ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ МАЈЦИ БОЖИЈОЈ

МОЛИТВЕ ПОКАЈНЕ

Молитва прва

Пресвета Владичице Богородице, једина чиста душом и телом, Која си једина изнад сваке чистоте, целомудрија и девствености, Која си свецело себе учинила обитавалиштем свецеле благодати Свесветога Духа, Која си невештаствене силе још на земљи неупоредиво надвисила чистотом и светињом душе и тела, погледај на мене гнусног, нечистог, који сам душу и тело упрљао нечистотом сластољубивог живота свога, очисти острашћени ум мој, учини непорочним и благоустрој помисли моје, које блуде и слепим ме чине, буди руководитељка осећања мојих, ослободи ме мучитељске рђаве и срамне склоности према предрасудама и страстима, заустави сваки у мени грех, помраченом и жаљења достојном уму мојем даруј трезвеност и разум зарад исправљања мојих грешака и падова, да бих се, избављен од греховне таме, удостојио да слободно славим и певам Тебе, једину Матер истините Светлости – Христа Бога нашега, јер једино Тебе са Њим и због Њега благосиља и слави свака видљива и невидљива твар сада, свагда и у све векове. Амин.

 

Молитва друга

Нескверна, Непорочна, Нетљена, Пречиста, Неневесна Богоневесто, Богородице Марија, Владарко света и Надо моја! Погледај на мене грешног, и у овај час Њега, Господа Исуса Христа, Кога си од чисте крви Твоје неискусомужно родила, материнским молитвама умилостиви према мени. Ти Која си видела када су суд над Њим чинили и Коју је оружје туге у срце погодило, погоди и душу моју божанском љубављу! Ти Која си Га окованог и поруганог горко оплакала, сузе скрушене даруј ми. Ти Која си, док су Њега вољној смрти водили, бол душе тешко боловала, болести ме ослободи, да бих Те славио, достојно прослављану у све векове. Амин.

 

Молитва трећа

Заступнице усрдна, Благоутробна Мати Господа нашег! Теби долазим ја, жаљења достојан и грешнији од свих: чуј мољења моја и вапај мој и уздисаје моје услиши. Јер безакоња моја превазиђоше главу моју и ја као брод на пучини тонем у мору грехова мојих. Но Ти, Свеблага и Милосрдна Владичице, не презри мене безнадежног и у гресима огрезлог. Помилуј мене који се кајем због злих дела својих и обрати на прави пут заблуделу и жалосну душу моју. У Тебе се, Владичице моја Богородице, уздам. Ти, Мајко Божија, сачувај и заштити ме под окриљем Твојим, сада, свагда и у све векове. Амин.

 

МОЛИТВЕ МОЛЕБНЕ

Молитва прва

Коме да завапим, Владичице, коме да прибегнем у љутој невољи мојој, ако не к Теби, Царице Небеска? Ко ће примити плач мој и уздисање, ако нећеш Ти, надо хришћанска и прибежиште нама грешнима? Ко ће више него Ти од несреће и у несрећи да заштити? Услиши уздисање моје и пригни ухо Твоје ка мољењима мојим. Владичице, Мати Бога мојега, не презри мене коме је потребна Твоја помоћ и немој ме одбацити зато што сам грешан, но уразуми ме и научи, Царице Небеска. Немој одступити од мене слуге Твога, Владичице, због роптања мога, буди ми Мати и Заступница. Уручујем себе милостивом покрову Твоме, само ако хоћеш да се постараш за мене. Приведи ме, грешника, ка тихом и безметежном живљењу, да оплакујем грехе своје. Коме да прибегнем свеокривљени ја, ако ли не Теби, узданици и прибежишту грешника, у нади на неизрециву милост Твоју и милосрђе? Којим речима да се правдам за преступе моје пред величанством славе Твоје? О Владичице, Царице Небеска! Ти си ми мајка и надање, Ти си ми уздање и прибежиште, покров, заступништво и помоћ. Царице моја преблага и брза Заступнице, покриј преступе моје заузимањем Својим, заштити ме од непријатеља видљивих и невидљивих; умекшај срце злих људи који устају на мене. О, Мати Господа мога Творца, Ти си корен сваког девства и неувенљиви цвет сваке чистоте! О, Богородитељко, Ти ми подај помоћ немоћноме од телесних страсти и болова срца, јер једино Твоје и са Тобом и Сина Твога и Бога нашег имам заступање; и Твојим чудесним заступништвом нека ја будем оправдан и да се избавим од сваке беде и напасти свесилним молитвама Твојим, Свечиста, Непорочна и Преславна Мати Божија Марија. Радуј се, Благодатна! Радуј се, Обрадована! Радуј се, Преблагословена, Господ је с Тобом!

 

Молитва друга

О, Пресвета Дјево, Мати Господа Вишњег, Заступнице и Покрове свих који Теби долазе! Погледај са висине светиње Твоје на мене грешног (име), који припадам пречистој икони Твојој, почуј топлу молитву моју и принеси је пред Возљубљеног Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, замоли Га да обасја мрачну душу моју светлошћу божанствене благодати Своје, да ме избави од сваке невоље, жалости и болести, да ми пошаље тих и миран живот, здравље телесно и духовно, да умири жалосно срце моје и исцели ране његове, да ме упути на добра дела, ум мој од помисли сујетних да очисти, научи ме испуњавању заповести Својих, од вечних мука да ме избави и да ме не лиши Свога Небеског Царства. О, Пресвета Богородице! Ти „Свих жалосних радост“, услиши ме жалосног. Ти коју зову „Утешитељка“, утеши и мене, Ти „Купино Неопаљива“, сачувај мир и све нас од погубних огњених стрела непријатеља; Ти „Заступнице грешних“, не допусти да и ја погинем у бездану грехова мојих. Ти си поред Господа једина нада моја и уздање моје. Буди ми у овом животу Помоћница и Заступница за живот вечни, пред Возљубљеним Сином Твојим, Господом нашим Исусом Христом. Научи ме да Њему са вером и љубављу служим, а Тебе, Пресвету Мајку Божију, Преблагословена Марија, да са вером поштујем до свршетка дана својих. Амин.

 

Молитва трећа

Дјево, Владичице Богородице, Ти си у утроби носила Христа Бога, Спаситеља нашег – на Тебе полажем сву наду, у Тебе се уздам, јер си Ти изнад Светих Бестелесних Сила. Чувај ме, Пречиста, Својом божанском благодаћу; руководи мојим животом, сагласно са светом вољом Сина Твога и Бога нашег. Даруј ми отпуштење грехова и буди ми прибежиште, окриље, заштита и путеводитељка у живот вечни. У страшни час смрти не остави ме, Владичице, него похитај ми у помоћ и истргни ме од горког мучења демонског. Јер Ти у ревности својој имаш моћ да то учиниш, као истинита Мати Божија, Која је Владарка свих. Прими, Преблага, од нас недостојних слугу Твојих све дарове које Ти приносимо и којих си једино Ти достојна, Свесвета Владарко Богомајко, изабрана од свих родова, Која се узвиси изнад свега створеног на небу и на земљи. Јер ми кроз Тебе познасмо Сина Божијега, кроз Тебе с нама беше Господ над силама и удостојисмо се светог Тела и Крви Његове. Зато Ти Која си блажена међу свим народима, Богоблажена, Светлија од Херувима и Славнија од Серафима, Свепрослављена, Свесвета Богородице, ни сада не престај молити се за нас недостојне слуге Твоје, да се избавимо од свих замки лукавога и од сваке крајности, и сачувај нас неповређене од свих отровних напада. Сачувај нас неосуђене до краја, молитвама Твојим, да спасени Твојом помоћу и Твојим заступништвом вазда узносимо славу, хвалу, благодарење и поклоњење Једноме у Тројици Богу и Саздатељу свега.

Блага и преблагородна Владичице, Мајко Благог, Свеблагог и Преблагог Бога, призри милостивим оком Твојим на молитве недостојног и непотребног слуге Твог, и поступи са мном по великој милости неизрецивог милосрђа Твог, и не гледај на сагрешења моја, речју, делом и сваким чувством учињена, вољно или невољно, у знању и незнању, и целог ме обнови, начинивши ме храмом Свесветог, Животодавног и Владичанског Духа, Који је сила Вишњега, Који је осенио пречисту утробу Твоју и обитава у њој. Ти си Помоћница измучених радом, Заступница бедних, Спаситељка мучених, Пристаниште оних у бурама, Заштитница и Заступница невољних. Даруј слуги Твоме скрушеност, тишину помисли, постојаност мисли, ум целомудрен, трезвеност душе, смирени начин размишљања, побожно расположење духа, нарав благоразумну, а и мир какав је Господ наш даровао ученицима Својим.

Нека мољење моје стигне до светог храма Твог и нека се уздигне у обиталиште славе Твоје. Очи моје нека буду извори сузни и Ти ме умиј мојим сопственим сузама. Убели ме њима и очисти од нечистих страсти. Избриши обвезницу грехова мојих; растури облак туге моје, маглу и смућеност помисли; уклони од мене узбурканост страсти; сачувај ме у тишини непомућеној; рашири срце моје духовном ширином, обрадуј ме неизразивом утехом и непрекидним ликовањем, да бих ја, идући правим путем заповести Сина Твога, без укора савести могао проћи поприште живота.

Даруј мени који Ти се сада молим чисту молитву, да бих се непомућеним умом и нерасејаним мислима, душе ненасите, непрестано, дан и ноћ, поучавао речима Божанскога Писма, и исповедајући их славио, и у радости срца приносио молитву у част и славу и величање Јединородног Сина Твог и Господа нашег Исуса Христа, Коме приличи свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитвено обраћање Пресветој Богородици Светог Јована Кронштатског

О, Владичице! Да Те не бисмо узалуд називали Владичицом, вазда покажи и показуј Твоју свету, живу, делотворну власт над нама. Покажи, јер Теби, као Сведоброј Мајци Сведоброг Цара, све што је на добро јесте могуће; разгони мрак срдаца наших, одврати стреле злих духова који нас подмукло нападају. Мир Сина Твога и мир Твој нека царује у срцима нашим да бисмо сви вазда радосно клицали: Ко је после Господа као Владичица наша Сведобра, Свесилна и увек брза Заштитиница? Зато си Ти прослављена, Владичице, зато Ти је неисказано обиље божанске благодати дато, зато ти је дата неизрецива смелост и сила крај престола Божијег и дар свемогуће молитве, зато си неизрецивом светошћу и чистотом благоукрашена, зато ти је моћ неупоредива од Господа дата – да би чувала, штитила, заступала, чистила и спасавала нас који смо наслеђе Твоје и Сина Твога и Бога нашег. Спасавај нас, о Пречиста, Сведобра, Премудра и Свесилна! Јер си Ти Мати Спаса нашег Који је од свих имена највише благоволео да се назове Спаситељем. Нама који странствујемо у животу овом својствено је да падамо, јер смо огрнути у тело многострасно, окружени поднебесним духовима злобе који саблажњавају на грех, живимо у свету прељубном и грешном, који наводи на грех; а Ти си изнад сваког греха, Ти си Сунце пресветло, Ти си Пречиста, Предобра и Свеблагосилна, Ти очишћујеш нас који смо гресима оскрнављени, као што мајка чисти децу своју, ако Те смирено позовемо у помоћ; Ти подижеш нас који непрестано падамо, штитиш, чуваш и спасаваш нас којима духови злобе плету замке и поучаваш нас да ходимо путевима спасоносним.

 

Молитва Богомајци

За шта да Те молим, шта да тражим од Тебе? Јер Ти све видиш, знаш: погледај у душу моју и подај оно што јој је потребно. Ти, Која си све претрпела, свему одолела – све ћеш разумети. Ти Која си Младенца у јаслама повила и Која си Га примила на Своје руке са Крста, Једино Ти знаш сву радост, сву тежину туге. Ти Која си примила за децу сав род људски, покажи и према мени мајчинску бригу Своју. Из сенке греха приведи ме Сину Своме. Ја видим сузу која је оросила Твој лик. Ти си је због мене пролила и нека она спере трагове мојих сагрешења. Ево, дошао сам, стојим, чекам Твој глас, о Богомајко, о Свепрослављена, о Владичице. Ништа не тражим, само стојим пред Тобом. Само срце моје, моје јадно људско срце, изнемогло у чежњи за истином, полажем пред пречисте ноге Твоје, Владичице! Подај свакоме ко Ти се обраћа да уз Твоју помоћ досегне вечни дан и лицем у лице Ти се поклони. Амин.

 

МОЛИТВЕ ХВАЛЕ И БЛАГОДАРЕЊА

Хвалебна песма Пресветој Богородици

Тебе Матер Божију хвалимо, Тебе Марију Приснодјеву и Богородицу исповедамо, Тебе од Превечнога Оца изабрану сва земља велича; Теби сви Анђели и Арханђели и сва Начала смирено служе, Теби се све Власти и превишње Силе Небеске и сва Господства повинују; Теби сви Престоли, Херувими и Серафими са радошћу предстоје; Теби сви хорови Анђела непрестаним гласом вапију; Пресвета Богородице Маријо Приснодјево, пуна су небеса и земља величанствене славе утробе Твоје; Тебе преславни лик Апостола Матер Творца и Спаситеља свога похваљује; Тебе мноштво мученика као Богородицу велича; Тебе преславни лик исповедника Храмом Свете Тројице именују; Тебе војске девственика као образ свога девства проповедају; Тебе сви духови Светих као Преславну Царицу Небеса прослављају; Тебе у целој васељени Света Црква верних хришћана као Матер Божију исповеда и као Богомизабрану Откровицу Истинитог Цара Небеског поштује; Ти си, Господарице, Анђела Слава и свих Светих Похвала; Ти си отворене рајске Двери; Ти си Лествица која води у Царство Небеско; Ти си прекрасан Дворац Цара Славе; Ти си непролазна ризница Благодати; Ти си благословена Мати Спаситеља Христа; Ти си, ради ослобођења заробљеног човека, примила Бога у утробу зачевши од Духа Светога и у Теби се сместио Онај Који је несместив; Тобом би згажен адски непријатељ и отворише се вернима двери Царства Небескога; Ти стојиш здесна Богу; Ти Га за нас молиш, Приснодјево Марија, Њега Који ће да суди живима и мртвима; желимо да нам Ти увек будеш Заступница код Возљубљеног Сина Твога и Бога нашег, Који нас је искупио часном Крвљу Својом, да бисмо примили обећање вечне славе. Спаси људе Своје, Владичице, и благослови наслеђе Своје, да бисмо били причасници блаженог наслеђа Сина Твога; и напасај нас и чувај у све дане живота нашега. О, Премилостива, желимо да Те хвалимо срцем и устима. Удостој нас, Премилосрдна Мати, да сада и увек будемо сачувани од греха; помилуј нас, Заступнице, помилуј нас. Нека Твоја милост буде са нама који се у Тебе уздамо, у векове векова. Теби приличи хвала, Теби слава припада, Теби приличи славопој, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Comments are closed.