ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ У РАЗНИМ ПРИЛИКАМА

 

БЛАГОДАРЕЊЕ ЗА СВАКО ДОБРОЧИНСТВО БОЖИЈЕ

Молитва захвалности по добијању траженог
Светог Јована Кронштатског

Слава Теби, Спаситељу, Сило свемогућа! Слава Теби, Спаситељу, Сило свеприсутна! Слава Теби, Утробо премилосрдна! Слава Теби, Ухо што се увек отвараш да чујеш молитве мене многогрешног, да ме помилујеш и спасеш од грехова мојих! Слава Теби, најсветлије Очи, што ме увек гледате са љубављу и видите све моје тајне! Слава Теби, слава Теби, слава Теби, Најслађи Исусе, Спасе мој!

 

МОЛИТВЕ ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ И ЗА ОНЕ КОЈИ ПУТУЈУ

Тропар, глас 2. Пут си и Истина, Христе, зато пошаљи сада за сапутника Анђела Свога слугама Својим (имена), као некада Товији, да их чува од свакога зла и сачува у свакој невољи, на славу Твоју, молитвама Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак, глас 2. Сапутник си био, Спасе, Луки и Клеопи у Емаус; буди и сада сапутник слугама Твојим (имена), који полазе на пут; избави их од сваке зле неприлике; јер Ти све можеш што хоћеш, као Човекољубац.

Слава; И сада: Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива ка Богу Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као Блага притекни у помоћ нама који Те са вером призивамо: пожури на молитву и похитај на умољавање, Пресвета Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују.

 

Молитва прва: Господу

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си Пут, Истина и Живот, Који си био сапутник угоднику Твоме Јосифу и сачувао га и узвисио у Египту, Који си послао Твога Анђела мира слуги Твоме Товији да му буде сапутник, Који си ходио по води као по суву и Који ваздушним пространствима господариш, Који си Твоје свете ученике Луку и Клеопу и остале Апостоле удостојио да им будеш Сапутник. Ти Сам, Господе, смилуј се и на мене грешног и недостојног слугу Твога (име) и на сву браћу моју путнике, и буди сапутник мени и њима на овоме путу. Сачувај нас све од сваког искушења, од сваке замке и пакости злих духова и злих људи; огради нас светим Анђелима Твојим; одржи нас у правди и истини Твојој по светим заповестима Твојим, да се вратимо с пута у здрављу душе и тела, испуњени благословима Твојим. Дај, Господе, Ти Који си нам отворио пут ка Оцу Небеском, да и ми путујући земаљским путевима нашим, не залутамо и изгубимо се, него као сви Светитељи Твоји – путници земаљски ка Небу – достигнемо у Царство Твоје Небеско. Амин.

 

Молитва друга: Господу

Господе Исусе Христе, Боже наш, Истинити и Живи, Који си изволео да путујеш са тобожњим оцем Својим Јосифом и Пречистом Дјевом Мајком Својом у Египат и Који си сапутник Луки и Клеопи био! И сада Те смерно молимо, Владико Пресвети, са слугама Својим (имена) путуј благодатно. И као слуги Твоме Товији, Ангела Чувара пошаљи нам, да нас чува и избавља од свакога злог нападаја видљивих и невидљивих непријатеља и на испуњавање заповести Твојих упућује, и да нас мирно и срећно и здраво проведе и безметежно кући врати. И дај слугама Твојим (имена) да сву своју добру намеру за благоугађање Теби срећно у славу Богу испуне. Јер Твоје је да милујеш и спашаваш нас и Теби славу узносимо са Беспочетним Оцем Твојим и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и свагда и у векове векова. Амин.

 

Молитва трећа: Пресветој Богородици

О, Пресвета Владичице моја Дјево Богородице, Путеводитељко, Покровитељко и Надо спасења мога! Сада за пут који ми предстоји и на који желим да идем, за то време поверавам Теби, Пречистој Матери мојој, душу и тело моје – целог себе предајем Твом старању и свемоћној Твојој помоћи! О, блага Сапутнице и Заштитнице моја! Усрдно Те молим да пут мој не буде ометан, сем ако то није по светој вољи Божијој; руководи ме на њему и усмери га, Свесвета Путеводиљко, како сама знаш, на славу Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа. Буди ми у свему Помоћница, а највише у овом далеком и многотрудном путовању. Сачувај ме под моћним Покровом Твојим од свих успутних беда и невоља, од непријатеља видљивих и невидљивих, и умоли за мене, Госпођо моја, Сина Твога, Христа Бога нашега, да пошаље мени у помоћ Анђела Свога, мирног и верног наставника и чувара, као што је у старини Своме слуги Товији даровао Рафаила, који га је на сваком месту и у свако време на путу чувао од сваког зла – да тако и мој пут мирно усмерава и сачувавши ме Небесном силом – здрава да ме врати, спокојна и неоштећена, дому моме, у славу Имена Свога светога, славећи га и благосиљајући у све дане живота мога, и Тебе величајући, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва пред полазак на пут

Господе Боже, Који управљаш корацима људским, погледај милостиво на мене и опрости ми сваки намерни и ненамерни грех, благослови моју добру намеру и управљај мојим путовањем у одласку и повратку, усрдно Ти се молим: услиши и помилуј ме.

Господе, као што си Исаку и Товији послао Анђела сапутника и тиме учинио да им је путовање мирно и срећно протекло, тако и сада пошаљи мени Анђела мира, да ме упућује на свако добро дело и избавља од видљивих и невидљивих непријатеља и од сваке зле напасти, да се здраво, мирно и срећно вратим на славу Твоју, усрдно Ти се молим: услиши и помилуј ме. Амин.

 

Молитва за возаче

Господе, Боже, Који си прави Пут, Истина и Живот, смилуј се на мене недостојног и буди ми сапутник на овом путу. Сачувај ме од искушења, од сваке преваре и пакости злих духова и злих људи. Одржи ме у правој вери и истини по заповестима Твојим, да се вратим у здрављу душе и тела. Јер је Твоје Царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.

 

Молитва за време буре на мору

Човекољубиви Владару Господе Исусе Христе, Ти си свемоћном речју Својом укротио буру на мору и силу ветрова, и руку спасења пружио апостолу Петру, који је због маловерја почео да се дави на пучини. Ти Сведобри, видиш и сада буре и страшну олују ветрова које угрожавају пловидбу слугу Твојих, те им прети блиска пропаст. Ради тога Ти се молимо, Господе, похитај у помоћ слугама Твојим који су у опасности; укроти буру, хуку морских валова претвори у тишину и нека се умире ветрови који страшно дувају, да би пловидба била тиха и спокојна, и срећно се свршила на славу светог Имена Твог, на корист и спасење ових слугу Твојих што плове и моле се Теби. О, Господе Човекољубиви и Спаситељу наш, молитвама Пречисте Твоје Мајке, светих славних и свехвалних Апостола Твојих и великог Светитеља и чудотворца Николаја, Светога свештеномученика Фоке, светог Саве, архиепископа и учитеља српског, и свих Светих Твојих, покажи милост своју слугама Твојим које витлају бура и морски валови и који осим Тебе немају другу наду на спасење и избављење. Смилуј се, Господе, на слуге Твоје и не допусти да се створења руку Твојих подаве у мору, него их избави и пристаништу приведи, да би прослављали Тебе, Цара мира и спасења, са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим Твојим Духом, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва пред путовање авионом

Господе Исусе Христе Боже наш, Који владаш стихијама и све држиш у руци Својој, пред Којим бездани трепере и Кога звезде окружују. Сва твар Теби служи, све је Теби послушно и све се Теби повинује. Ти све можеш: тога ради, све милујеш, Преблаги и Милостиви Господе. Тако и сада, Владико, примајући топле молитве слугу Твојих (имена), благослови пут наш авионом, запретивши бурама и ветровима противним да утихну, и лађу ваздушну читавом и неповређеном сачувај. Даруј нам спасоносно и без буре по ваздуху пловљење и помози да спроведемо своју добру намеру и да се весело у здрављу и миру вратимо. Јер, Ти си Спас и Избавитељ и свих блага небесних и земних подаритељ, и Теби славу узносимо са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Напомена: Такође се пред полазак на пут препоручује читање молитава Светом Архангелу Рафаилу, Анђелу Чувару, Св. Николају Мирликијском, чудотворној икони Пресвете Богодорице – Путеводитељки (Одигитрији), Пслами: 41 и 142.

 

У ВРЕМЕ НЕСРЕЋА И ПРИ НАПАДУ НЕПРИЈАТЕЉА

Тропар, глас 4. Брзо предухитри, пре него се потчинимо непријатељу који хули на Тебе и који нам прети, Христе Боже наш: погуби Крстом Твојим све који се боре против нас, да разумеју шта може вера православних, молитвама Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак, глас 8. Теби Војводо и Господе, Који се за нас бориш, Победитељу пакла, ја Твоје створење и слуга, избављен од вечне смрти, узносим Ти похвале. Но Ти, имајући неисказано милосрђе, ослободи свих мука мене који вапијем: Исусе Сине Божији, помилуј ме!

 

Молитва прва

Господе сила, буди с нама, јер другога помоћника у невољи немамо изван Тебе; Господе сила, помилуј нас. Суди, Господе, онима који нам чине зло, обори оне који хоће да нас оборе. Узми оружје и штит и устани у помоћ нашу.

Пресвета Богородице, за време живота мога не остави мене, људском старању не повери ме, већ Сама заступи и помилуј ме. Сву наду моју полажем на Тебе, Мати Божија, сачувај ме под окриљем Твојим. Да васкрсне Бог и да се расточе непријатељи Његови, и да побегну од лица Његовог мрзитељи Његови. Амин.

 

Молитва друга

Господе, Боже сила, Боже спасења нашег, Боже Који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи наоружаше против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти Који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: Помози нам, Боже, Спаситељу наш, и избави нас ради славе Имена Твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог и нема Онога ко их избавља и спасава“, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца Твоја, увек заштићавана Твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост Твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О, Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа Твог и не окрени се од нас у гневу Своме, него милостиво и снисходљиво посети Своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда Твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва трећа

Господе, Свемогући Боже, Царе свих који царују и Господе свих који господствују, Који си рекао да и длака са наше главе неће пасти без воље Твоје; Ти Који прекраћујеш ратове до краја земље, Који пребијаш лук и копље ломиш, а кола огњем сажижеш – буди помоћ наша, заштита и крепост, камена гора и ограда од непријатеља. Не остави наслеђе Твоје, које се именује Светим Именом Христовим. Нека се узвелича слава Твоја на висинама и у целом свету, нека буде на земљи мир и добра воља. Не допусти да се разарају и пустоше цркве и школе, земље и народи где обитава слава Твоја. Даруј свим хришћанским властима и поданицима чврст мир и сагласност. Наоружај нас силом Својом, зато што са Тобом ми можемо да победимо све непријатеље наше. Одени нас силом Твојом и учини да бисмо се ми учврстили Тобом и силом моћи Твоје. Амин.

 

ЗА ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ

Тропар, глас 2. У гневу Твоме, Боже, сети се милости Твоје, јер смо прах и пепео, дух који хода и не исправља се; и немој нас јарошћу Својом обличити, да не погинемо до краја, већ поштеди душе наше као једини Милосрдни.

Кондак, глас 7. Муке адске опколише нас и покри нас сенка смрти; и као восак од огња, тако се топе и нестају дани наши од лица гнева Твога, Господе: али као Милостив, у гневу милошћу помени и поштеди људе Твоје, да док смо живи у покајању славимо Тебе, Јединога Човекољупца.

 

Молитва

Господе Боже наш! Услиши са висине светога Престола Твога нас, недостојне слуге Твоје, који су својим гресима прогневили благост Твоју и удаљили се од милости Твоје, и не суди се са слугама Твојим, већ одврати страшни гнев Твој, који нас праведне постиже; прекрати погибељну казну, удаљи страшан мач Твој, који нас невидљиво и изненадно опомиње, и поштеди несрећне и слабе слуге Твоје; и не осуђуј на смрт душе наше, које са измученим срцем у покајању и са сузама прибегавају Теби, Богу Милосрдном, Који слуша молбе и промену даје. Јер Теби, Боже наш, припада милост и спасење, и Теби славословље приносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ЗА ИЗМИРЕЊЕ ОНИХ КОЈИ СУ У НЕПРИЈАТЕЉСТВУ

Владико и Човекољупче, Царе векова и Даваоче добара, Ти Који си порушио зидове непријатељства и који дарујеш мир роду људском, даруј и сада мир слугама Твојим, усади у њих страх Твој и утврди љубав међу њима; угаси сваку расправу, уклони све несугласице и саблазни. Јер си Ти мир наш и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА МИР ДРУШТВЕНИ

Милосрдни, Милостиви и Благи Боже мира! Ми познајемо и признајемо какво је велико благо и драгоцена ризница – жељени мир, без кога не може бити никаквог благослова и успеха у било којој земљи, већ бива једино пропаст, проклетство и несрећа. Ми Те молимо од свег срца: благоволи Својом милошћу и силом Својом да се властодршци сачувају од немира и рата, а земље њихове од разарања и пустошења, благоволи даровати и низпослати свим високим владарима мирно расположење душе, мирољубиве савете и саветнике, који мир граде и који више од свега воле истину и мир. Даруј нам послушање речи Твојој и властима над нама постављенима, да не изгонимо сами из себе драгоцени мир.

Највољенији Небесни Оче! Учини да живимо у миру, зато што Ти ниси Бог неслоге, већ Бог мира. Даруј нам да имамо мир међу собом, да Ти, о Боже мира и љубави, будеш увек са нама. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ЦРКВЕНО СВЕШТЕНОНАЧАЛСТВО

Архијереју вечни, Христе Боже наш, приљежно Те молим: Твојим вишњим благословом најсветијег патријарха нашег (име), са свим архијерејима нашим православним – утврди, укрепи, миром огради, и даруј да Свету Цркву Твоју Православну сачувају целу, здраву, часну, дуговечну и да исправно управљају речју Истине Твоје; и од свих непријатеља видљивих и невидљивих милостиво их избави. Амин.

 

ЗА БОЖАНСТВЕНИ ПОКРОВ

У руке Твог превеликог милосрђа, о Боже мој, предајем душу и тело моје, осећања и речи моје, савете и помисли моје, дела моја и све што употребљава душа и тело моје, улазак и излазак мој, веру и живот мој, ток и крај живота мога, пресељење моје и васкрсење душе и тела мога. А Ти, Преблаги и Човекољубиви Боже, заштити ме руком Својом и избави ме од сваког зла, опрости мноштво грехова мојих, очисти оскврњену моју душу и тело, и сачувај ме под покровом милости Твоје у све дане живота мога. Да Твојом благодаћу учвршћиван избавим се од замки ђаволских и да Твојом благодаћу дођем до сазнања и будем приведен на пут истинског покајања; да се удостојим хришћанског краја живота мога – бестрасног, непостидног, мирног и неометаног од ваздушних духова, и да се удостојим доброг одговора на Страшном суду Твоме, и гледања неизречене славе Твоје, и слушања преслаткога Твога благословенога гласа, и у Теби Богу моме да добијем живот и спасење. Амин.

 

ЗА ДАРОВАЊЕ ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ
Молитва Оптинских стараца

Господе Исусе Христе, Сине Божији! Твоме Имену поклањају се Анђели и људи. Од Твога Имена дрхте адске силе, Твоје Име је сигурно оружје за прогнање непријатеља. Твоје Име спаљује грехе и страсти, Твоје Име даје снагу у подвизима, сабира расејани ум и испуњењем заповести Твојих обогаћује нас врлинама. Твоје Име чини чудеса и сједињује нас са Тобом, дарује мир и радост у Духу Светом, а у животу будућем – Царство Небеско. Тога ради ја, недостојни слуга Твој, молим се Теби: одагнај од нас незнање духовно, просвети познањем Божанствене истине и научи нас да не блудећи, у смирењу, пажљиво са осећањем покајане скрушености устима, умом и срцем творимо непрестано ову молитву: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног!” Јер, Ти си рекао, Господе, пречистим устима Твојим: Што год заиштете у Име Моје, даћу вам. И ево, молитвама Пречисте Матере Твоје, Светитеља Јоасафа Белгородског, преподобног Серафима Саровског и свих преподобних отаца наших, молим за даровање Исусове молитве – молитве Пресветога и Свемогућег Имена Твога. Услиши ме Ти Који си обећао да ћеш услишити све који Те призивају у истини, јер је Твоје да милујеш и спасаваш, и да дарујеш по молби у славу Твоју, са Оцем и Светим Духом. Амин.

 

ПРОТИВ АНТИХРИСТА

Молитва Преподобног Анатолија (млађег) Оптинског

Избави ме, Господе, од обмана богомрског и злога антихриста, чији је долазак близу, и заклони ме од замки његових у скривеној пустињи спасења Твога. Дај ми, Господе, снагу и храброст чврстог исповедања Имена Твога Светога, да не одступим од Тебе Спаситеља и Искупитеља мога, нити Твоје Свете Цркве. Но дај ми, Господе, плач и сузе због грехова мојих, и поштеди ме, Господе, у часу Страшног Суда Твога. Амин.

 

Молитва Преподобног Нектарија Оптинског

Господе Исусе Христе, Сине Божији, Који ћеш доћи да судиш живима и мртвима, помилуј нас грешне и опрости наша греховна падања кроз цели живот наш. Ти Који управљаш судбинама, сакриј нас од лица антихриста у тајној пустињи спасења Твога. Амин.

 

Напомена: Такође, за заштиту хришћана последњих времена од гоњења и обмане антихриста читају се молитве Светом Архистратигу Михаилу, Светом пророку Илији Тесвићанину, Светом Тихону, патријарху Московском, Преподобном Серафиму Саровском, чудотворној икони Мајке Божије „Државна“, празнику Покрова Пресвете Богородице.

 

НА ПУТУ КА ХРАМУ И ПРИ УЛАСКУ У ХРАМ

Обрадовах се кад ми рекоше: хајдемо у дом Господњи. А ја ћу ући у дом Твој, Господе, по милости Твојој и поклонићу се у храму Твоме светоме у страху Божијем. Господе, научи ме истини Твојој и исправи пут мој пред Тобом, због мојих непријатеља; да без препрека прослављам Једино Божанство: Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ПРЕД ПОЧЕТАК БОГОСЛУЖЕЊА

Господе Исусе Христе, штедри и милостиви свима који Те искрено призивају, Теби се молим: удостој ме да свесрдно, са љубављу, страхом и сваком пажњом останем до краја ове Божанствене службе и да се скрушеним срцем и чистом савешћу молим Теби – Милосрдноме Богу. О, Господе, Царе! Услиши мене, који Те призивам и даруј ми опроштај свих мојих грехова: јер си Ти једини благословен са Оцем и Светим Духом у векове. Амин.

 

ПО ЗАВРШЕТКУ БОЖАНСТВЕНЕ ЛИТУРГИЈЕ

Молитва Светог Јована Кронштатског

Благодарим Ти, Наднебесни Царе, и свим телом и душом молим, хвалим, славим, поштујем и прослављам Те, јер си удостојио мене грешнога данас, у овоме Божанственом храму, да видим како Твоји свештенослужитељи за наша сагрешења Теби приносе Божанствену Твоју и благопријатну бескрвну и разумну жртву у спомен пречистих Страдања Твојих, преславног Васкрсења и Вазнесења на Небеса, и још Страшног Доласка Господа нашег Исуса Христа, због чега Те молим: сва моја сагрешења умиј, очисти и опрости и дај ми да у све дане живота мога помињем Твоја доброчинства и чистом савешћу да приносим благодарења и молбе Теби, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином и Свесветим, Благим и Животворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ПРЕД ЧИТАЊЕМ ЈЕВАНЂЕЉА

Молитва прва

Просветли наш разум Господе и благослови нас да разумемо речи Твоје истине; да нам она не буде на суд или осуду, већ на спасење душе и тела. Амин.

 

Молитва друга

Засијај у срцима нашим Човекољупче, Господе, незалазну светлост Твога богопознања и отвори наше мислене очи за разумевање Твојих јеванђелских проповеди, усади у нас и страх блажених заповести Твојих, да уништивши све телесне похоте, духовни живот водимо и да мудрошћу и делом Теби угађамо. Јер Ти си просвећење душа и тела наших, Христе Боже, и Теби славу узносимо, са Беспочетним Твојим Оцем и Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

ПО ЧИТАЊУ ЈЕВАНЂЕЉА

Молитва прва

Слава Теби, Господе Царе, Сине Бога Живога, Који си удостојио мене недостојнога да читам Божанствене Твоје речи и глас Светог Јеванђеља Твога; истим владичанским гласом Твојим, укрепи ме да у покајању пређем сву ноћ овога живота, избављајући ме од сваке замке и пакости видљивих и невидљивих непријатеља; јер си Ти Једини Силни и царујеш у векове. Амин.

 

Молитва друга

Мајко Божија, заштитнице и покровитељице наших грешних душа, молитвама Твојим пред Господом, са Светим (име крсне славе), Светим небеским силама, Преподобним и Богоносним оцима нашим и са свима Светима буди нам на помоћи. Закрили нас Твојим светим покровом, Мајко Божија, чувај нас и штити од сваког зла, безакоња и греха душе и тела. Амин.

 

ПРЕД ЧИТАЊЕМ ДУХОВНИХ КЊИГА

МОЛИТВА ЗА ОТВОРЕЊЕ УМА

Господе Исусе Христе, Учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мог да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. Господе Боже, Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога; него отвори очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога и кажи ми непознатости и тајне мудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се и са сузама припадајући, вапијем Ти: Господе, просвети ме, научи ме, уразуми ме да свету реч Твоју и житија Светаца Твојих читам не на грех, него на обновљење и просвећење, на освећење и спасење душе моје, и на наслеђе вечнога живота. Амин.

 

МОЛИТВА ПО ДОГОВОРУ

Господе Исусе Христе, Сине Божији, Ти си рекао Својим пречистим устима: Ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле, даће им Отац Мој Који је на небесима. Јер где су два или три сабрана у Моје Име, онде сам и Ја међу њима.

Неоспорне су речи Твоје, Господе, милосрђе је Твоје беспримерно и човекољубљу Твоме нема краја. Зато Те молимо: даруј нама слугама Твојим (имена), који су се сагласили да Те моле за (садржај молбе), испуњење наше молитве. Али, не како ми желимо, већ како Ти желиш. Нека буде у векове воља Твоја. Амин.

 

ЗА ОНОГА КОЈИ ДАЈЕ МИЛОСТИЊУ

Молитва Светог Јована Кронштатског

Господе! Научи ме да дајем милостињу радо, љубазно, са задовољством и да верујем да дајући је не губим, већ да добијам бескрајно више од онога што дајем. Одврати очи моје од људи са тврдим срцем, који не саосећају са сиротима, који се равнодушно сусрећу са бедом, који осуђују, прекоревају, називају је срамним именима и раслабљују моје срце да ја не бих чинио добра, и да бих се и ја гневио на сиротињу. О, Господе мој! Како се много сусреће таквих људи! Господе, исправи дело милостиње! Господе, нека иде свака моја милостиња на корист, а не на штету. Амин.

 

ПРЕД ИСПОВЕСТ
Молитва Преподобног Симеона Новог Богослова

Боже и Господе свих, Који имаш власт над душама и свим што дише и Који ме једини можеш исцелити. Услиши мољење мене грешнога и пошаљи Свесветог и Животворног Духа да умртви змију, која је у мени гнездо свила. И удостој мене беднога и нагог од сваке врлине да са сузама припаднем ногама светога мога духовнога оца (име) и његову свету душу милосрђу приведи, да би ми био милостив. И дај, Господе, срцу моме смирење и благе помисли као што доликује грешнику који се сагласио на покајање; и да не оставиш на крају душу моју саму, која се сјединила са Тобом, која Те исповеда и која је Тебе изабрала уместо света. Јер Ти, Господе, знаш да желим да се спасем и да моја зла навика бива препрека: али, Владико, Теби је све могуће што људима није. Амин.

 

ЗА ОПРОШТАЈ ЗАБОРАВЉЕНИХ ГРЕХОВА
Молитва Преподобног Варсонуфија Великог

Владико Господе, зато што сам заборавио своја сагрешења, учинио сам грех, па сам у свему сагрешио Теби, Јединоме Срцезналцу; опрости ми све по Твоме човекољубљу, у чему се и огледа величанство славе Твоје, када Ти не узвраћаш грешницима по делима њиховим, јер си Ти Свепрослављен у векове. Амин.

 

МОЛИТВА НА ДАН НОВЕ ГОДИНЕ

Господе Боже, Творче и Саздатељу свих видљивих и невидљивих твари, Који си створио времена и године. Сам благослови, Господе, нову годину која почиње овога дана, а коју ми рачунамо од Твога оваплоћења, које се десило ради нашега спасења. Удостој нас да проведемо ову годину – и многе после ње – у миру и сагласју са ближњима нашим; учврсти и распространи Свету Васељенску Цркву, коју си Ти Сам основао и осветио спаситељском жртвом Светога Тела и Пречисте Крви. Отаџбину нашу узвиси, сачувај и прослави; дуг живот, здравље, изобиље плодова земаљских и погодно време даруј нам; као истински наш врховни Пастир, мене, грешнога слугу Твога, све рођаке и ближње моје, и све православне хришћане, сачувај, огради и на пут спасења приведи, да бисмо ми, ходећи по њему, после дуговременог и достојног живота у овоме свету, достигли до Царства Твога Небеснога, и удостојили се вечнога блаженства са Светима Твојим. Амин.

 

МОЛИТВА НА ДАН РОЂЕЊА

Господе Боже, Владико целог видљивог и невидљивог света! Од Твоје свете воље зависе сви дани и године мога живота. Благодарим Ти, Премилосрдни Оче, што си ми дозволио да проживим још једну годину; знам да због грехова својих нисам достојан те милости, али Ти ми је указујеш због неисказаног човекољубља Свога.

Продужи и даље милости Своје мени грешноме; продужи живот мој у врлини, спокојству, у здрављу, у миру са свим сродницима и у слози са свима ближњима. Подари ми изобиље плодова земаљских и све нужно за задовољење мојих потреба. Пре свега, очисти савест моју, утврди ме на путу спасења, да бих ја, следујући по њему, после дугогодишњег живота у овоме свету прешавши у живот вечни, удостојио се бити наследником Царства Твога Небескога. Сам, Господе, благослови моју наступајућу годину и све дане у животу моме. Амин.

 

МОЛИТВА НА ГОДИШЊИЦУ КРШТЕЊА

Ти Који си Светим крштењем свима, па и мени, даровао избављење од грехова и Који си свима нама после рођења живот подарио! Сам, Владико Господе, просвећењем лица Твога, срце моје озари; штит вере непобедивим одржи; нетрулежну Одежду којом се оденух неоскврњену и несаблажљиву код мене сачувај, неразрушиви печат духовне благодати у мени одржи. Због мноштва благости Твоје милостив буди мени и свима који Твоју благост потребују. Јер се благослови и прослави пречасно Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВЕ СЕОСКИХ ЖИТЕЉА

Молитва пред прављење куће или какве зграде

Боже Сведржитељу, Који си створио небеса разумом и основао земљу на темељу њеном! Стројитељу и Творче свега, погледај на слуге своје (имена), који намеравају да у царству силе Твоје подигну дом за живљење. Утврди га и учврсти на твом камену да нам према Твојој божанско-јеванђељској речи не би могли наудити ни ветар, ни вода, нити ма шта друго. Благоволи да се овај дом доврши и сачувај од сваке беде оне који желе да живе у њему.

 

O чувању дома од пожара

Тебе, Бога, Оца Свемогућег, усрдно молим за дом овај, за оне који у њему живе и за цело имање: благослови, освети силом Светога Крста, сачувај од огњеног пламена, од удара муње избави и даруј свако добро. Благослови, Владико, и освети дом овај, као што си благословио дом Авраама, Исака и Јакова, и нека у њему обитавају Анђели благослова Твога; оне који живе у њему од распаљенога огња, муње и злоумишљања ђаволског сачувај и спаси, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

У време јаког помора стоке

Господе Боже наш, Боже силни и јаки, Који имаш власт живота и смрти, Који људе и стоку спасаваш и шаљеш брзо помоћ свима који је траже и који Теби са вером прибегавају, и молбе њихове милостиво испуњаваш! Теби ми недостојне слуге Твоје, припадајући смирено са вером и скрушеним срцем, тражимо и са умиљењем молимо: Погледај милостиво на стоку ову коју је напала тешка и погубна болест, брзо исцели силом Твога благослова, гасећи унутрашњу ватру у стоци и болест олакшај; зле и опасне ветрове, који јој шкоде, промени у благопријатне, и даруј јој живот и здравље, ради молитава верних људи Твојих, који вапију Теби, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом Часног и Животворног Крста, заступништвом Небеских Сила бестелесних, часног и славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих, славних и свехвалних Апостола, Светих победоносних мученика, Светих бесребреника и лекара Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и свих Светих Твојих, јер си Ти – извор живота и његов давалац, и Ти спасаваш људе и стоку, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину у Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Светог Модеста за стоку када страда
од ма какве болести и невоље

Господе Исусе Христе Боже наш, Милостиви и Свеблаги, Ти си сву духовну и видљиву твар премудрошћу створио; Ти доброту своју изливаш на све што си створио; Ти свеблагим Промислом својим промишљаш о свему; Ти се бринеш за сва створења Твоја: невештаствена, вештаствена, словесна, бесловесна, са душом, без душе – од првих па до последњих; јер у Тебе, Творца и Промислитеља свега ништа није остављено без Промисла и занемарено. Јер Ти отвараш руку своју и обасипаш свако живо биће добротом. Ти чиниш те расте трава стоци, и зелен на корист људима. Ти си у старини сачувао стада стоке израиљске, а помором сатро првенце стоке мисирске. Ти си домостројом спасења путем оваплоћења свог сатро онога који има државу смрти – ђавола; и Својом си смрћу умртвио смрт. Теби се, дакле, молим, свеблаги Господару и Творче свега, и Теби, Виновнику свакога живота, прибегавам: услиши мољење ово и одагнај сваку смртоносну болест и сваку невољу од животиња потребних слугама Твојим, који призивају Тебе, Даваоца свих добара.

О, Господе Исусе Христе, по милосрђу свом смилуј се на напаћену стоку коју коси коса смрти, и пошто не уме да говори, она само рикањем и ужасним и потресним гласовима тужно исказује своје страдање и муку, да би и словесна бића побудила на милост и сажаљење према себи. Јер, када праведник, као што стоји у Светом Писму, показује сажаљење према души стоке, како се не би сажалио Ти, Творац и Промислитељ њихов. Јер си се Ти, Милосрдни, побуђен својом благошћу и жалостивошћу, сећао и стоке која је била у Нојевом ковчегу, да би се, снагом и размножавањем волова и осталих четвороножних животиња, земља добро обрађивала, а род умножавао, како би се слуге Твоје, које призивају Име Твоје, обилно наслађивали плодовима труда свог; и како би, имајући свако задовољство од њих, изобиловали у сваком добром делу, и прослављали Тебе, Даваоца свакога добра. Јер Теби приличи свака слава, част и обожавање, са Беспочетним Твојим Оцем и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

При обиласку засејаног поља

Свемогући и Вечни Боже, Који си ни из чега створио свет! Који га силом Својом држиш у пространству и Који наређујеш да се земља обрађује ради опстанка рода људског! Усрдно прибегавамо милосрђу Твоме: благослови милостивим оком Твојим сва семена посејана и засађена на пољима овим, у баштама и виноградима; даруј миран ваздух и семена учини плодним, избавивши их од зарастања травом, и дај им пуну снагу да доспеју до одређеног времена, да бисмо и ми слуге Твоје наситивши се Твојим зрелим плодовима, могли приносити Теби достојно прослављање, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

О чувању усева у градини (башти)

Теби, Владико, молимо се: услиши мољење наше, да се, по милости Твојој и ради славе Имена Твога, сачувају усеви и баште наше, који се сада због грехова наших праведно уништавају од птица, црва, мишева, кртица и других животиња, и нека они буду далеко прогнани из овога места Твојом влашћу, нека они не наносе штету никоме, а поља ова, и воде и градине, нека остану у потпуном миру, да би све што је на њима рођено и расте служило слави Твојој и помагало нашим потребама. Јер Тебе славе сви Анђели и ми Ти славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и увекове векова. Амин.

 

Пре засађивања дрвета

Господе Боже наш, Који си у почетку створио небо и земљу и небо украсио великим светилима за осветљење земље и њеног величанства; земљу си украсио растињем многих врста, насадио цветним дрветима и благословио их! Сам и сада, Владико, погледај из Свог светог обитавалишта на врт овог имања и на дрвета посађена у њему, и благослови их и сачувај неповређенима од сваког злог чињења, лукавства, пакости злих људи и сваког зла, и дај им да мирно узрасту и благовремено плодове доносе; отерај од њих, силом благослова Твога, сваку звер, гмизавца, црва, инсекте, трулеж, скакавце, сушу, вреле и неблаговремене ветрове, који наносе штету. Јер си само Ти Бог милости и доброте, и Теби славословље узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва за копање бунара

Господе Боже наш, Сведржитељу Свемоћни, Ти све радиш и прерађујеш једино вољом; Ти неисказаном и недокучивом мудрошћу проналазиш пролазе по непроходним местима; Ти си дао те је из сувог камена потекла река воде, и жедне људе Твоје напојио си – Ти Сам и сада, Господару, услиши мољење свих нас недостојних слугу Твојих и даруј нам воду на овом месту, слатку и укусну, довољну за употребу а нешкодљиву за пиће, те да бисмо и у томе славили пресвето и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва за време суше
Светог Калиста, патријарха цариградског

Владико, Господе Боже наш! Ти Који си испунио мољење Илије Тесвићанина ради љубави његове према Теби и наредио киши да не пада и Који си, опет, молитвом његовом даровао плодоносни пљусак земљи! Сам, Владико свих, молимо Те због саме милости Твоје да подариш кишу наслеђу Твоме и, презревши наша сагрешења, да пошаљеш на потребна места, за која се молимо: да развеселиш лице земље, ради сиротих људи Твојих и младенаца и стоке, и свих других који од Тебе очекују да им даш храну у потребно време. Јер си Ти Бог наш, Бог Који нас милује и спасава, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва из Молебана, при дуготрајним кишама

Заслужисмо казну и праведни суд Твој нас постиже, Господе; него поштеди, поштеди људе што сагрешише и одврати гнев свој с правом покренут на нас, у покајању Теби прибегавамо и смирено Те молимо, услиши и помилуј.

Нека нас силна вода не поплави, Господе; и немој земљи нашкодити и нас људе Твоје глађу уморити; него као добар заустави силну кишу и као моћан нареди сунцу да сине на земљи, усрдно Ти се молимо, Царе Пресвети, услиши и помилуј.

Ради сиротих људи Твојих и стоке, нареди, Свемилостиви Господе, да се растуре мрачни облаци и густа магла и да сину сунчани зраци, да не бисмо у невреме изгинули, молимо Ти се, брзо услиши и помилуј.

Спаси нас, Господе, од блата, и од великог глиба, и од дубоких вода, да не би дани наши прошли у таштини и године наше у уздасима, него се сети обећања Свога Ноју и поступи с нама по милости Својој, молимо Ти се скрушена срца, услиши и помилуј.

Не на дугу коју си као знак обећања поставио у облацима, Господе, него на доброту Твоју гледамо и милост Твоју желимо да привучемо, скрушена срца молимо се Теби, богатом у милости и безграничном у доброти, подари нам умерену и плодоносну ведрину са благопријатном променом у ваздуху, и као жалостив брзо услиши и помилуј.

Ти, Који са крајева земље сабираш воду у облацима, заустави је заповешћу Својом и пошаљи ведрину на земљу, са умиљењем Ти се молимо, Свемилостиви Господару, услиши и милостиво помилуј.

Ти, Који посећујеш земљу и умножаваш усеве њене, и чиниш те расте трава стоци и зелен на корист људима, смилуј се на људе и на стоку, и запрети страшној киши, и нареди сунцу да благовремено греје на земљи и да умножи плодове њене, молимо Ти се, Милосрдни Господе, услиши и као добар помилуј.

 

МОЛИТВЕ ВОЈНИКА

За укрепљење у боју
(Великомученика Теодора Стратилата, ратника)

Господе Боже Свесилни, Који не остављаш све који се надају на милост Твоју, но, штитећи их, буди ми милостив и сачувај ме од преваре вражије, Својом одбраном, да не паднем пред противницима својим и да се не узрадује непријатељ мој због мене. Заступи ме, Спаситељу мој, у овом подвигу у који желим да уђем, ради Имена Твога Светога. Ти ме укрепи и утврди, и подари ми силу да станем храбро за Тебе до крви, и да положим душу моју ради љубави Твоје, као што си и Ти, заволевши нас, положио на Крсту душу Своју за нас. Амин.

 

За заштиту живота на бојном пољу

Мати Божија! Сачувај ме под покровом Твојим. Амин.

 

О даривању победе у боју

Нека васкрсне Бог и нека се развеју непријатељи Његови и нека беже од лица Његова који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим и као што се топи восак од лица огња, тако да погину грешници од лица Божија, а праведници нека се развеселе. Нека је благословен Господ Бог, Који нам помаже, Бог спасења нашега. Диван је Бог у Светима Својима, Бог Израиљев. Он ће дати силу и моћ људима Својим. Амин.

 

Напомена: Такође, за даровање храбрости читати Псалам 90; молитве Светом Архистратигу Михаилу, Светом кнезу Лазару Косовском, Светом великомученику Георгију Победоносцу, Светом Димитрију Солунском, Светом Кнезу Александру Невском, Мученику Јовану Ратнику, Преподобном Сергију Радоњешком.

 

МОЛИТВЕ ПРИ УЗИМАЊУ БОГОЈАВЉЕНСКЕ ВОДЕ

Напомена: Богојављенска вода пије се ујутру, пре узимања било чега – воде или хране (на празан желудац).

 

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин!

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава; И сада: Оче наш Који си на небесима, да се свети Име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Господе помилуј! (12 пута)

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

Затим:

Псалам 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови Јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Тропар: Добросрдни и Једини Милостиви Господе, Који имаш непресушну чашу дарова, дај и мени жедном да захватим воду за опроштај грехова.

Слава; И сада: Дјево чиста, Палато Христова, молим Те да моју душу, ослабљену грехом, учиниш обитавалиштем Пресветога Духа, водом са животворног извора, да бих Те благодарно славио.

Господе помилуј. (30 пута)

Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си један са Беспочетним и Бесмртним Твојим Оцем, и Који си увек заједно са беспочетним и вечним Твојим Светим Духом и Који си Својим пречистим и светим Крштењем осветио ову воду, и сада освети нас грешне и недостојне слуге Твоје који те призивају.

Ти Сам, Господе, учини сада да ова Света вода, освећена присуством и благодаћу Твога Светог Духа, буде у мени, слуги Твоме, који од ње пије, на просвећење душе, освећење тела, умртвљење страсти, одбацивање лукавих помисли, одбацивање и чување од сваке сатанске напасти, исправљање живота и учвршћивање у творењу заповести Твојих и на сваку спасоносну корист.

Тако да благодаћу ове Свете воде будем заклоњен од сваког сатанског насртаја и останем неповређен, на славу Твога преблагога и најсветијег Имена, молитвама Пресвете и славне Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије и свих Светих Твојих. Амин!

Тропар, глас 1. Када си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показало се поклоњење Тројице. Јер глас Родитеља сведочаше за Тебе, називајући Те љубљеним Сином; а Дух у виду голуба потврђиваше истинитост речи. Христе Боже Који си се јавио и свет просветио, слава Ти!

Слава; И сада.

Кондак, глас 4. Јавио се јеси данас Васељени и светлост Твоја, Господе, показа се на нама, који Ти свесно певамо: Дошао си и јавио се јеси Светлости неприступна.

 

Сада се пије вода, у три гутљаја. Први гутљај: У име Оца; други: и Сина; трећи гутљај: и Светога Духа!

 

Затим:

Слава неисказаној и неиспитаној доброти, слава неизмерном и кротком дуготрпљењу, слава Твоме милосрђу што си сада и мене грешнога и недостојнога слугу Твога удостојио да пијем од ове освећене и Свете воде!

Ради тога окрепи живот мој, сачувај ме неповређенога, учини да ме не обману непријатељи и да не будем заробљен нечистим помислима. Него ме обновљеног управи по Твојој вољи и оснажи за добра дела.

Удостој ме да се неосуђено причестим и светим, бесмртним и животворним Тајнама Твојим, за опроштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти радост душа наших и Теби славу узносимо са Беспочетним Твојим Оцем и Пресветим и Благим Твојим Духом, сада и увек и у векове. Амин!

Достојно је ваистину да Блаженом зовемо Тебе Богородицу, увек Блажену и Свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Слава; И сада: Господе помилуј. (трипут)

Отпуст: Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших и свих Светих, спаси ме грешног. Амин!

 

Comments are closed.