ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

ПРАЗНИЧНИ ТРОПАРИ И КОНДАЦИ

 

Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина
(8/21. септембар)

Тропар, глас 4. Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени. Јер из Тебе засија сунце правде, Христос Бог наш, Који разрушивши проклетство, даде благослов и уништивши смрт, дарова нам живот вечни.

Кондак, глас 4. Јоаким и Ана од срамоте бездетности, и Адам и Ева од трулежности смртне, ослободише се, Пречиста, у светом рођењу Твоме. То празнују и народи Твоји избављајући се од кривице греховне, да би Ти клицали: Неплодна рађа Богородицу и хранитељку живота нашега.

 

Воздвижење (Уздизање) Часног Крста – Крстовдан
(14/27. септембар)

Тропар, глас 1. Спаси, Господе, народ Свој и благослови наслеђе Своје, даруј победу свим православним хришћанима над њиховим противницима, и сачувај Крстом Твојим народ Твој.

Кондак, глас 4. Христе Боже, Који си се драговољно узнео на крст, даруј милости Твоје истоименоме Твоме новом народу. Развесели силом Твојом благоверни и христољубиви народ наш, дарујући му слободу над противницима, јер он за помоћ има Твоје оружје мира, непобедиву победу.

 

Покров Пресвете Богородице
(1/14. октобар )

Тропар, глас 4. Данас као православни народи светло празнујемо, осењени Твојим, Богомати, доласком, и гледајући Твој пречисти лик, умилно говоримо: Закрили нас славним Твојим покровом и од свакога зла нас избави, молећи Сина Твога, Христа Бога нашега, да спасе душе наше.

Кондак, глас 3. Дјева данас у цркви предстоји и са Светима се невидљиво моли Богу за нас. Анђели са архијерејима клањају се, Апостоли са пророцима веселе се, јер Превечнога Бога за нас моли Пресвета Богородица.

 

Ваведење (Увођење) Пресвете Богородице у храм
(21. новембар/4. децембар)

Тропар, глас 4. Данас је праслика Божијег благовољења и проповед људског спасења; у храм Божији јавно се Дјева уводи и Христа свима наговештава. Њој и ми из све душе кликнимо: Радуј се, Испуњење Творчевог домостроја!

Кондак, глас 4. Пречисти храм Спасов, скупоцена одаја и Дјева, свештена Ризница славе Божије, данас се уводи у дом Господњи и благодат се са Њом уводи, Која је у духу божанском, Којој певају анђели Божји: Ово је Насеље Небеско.

 

Рођење Христово – Божић
(25. децембар/7. јануар)

Тропар, глас 4. Рођење Твоје, Христе Боже наш, дарова свету светлост разума. Јер у њему они који звездама служаху, од звезде се научише да се клањају Теби, Сунцу правде, и да упознају Тебе с висине Истока; Господе, слава Теби!

Кондак, глас 3. Дјева данас Надсуштаственог рађа, и земља пећину Неприступноме приноси. Анђели са пастирима славослове, а мудраци са звездом путују; јер се нас ради роди детенце младо, превечни Бог.

 

Сабор Пресвете Богородице
(26. децембар/8. јануар)

Тропар Рождества, глас 4. Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени. Јер из Тебе засија сунце правде, Христос Бог наш, Који разрушивши проклетство, даде благослов и уништивши смрт, дарова нам живот вечни.

Кондак, глас 6. Онај Који се пре века од Оца родио без матере, на Земљи без оца оваплотио се данас из Тебе; зато Те звезда показује мудрацима и Анђели с пастирима певају неисказано рођење Твоје, Благодатна.

 

Обрезање Господа Исуса Христа
(1/14. јануар)

Тропар, глас 1. На престолу огњевидном, на висини седећи са Беспочетним Оцем и божанским Твојим Духом, благоволео си да се родиш на земљи, од девице безбрачне, Твоје Матере, Исусе. Тога ради био си и обрезан као човек осмодневни. Слава свеблагом Твоме савету! Слава домостроју Твоме! Слава снисхођењу Твоме, Једини Човекољупче!

Кондак, глас 3. Господ свих трпи обрезање и људска сагрешења, као Добар, обрезује. Данас даје спасење свету. Радује се међу небеским силама Творчев јерарх светлоносни Василије Христов, познавалац божанских тајни.

 

Богојављење – Крштење Господа Исуса Христа
(6/19. јануар)

Тропар, глас 1. Када си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показало се поклоњење Тројице. Јер глас Родитеља сведочаше за Тебе, називајући Те љубљеним Сином; а Дух у виду голуба потврђиваше истинитост речи. Христе Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Ти!

Кондак. глас 4. Јавио се јеси данас Васељени и светлост Твоја, Господе, показа се на нама, који Ти свесно певамо: Дошао си и јавио се јеси Светлости неприступна.

 

Сретење Господње
(2/16. фебруар)

Тропар, глас 1. Радуј се Благодатна Богородице Дјево, јер из Тебе засија Сунце правде Христос Бог наш, Који просвећује оне у тами; весели се и ти, Старче праведни, који си примио у наручје ослободиоца душа наших, дарујућег нам васкрсења.

Кондак, глас 1. Утробу девичанску осветивши Рођењем Твојим и руке Симеонове благословивши као што је приличило, стигавши и сада, спасао си нас, Христе Боже. Но умири народе у рату и укрепи православни народ наш, којега си заволео, Једини Човекољупче.

 

Благовести Пресветој Богородици
(25. март/7. април)

Тропар, глас 4. Данас је почетак нашега спасења и откривање превечне тајне: Син Божји Син Дјеве постаје и Гаврило благодат објављује. Зато и ми са Њим Богородици запевајмо: Радуј се Благодатна, Господ је с Тобом!

Кондак, глас 8. Теби, Богородице, Војвоткињи Која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневесна!

 

Полагање часне ризе Пресвете Богородице
(2/15. јул)

Тропар, глас 8. Владичице Приснодјево, Покрове људи, ризу и појас пречистога Твога тела, као силан омотач дала си граду Твоме. И по бесеменом рођењу Твоме остала си Дјева: од Тебе се и природа и време обнављају. Зато Те молимо да дарујеш мир граду Твоме и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 4. Свима верним даровала си непропадљиву одећу, Богоблагодатна Пречиста, свештену ризу Твоју, која је покривала свештено тело Твоје, покрове свих људи. Њено положење са љубављу празнујемо и са страхом Ти кличемо, Пречиста: Радуј се, Дјево, Похвало Хришћана!

 

Преображење Господње
(6/19. август)

Тропар, глас 7. Преобразио се јеси на Гори, Христе Боже, показавши ученицима Твојим славу Твоју, колико могаху да поднесу. Нека обасја и нас грешне вечна светлост Твоја, молитвама Богородице, Светлодавче, слава Теби!

Кондак, глас 7. На Гори преобразио се јеси и колико могаху ученици Твоји, Христе Боже, славу Твоју видеше, да би, када Те виде распета, разумели вољно страдање Твоје и свету проповедали да си Ти заиста Очева Светлост.

 

Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина
(15/28. август)

Тропар, глас 1. У рођењу си девство сачувала, у смрти свет ниси оставила, Богородице. Прешла си у живот, будући Мати Живота, и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше.

Кондак, глас 2. Богородицу која молити се не престаје, и непроменљиву наду у заступањима, гроб и смрт не могаху задржати. Јер као Матер Живота, ка животу пресели, Онај који се уселио у утробу увекдевствену.

 

Полагање часног појаса Пресвете Богородице
(31. август/13. септембар)

Тропар ризи (појасу), глас 8. Владичице Приснодјево, Покрове људи, ризу и појас пречистога Твога тела, као силан омотач дала си граду Твоме. И по бесеменом рођењу Твоме остала си Дјева: од Тебе се и природа и време обнављају. Зато Те молимо да дарујеш мир граду Твоме и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 4. Данас празнује полагање славног Твог појаса, Твој храм, Свеславна, усрдно Ти кличући: Радуј се, Дјево, Похвало хришћана!

 

Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети

Тропар, глас 1. Опште васкрсење уверавајући пре Твога страдања, Христе Боже, из мртвих си подигао Лазара. Стога и ми, као деца носећи знаке победе, Теби, Победитељу смрти, кличемо: Осана на висини, благословен Који долази у име Господње!

Тропар други, глас 4. Умирем с Тобом крштењем, Христе Боже, а Васкрсењем Твојим удостојавам се бесмртног живота и певајући Ти кличем: Осана на висинама, благословен је Онај Који долази у име Господње!

Кондак, глас 6. Сапогребавши се Теби крштењем, Христе Боже наш, удостојимо се бесмртног живота Васкрсењем Твојим и певајући говоримо: Осана на висини, благословен Који долази у име Господње!

Кондак други, глас 6. На престолу на Небу, а на Земљи си на магарету био Христе Боже, Који си примио анђелску хвалу и певање деце, која Ти кличу: Благословен си Ти Који си дошао да спасеш Адама!

 

Вазнесење Господње – Спасовдан

Тропар, глас 4. Узнео си се у слави, Христе Боже наш, Који си обрадовао ученике обећањем Светога Духа, пошто су били утврђени благословом, да си Ти Син Божији, Избавитељ света.

Кондак, глас 6. Испунивши Божије промишљање о нама и ујединивши земаљско са небеским, вазнео си се у слави, Христе Боже наш, не одвајајући се никако, већ остајући присутан, Ти говориш онима који Те љубе: Ја сам с вама и нико не може против вас.

 

Силазак Светог Духа на Апостоле – Духови (Педесетница)

Тропар, глас 8. Благословен јеси, Христе Боже наш, Који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си уловио Васељену, Човекољупче, слава Ти!

Кондак, глас 8. Када је Господ сишавши помешао језике, делио је народе, а када је делио огњене језике, све је позвао у јединство и да сложно славимо Најсветијег Духа.

 

Comments are closed.