ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

КАНОН ПРЕСВЕТОЈ И ЖИВОНАЧАЛНОЈ ТРОЈИЦИ

(Недељна Полуноћница)

 

 

Глас 6.

Песма 1.

Ирмос: Прешавши пешке по дну мора као по сувом, Израиљ гледајући гонитеља фараона где се дави, клицаше: Певајмо Богу победничку песму!

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Три Богоначалне Ипостаси певамо, јединствене Природе неизменљиво обличје, доброга Човекољупца Бога, Који нам дарује очишћење грехова наших.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Надсуштаствено Једини и Лицима Трисветли Господе, Који си у једноме Божанству, уразуми нас и удостој Твога божанског обасјања.

Слава: Украсивши као невесту Цркву из народа, апостол Павле научи да се поклања Теби, Једноме Триипостатноме Богу, од Кога је, и Којим је, и у Којем је све постало.

И сада: Из утробе Твоје произађе, Богородице, Духовно Сунце и обасја нас трисветлим зрацима божанства; Њега певајући, Тебе побожно прослављамо.

 

Песма 3.

Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, Који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Украсивши, Трисветлосни Боже, Небеске чинове, уредио си их да Те опевају трисветлим гласовима; са њима прими и нас који опевамо Твоју доброту.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Једино Непроменљиво, Троструко, Саобразно, Јединствено Богоначалије певајући, молимо Те усрдно: пошаљи нам сада опроштај многих сагрешења.

Слава: Уме Беспочетни Оче, саобразни Божји Логосе и Душе Божанствени, Добри и Прави, сачувај као Многомилосрдан оне који верно опевају моћ Твоју.

И сада: Уништи њиве трулежи Бог мој, поставши суштински човек у утроби Твојој, Пречиста, и родоначалнике раније осуде Једини ослободи.

 

Господе, помилуј. (трипут)

 

Сједален, глас 6:

Владико Боже, погледај с неба и види наше смирење као Милостив, и умилосрди се, Свеблаги Човекољупче; јер се ниодакле другде не надамо добити опроштај зала којима згрешисмо. Стога буди с нама и нико не сме на нас.

Слава; И сада:

Богородичан: Пречиста Владарко, погледај с неба и види болове наших рана, и смилуј се, Свепречиста, и исцели пламен савести, орошавајући милошћу Твојом, и реци слугама Твојим: Ја сам с вама и нико не сме на вас.

 

Песма 4.

Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева часна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Узвишуј нам разум, Јединице Трисветлосна, и душу и срце Твојих певача скоро уздигни и удостој нас Твога сјаја и светлости.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Преобрати и преобрази ме од сваког порока ка врлини, Једина Неизобразива и Непроменљива Тројице, и Твојим зрацима просветли ме.

Слава: Замисливши претходно, створила си премудро анђелске чинове, служитеље Твоје доброте, Триипостасна Јединице: са њима прими и моју похвалу.

И сада: По природи нестворени и вечни Бог, узевши на Себе створену људску природу, уобличи је у Твојој светој утроби, Богородице Приснодјево.

 

Песма 5.

Ирмос: Молим се Благи, Божјом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божја, истинитога Бога, Који дозиваш из мрака греховног.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Замишљајући природу Богоначалну, Трисветлосну и Једину промишљајући и спасавајући све и сва, Владико, ка Теби јутрењујемо, молећи опроштај сагрешења.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Оче Беспочетни Боже, и Савечни Сине и Душе Свети, Јединоначална Тројице, утврди певаче Твоје и избави од сваке напасти и невоље.

Слава: Управљај ме боготворном светлошћу и ка угађању Твоме Триипостасном Божанству свагда ме руководи, Сунце Славе, и учини ме заједничарем Божанскога Царства.

И сада: Логосе Божји Неизменљиви, Који све носиш и одржаваш свемоћном Својом руком, штити и чувај оне који Те славе, молитвама Богоматере, Која Те је родила.

 

Песма 6.

Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу и вапијем Ти: Изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Мудрост и разборитост подари Твојим певачима, Трисветлосна Богоначалности и све удостој да буду осветљени зрацима светлотворне лепоте Твоје доброте. (чита се два пута, са припевом између)

Слава: Светлости нераздељива по суштини, Трисветла и Сведржитељна и Неприступна, озари срца оних који верно славе моћ Твоју и окрили их за божанску љубав.

И сада: У Тебе се јасно усели, Приснодјево, Господ, Који све и сва одржава, и научи људе да се поклањају Једноме Тросјајном обличју Божанства.

 

Господе, помилуј. (трипут)

 

Сједален, глас 6:

Оче и Сине са Духом Светим, погледај на нас који Ти се с вером клањамо и моћ Твоју, Милосрдни, славимо, заједно са огњенима ми земљани; јер другога осим Тебе не познајемо. И реци нама који Те певамо: Ја сам с вама и нико не сме на вас.

Слава; И сада:

Богородичан: Погледај на нас, Свехвална Богородице, и засијај светлост срцима помраченим, и обасјај стадо Твоје, Свепречиста; јер све што хоћеш, то и можеш, као Мати Творца Твога, и реци нама који Те молимо: Ја сам с вама и нико не сме на вас.

 

Песма 7.

Ирмос: Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божија убеди мучитеље Халдеје да кличу: Благословен си, Боже отаца наших!

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Утврди ми снажну и одлучну мисао, Трисветлосна по Ипостасима Јединице, да бих држао и творио божанске Ти заповести и увек Ти са вером певао: Благословен си, Боже отаца наших!

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Неизрециво Јединствени Боже, слављени истоветношћу Природе, иако по Лицима носиш број Тројице, сачувај све нас од разних искушења и тешких околности.

Слава: Саприроднога и савечнога Те славимо Једнога по природи Бога и Тројицу по несливеним ипостасним својствима, Која просту разлику Лица истиче у јасно непроменљивом Обличју.

И сада: Бог надсуштаствени, Пречиста, човекољубиво узе из Твоје чисте утробе наш људски састав и све научи да кличу: Благословен си, Боже отаца наших!

 

Песма 8.

Ирмос: Светима си из пламена росу источио и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове!

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Очишћење грехова скоро ми даруј и избављење од разноврсних страсти, Саобразна Тројице и Јединице Триипостасна, да Те славим у све векове.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Познат си и објављен као Љубитељ милости, те као Бог Милостиви, Трисветла Јединице и Једносушна Тројице, помилуј све који славе Твоје величанство.

Слава: Од Светлости вечне Светлост савечну, од Оца рођенога Логоса, са Духом – Светлошћу исходећом, са вером прослављамо и преузносимо у све векове.

И сада: Лекара си људима родила, Пречиста, Свесилнога Логоса, Христа Господа, Који од прародитељске ране исцељује све који га преузносе у све векове.

 

Песма 9.

Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јави се људима оваплоћени Логос. Њега величајући, ми Те са Небеским војскама славимо као блажену.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Не могући гледати чинови Херувима лепоту славе Твоје, Владико, крилима се покривају и непрестано Ти тројичну песму кличу, славећи Триипостасну моћ Твојег Богоначалија.

Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!

Обасјања Твоја, Сунце Незалазно, даруј срцима слугу Твојих и просветли душе и грехова многих избави, Једини Свемилостиви и Триипостасни, и удостој нас Твога бесмртног живота.

Слава: Божанство које си Светлост Једночасна и Тросунчана и Светлотворна, обасјај оне који Ти с вером певају, и избави мрачних злодела, и удостој нас свесветлих Ти станова, јер си Преблаг и Предобар.

И сада: Премудро је Син Твој, Дјево, раније саздао човека, а кад је овај потпао под трулеж, Тобом га је, Свехвална, пресаздао, и божанском светлошћу невечерњег сјаја испунио све који Те с вером славе као истинску Богородицу.

 

Затим одмах:

Тројични припеви Преподобног Григорија Синаита

Достојно је ваистину у песмама славити Надбожанску Тројицу, Беспочетног и Светворачког Оца, Сабеспочетног Логоса – предвечно од Оца нетрулежно рођенога, и Духа Светога – из Оца надвремено исходећега.

Достојно је ваистину славити Тебе Бога Логоса, од Кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове Небеске Силе; Који је васкрсао из гроба – Христа Животодавца са страхом прославимо.

Божанским песмама хвалимо сви богодолично Оца и Сина и Божанскога Духа, Триипостасну моћ и једно Царство и Господство.

Коју хвале сви земнородни и славослове Силе Небеске, Ону којој се сви верни поклањају – Јединицу по суштини, Триипостасну.

Господоначалну над Херувимима и неупоредиво Богоначалну над Серафимима, нераздељиву Тројицу у Јединици, истинско Богоначалство – Тебе величамо.

Оцу Беспочетном и Богу, Сабеспочетном Логосу са Духом, поклањамо се; песмама почаствујемо Једну нераздељиву сједињујућу Суштину и Тробројну Јединицу.

Твоје лучезарне муње нек ми засијају, Боже мој, Триипостасни Светворче, и покажи ме домом светлим и светлоносним и неизменљивим неприступне Славе Твоје.

Онога од кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове анђелске војске, од Дјеве неизрециво оваплоћенога – Христа Животодавца са страхом прославимо.

Видећи Сина Твога богодолично васкрслога из мртвих, Пречиста Дјево, сва се твар испуњаваше радости неизрециве, Њега славословећи и Тебе похваљујући.

 

Онда: 

Трисвето

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Пресветој Тројици

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

 

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

 

Ипакој, глас 1.

Разбојниково покајање задоби рај, а плач Мироносица објави радост: да си васкрсао, Христе Боже, свету дајући велику милост.

 

Ипакој, глас 2.

Отишавши после страдања на гроб, да миром помажу тело Твоје, Христе Боже, жене Мироносице видеше Анђеле у гробу и уплашише се, јер чуше глас од њих: да је васкрсао Господ, дајући свету велику милост.

 

Ипакој, глас 3.

Задивљујући виђењем а орошавајући речима, светлосни Анђео Мироносицама говораше: Што тражите Живога у гробу? Васкрсао је, испразнивши гробове. Познајте трулежи Уништитеља – Непроменљивога. Реците Богу: Како су страшна дела Твоја! Јер си спасао род човечански.

 

Ипакој, глас 4.

Вест о Твом преславном Васкрсењу, прве трчећи Мироносице Апостолима проповедаху, Христе Спасе: да си васкрсао као Бог, свету дајући велику милост.

 

Ипакој, глас 5.

Анђелским виђењем збуњене умом, а божанским Васкрсењем просветљене душом, Мироносице Апостолима благовестише: објавите народима Васкрсење, а Господ ће вам помагати чудесима и давати нам велику милост.

 

Ипакој, глас 6.

Твојом добровољном и животворном смрћу, Христе, врата адова срушио си као Бог и отворио нам врата Раја; и из мртвих васкрснувши, избавио си из трулежи живот наш.

 

Ипакој, глас 7.

Ти Који си наше обличје узео на Себе и крст телом претпрео, спаси ме Васкрсењем Твојим, Христе Боже, као Човекољубац.

 

Ипакој, глас 8.

Мироносице на гроб Животодавца дошавши, Владику тражаху – међу мртвима Бесмртнога! И добивши од Анђела благовест, радости Апостолима јављаху: да је васкрсао Христос Бог, свету дарујући велику милост.

 

Затим: Господе, помилуј. (40 пута)

Слава; И сада: Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

 

Појци: У име Господње благослови…

Свештеник: Молитвама Светих Отаца…

 

Молитва Пресветој Тројици

Свемогућа и Животворна, Света и Светлоначална Тројице, Која си, једино из доброте, сваку светску и надсветску твар из небића у биће привела и Која о свему промишљаш и све одржаваш; Која си, после других неизрецивих доброчинстава Твојих нашем роду земаљскоме, даровала нам, због телесне немоћи наше, покајање све до смрти: не остави нас кукавне да у злим делима својим умремо, нити да будемо подсмех зачетнику зла и завидљивцу и погубнику нашем. Јер видиш, Милосрдни Господе, колика је његова на нас напаст и непријатељство, и колико је наше странствовање и слабост и немоћ. Но молимо Те: покажи Твоју доброту неисцрпну на нама, који Те сваки дан и час разгневљујемо преступањем часних и животворних заповести Твојих; и оно што смо у досадашњем животу нашем, и до садашњег часа, сагрешили, било речима или мислима, све нам опрости и отпусти. Удостој нас да остатак живота свога проведемо у покајању и умиљењу, и у држању светих наредаба Твојих. Ако ли смо сладошћу били заведени или преварени иђасмо за мрским и некорисним и штетним жељама; ако гневом и неразумном јарошћу покренути, увредисмо некога од браће своје; ако ли се језиком у примамљиве и лукаве и крепке мреже уплетосмо; ако ли којим од наших чула, или чак и свима, вољно или невољно, у знању или незнању, од заноса или од навике, безумно склизнусмо; ако ли злим и сујетним помислима савест своју испрљасмо; ако ли којим другим начином сагрешисмо, злом навиком и обичајем тиранисани – Ти нам све то опрости и отпусти, Свемилосрдни и Свеблаги и Многомилостиви. И даруј нам убудуће бодрост и силу да творимо вољу Твоју, добру и благоугодну и савршену: да променивши ноћно и мрачно зло светлоносним покајањем, као по дану благообразно ходимо и јавимо се Твоме човекољубљу ми недостојни – чисти и очишћени, певајући Те и величајући у све векове. Амин.

 

Comments are closed.