ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

ТРОПАРИ И КОНДАЦИ СРБИМА СВЕТИТЕЉИМА

 

Свети Јоаникије, први Патријарх српски
(3/16. септембар)

Тропар, глас 4. Данас међу Светитељима празнујемо успомену доброг чувара апостолских догмата и пастира и учитеља српске Цркве преблаженог Патријарха, Светитеља Јоаникија. Славословимо Христа Бога нашега, песмама по достојанству, Који нам је даровао Свога угодника, као бодрог архипастира и учитеља, који се усрдно моли Цару свих Богу да избави од беде душе наше.

Кондак, глас 3. Показа се твоја светла успомена, архијереју, разрушивши таму туге и светлошћу дарова небеских обасјавајући све који се окупише са радошћу. Од Бога си задобио благодат, Светитељу Јоаникије, похвало Светитеља и монаха.

 

Свети Јосиф, митрополит темишварски
(15/28. септембар)

Тропар, глас 8. Од младости потпуно се предаде Господу, молитвама, подвизима и постом. Видећи твоје трудове, одредио те је Бог за пастира и архијереја Цркве Своје и населио те је међу саборе Светих, Светитељу, оче Јосифе. Моли Христа Бога да дарује опроштај грехова нама који с вером и љубављу прослављамо твоју свету успомену.

Кондак, глас 8. Тебе има банатска земља као непобедивог заштитника у невољама, Свети Јосифе. Зато имајући милост пред Богом, заштити је од свих беда, да би ти певала: Радуј се, Свети Јосифе, чудотворче!

 

Преподобни Симон Монах – Стефан Првовенчани
(24. септембар/7. октобар)

Тропар, глас 3. Бога си од младости заволео и скиптар државе си уздигао; на Земљи си се са храброшћу подвизавао и земним благом си наследио небеско, даровано од Великог Дародавца. Зажелевши се монаштва и примивши га, убрзо си опет умро и као да си заспао, Господ је сачувао твоје тело. Зато те молимо да молиш Христа Бога да спасе нас који поштујемо свету успомену твоју.

Кондак, глас 8. Био си милостив и кротак, оче Симоне, отаџбини си добро послужио и после смрти твоје нам мошти показују преславно виђење. Зато подајући исцељења онима који ти са вером притичу, не заборави ни нас који ти се молимо, него испроси мир и велику милост душама нашим, да ти кличемо: Радуј се, свети оче Симоне!

 

Свети Стефан и Јелена (Штиљановић)
(4/17. октобар)

Тропар, глас 4. На земљи си премудрошћу стекао славу, богатство твоје Господу предавши, и Он те је међу небеске житеље населио. Тело твоје, Свети, на земљи је сачувао нетрулежно, јер си у целомудрености и чистоти праведно поживео: зато са слободом моли Бога да нас спасе, Свети Стефане.

Кондак, глас 2. Прославио си се жељом за небеским и зато те у тој успомени прослављамо. Узрастањем у врлинама усавршио си душу, премудри Свети Стефане, непорочно завршивши живот на земљи и благоугодивши Створитељу свих: зато се моли непрестано за све нас.

 

Свети Стефан Слепи, деспот српски
(9/22. октобар)

Тропар, глас 4. Процвета нам пролеће благодати, успомена Стефана новог, да празнујемо Прославитеља његовог. Јер призива све који воле празнике да узнесу благодарност Богу, Који је сачувао тело његово у гробу цело и нетрулежно, и чудесима прослављено. Он се моли Господу за народ свој, као отаџбинољубац, и за оне који славе успомену његову.

Кондак, глас 3. Ходите сви да похвалимо Светог Стефана и божанским песмама да га прославимо. Није далеко од Апостола и мученицима се приближио, наследио је блаженство праведних и Светих, и мирисом својим моштију нас омирисава, и моли се Господу за душе наше.

 

Света мученица Злата Мегленска
(13/26. октобар)

Тропар, глас 4. Добрим твојим трпљењем безаконе мучитеље си задивила, желећи више да умреш за Христа него да живиш са стидом без Крста, богоизабрана великомученице Злато. Твојом смрћу верне си светлошћу озарила, а мучитељи се стидом обукоше. Зато ти верно кличемо: Моли се Христу Богу за све нас!

Кондак, глас 1. Страшно и преславно противљење твоје да промениш веру, победи нечовечне мучитеље и све задиви. Зато си као божанска Владичина голубица, златним крилима исповедништва твога, Христу Господу узлетела.

 

Преподобна мати Параскева Српска
(14/27. октобар)

Тропар, глас 4. Заволевши миран пустињски живот и пошавши добровољно за Христом, твојим Жеником, узела си од своје младости Његов лаки јарам, наоружавши се знамењем крста против духовних непријатеља. Испосничким подвизима, постом, молитвама и сузним капима угасила си угљевље страсти, Параскево, достојна похвале, која и сада са мудрим девојкама стојиш пред Христом у небеском дворцу: моли се за нас који поштујемо твоју часну успомену.

Кондак, глас 6. Прославимо сви побожно најчаснију Параскеву, свету заштитницу у невољама, јер она, оставивши пропадљиви живот, прими вечни, непропадљиви. Због тога, по Божијој заповести, нађе славу и благодат да чини чуда.

 

Свети Петар Цетињски
(18/31. октобар)

Тропар, глас 8. Приђите данас, о православни, да се свечано зарадујемо и да видимо свечасне и свеславне врлине, трудове и подвиге, свећњака пресветлог из црногорскога краја, међу архијерејима великог Петра, многохваљеног пастира и учитеља: јер га дивним учини Господ међу Светима Својим, истински нетрулежног после четири године из земље га пројави. Његовим молитвама, Христе Боже, спаси душе наше.

Кондак, глас 3. Насладимо се данас божански, о љубитељи Светих, јер када настаде време, показа нам Небо предивне и нетрулежне мошти, величанственог Светитеља и служитеља божанских тајни, Светог Петра, јерарха Христовог; зато га данас узвеличајмо песмама као пресветлу црногорску звезду која нам из гроба засија. Замолимо га као великог старатеља за наше душе и топлог молитвеника, ка њему вапијући и умилно говорећи: Новојављени међу Светима, Светитељу Петре премудри, похвало Црне Горе, молимо те да твојим молитвама спасеш стадо твоје које си многим трудовима и подвизима пасао, као и све нас, а и све православне хришћане.

 

Преподобни Прохор Пчињски
(19. октобар/1. новембар)

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се, богоносни оче наш Прохоре. Постом, бдењем и молитвама небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе Који ти је дао снагу, Који те је прославио и Који кроз тебе дарује свима исцељење!

Кондак, глас 4. Велику си победу храбро показао и отуда си се божанском љубављу разгорео, цара овога света и све красоте презревши. Одселио си се на Козјачку гору и са ње си отишао на небеса ка Цару царева, Прохоре свети: моли се непрестано за све нас.

 

Преподобни Јован Рилски
(19. октобар/1. новембар)

Тропар, глас 1. Темељу покајања, законе смерности, слико утехе и духовног савршенства, твој живот је био сличан анђелском, јер си у молитвама, посту и сузама пребивао, оче Јоване: зато моли Христа Бога за душе наше.

Кондак, глас 8. Ревновао си анђелском животу, све земно оставивши, и ка Господу Христу притекавши. Оградивши се Његовим заповестима, показао си се као непоколебљиви стуб од демонских напада. Зато ти кличемо: Радуј се, оче Јоване, свећњаче пресветли!

 

Свети Арсеније Сремац, други архиепископ српски
(28. октобар/10. новембар)

Тропар, глас 8. Наставниче милости, учитељу православља, богонадахнути украсу архијереја, оче наш јерарше Арсеније, заступниче сиромашних, ризнице милосрђа која је отворена за све: моли Христа Бога да просвети душе наше, да не бисмо никада заспали на смрт.

Кондак, глас 2. Пићем мудрости твојих, богоносни Арсеније, разумно си појио чеда твоја, језиком хвалећи и устима песме приносећи, гласом кличући: Господе Христе, Ти си Светлост неизречена!

 

Свети Милутин, краљ српски
(30. октобар/12. новембар)

Тропар, глас 3. На Земљи си свом душом заволео Христа и Његове си заповести сачувао. Као река си богато напојио сиромашне милосрђем, сачувавши свој народ. И гроб са твојим моштима мирисна исцељења свима подаје: зато те молимо, Свети Милутине, испроси душама нашим велику милост.

Кондак, глас 4. Показао си се од благог корена, одраставши преславно твојој отаџбини. Постао си новообразни подражавалац твојих предака у врлинама, јављајући се људима твојим у прекрасном виђењу.

 

Преподобни Теоктист – краљ Драгутин
(30. октобар/12. новембар)

Тропар глас 4. Божанским страхом као огњем распалио си своју душу, очистивши је покајањем и украсивши је кротошћу и смирењем. Зато си доспео ка невечерњој Светлости Господу Христу, преподобни оче Теоктисте, и сада тросунчаном светлошћу озарен, на небесима ликујеш. Моли се за нас који са вером поштујемо свету успомену твоју.

Кондак, глас 7. Вером истинитом био си украшен и просијао си врлинама, цркве и манастире си помагао милосрдно, за душу погубну јерес богумилску искоренио си, зато ти кличемо: Теоктисте блажени, са свима Светима који предстоје Господу Христу моли се за све нас.

 

Свети цар Урош
(2/15. децембар)

Тропар, глас 3. Као младић си процветао отаџбини твојој, добротом украшен, и неправедну и вечну смрт си примио, Уроше свеславни. Царскога корена корене слатки, иако на време ниси сазрео, у Господњу житницу си се уселио и велику си жалост твојим сродницима оставио. Моли се за нас који прослављамо свету успомену твоју.

Кондак, глас 6. Одрастао си као благородан и показао си се као прекрасни цвет, свеславни Уроше. Из зависти си био убијен од твојих ближњих, али си Божијим Духом просвећен, и бивши од светородног племена, свет јеси и био. Мученичким венцем си се украсио, уселивши се у небески дворац. Моли се за нас, Свети Уроше, који са љубављу прослављамо успомену твоју.

 

Преподобни Јоаникије Девички
(2/15. децембар)

Тропар, глас 1. Просветио си се постом, молитвама и божанском благодаћу, озаривши крајеве земље светло и побожно. Од Бога си примио дар чудеса да лечиш болести и изгониш зле духове из људи који са вером притичу ка твојим светим моштима, свети оче наш Јоаникије. Слава Ономе Који ти је дао благодат, слава Ономе Који те је укрепио, слава Ономе Који кроз тебе свима дарује исцељења!

Кондак, глас 8. Од младости си, богомудри, заволео анђелски живот, све лепоте светске оставивши; зађе као звезда светска, и приђе ка Разумном и Праведном Сунцу Господу Христу. Од Њега си примио благодат исцељења, да лечиш од различитих болести оне који прилазе свештеном гробу твоме. Зато и ми који прослављамо са љубављу свеславну успомену твоју, кличемо ти: Радуј се, оче Јоаникије!

 

Свети Јован Српски (Слепи)
(10/23. децембар)

Тропар, глас 4. Диван си, Боже, и твориш преславна чудеса и прослављаш по смрти оне који Те прослављају, јер си показао нетрулежна тела њихова, и чудодејством њиховим људе обогаћујеш. У славу светог Имена Свога, даровао си нам тело угодника Свога, Светог Јована, који се моли за душе наше.

Кондак, глас 8. Ходите да достојно прославимо Светог Јована, новопрослављеног служитеља нове благодати, славу вере наше и нашег молитвеника, који нас позива да певамо благодарним гласом и прославимо Прославитеља Светих Својих, јер он се моли за оне који прослављају успомену његову и кличу му: Радуј се, Свети Јоване, ново процветање!

 

Свети свештеномученик Гаврило, Патријарх српски
(13/26. децембар)

Тропар, глас 1. Био си осуђен неправедним судом и обешен, и као жртва свештена, жива и одушевљена, Владици свом Христу био си принет. Зато си и на небески жртвеник био примљен, свештеномучениче Гаврило, достојни поштовања.

Кондак, глас 4. Био си истинити првопрестолник и јерарх, истинито си следио Господа Христа. Венцем мучеништва и уљем свештенства истинито си просијао, за истину си добро пострадао, зато си истинито и боговидно наслеђе и задобио.

 

Свети преподобномученици ђакон Авакум,
игуман Пајсије и остали београдски новомученици
(17/30. децембар)

Тропар, глас 4. Као истинити војници Христови, кротошћу и смирењем засијасте и за Христа добро пострадасте, Свети мученици Пајсије и Авакуме, али смрт ваша велегласно свима говори: Лепше је за Христа и отаџбину страдати него без Христа и васцели свет задобити.

Кондак, глас 3. У овом свету као Анђели поживесте и животом Јеванђеље испунисте, положисте душе своје за веру и отаџбину, умирући, показали сте се јачи од мучитеља: зато вас прослављамо, Свети преподобномученици Пајсије и Авакуме.

 

Свети Данило, друга архиепископ српски
(20. децембар/2. јануар)

Тропар, глас 3. Показа се као чудесна потврда, јер си засијао у делима врлина Божијих, руководећи монашким збором. Очистио си архијерејске тронове, не уплашивши се јеретичких напада, и уздигао си Цркву Христову, Свети Данило. И умро си као да си заспао, јер тело твоје је сачувано цело и нетрулежно и подаје лека болесним од разних болести и прогони демоне: зато те молимо, моли да се спасу душе наше.

Кондак, глас 8. Приђимо данас са љубављу изабраном и дивном свећњаку наше земље, и песму да ти, богоношче, певамо, јер имаш слободу пред Господом. Избави нас од многих зала, да ти кличемо: Радуј се, утврђење отаџбини нашој и велики заштитниче обитељи своје!

 

Преподобни Никодим Тисмански
(26. децембар/8. јануар)

Тропар, глас 1. Рођеном од Дјеве, Началника Пастира следио си, оче наш Никодиме. Постом, бдењем и молитвама постао си становник Неба, исцељујући душе оних који ти притичу с вером. Зато кличемо: Слава Оном Који те је прославио и моћ дао и кроз тебе даје исцељења.

Кондак, глас 8. Као нашем заштитнику у многим невољама и опасностима, узносимо ти благодарност ми синови твоји. Но пошто си многомилостив и хитар помоћник онима који с вером долазе к теби, ослободи нас молитвама твојим од свих невоља и напада злог духа, да бисмо ти клицали: Радуј се, велики чудотворче преподобни оче наш Никодиме!

 

Свети Евстатије Први, архиепископ српски
(4/17. јануар)

Тропар, глас 4. Изабрани од Бога, љубљени од људи, божанска красото архијереја и саслужитељу Анђела, оче Евстатије. Био си проповедник тајни божанских: зато моли Христа Бога са свима Светима да нас избави од свих зала, молитвама твојим, блажени, и да спасе нас који са љубављу поштујемо свету успомену твоју.

Кондак, глас 6. Примивши са висина благодат од Бога, у светитељски лик си се обукао и речи твоје научише све да се побожно поклањају једносушној Светој Тројици: зато прослављајући твоју успомену, прослављамо Бога, Који те је прославио.

 

Свети Сава, први архиепископ српски
(14/27. јануар; 27. април/10. мај – спаљивање моштију;
6/19. мај – пренос моштију)

Тропар, глас 3. Пута који води у живот био си наставник, архипастир и учитељ. Јер најпре дошавши, Светитељу Саво, отачаство твоје си просветио, и породивши га Духом Светим као маслинова дрвета у духовном рају засадио си свеосвећена чеда твоја. Зато те као сапрестолна Апостолима и Светитељима поштујући молимо: Моли Христа Бога, да нам дарује велику милост.

Тропар други, глас 8. Наставниче православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Свети Саво премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као великог првојерарха и заједничара апостолскога, прославља те црква народа твојега, преподобни. Но имајући смелост пред Христом Богом, спасавај нас молитвама твојим од свих невоља, да ти кличемо: Радуј се, оче Саво, богомудри!

 

Преподобни Гаврило Лесновски
(15/28. јануар)

Тропар, глас 8. Заволевши Христа више од свега и украсивши се кротошћу, смирењем и трпљењем, сав свој живот земаљски си му предао. Зато си се настанио у небеске обитељи, удостојивши се славе праведника: са њима се моли да се спасу душе наше.

Кондак, глас 6. Анђелски живот на земљи поживео си, примером свога живота потврдио си Јеванђеље и ум твој ка небу усмерио си, народ си побожности учио, зато те прослављамо: Радуј се, Свети Гаврило, лесновска похвало!

 

Преподобни Ромило Раванички
(16/29. јануар)

Тропар, глас 8. Потоцима твојих суза бесплодну пустињу обрађивао си и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Ромило оче наш: моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 3. Примио си силу са Небеса, богоносни оче, демонске војске си посрамио, примивши од Бога благодат да чиниш чудеса, подајући је обилно онима који ти са вером прилазе. Зато поштујемо, Ромиле блажени, божанску успомену твоју.

 

Свети Максим, архиепископ српски
(18/31. јануар)

Тропар, глас 3. Будући да си рођен и васпитан изван свога отачаства, опет си постао вођа свога народа. Желећи Небескога Царства, земаљско си царство оставио и смирењем си небеско благо задобио, преблажени Максиме: зато те молимо да се молиш за душе наше.

Кондак, глас 2. Узео си на себе крст многих невоља и изгнање си претрпео, Светитељу, Максиме свеосвећени, бивши лишен отаџбине твоје и Богом ти поданог стада: све си то добро трпео, ради просвећења своје душе.

 

Свети Сава Други, архиепископ српски
(8/21. фебруар)

Тропар, глас 4. Уздизање вере и образ кротости, и као дрво усред Раја светим делима твојим свет си просветио, због тога ка часним моштима твојим са љубављу прилазимо, целивамо их и верно ти појемо: буди у помоћи онима који у песмама величају свету и светлу успомену твоју, милостиви Светитељу оче Саво, и молимо те да се молиш Христу Богу да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као сапрестолник архијереја и изврсни поштовалац Светитеља си био, Светитељу Саво. Сачувај домовину, породицу, град овај и народ који те поштује са вером и славним твојим моштима се приклања, да ти велегласно кличемо: Радуј се, Саво богомудри!

 

Свети великомученик Ђорђе Кратовац
(11/24. фебруар)

Тропар, глас 4. У трпљењу многих подвига твојих, Георгије, поднео си смрт и огањ и по свршетку своме, у збору мученика, примио си од Христа венац који не вене, и сада у земљи кротких боравиш, блажени. Моли за нас Христа Бога да душама нашим дарује велику милост.

Кондак, глас 2. Небеску славу си желео, преблажени и многострадални, због тога си сасекао надимање персијске преваре и примивши венац победе, Георгије, истоимени војниче. Са Анђелима се веселиш славно, и с њима се непрестано молиш за све нас.

 

Преподобни Симеон Мироточиви
(13/26. фебруар)

Тропар, глас 3. Просветивши се божанском благодаћу и по смрти показујеш светлост свога живота и изливаш благоухано миро онима који прилазе твојим моштима. Свој народ си упутио ка светлости богопознања, Свети Симеоне, оче наш, моли Христа Бога да нам дарује велику милост.

Кондак, глас 7. Заволевши анђелски живот на земљи, оставивши световну власт и свет, постећи, пошао си за Христом, Свети Симеоне, и Њему си апостолски приводио оне који те љубе, кличући: Љубите Бога, као што Он љуби нас!

 

Преподобни Јустин Ћелијски
(25. март/7. април; 1/14. јун)

Тропар, глас 8. Православља сладост, нектар премудрости, оче преподобни, излио си у срца верних као богатство; животом својим и учењем показао се јеси жива књига Духа, Јустине Богомудри, моли Христа Бога Логоса, да ологоси оне који те поштују.

Кондак, глас 8. Богочовечно живот свој си оврлинио, мерило свега имао си Богочовека, достигао си Њиме висину богословља; сада Њиме на сву вечност наслађујеш се. Дај нам благодат твојим светим молитвама, с вером кличућим: Радуј се, оче преподобни!

 

Преподобни Јоасаф Српски (Метеорит)
(20. април/3. мај)

Тропар, глас 3. Срцем и душом си заволео Господа Христа, све лепоте света си оставио и више си волео да у смирењу и послушању Богу служиш него да на престолу царском седиш. Зато те побожно хвалимо и свету успомену твоју прослављамо, кличући: Оче Јоасафе, богоблажени, моли Христа Бога за спасење нашег рода хришћанског.

Кондак, глас 4. Видећи твој свехвалан живот и чистоту и неизмерну смиреномудрост, преподобни Атанасије те постави за наследника свога. А ти си се показао као достојан тога постављења и служећи Троједном Богу, сачувао си поверену ти обитељ метеорску. Зато те молимо, оче Јоасафе, не заборави отачаство своје и цео род српски, него се моли непрестано за све нас.

 

Свети владика Николај Жички и Охридски
(20. април/3. мај)

Тропар, глас 8. Златоусти проповедниче васкрслог Христа, путовођо рода српског крстоносног у векове, распевана лиро Духа Светога, поносе и љубави монаха, радовање и похвало свештеника, учитељу покајања, свенародни владико, человођо богомољне војске Христове, Свети Николаје Српски и свеправославни, са свима Светима небеске Србије, моли Јединог Човекољупца да подари мир и слогу роду нашему.

Кондак, глас 3. Родио се јеси у Лелићу српском, архипастир био у Охриду светонаумском, на престолу Светог Саве у Жичи си столовао, народ Божији Јеванђељем учио и просветио, покајању и христољубљу људе приводио, за Христа и страдања у Дахау претрпео. Тога ради прослави те, Светитељу Николаје Нови, богоугодниче.

 

Свети свештеномученик Доситеј Загребачки
(22. април/5. мај)

Тропар глас 1. Православља наставниче, благочешћа и чистоте учитељу, светилниче васељене, архијереју од Бога надахнути и Духом Светим побуђивани украсу, Доситеју премудри: учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Као свеславан архијереј и страдалац због побожности, претње демонске се ниси бојао, јеретичко богоборство си победио, слободним гласом си велегласно клицао: Поклањам се Икони Христовој и Пречисте Његове Матере! Због тога те славимо, свети Михаиле.

 

Свети Сава Ердељски
(24. април/7. мај)

Тропар, глас 8. Исповедниче православља и добри архипастиру Цркве Христове, водитељу народа, преблажени и победоносни Светитељу Саво, удостојивши се венца живота, моли се Господу за спасење душа наших.

Кондак, глас 4. Најдостојнији православни архијереју и бранитељу Цркве Христове, заштити све правоверне, који ти увек певају: Радуј се, Свети Саво, дивни Господњи исповедниче!

 

Свети Василије Острошки
(29. април/12. мај)

Тропар, глас 4. Од младости своје свега себе предао си Господу, пребивајући у молитвама, трудовима и постовима, оче богоносни; пример си био врлина своме стаду, стога и Бог видећи твоју добру намеру, постави те Цркви Својој пастира и храброга архијереја и по представљењу твоме чува свето тело твоје нетрулежно, Светитељу Василије. Стога имајући смелост, моли се Христу Богу да спасе душе наше.

Кондак, глас 8. Од младости си себе заробио Господом, постом и бдењем своје тело си укротио, мудри, часни сасуд Пресветом Духу си се показао, због тога те је поставио за пастира Својој Цркви, коју си добро пасао. Зато као онај који си отишао Господу, Кога си љубио, молимо те, сети се и нас који са вером поштујемо свету успомену твоју, да ти кличемо: Радуј се, свеславни оче Василије!

 

Свети Никодим Српски
(11/24. мај)

Тропар, глас 4. Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: оче Никодиме, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 4. Уздигавши се на висину врлина, њима си се Богу приближио: моли се за нас, преосвећени, који те са љубављу славимо, као пастира и учитеља.

 

Свети новомученик Вукашин Јасеновачки
(16/29. мај)

Тропар, глас 8. Вукашине Херцеговче, нови српски страстотерпче, Христа ради ти пострада у логору Јасеновац. Када те мучитељ ножем клаше, ти њему кротко говораше: „Само ти, дете, ради свој посао“, јер нама је Христос живот вечни дао. Њега моли, мучениче, као Спаса свих, да спасе и род наш православни.

 

Преподобни Стефан Пиперски
(20. мај/2. јун)

Тропар, глас 4. Као подражатељ древних Светих Отаца, завелео си испоснички живот, постом, молитвама и сузама заливан, себе си оградио. Зато и по представљењу твоме, тело твоје је објављено цело и мирисно, које са љубављу целивамо, Стефане, оче наш: моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 6. Ходите сви изданци православља који живите у Скендерији, да због Светог Стефана, који се у ова последња времена као свећњак вере показао, похвалимо Христа Бога нашега и ка Њему завапимо: Избави нас од непријатеља наше вере, да у миру запевамо – Алилуја!

 

Свети мученик Јован Владимир, кнез српски
(22. мај/4. јун)

Тропар, глас 4. Крст светли који ти се јавио са небеса свима си проповедао, просветивши светло народе, Владимире славни, украсивши се, обливен крвљу твојом, удостојио си се почасти небеских, предстојећи Светој Тројици: зато се са слободом моли да нас спасе.

Кондак, глас 8. Као непроцењива ризница и извор који људима недуге лечи и нама се подаде тело твоје свештено, које болестима разним даје исцељење и благодат божанску онима који му прилазе, да ти кличу: Радуј се, кнеже Владимире!

 

Преподобни Петар Коришки
(5/18. јун)

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу анђео и чудотворац, показао си се, богоносни оче наш Петре. Постом, бдењем и молитвама небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе Који ти је дао снагу, Који те је прославио и Који кроз тебе дарује свима исцељење!

Кондак, глас 2. Удаљивши се од људи, у пештерима каменим и пећинама си живео, жељама божанским и љубављу Господа твога, Свети Петре. Од Њега си и венац правде задобио: моли се непрестано за наше спасење.

 

Свети великомученик Кнез Лазар Косовски
(15/28. јун)

Тропар, Глас 3. Заволео си лепоту славе Божије, међу земнима си Му угодио и добијени талант добрим делима си удвостручио. Њему си се одужио подвигом до крви и плату за страдања твоја као мученик си примио од Христа Бога: Њега моли да спасе нас који те песмама славимо, Свети Лазаре.

Кондак, глас 8. Као изврсног изабраника побожности и непостидног мученика за истину, славно и по дугу хвали те стадо твоје, богомудри. Пошто имаш смелост код Христа Бога, нама који те славимо смирење испроси, да ти кличемо: Радуј се, Свети Лазаре, свеславни!

 

Сви Свети мученици српски од Косова до данашњег дана
(15/28. јун)

Тропар, глас 8. Због верности Богу и Божјој правди, пострадасте телом, Земља се растужи, ал` спасосте душе, небо се весели, а преци се ваши распеваше небом, на капији Раја сретоше вас с песмом: „Имена су ваша у Књизи Вечности, улазите у Рај, децо бесмртности“. Ми на земљи, род ваш, кличемо вам углас: Мученици нови, молите се за нас!

Кондак, глас 8. Нека хвале Бога, поља и ливаде и зелене горе, долине убаве, валовите реке и пећине мрачне, што невином крвљу поливене бише, светом крвљу мноштва српских мученика, вредних домаћина и храбрих војника, младића и деце и девица чедних. Нека хвале Бога и немуште твари, Господа, што светом целим господари.

 

Свети Јефрем, Патријарх српски
(15/28. јун)

Тропар, глас 8. Велики украсу патријарха, лепото Светитеља, правило монаха, славо посника, даваоче милостиње, светлости расуђивања. Похвалимо, сабрани верни, учитеља кротости, божанског љубитеља, премудрог архипастира, великог Светитеља и оца Јефрема, патријарха српскога, звезду која људе омрачене просвећује и све верне озарује. Зато припадајући ка моштима његовим, са љубављу их целивамо и кличемо: Света светлости, не престај молити Христа Бога да спасе душе наше!

Кондак, глас 8. Као прекрасног учитеља побожности и премудрог првопрестолника архијереја, учитеља и правило монаха, ми деца Цркве који смо се сабрали, поштујемо његову успомену песмама, кличући: Радуј се, оче, савршени уме делања и виђења!

 

Преподобна Анастасија Српска, мајка Светог Саве
(22. јун/5. јул)

Тропар, глас 4. Богата врлинама, кротошћу и побожношћу украшена, засијала си чистотом живота твога. Због тога те је Благи Бог благословио да будеш мајка свећњака рода нашег. Зато ти кличемо: Радуј се, преподобна мати Анастасија!

Кондак, глас 4. Поживевши у благословеном браку, сачувала си чистом закониту целомудреност и чеда си твоја кротко учила, да више од свега љубе Господа Христа. Зато сада пред Њим предстојећи и молећи се, сети се и нас који ти кличемо: Радуј се, Света мати Анастасија!

 

Икона Пресвете Богородице – Тројеручица
(12/25. јул)

Тропар, глас 4. Тројеручну икону Твоју, Богомати, која изображава тајну Свете Тројице, прославила си многим чудима. Као што си одсечену руку Јована Дамаскина исцелила, тако исцели душевне и телесне немоћи наше и избави нас од свих беда да Ти кличемо: Радуј се, Благодатна, помози нам Тројеручном Твојом иконом!

Тропар други, глас 1. Као светлозарна звезда из Србије, на Атон чудесно дође свечасна икона Твоја Тројеручица. Побожно је примивши као божанствени дар с висина, обитељ хиландарска Тебе слави, Владичице, и усрдно вапије Ти: Не удаљи милост Твоју од нас, него буди с нама у векове.

Кондак, глас 8. На бесловесном магарцу Тројеручна Твоја икона би донета на Атон. Са њом си у хиландарској обитељи примила игуманско жезло. Зато Те сви монаси Свете Горе називају врховном Игуманијом својом и усрдно Ти кличу: Спаси нас, Богомати, матерњим Твојим ка Богу молитвама!

 

Свети деспот Стефан Лазаревић
(19. јул/1. август)

Тропар, глас 8. Као снажни бедем показао си се страдалном роду своме, Стефане премудри, и следио си у делима царске родитеље твоје, украсивши отаџбину многим црквама. Остао си у вери наших Светих Отаца, у њој не престај ни нас да укрепљујеш, молитвама твојим, пред престолом Вишњег Бога.

Кондак, глас 4. 3аволео си свог верног војника Стефана Високог, Христе Боже, и послао му силу благодати, да сазна Тајне Небеске и ревнује за славу Твоју, којој се и ми клањамо, и свагда Те молимо: Смилуј се на нас, Спаситељу, у Царству Твоме.

 

Преподобна Евгенија Лазаревић – Царица Милица
(19. јул/1. август)

Тропар, глас 4. Скинувши царску одећу, обукла си монашку ризу, Евгенијо, славна. Мач славног кнеза Лазара сину своме Стефану Високом си дала, а ти си Крст Христов као мач духовне победе узела, на спасење душе своје и рода српског богоносног од зла турског. Зато се и сада моли за нас и за све православне хришћане који те са љубављу прослављају, мати мироточива.

Кондак, глас 7. Царску си душу имала, обложену немоћним телом, али си тело вољно обложила сиромаштвом монашке ризе и тако си послужила душом чистом и телом бестрасним Богу и ближњима. Зато благослови Бог име твоје и гроб твој мироточиви, Евгенијо свехвална: свима болесним за исцељење и свима верним на спасење.

 

Преподобна Ангелина Српска
(30. јул/12. август)

Тропар, глас 8. У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си, примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, света Ангелина, радује се дух твој.

Кондак, глас 8. Желећи да се удостојиш небеског живљења, земаљске лепоте си оставила ревносно, богатство своје раздајући сиромашним. Због тога си небеско богатство задобила и по смрти твојој нас освећујеш, изливајући чудеса, свехвална Ангелина. Зато твоје свето успење поштујемо, појући: Радуј се, мати многохваљена!

 

Преподобни Јоаким Осоговски
(16/29. август)

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се, богоносни оче наш Јоакиме. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе Који ти је дао снагу, Који те је прославио и Који кроз тебе дарује свима исцељење!

Кондак, глас 2. У молитвама непрестаним силу си на ђавола усмерио, трпљењем својим, и на небеса узишао, оставивши живот пропадљиви и преселивши се у непропадљиви, зато те прослављамо, оче Јоакиме.

 

Преподобни Роман Ђуниски
(16/29. август)

Тропар, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни, оче наш Романе. Постом, бдењем и молитвама небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе Који ти је дао снагу, Који те је прославио и Који кроз тебе дарује свима исцељење!

Кондак, глас 8. Заволевши Христов Крст, оче свети, Крст свој си на себе узео, крсним знамењем све силе непријатељске си победио и венац од Христа примио, крстоносни Романе.

 

Свети Рафаило Банатски
(17/30. август)

Тропар, глас 1. Смирењем и постом узвисио си се ка Богу, одбацивши бриге овога света и славу његову ни за шта сматрајући, желео си само славе небеске. Зато сада са Анђелима предстојиш Богу: моли се за све нас који поштујемо успомену твоју.

Кондак, глас 6. Божјем зову се приклонивши, изнурио си тело своје постом, бдењем и молитвама. Ради вере и љубави Божије, увек си ходио путем заповести Господњих, Који те је и по смрти показао као извор исцељења: Њега са слободом моли да се спасу душе наше.

 

Сабор српских Светитеља
(30. август/12. септембар)

Тропар, глас 4. Првосветитељи богоносни оци наши, као просветитељи српски, свети првопастири и патријарси, истинити чувари апостолских предања, стубови непоколебљиви, учитељи православља: молите Владику свих, Господа Христа, да дарује мир свету и душама нашим велику милост.

Кондак, глас 3. На престолу светитељском побожно поживесте и народ свој ка богоразуму водисте, угодивши добро Богу. Зато од Њега бисте прослављени нетрулежношћу тела и чудесима, као ученици Божије благодати.

 

Comments are closed.