весеља. Испуни срце моје радошћу, Дјево, Која испуњаваш радошћу и греховну жалост погубљујеш. Амин.

 

ПРИ УЗНЕМИРЕНОСТИ ЗА БУДУЋНОСТ

Читају се: Псалам 126; молитва Светој великомученици Варвари, Светом Николају Мирликијском; Смоленској икони Мајке Божије, Празнику Покрова Пресвете Богородице.

 

У ПАТЊИ ЗБОГ ЖИВОТНИХ НЕУСПЕХА

Молитва Светог Јована Кронштатског

Слава Теби Господе, Оче наш, премудри Истражитељу моје љубави према Теби и моме ближњем. Не остави мене без искушења ниједан дан живота мога – колико Твојој премудрости и правди буде угодно и потребно; нека се насади, утврди, очисти и узвиси моја љубав према Теби и моме ближњем, да се не бих јавио на суду Твоме сух пред лицем Твојим. Амин.

 

О УСПЕШНОМ УСТРОЈСТВУ СТВАРИ
И РАЗРЕШЕЊУ ЖИВОТНИХ ПОМЕТЊИ

Читају се: Псалам 126; молитве Светом Спиридону Тримифунтском, Николају Мирликијском, Блаженој Ксенији Петроградској, Преподобном Серафиму Саровском, Амвросију Оптинском; Празнику Покрова Пресвете Богородице.

 

ЗА УМНОЖЕЊЕ ЉУБАВИ И ИСКОРЕЊИВАЊЕ МРЖЊЕ

Господе Боже наш, као Бог милостиво погледај на осушену, без љубави, земљу срца нашег и залеђену од мржње, од самољубља и безбројних безакоња. Испусти капљу благодати Твог Пресветог Духа, богато је ороси, да буде плодоносна; да од пламена љубави према Теби узрасте корен свих врлина – страх Твој, и нелењива брига за спасење ближњих, уз то још искорењење свих страсти, разних зала и лицемерја. Усрдно те молимо као доброжелитеља свих људи: брзо нас услиши и човекољубно помилуј. Обнови заповест нову, коју си дао, Господе, ученицима да љубе један другога, обнови је истинском благодаћу Светога Духа Твога у душама и срцима нашим тако како бисмо похитали да се потрудимо за оно што је Теби угодно а ближњима на корист и спасење. Молимо Ти се, Благи, услиши нас и милостиво погледај. Да будемо савршени у љубави Твојој, Боже наш, и да имамо нелицемерну љубав према ближњем, принуди нас на то, Господе, благодаћу Духа Твог. Јер ако неко мисли да Тебе љуби, а брата свога мрзи, лажа је и у тами ходи. Зато, Милостиви, разгори душе и срца наша љубављу према Теби и према браћи – молимо Ти се: као милостив брзо услиши нас и као дарежљив помилуј. Амин.

 

ПРИ ОХЛАЂЕЊУ ЉУБАВИ ПРЕМА БЛИЖЊИМА

Господе, Који свуда и свима дајеш живот и дисање и непрестано, кроз служење твари, доказујеш љубав Своју према свим људима. Учини да и ја у томе будем сличан лику Твоме, да бих и ја неуморно, Тебе ради и по Твом примеру, волео најплеменитије створење Твоје – ближњега свога, и поступао са њим као што љубав захтева, кроз Исуса Христа, Господа нашега. Амин.

 

У ОЧЕКИВАЊУ КРАЈА

Молитва јеросхимонаха Партенија Кијевског

Када ја, сатрвен болешћу, осетим приближавање краја земнога живота мога: Господе, помилуј ме.

Када јадно срце моје, при последњим откуцајима својим буде изнемогло и мучило се смртним мукама: Господе, помилуј ме.

Када се очи моје последњи пут буду оросиле сузама при помисли да сам у току свога живота вређао Тебе, Боже, гресима мојим: Господе, помилуј ме.

Када учестало куцање срца почне да убрзава исход душе моје: Господе, помилуј ме.

Када самртно бледило лица мога и охладнело тело моје порази страхом ближње моје: Господе, помилуј ме.

Када се вид мој помрачи и пресече се глас, окамени језик мој: Господе, помилуј ме.

Када страшне визије и привиђења почну доводити мене до очајања за Твоје милосрђе: Господе, помилуј ме.

Када душа моја, поражена успоменама на моја преступљења и страхом суда Твога, изнемогне у борби са непријатељима мога спасења, који се труде да ме увуку у област мрака и мучења: Господе, помилуј ме.

Када смртни зној ороси мене и душа се болним страдањима буде делила од тела: Господе, помилуј ме.

Када смртни мрак затвори од мутног погледа мога све предмете овога света: Господе, помилуј ме.

Када у телу моме нестане свако осећање, укоче се жиле и окамене мишице моје: Господе, помилуј ме.

Када до слуха мога већ не буду долазиле људске речи и звуци земни: Господе, помилуј ме.

Када душа моја стане пред лице Твоје, Боже, у очекивању Твоје пресуде: Господе, помилуј ме.

Када почнем слушати праведну пресуду суда Твога, који одређује вечну судбину моју: Господе, помилуј ме.

Када тело, остављено душом, постане плен црва и трулежи и, најзад, сав састав мој претвори се у прегршт праха: Господе, помилуј ме.

Када трубни глас пробуди све при другом Твом Доласку и отвори се књига дела мојих, Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме, грешног слугу Твога (име). У руке Твоје, Господе, предајем дух мој. Амин.

 

Молитва друга, за исто

Оче Небесни, Искупитељу Исусе Христе, Боже Душе Свети, Истинити, Једини и Највиши Утешитељу! Када се испуни време моје, када дођу до границе своје дани моји, које си Ти написао у књизи Твојој, тада ми даруј блажени и миран одлазак из овог живота, одагнај из мене љубав према свету и жељу да живим даље; даруј ми срце са радошћу, готово за одлазак одавде. Забрани сваком ужасу и страху да ми приђе; сачувај ме од искушења вражјега. Наоружај душу моју оружјем правде Твоје, штитом вере и шлемом спасења; зато што си Ти, Господе Исусе Христе, моја Премудрост, моја Истина, моје Освећење и Искупљење, мој Живот, моја Утеха, Мир мој и Радост моја. Одени ме брачном одећом правде Твоје да би се јавила душа моја пред Тобом чиста, без мрље и порока, и дај ми да чујем радосну реч Твоју: Дођи, благословени од Господа, наследи Царство Оца Твога, које је припремљено Теби од почетка, и уђи у радост Господа Свога. Амин.

 

МОЛИТВА СУЖЊА

Дуготрпељиви и Многомилостиви Господе! Припадам Теби ја, сужањ, молећи се топло: Као што силни Сампсон позна своју немоћ када би под стражом и обрати се Теби Свемоћноме Богу, окован ланцима гвозденим; као што безбожни Манасија у ропству и тамници завапи Теби истинитом Богу; као што заробљени Јудеји у туђој земљи разумеше Тебе, Бога отаца својих; као што се блудни син сети оца свога, отишавши у далеку земљу, где поче пропадати од глади; тако и ја од сада знам само за Тебе и усрдније се молим. Сада сам отуђен од општења са људима: али Ти си Који тражи отуђење. Нису овде са мном ни отац, ни мати, ни брат, ниједан од пријатеља мојих, да ми помогну; неће чути одавде мој вапај нико од њих: али Ти си близу свим паћеницима који Те призивају у истини. О, Милосрдни Боже! Ако сам ја више од песка морскога згрешио и не смем погледати на висину небесну од мноштва грехова мојих, Ти, Који си незлопамтив, прими мене, који се кајем. Теби Јединоме сагреших, али се и Теби Јединоме кајем. Свемилостиви Господе! Пре него што погинем до краја, спаси ме. Амин.

 

МОЛИТВА ПРИ ГЛАДИ

Господе Боже наш, Боже Свемогући, Свештедри и Свемилостиви, Који си, у Старом Завету, изабрани народ Твој четрдесет година у пустињи чудесно хранио и Који си, кроз пророка Твога Илију, у дане глади велике, брашно и масло код удовице Сарептске умножио; Који си, у Новом Завету, са пет хлебова, пет хиљада наситио и Који си и у каснија времена слична чудеса творио! Погледај, сада, милостивим оком на нас грешне слуге Твоје, милостив буди нама и избави нас од глади која нам прети; учини да се не умањи потребна нам прехрана и да се не прекрати живот наш.

Благослови, Господе, хлеб наш и све што једемо и умножи ово у кућама нашим и код свих који нас воле, хране и чине нам добро. Учини да би храна, којом се и у малим количинама користимо, имала потребну хранљиву вредност, да не ослаби тело наше и здравље да се сачува и дух да не падне у клонулост. Од Тебе сви примамо помоћ, на Тебе полажемо наду и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

У БЕДИ ИЛИ ГУБИТКУ ИМОВИНЕ

Ти си, Господе, имање наше и зато ми ни у чему не оскудевамо. Осим Тебе ми ништа не желимо: ни на небу, ни на земљи. У Теби се наслађујемо неисказано великим блаженством, какво нам читав свет не може пружити. Учини да се непрестано проналазимо у Теби, и тада ћемо се, ради Тебе, лако одрећи свега што није угодно Теби и бићемо задовољни ма како Ти, Небесни Оче, одредио нашу земну судбину. Амин.

 

МОЛИТВА СУПРУГЕ ПРИ ГУБИТКУ ХРАНИТЕЉА

Благи и Милостиви Боже, Који си Сам назвао Себе Оцем сиротих и Судијом удовица! Учини да би реч Твоја била чврста стена око мене и мојих бедних сирочића. Побуди добра срца на помисао да се чиста и непорочна побожност састоји у томе да би погледали сироте и удовице у њиховој несрећи, то јест да би им помогли саветом, делом и утехом. Даруј ми благодат Твоју да бих ја на Тебе Јединога полагала наду моју и сву утеху моју, и Тебе се држала истинитом вером и чврстим уздањем. Благослови, Господе, и малу залиху мојих животних потреба и не допусти да се она потроши, као што ниси допустио да се потроши прегршт брашна Сарептској удовици, која је примила пророка Илију; не допусти да се пролије или пресуши у мојој боци јелеј, већ га благослови, као тој сиротој удовици, која је, по благослову Јелисејевом, из боце своје напунила сасуде своје и прехранила се и сачувала са децом својом, једино посредством речи и благослова Божијег; да ја познам да си Ти Отац мој, чувар мој, утеха моја и заштита кроз Возљубљеног Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа. Амин.

 

ПРИ ПОРОДИЧНИМ НЕСУГЛАСИЦАМА

Читају се молитве: Светима Архангелу Рафаилу и Варахилу; Светом Апостолу Јовану Богослову, Мученицима Гурију, Самону и Авиву, Цару мученику Николају Другом Романову; празнику Покрова Пресвете Богородице; чудотворним иконама Мајке Божије – „Умекшање злих срца“, „Умиљење“, „Ублажи моју тугу“, „Свих жалосних радост“, „Теодоровска“.

 

У ЖАЛОСТИ ЗБОГ НЕВЕРНОСТИ СУПРУГА

Читају се молитве: Светим мученицима Гурију, Самону и Авиву, Адријану и Наталији; чудотворним иконама Мајке Божије – „Заштитница грешних“, „Спасење оних који гину“, „Теодоровска“, „Смоленска“, „Свих жалосних радост“; празнику Покрова Пресвете Богородице.

 

Comments are closed.