ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ ЗА УПОКОЈЕНЕ

 

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ ПО ИСХОДУ ДУШЕ

Свети Анђеле Чувару, који си дат преминулом слуги Божијем (име), не престај да чуваш душу његову од злих и страшних демона; буди јој саветник и утешитељ и тамо, у том невидљивом свету духова; прими је под окриље своје и проведи је безбедно кроз врата ваздушних мучитеља; предстани као заступник и молитвеник за њу код Бога, молећи Њега Преблагог да не буде (душа) низведена у место мрачно, но да је удостоји пребивати у Светлости незалазној.

 

МОЛИТВЕ ЗА УПОКОЈЕЊЕ БЛИЖЊИХ

Молитва прва

Сети се, Господе, отаца и браће наше уснулих у нади на васкрсење и живот вечни и свих упокојених у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу. И усели их у места светла, у места свежине, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века Свете Твоје. Даруј им Царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе Боже наш, и Теби славу узносимо са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга

Сети се, Господе, Боже наш, у вери и нади на живот вечни, упокојеног слуге Твога (име), и као Благ и Човекољубив, Који отпушташ грехе и потиреш неправде, отпусти, ослаби и опрости сва његова сагрешења, вољна и невољна, избави га вечних мука и огња геенског, и даруј му учешће и наслађивање вечних Твојих блага, које си припремио онима који Те љубе, и са Светима Твојим, као милостив, упокој га. Јер нема човека да живи, а да не греши, Ти си једини без греха, и правда је Твоја – правда вечна; и Ти си једини Бог милости и милосрђа и човекољубља, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА УДОВЦА

Исусе Христе, Господе и Сведржитељу! У скрушености и умиљењу срца мојега молим се Теби: упокој, Господе, душу преминуле слушкиње Твоје (име) у Твоме Небеском Царству. Владико Сведржитељу! Ти си благословио супружанску заједницу мужа и жене, када си рекао: Није добро бити човеку сам, да му начинимо друга према њему. Ти си осветио заједницу ову образом духовног савеза Христа са Црквом. Верујем, Господе, и исповедам да си Ти и мене благословио да се сјединим овим светим савезом са једном од слушкиња Твојих. Твојом пак благом и премудром вољом благоизволео си узети од мене рабу Твоју, коју си ми дао као помоћницу и сапутницу у животу моме. Клањам се светој вољи Твојој и молим Ти се од свега срца мојега, прими мољење моје за слушкињу (име) и опрости јој ако сагреши речју, делом, мишљу, у знању и незнању; ако земаљско заволе више од небеског; ако се о одећи и украшавању тела трудила више него о просвећењу одеће душе своје; или ако није бринула о чедима својим; ако је увредила кога речју или делом; ако је узроптала у срцу своме на ближњег свога или осудила кога или какво друго слично зло учинила. Све то опрости јој као благ и човекољубив: јер нема човека који је живео, а да није сагрешио. Не иди на Суд са слушкињом Твојом, као створењем Твојим, не осуди је по гресима њеним на вечне муке, већ је поштеди и помилуј по великој милости Твојој. Молим Те, Господе Силни, даруј ми да се у све дане живота мојега непрестано молим за преминулу слушкињу Твоју и све до кончине живота мога тражићу је у Теби. Судијо целога света, опрости сагрешења њена. Као што си Ти, Боже, положио на главу њену венац часни, венчавајући је овде на земљи, тако је увенчај вечном славом Твојом у Небеском Царству Твоме, са свима Светима, тамо ликујућим, да заједно с њима вечно слави свесвето Име Твоје, са Оцем и Светим Духом. Амин.

 

МОЛИТВА УДОВИЦЕ

Исусе Христе, Господе и Сведржитељу! Плачућих Утехо, сирочади и удовица Заступниче. Ти си рекао: Призови Ме у дан невоље твоје, и избавићу те. У дане скорби своје прибегавам Теби и молим Ти се: Не одврати лице Твоје од мене и услиши мољење моје које Ти приносим са сузама. Ти, Господе и Владико свих, благоизволео си сјединити ме с једним од слугу Твојих, да бисмо били једно тело и један дух; дао си ми слугу Твога као сажитеља и заштитника. По Твојој благој и премудрој вољи благоизволео си узети од мене слугу Твојега и оставити ме саму. Клањам се пред таквом вољом Твојом и к Теби прибегавам у дане скорби моје: ублажи тугу моју због растанка с рабом Твојим, другом мојим. Ако си узео њега од мене, не ускрати ми милост Своју. Као што си некада примио две удовичине лепте, тако прими и ово мољење моје. Помени Господе преминулога слугу Твојега (име), опрости му сва сагрешења његова, вољна и невољна, она у речи и она у делу, она у знању и незнању, немој га погубити због безакоња његових и не предај га на вечне муке, већ по великој милости Твојој и по обиљу доброте Твоје ублажи и опрости сва сагрешења његова и приброј га Светима Твојим, тамо где нема болести, ни туге, ни уздаха, већ је живот бесконачни. Молим и вапијем Ти, Господе, дај ми да се у све дане живота мојега непрестано молим за преминулог раба Твојега, да све до кончине моје вапијем к Теби, Судији целога света, за опроштај свих сагрешења његових и настањење његово у Небесним обитељима које си припремио за оне који Те љубе. Јер ако је и сагрешио, он није одступио од Тебе, и не сумњајући све до свог последњег удисаја, православно је исповедао Оца и Сина и Светога Духа; такву веру његову у Тебе прими му уместо дела; јер нема човека да је живео, а да није сагрешио. Ти си Једини без греха и правда је Твоја правда вечна. Верујем, Господе, и исповедам Те, услиши мољење моје и не одврати лице Твоје од мене. Видећи удовицу црвену од плача, смиловао си се, и сина њеног, кога су на гроб носили, васкрсао си: тако смилујући се ублажи и жалост моју. Као што си отворио двери милосрђа Твојега рабу Твојему Теофилу, који отиде од Тебе, и опростио му сагрешења његова по молитвама Свете Цркве Твоје уз молитве и милостињу супруге његове, тако те и ја молим, прими моје мољење за раба Твојега и уведи га у живот вечни. Јер си Ти надање наше, Ти си Бог, Који милује и спасава, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ПРЕМИНУЛЕ РОДИТЕЉЕ

Господе Исусе Христе, Боже наш! Ти си заштитник сирочади, прибежиште ожалошћених и утешитељ плачућих. Прибегавам к Теби ја сироти, уздишући и плачући, и молим Ти се: услиши мољење моје и не одврати лица Твојега од уздаха срца мога и од суза очију мојих. Молим се Теби, Милосрдни Господе, ублажи жалост моју због растанка са онима који су ме родили и васпитали, родитељима мојим (имена), душе њихове које су отишле к Теби са истинском вером у Тебе и с тврдом надом у Твоје човекољубље и милост, прими у Твоје Небеско Царство. Клањам се пред светом вољом Твојом, којом су узети од мене, и молим Те, не ускрати им милости и љубави Твоје. Јер Господе, Ти као Судија целога света грехе и нечистоту отаца кажњаваш у деци, унуцима и праунуцима, чак до трећег и четвртог колена, али и милујеш оце ради молитава и доброчинстава чеда њихових, унука и праунука. Са скрушењем и умиљењем срца молим Те, милостиви Судијо, не кажњавај мукама вечним преминуле незаборавне за мене слуге Твоје родитеље моје (имена), но опрости им сва сагрешења њихова, вољна и невољна, учињена речју или делом, у знању и незнању, и по милосрђу и човекољубљу Твоме, ради молитава Пречисте Богородице и свих Светих, помилуј их и од вечних мука избави, Ти милосрдни Оче отаца и чеда! Даруј ми у све дане живота мога да се до последњег даха свога не престанем сећати преминулих родитеља мојих у својим молитвама, молећи се Теби, праведни Судијо, да их настаниш у местима светлим, у местима пријатним, у местима мирним, са свима Светима, одакле су протерани свака болест, туга и уздисање. Милостиви Господе! Прими сада за слуге Твоје (имена), ову топлу молитву моју и подари им награду Твоју за труд и бригу за васпитање моје у вери и хришћанском благочешћу, јер су ме научили да пре свега гледам Тебе свога Господа и да се усрдно молим Теби, у Тебе јединога да се уздам у невољама, у жалостима, у болестима, и да држим заповести Твоје; зарад њиховог усрдног старања за мој духовни напредак, зарад њиховог топлог приношења молитава за мене пред Тобом и зарад свих њихових дарова измољених од Тебе за мене узврати им Својом милошћу, Својим небеским благом и радостима у вечном Царству Твоме. Јер си Ти Бог милостив и дарежљив и човекољубив, Ти си мир и радост верним слугама Твојим, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва за преминулог оца

Господе Исусе Христе, Боже наш! Ти си заштитник сирочади, прибежиште ожалошћених и утешитељ плачућих. Прибегавам к Теби ја сироти, уздишући и плачући, и молим Ти се: услиши мољење моје и не одврати лица Твојега од уздаха срца мога и од суза очију мојих. Молим се Теби, милосрдни Господе, ублажи жалост моју због растанка са оцем мојим (име); душу његову, која је отишла к Теби, са истинском вером у Тебе и с тврдом надом у Твоје човекољубље и милост, прими у Твоје Небеско Царство. Клањам се пред светом вољом Твојом, којом је узет од мене, и молим Те, не ускрати му милости и љубави Твоје. Јер, Господе, Ти као Судија целога света, грехе и нечистоту отаца кажњаваш у деци, унуцима и праунуцима, чак до трећег и четвртог колена, али и милујеш оце ради молитава и доброчинстава чеда његових, унука и праунука. Са скрушењем и умиљењем срца молим Те, милостиви Судијо, не кажњавај мукама вечним преминулог незаборавног за мене слугу Твога оца мога (име), но опрости му сва сагрешења његова, вољна и невољна, учињена речју или делом, у знању и незнању, и по милосрђу и човекољубљу Твоме, ради молитава Пречисте Богородице и свих Светих, помилуј га и од вечних мука избави, Ти милосрдни Оче отаца и чеда! Даруј ми у све дане живота мога да се до последњег даха свога не престанем сећати преминулог оца мога у својим молитвама молећи се Теби, праведни Судијо, да га настаниш у местима светлим, у местима пријатним, у местима мирним, са свима Светима, одакле су протерани свака болест, туга и уздисање. Милостиви Господе! Прими сада за слугу Твога (име), ову топлу молитву моју и подари му награду Твоју за труд и бригу за васпитање моје у вери и хришћанском благочешћу, јер ме је научио да пре свега гледам Тебе, свога Господа, и да се усрдно молим Теби, у Тебе јединога да се уздам у невољама, у жалостима, у болестима, и да држим заповести Твоје; зарад његовог усрдног старања за мој духовни напредак, зарад његовог топлог приношења молитава за мене пред Тобом и зарад свих његових дарова измољених од Тебе за мене узврати му Својом милошћу, Својим небеским благом и радостима у вечном Царству Твоме. Јер си Ти Бог милостив и дарежљив и човекољубив, Ти си мир и радост верним слугама Твојим, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва за преминулу мајку

Господе Исусе Христе, Боже наш! Ти си заштитник сирочади, прибежиште ожалошћених и утешитељ плачућих. Прибегавам к Теби ја сироти, уздишући и плачући, и молим Ти се: услиши мољење моје и не одврати лица Твојега од уздаха срца мога и од суза очију мојих. Молим се Теби, милосрдни Господе, ублажи жалост моју због растанка са оном која ме је родила и васпитала, мајком мојом (име), душу њену, која је отишла к Теби, са истинском вером у Тебе и с тврдом надом у Твоје човекољубље и милост прими у Твоје Небеско Царство. Клањам се пред светом вољом Твојом, којом је узета од мене, и молим Те, не ускрати јој милости и љубави Твоје. Јер, Господе, Ти као Судија целога света, грехе и нечистоту мајки кажњаваш у деци, унуцима и праунуцима, чак до трећег и четвртог колена, али и милујеш мајке ради молитава и доброчинстава чеда њихових, унука и праунука. Са скрушењем и умиљењем срца молим Те милостиви Судијо, не кажњавај мукама вечним преминулу, незаборавну за мене слушкињу Твоју, мајку моју (име), но опрости јој сва сагрешења њена, вољна и невољна, учињена речју или делом, у знању и незнању, и по милосрђу и човекољубљу Твоме, ради молитава Пречисте Богородице и свих Светих, помилуј је и од вечних мука избави, Ти милосрдни Оче отаца и чеда! Даруј ми у све дане живота мога да се до последњег даха свога не престанем сећати преминуле мајке моје у својим молитвама молећи се Теби, праведни Судијо, да је настаниш у местима светлим, у местима пријатним, у местима мирним, са свима Светима, одакле су протерани свака болест, туга и уздисање. Милостиви Господе! Прими сада за слушкињу Твоју (име), ову топлу молитву моју, и подари јој награду Твоју за труд и бригу за васпитање моје у вери и хришћанском благочешћу, јер ме је научила да пре свега гледам Тебе, свога Господа, и да се усрдно молим Теби, у Тебе јединога да се уздам у невољама, у жалостима, у болестима, и да држим заповести Твоје; зарад њеног усрдног старања за мој духовни напредак, зарад њеног топлог приношења молитава за мене пред Тобом и зарад свих њених дарова измољених од Тебе за мене, узврати јој Својом милошћу, Својим небеским благом и радостима у вечном Царству Твоме. Јер си Ти Бог милостив и дарежљив и човекољубив, Ти си мир и радост верним слугама Твојим, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА МРТВОРОЂЕНОГ МЛАДЕНЦА
(СВЕТОГ АРСЕНИЈА АТОНСКОГ)

Господе, помилуј чеда моја која су умрла у утроби мојој. За веру и сузе моје, ради милосрђа Твога, Господе, не лиши их светлости Твоје Божанствене!

 

МОЛИТВА МАЈКЕ ЗА ПОГУБЉЕНЕ ДУШЕ
У УТРОБИ СВОЈОЈ

Помени, Човекољупче Господе, душе представљених слугу Твојих – младенаца који у утроби православних мајки умреше или услед нехотичног поступка, или при тешком порођају, или свесно погубљених, и који зато не примише Свето Крштење. Крсти их, Господе, у мору милосрђа Твог и спаси неизрецивом благодаћу Својом, а мени грешној (име), која починих убиство младенца у утроби својој, опрости и не лиши ме Твоје милости. Амин.

Боже, милостив буди мени грешној! (земни поклон)

Господе, помилуј чеда моја која умреше у утроби мојој. За веру и сузе моје, ради милосрђа Твога, Господе, не лиши их светлости Твоје Божанствене! Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ПОЧИВШУ ДЕЦУ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Владико живота и смрти! Утешитељу ожалошћених! Са скрушеним и умилним срцем припадам к Теби и молим Ти се: Помени Господе у Царству Твоме преминулога раба Твојега, чедо моје (име), и учини му вечни спомен. Ти си ми, Владико живота и смрти, подарио ово чедо и по Твојој премудрој вољи благоизволео си узети га од мене. Нека је благословено Име Твоје, Господе. Молим Те, Судијо неба и земље, бесконачном љубављу Твојом к нама грешнима, опрости преминулом чеду мојему сва сагрешења његова, вољна и невољна, учењена речју, делом у знању и незнању. Опрости, Милостиви, и наша родитељска сагрешења, да не пребивају она на чедима нашим; јер као што мноштво грехова учинисмо пред Тобом, мноштво тога и не учинисмо што си нам Ти заповедио. Ако преминуло чедо наше, нашом или својом кривицом, боравећи у овом животу и телу своме, радећи у свету, није марило за Тебе Господа и Бога Својега, ако је заволело прелести овога света, а није марило за речи Твоје и заповести Твоје, ако се предаваше сластима житејским, а не беше у скрушености због грехова својих и не упражњаваше бдење, пост и молитву, већ их забораву предаваше, молим Те усрдно, опрости, Преблаги Оче, чеду мојему сва таква сагрешења његова, опрости и ублажи ако и какво друго зло учини у животу своме. Христе Исусе! Ти си васкрсао кћер Јаирову по вери и молитви оца њенога, Ти си исцелио кћер жене Хананејке по вери и молби мајке њене: услиши тако и ову молитву моју, не презри мољење моје за чедо моје. Опрости Господе, опрости сва сагрешења његова и опростивши и очистивши душу његову, избави га вечних мука и настани га са свима Светима Твојим, који су у векове благоугодили Теби, тамо где нема болести, ни туге, ни жалости, већ живот бесконачни; јер нема човека да живи, а да не греши, једини си Ти без греха; и када будеш судио свету, нека чедо моје чује најжељенији глас Твој: Приђите благословени Оца Мојега и наследите припремљено вам Царство од постанка света. Јер си Ти Отац милости и дарежљивости, Ти си живот и васкрсење наше, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ

Боже разума, Боже чудеса, живи и увек текући Источниче премудрости! Молим Ти се помени у Царству Своме преминуле учитеље моје (имена), који су просветлили ум мој и настанили у срцу моме дух премудрости и разума, дух заједништва и темељности, дух правде, истине и добродетељи. Молим Ти се, Владико, буди им милостив у гресима њиховим; ублажи, опрости и отпусти им сва сагрешења која учинише у животу своме речју, делом, помишљу, у знању и незнању. Подај им Царство Небеско, Свети Дародавче, милошћу и добротом Твојом, за сва старања њихова за наш духовни напредак. Обаспи их благом милошћу Твојом за благо њихове поуке, за корисност њихових савета и уразумљивања која сејаху и настањиваху у умовима и срцима нашим као блага семена. Узврати им за сва блага небесним и вечним Твојим благом, да виде у Теби, Боже, лицем к лицу вечну истину и да се озарују и наслађују трисијајућом Светлошћу Њеном у бесконачне векове у Царству Твојем. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ ВОЈНИКА
УБИЈЕНИХ НА БРАНИКУ ВЕРЕ И ОТАЧАСТВА

Непобедиви, недостижни и силни у боју, Господе Боже наш! Ти си по неиспитљивим судовима Твојим послао анђела смрти ономе у скровишту његовом, ономе на селу, ономе на мору, ратнику на бојном пољу, који је узет оружјем које бљује страшну и смртоносну силу која разара тела, кида удове, разлама кости ратника; верујем да по Твоме, Господе, премудром надзору, такву смрт примају заштитници вере и Отачаства.

Молим Те, Преблаги Господе, помени у Царству Твоме православне војнике на бојишту убијене и прими их у небесни посед Твој као мученике изранављене, окрвављене својом крвљу, који су пострадали за Свету Цркву Твоју и за Отачаство, како си Ти благословио по доброти Својој. Молим Ти се, прими све војнике отишле к Теби у заједницу са војницима Небеских сила, прими их милошћу Твојом јер су пали на бојишту за слободу земље српске од јарма неверника, као заштитнике вере православне од непријатеља, који су бранили Отаџбину у тешким годинама од бројних иноплеменика. Помени Господе и све који се, чувајући апостолско православље, добрим подвигом подвизаваху од давнина за освећену и Тобом изабрану земљу српску, од непријатеља Крста и православља који доношаху и огањ и мач. Прими у миру душе слугу Твојих (имена), који су ратовали за благостање наше, за мир и покој наш, и подари им вечни покој, као онима који спасише градове и заштитише собом Отаџбину, и помилуј пале у боју православне војнике Твојим милосрђем, опрости им сва сагрешења која учинише у животу речју, делом у знању и незнању. Погледај милосрђем Твојим, о Премилосрдни Господе, на њихове ране, мучења, јауке и страдања, и све им то урачунај у подвиг добри и Теби благоугодан; прими их милошћу Твојом зарад љутих жалости и тегоба које поднеше у оскудицама, тескобама, у труду и неспавању, глади и жеђи, изнуреност и изнемоглост претрпевши, бејући сматрани као овце за клање. Молим Те, Господе, нека се ране њихове као мелеми и јелеј излију на греховне ране њихове. Погледај с Небеса, Боже, и види сузе сиротих који су остали без очева својих, и прими милостиво за њих молитве синова и кћери њихових; услиши молитвене уздахе очева и мајки који остадоше без чеда својих; услиши све Милостиви Господе, неутешне удовице, које остадоше без својих мужева; браћу и сестре који плачу за својим ближњим, и помени мужеве убијене у пуној снази и цвету младости, као и старце у сили духа и мужества; погледај на жалости нашег срца, види тугу нашу и смилуј се, Преблаги, онима који Ти се моле, Господе! Ти си отргнуо од нас ближње наше, но не лиши нас Твоје милости; услиши молитву нашу и милостиво прими оне који одоше к Теби од нас увек помињане слуге Твоје (имена); уведи их у посед Твој, као добре војнике који су положили живот свој за веру и Отаџбину на бојном пољу; прими их у заједницу изабраних Твојих, који су Ти послужили вером и правдом, и упокој их у Царству Твоме, као мученике који отидоше к Теби изранављени, окрвављени и у страшним мукама предадоше душу своју; настани у светом граду Твоме све оне које увек помињемо, слуге Твоје (имена), као војнике добре који се храбро понеше у страшним борбама; обуци их тамо у светлу и чисту одећу, јер су већ овде убелили ризе своје крвљу својом и венаца мученичких се удостојили; приброј и њих учесницима у светковини и слави победника, који су ратовали под знамењем Крста Твога са светом, плоти и ђаволом; уведи их у заједницу са славним страстотерпцима, добропобедним мученицима, праведницима и свима Светима Твојим. Амин.

 

Comments are closed.