ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

КАНОН ЗА УПОКОЈЕНЕ

 

Псалам 90

Који живи у помоћи Вишњега, настаниће се под окриљем Бога Небескога. Рећи ће Господу: Ти си заштитник мој, и прибежиште моје, Бог мој, у Кога се уздам. Он ће те избавити од замке ловачке и од речи узбунљиве. Плећима својим осениће те и под крилима његовим заклонићеш се; штитом ће те оградити истина његова. Нећеш се бојати страхоте ноћне, стреле која лети дању, ствари што иду по мраку и несреће подневнога демона. Пашће поред тебе хиљада и десет хиљада с десне стране теби, а теби се неће приближити. Али ћеш гледати очима својим и видећеш плату грешницима. Јер си Ти, Господе, надање моје! Вишњега си изабрао за уточиште своје. Неће те задесити зло, нити ће бич досегнути до тела твог. Јер ће Анђелима Својим заповедити за тебе да те чувају на свима путевима твојим. На руке ће те узети да како не запнеш о камен ногом својом. На аспиду и на змију наступаћеш и газићеш лава и змаја. Зато што се поуздао у мене, избавићу га; заклонићу га, јер је познао име моје. Викнуће ме и услишићу га; с њим сам у невољи, избавићу га и прославићу га. Дуга живота испунићу га и показаћу му спасење своје.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја! Алилуја! Алилуја! Слава Теби, Боже! (три пута са појасним поклонима)

 

Тропари, глас 8.

Једини Творче, Који дубоком мудрошћу све човекољубиво уређујеш и свима дајеш оно што је корисно, упокој, Господе, душе слугу Твојих, јер у Тебе наду положише, Творца и Саздатеља и Бога нашега.

Слава; И сада: Тебе имамо као тврђаву, и као пристаниште, и као драгу молитвеницу у Богу, Кога си родила, Богородице Невенчана, вернима спасење!

 

Тропари, глас 5.

Упокој, Спасе наш, с Праведнима слуге Твоје и настани их у дворима Својим, као што је писано, не гледајући као добар на сагрешења њихова, вољна и невољна, и сва у знању и незнању учињена, Човекољупче!

Слава; И сада: Христе Боже, Који си из Дјеве засијао свету и преко Ње нас показао као синове светлости, помилуј нас!

 

Псалам 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Канон за упокојене, глас 6.

 

Песма 1.

Ирмос: Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља фараона где се дави, клицаше: Певајмо Богу победничку песму!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

У небеским дворима једнако Те моле храбри Мученици, Христе, удостој да добије вечна блага верни кога си са земље преместио.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Пошто си створио све, Ти си саздао мене човека, биће у коме је измешана ништавност са узвишеношћу. Стога душу слуге Твога, Спаситељу, упокој.

Слава: У почетку си ме одредио за житеља и обрађивача раја; а када сам заповест Твоју нарушио, Ти си ме истерао. Стога душу слуге Твога, Спаситељу, упокој.

И сада: Онај што је некада од ребра створио нашу праматер Еву облачи се у тело из пречисте утробе Твоје, којим, Чиста, Он разори силу смрти.

 

Песма 3.

Ирмос: Нема светога као што Ти, Господе Боже мој, Који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Законито пострадаше Твоји Мученици, Животодавче, и украсивши се венцем победе, усрдно дају вечно избављење преминуломе вернику.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Пошто си најпре многим чудесима и знамењима поучио мене заблуделог, Ти си, као жалостив, напослетку понизио Себе и, потраживши, нашао ме и спасао.

Слава: Оправдавши вером и благодаћу, Благи, овога што је из света пролазне трулежности прешао к Теби, удостоји да радосно живи у вечним насељима.

И сада: Нема беспрекорне као што си Ти, Пречиста Богомајко, јер си једина зачела у утроби Вечнога Бога Истинога, Који разори силу смрти.

 

Сједален, глас 6:

Ваистину је све и сва таштина, а живот је сенка и сан; јер узалуд мете сваки човек, као што рече Свето Писмо: Када цео свет стечемо, онда ћемо се у гроб настанити, где су заједно цареви и просјаци. Зато, Христе Боже, упокој представљеног слугу Твог, као Човекољубац.

Слава; И сада:

Богородичан: Свесвета Богородице, за време живота мога не остави ме, људском старању не повери ме, него ме Сама заштити и помилуј ме!

 

Песма 4.

Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева чесна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Објављујући велико познање мудрости и савршену доброту у даровима, Господару, Ти си хорове Мученика сјединио са хоровима Анђела.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Представљенога Теби, Христе, удостој да добије неисказану славу Твоју, где је обитавалиште оних што се веселе и глас чистога радовања.

Слава: Онога који пева божанску силу Твоју, онога кога си узео са земље, прими, чинећи га чедом светлости, разгонећи маглу греха, Многомилостиви.

И сада: Тебе, Красоту Јаковљеву, Пречисти Сасуд, Свебеспрекорни Храм, Ковчег Свесвети, девствено Место Светиње, изабрао је Господ.

 

Песма 5.

Ирмос: Молим се, Благи, Божјом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божија, истинитога Бога, Који дозиваш из мрака греховног.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Мученици, који Прослављеноме Богу принесоше себе као свету жртву паљеницу и као првину људске природе, непрестано посредују за наше спасење.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Господе, уснулог верног слугу Твог удостој боравка на небу и Својих дарова, избављујући га од греха.

Слава: Милосрдни, Ти си једини животворац по природи и уистину неистражљива пучина доброте, преминулога удостој Царства Твог, Једини Бесмртни.

И сада: Владичице, од Тебе се роди Снага и Песма свету, и поставши спасење пропалих, избавља од паклених сила оне што Те са вером славе.

 

Песма 6.

Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу и вапијем Ти: Изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Прикован на крсту, привукао си Себи хорове Мученика који подражавају Твоје страдање, Благи. Стога Ти се молимо: Упокој сада Теби представљенога.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Када са неисказаном славом Својом будеш на облацима дошао да извршиш Страшни Суд над целим светом, Избавитељу, допусти да Те радосно сретне верни слуга Твој кога си са земље примио.

Слава: Ти си извор живота, Господе, божанском храброшћу избављаш оковане, уведи у сладосни рај слугу Твога који са вером отиде к Теби.

И сада: Преступивши божанску заповест Божију, ми се у земљу повратисмо, а Тобом, Дјево, са земље на небо се узнесосмо, стресавши са себе трулеж смрти.

 

Кондак, глас 8

Са Светима упокој, Христе, душу слуге Твога, где нема болести ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

 

Икос

Ти си, Господе, једини бесмртан; створио си и саздао човека. А ми смо земни, од земље саздани и у исту земљу ћемо отићи, као што си Ти, Створитељу мој, заповедио и рекао ми: Земља си, и у земљу ћеш отићи, куда сви ми људи одлазимо, творећи надгробно ридање – песму: Алилуја!

 

Песма 7.

Ирмос: Анђео учини, те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божија убеди мучитеље Халдеје да кличу: Благословен си, Боже отаца наших!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Избављени Твојом Крвљу од првога греха, а окропивши се својом крвљу, Мученици очигледно прасликују Твоје заклање; благословен си, Боже отаца наших!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слугу Твога (име).

Свеживотворна Речи, Ти си умртвила дрску смрт, а сада прими у вери уснулог (или: у вери уснулу), Христе, који пева и говори: Благословен си, Боже отаца наших!

Слава: Свебожанствени Владару, Ти си мене човека божанским дахом одушетворио; удостој представљенога Царства Твога, Спасе, да бих Ти певао: Благословен си, Боже отаца наших!

И сада: Свебеспрекорна, Ти си постала узвишенија од сваке твари зачевши Бога, Који развали врата смрти и сломи преворнице. Стога Те ми верни, Чиста, као Богоматер величамо.

 

Песма 8.

Ирмос: Светима си из пламена росу источио и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Показавши силне подвиге, украсисте се венцима победе, Мученици Христови многострадални, кличући: Тебе величамо, Христе, вавек!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Верне који су на свештен начин напустили живот и к Теби Господу прешли, прими као Милосрдан, кротко им дајући покој, јер Те величају, Христе, кроза све векове.

Слава: Благоизволи, Спасе, да се сада настане у земљи кротких сви досад уснули, оправдавши их вером у Тебе и благодаћу да би Те величали кроза све векове.

И сада: Сви Те славимо, Свеблажена, јер си родила Бога Реч, уистину Блаженог, Који нас ради поста тело; Њега величамо кроза све векове.

 

Песма 9.

Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови Анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јави се људима оваплоћени Логос. Њега величајући, ми Те са небеским војскама славимо као Блажену.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Хорове Мученика нада окрепи и ка Твојој љубави са жаром упути, прасликујући тиме унапред заиста ненарушиви покој будући; удостој, Благи, да њега добије овај верни што се представио.

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твога (име).

Благоизволи, Христе, да блиставу божанску светлост добије овај што се у вери преставио, дарујући му, као једини милостив, одмор у наручју Авраамовом и удостојавајући га вечнога блаженства.

Слава: Пошто си по природи добар и милосрдан, и љубитељ милости, и бездан самилости, Спаситељу, смести где сија Твоја светлост овога кога си уклонио из овога места невоље и сенке смрти.

И сада: Чиста, Тебе знамо као свету Сеницу и Ковчег и Таблицу закона и благодати, јер се Тобом подари опроштај оправданима крвљу Оваплоћенога из утробе Твоје, Свебеспрекорна.

 

Онда:

 

Трисвето

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Пресветој Тројици

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

 

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

 

Затим:

Тропари, глас 4.

Са дусима преминулих праведника упокој, Спасе, душе слугу Твојих чувајући их у блаженом животу који је у Теби, Човекољупче.

У почивалишту Твоме, Господе, где почивају сви Твоји Светитељи, упокој и душе слугу Твојих, јер си Ти једини Човекољубац.

 

Слава: Ти си Бог који је сишао у ад и ослободио окова сужње; Сам и душе слугу Твојих упокој, Спаситељу.

И сада: Једина Чиста и Непорочна Дјево, Која си Бога бесемено родила, моли да се спасу душе слугу Твојих.

Затим: Господе, помилуј. (12 пута)

 

Молитва

Господе Боже наш, помени слуге Твоје преминуле у вери и нади вечнога живота, и као добар и човекољубив, праштајући грехе и бришући неправде, ублажи, отпусти и прости им сва сагрешења вољна и невољна; избави их вечних мука и огња пакленога, и даруј им да се наслађују вечним добрима Твојим, спремљеним за оне који Те љубе; јер иако сагрешише, они не одступише од Тебе и чврсто вероваше у Тебе, Оца и Сина и Светога Духа, Бога у Тројици слављенога, и све до последњег даха свог исповедаху Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству; стога буди милостив према њима, и њихову веру у Тебе Ти им урачунај уместо дела и као Милосрдан упокој их са Светима Твојим. Јер нема човека који би поживео а не би сагрешио; само си Ти Једини без икаквога греха и правда је Твоја правда вечна; и Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Comments are closed.