ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

АКАТИСТ СВЕМОГУЋЕМ БОГУ ПРИ НАЈЕЗДИ ИСКУШЕЊА

 

 

Кондак 1

Војводо заточених и Господе, Радости и Весеље слугама Твојим, где си Ти – тамо нестаје сваке жалости; где Тебе нема – тамо је свака радост празна. Погледај на мене грешнога, пропадам у јаду моме; посети ме спасењем Твојим, вапијем Ти: Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Икос 1

Творче Анђела и Господе Сила, да би спасао палога човека, Ти се ниси згадио девичанске утробе; а доцније си претрпео пљување и срамну смрт, Сине Божији, јер си благ и човекољубив. Сећајући се тога, и ја се, ево, усуђујем да Ти приступим и да Те са сузама молим: Господе, о Господе мој, милосрдни Спаситељу мој, спаси ме, пропадам! Господе, о Господе мој, дошао си да спасеш не праведнике, него грешнике – избави ме од ових искушења! Господе, о Господе мој, немоћи си наше узео на Себе и болести понео – исцели патње срца мога! Господе, о Господе мој, Крстом си Својим мир свету подарио – даруј мир Твој земљи нашој! Господе, о Господе мој, смрћу си Својом смрт умртвио – умртви сва лукавства нечастивога насрнула на нас! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 2

Видевши многе примере човекољубља Твога на људима Твојим, ево, и ја се усуђујем да подигнем очи своје к Теби, Који живиш на Небу: Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; избави ме горког јада овог и туге и удостој ме да Ти с радошћу и весељем певам: Алилуја!

 

Икос 2

Створио си нас као разумна бића, Створитељу наш, а ми разгневисмо благост Твоју, Спаситељу, зато си нас с правом ударио муком овом. То ми увиђамо и кајући се, прибегавамо к Теби, молећи се овако: Господе, о Господе мој, не узврати нам по гресима нашим, него поступи с нама по милости Својој! Господе, о Господе мој, сачувао си нас у младости нашој – сачувај нас и од непријатеља наших који нападају на нас! Господе, о Господе мој, крепости и надо наша, укрепи нас, изнемогавамо духом и телом! Господе, о Господе мој, утехо душе моје, утеши ме тужног! Господе, о Господе мој, Наставниче мој, настави ме на пут спасења! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 3

Силни у биткама, Господе, дођи нам у помоћ – малаксавамо, и буди нам Заштитник од видљивих и невидљивих непријатеља наших. Ето, отац мој и мати оставише ме; пријатељи моји и ближњи моји далеко одступише од мене, али Ти, Оче сиротана и Заступниче удовица, буди Помоћник беспомоћнима који Ти певају: Алилуја!

 

Икос 3

Небо Ти је престо и земља подножје, Боже силни и страшни; од Тебе дрхте Херувими и Серафими и све Небеске Силе – не одгурни мене који сам прах и пепео, али се усуђујем обратити се Теби, Свудаприсутноме и Свемоћноме, и говорити: Господе, о Господе мој, покрени силу Своју и дођи да нас спасеш из руку силника и неправедника! Господе, о Господе мој, Тебе се сви боје и дрхте – поштеди нас, јер страх и трепет дођоше на нас и тама смрти покри нас ради грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти се одеваш светлошћу као ризом – просвети ме помраченог мукама и невољама животним! Господе, о Господе мој, Ти си простро небо као кожу – простри и на нас покров заштите Твоје! Господе, о Господе мој, Ти си Сила која речју држи сав свет – даруј мир Твој ништавној души мојој и свој земљи нашој! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 4

Потапани страховитом буром усковитланог живота овог, ми пружамо руке своје к Теби, Сине Божји, и као што си спасао Петра тонућег, тако и нама пружи крепку руку Своју и избави нас од садашњег искушења овог, да бисмо с радошћу и с благодарношћу певали Теби: Алилуја!

 

Икос 4

Чух, Господе, реч Твоју дивну коју си рекао: Призови ме у дан невоље своје и избавићу те и ти ћеш ме прославити. Ево, из дубине очајања мога усуђујем се слободно приступити Теби, овако говорећи: Господе, о Господе мој, сагреших Небу и Теби – прими ме као што си примио блуднога сина! Господе, о Господе мој, Ти си цариника оправдао а не фарисеја – немој се судити са слугом Твојим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом! Господе, о Господе мој, премудрости Наставниче, настави ме правдом Твојом! Господе, о Господе мој, Даваоче разума, подај ми разум да могу избегавати препредене лукаве нападе ненавидника мојих! Господе, о Господе мој, Ти на смирене гледаш – види муку моју и труд мој и јави ми милост Своју! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 5

Божанском крвљу милог Сина Твог Исуса Христа помирих се с Тобом, Оче Небесни; али се, ево, опет враћам у грех и западам у безакоња, зато ме с правом кажњаваш овом љутом невољом. Услиши ме, Господе и Боже мој, у дан искушења овог, и посети ме милошћу Својом, и дај ми спасење Твоје, јер Ти покајнички вапијем: Алилуја!

 

Икос 5

Давид, видевши где га пророк Натан изобличава због онога што учини, дође к себи и исповеди грех свој, и рече: Сагреших пред Господом, и услиши ме Господ, и уклони грехе моје. А ми недостојни, иако сагрешисмо више од њега, не родисмо родове покајања; зато и наиђоше на нас ове страшне невоље и искушења; но милостив буди и нама који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Ти си укрепио Мојсија противу Амалика – укрепи и нас силом с висине, да не паднемо под теретом искушења овог! Господе, о Господе мој, Ти си самилосно погледао на Језекијине сузе – погледај оком самилости Своје и на проливање суза наших пред Тобом! Господе, о Господе мој, Ти си услишио Манасијине уздахе – услиши и уздахе срца нашег! Господе, о Господе мој, Ти на висинама живиш и на смирене гледаш – погледај и на нас грешне! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 6

Проповедник покајања Претеча Твој, Сине Божји, много пута довикује савести нашој: Покајте се и родите плодове достојне покајања. А ми грешни не марисмо за то, стога нас и постиже праведни гнев Твој, јер напасти, велики немири и међусобне размирице, и невоље нападоше на нас. Али, Господе Боже, Спаситељу мој, пре него нас осудиш, даруј нам време покајања, да заплачемо због злих дела и Теби завапимо: Алилуја!

 

Икос 6

Нека тузи нашој засија утешна реч Твоја, Спаситељу мој, коју си изрекао: Иштите, и даће вам се. Бежећи од таме очајања, ми са надом на Твоје човекољубље прибегавамо к Теби, молећи се овако: Господе, о Господе мој, утехо моја, утеши ме – у искушењу сам! Господе, о Господе мој, Заштитниче мој, заштити ме од оних што устадоше на мене! Господе, о Господе мој, помози ми, јер изнеможе душа моја од муке ове! Господе, о Господе мој, Уме превечни, даруј ми да свагда имам на уму доброчинства Твоја и да никада не паднем у очајање очекујући милост Твоју! Господе, о Господе мој, крепости моја, укрепи ме да без смућености иштем од Тебе помоћ Твоју! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 7

Злочестиви цар Навуходоносор, хотећи некада да погуби невине младиће, нареди да их баце у пећ огњену, али Ти, Оче Небесни, посла Анђела Твог, да расхлади разбуктали пламен. Пошаљи Господе, утеху Своју нама – слугама Твојим. Јер иако сагрешисмо, ипак не одступисмо од Тебе, већ Теби, јединоме истинитоме Богу, поклањамо се и кличемо: Алилуја!

 

Икос 7

Ти се дивно прослави у Египту, Господе Боже Израиљев, јер си погледао на злопаћење и муку изабраних људи Твојих и вапај си њихов услишио. Услиши стога и нашу молитву и спаси нас који вапијемо к Теби: Господе, о Господе мој, Ти си некада избавио људе Израиљце из руку непријатеља – избави и нас из понора суровости, несреће, братоубиства и мржње! Господе, о Господе мој, Ти си изабране људе Твоје Јевреје извео из земље египатске – изведи и нашу земљу из ропства греха и међусобног непријатељства! Господе, о Господе мој, Ти обустављаш борбе – обустави опаке клевете против Цркве Твоје свете и људи Твојих! Господе, о Господе мој, Ти си војску фараонову потопио у Црвеном мору – потопи и мноштво неправди наших у мору милосрђа Твога! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 8

Оче Небесни, злим делима својим ја одбацих себе од милости Твојих, удаљих се од правде Твоје и поробих себе сујетном свету овом; стога ме и витла љута невоља, и ево, тонем у дубоким вртлозима очајања; али Ти, као жалостив и човекољубив, прими ме заблуделог и спаси од ове напасти мене који вапијем Теби: Алилуја!

 

Икос 8

Сав сам опседнут искушењима, јадима и из понора мука подижем очи своје к Теби, Који живиш на Небу; услиши плачевни вапај мој: Господе, о Господе мој, Ти си сунчаном светлошћу обасјао дан – просвети душу моју помрачену тамом таштине овога света! Господе, о Господе мој, Утешитељу Преблаги, испуни божанском утехом грешну душу моју! Господе, о Господе мој, Твојом се речју Небеса утврдише – утврди и нас у исповедању пресветог Имена Твог! Господе, о Господе мој, на Херувимима ношен и од Серафима слављен, прими од нас грешних мољење које Ти приносимо! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 9

Изворе сваке милости и Даваоче разума, о Преблаги Утешитељу, научи нас шта да говоримо пред Тобом, јер потамни ум наш, смућиван искушењима и невољама, и помрачише се душе наше; испуни их Твојом Божанском утехом, да Ти с радошћу запевамо: Алилуја!

 

Икос 9

Најречитији говорници не могу изразити обиље доброте Твоје и љубави према роду људскоме, Сине Божији, јер си понизио Себе узевши обличје слуге. Стога не одбаци ни нас који неизмерно грешимо, али са страхом пред Тобом стојимо и овако Ти се молимо: Господе, о Господе мој, Пастиру Добри, Ти си душу положио за овце – избави и нас, овце стада Твога! Господе, о Господе мој, нас ради исмејани и бијени и на крсту приковани, ради самих страдања Твојих сачувај нас од исмевања видљивих и невидљивих непријатеља! Господе, о Господе мој, Безгрешни, међу безаконе разбојнике увршћени, избави нас из руку врагова видљивих и невидљивих! Господе, о Господе мој, Твојом се раном ми исцелисмо – исцели срце наше, изранављено искушењима и свакодневном жалошћу. Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 10

Желећи да изабрани Тобом Израиљ спасеш из насиља египатског, Ти си из купине која је огњем горела позвао Мојсија, слугу Твога, и рекао му ово: Видех невољу народа свога у Египту, и чух вапај њихов; стога погледај и сада, Господе, на злопаћење и страдање православних људи Твојих, избави нас и спаси од погибли, да са благодарношћу запевамо Теби: Алилуја!

 

Икос 10

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, буди милостив и нама слугама Твојим, погруженим у тузи; посети, укрепи нас који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Ти си Апостоле научио да говоре друге језике – научи и нас страху Твоме! Господе, о Господе мој, Ти си мученике пред мучитељима испуњавао неустрашљивошћу – даруј и нама да неустрашиво стојимо за правду против греха, непријатељства и мржње! Господе, о Господе мој Свети, освети верне Твоје, освети душе наше, да будемо достојни назвати се домом Твојим! Господе, о Господе мој, Светлости и Даваоче светлости, просвети нас помрачене тамом невоља! Господе, о Господе мој, Ризнице добара, не лиши нас дарова благодати Твоје! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 11

О, Преблаги Господе, не презри нас који Ти свеумилно појање приносимо и скрушеним срцем Ти се молимо за предстојеће људе и за сву земљу нашу; одврати лице Своје од грехова наших, али не одврати лице Своје од слугу Твојих и услиши брзо нас који Ти тужно певамо: Алилуја!

 

Икос 11

Христе Боже, Истинита Светлости, светлошћу благодати Твоје просвети помрачене страстима душе наше грешне, да Ти се радо молимо, говорећи овако: Господе, о Господе мој, не погуби нас јадне, који нисмо исправили живот свој, а усудили смо се стати пред Тобом! Господе, о Господе мој, загреј нас топлином у мраку љутог искушења! Господе, о Господе мој, блистање славе Очеве, обасјај нас светлошћу заштитништва Твога! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 12

Из доброте и љубави к роду људском, Оче Небесни, послао си Јединородног Сина Твог, Господа нашег Исуса Христа, Који на земљи с људима поживе, а касније, иако безгрешан, увршћен би међу безаконике, и крвљу Својом обнови иструлелу грехом природу нашу, и сав свет научи певати: Алилуја!

 

Икос 12

Опевајући Твоје неисказано човекољубље, Христе Боже, јер си ради спасења нашег изволео претрпети Крст и смрт, ми исповедамо и правосуђе Твоје, јер си истином и праведним судом Својим навео на нас невољу ову, грехова наших ради. Но, Ти Који си дошао да зовеш не праведнике, него грешнике на покајање, услиши и нас који Ти се овако молимо: Господе, о Господе мој, Јагње Божје, Ти узимаш грехе света – узми и од нас тешко бреме грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти си као Јагње вођен на заклање – помози нам да без роптања претрпимо нагрнуле на нас невоље и муке! Господе, о Господе мој, Ти си подерао Адамово рукописаније – подери рукописаније безбројних грехова наших! Господе, о Господе мој, Ти си разбојниково покајање примио – прими покајање и нас грешних! Господе, о Господе мој, Васкрсење мртвих, васкрсни душе наше умртвљене гресима! Господе, о Господе мој, Подизање палих, подигни нас пале! Господе, о Господе мој, радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

 

Кондак 13

О, Свемилостиви и Свеблаги Господе, Боже мој, Заштито злостављаних и Надо безнадежних, погледај оком самилости Своје на страдање и невоље људи Твојих и ради милости Твоје спаси нас, земљу нашу, и све људе који певају Теби: Алилуја!

(Овај кондак се чита три пута, затим Икос 1 и Кондак 1)

 

Молитва у тузи душевној

Господе Исусе Христе, помози ми. Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења и многобројне нужде и туге витлају и даве ме; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је – мука и невоља, а са Тобом – успокојење и радост. Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно и нека се у Теби, Спаситељу нашем – оправдам, јер си Ти – умилостивљење за грехе наше – Пострадали на крсту ради грехова наших. Нека ме не смућују животне невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти Једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: Нећу те оставити, нити ћу од Тебе одступити; може ли жена заборавити пород свој… ? А да би га и заборавила, Ја нећу заборавити тебе. Ти си кроз уста Апостола Твог рекао: Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас. Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свима искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на добро, по светој и спасоносној вољи Својој. Нека ме не смућују људске неправде и увреде, опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: „Господ је помоћник мој, и нећу се бојати шта ће ми учинити човек?“ О, Свесажаљиви Господе, почуј тужну душу моју; умири је и избави је, сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога и Сам управи живот мој ка спасењу, молитвама Царице Богородице и свих Светих Твојих. Амин.

 

Comments are closed.