ПРАВОСЛАВНИ МОЛИТВОСЛОВ за сваки дан и за сваку потребу

МОЛИТВЕ У БОЛЕСТИМА

 

 

МОЛИТВЕ ЗА СВАКУ БОЛЕСТ

Молитва Господу

Владико! Ја сам у рукама Твојим, помилуј ме по вољи Твојој; ако ми је на корист, исцели ме ускоро. Амин.

 

Молитва Преподобног Симеона Новог Богослова

Не попусти на мене, Владико Господе, искушење, или патњу, или болест изнад снаге моје, већ ме избави од њих, или ми даруј моћи да их поднесем са благодарношћу. Амин.

 

Молитва Пресветој Тројици

О, Премилостиви Боже, Оче, Сине и Свети Душе, у нераздељивој Тројици, Коме се клањамо и славимо, погледај милостиво на слугу Твога (име), обузетог болешћу; отпусти му сва сагрешења, подари му исцељење од болести, поврати му здравље и снагу телесну, подари му дуг и миран живот, Твоја мирна и премирна блага, да би он, заједно са нама, приносио благодарне молитве Теби, Свемилостивоме Богу и Створитељу нашем. Амин.

 

МОЛЕБАН ЗА БОЛЕСНЕ
(који служи свештеник у дому болесног или у храму)

Свештеник: Благословен Бог наш…

Затим наставља:

Слава Теби Боже наш, слава Теби!

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Онда неко од присутних (или свештеник) говори:

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава; И сада: Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава; И сада.

 

Молитва Господња

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Онда ове тропаре: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо, не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас непријатеља наших; јер си Ти Бог наш и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих и Име Твоје призивамо.

И сада: Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми, који се у Тебе на дамо, него да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (12 пута)

Ходите, поклонимо се Цару нашем и Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем и Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

 

Псалам 71

У тебе се уздам, Господе, немој ме оставити под срамотом вечном. Правдом Својом избави ме и опрости ми, пригни к мени ухо Своје и помози ми. Буди ми град где бих свагда долазио да живим, уреди спасење моје; јер си Ти град мој и крепост моја, Боже мој! Узми ме из руке безбожникове, из руке безаконикове и насилникове. Јер си Ти надање моје, Господ је поуздање моје од младости моје. Тебе се држим од рођења, од утробе мајке моје Ти си бранилац мој; Тобом се хвалим свагда. Чудо сам многима, а Ти си моје јако уточиште. Уста су моја пуна хвале Твоје, славе Твоје сваки дан. Немој ме одбацити под старост, кад ме изда снага моја, немој ме оставити. Јер непријатељи моји мисле о мени, и који вребају душу моју, договарају се, говорећи: Бог га је оставио, потерајте и ухватите га, јер га нема ко избавити. Боже, не буди далеко од мене; Боже мој, похитај ми у помоћ. Нек се постиде и погину противници душе моје; нека попадне стид и срамота на оне који ми траже зла! А ја ћу се свагда уздати и понављаћу хвале Теби. Уста ће моја казивати правду Твоју, сваки дан доброчинства Твоја, јер им не знам броја. Ући ћу у сили Господа, Господа, и славићу само Твоју правду. Боже, Ти си ме учио од младости и до данас казујем чудеса Твоја. Ни у старости и кад оседех немој ме оставити, Боже, да бих казивао моћ Твоју потомству, свој омладини силу Твоју. Правда је Твоја, Боже, до највише висине; у великим делима, која си учинио, Боже, ко је као Ти? Колико си ме пута бацао у велике и љуте невоље, па си ме опет оставио међу живима и из бездана ме земаљских опет извадио. Много си ме пута подизао и понављао утехе. И ја Те хвалим уз псалтир, Твоју верност, Боже мој; певам Ти уз гусле, Свече Израиљев! Радују се уста моја кад певам Теби и душа моја, коју си изабрао. И језик мој сваки дан казује правду Твоју; јер су постиђени и посрамљени који ми траже зла.

 

Затим, ако може болесник (или свештеник), чита:

 

Символ вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, Једносушног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за отпуштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

 

Онда, јектенија:

Свештеник: У миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: За вишњи мир…

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: За мир свега света…

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: За овај дом и оне који живе у њему, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: За слуге Божије (имена), да им се опрости сваки грех вољни и невољни и да се смилује на њих, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да ради милости доброте Своје не помене грехе младости њихове и незнања, него да им милостиво подари здравље, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да не презре усрдна мољења слугу Својих који се преко нас моле, него да милостиво услиши, и да према њима буде благонаклоњен, снисходљив и човекољубив, и да им подари здравље, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да, као некада Раслабљеног, речју божанске благодати Своје брзо подигне са болесничког одра слуге своје и да их оздрави, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да их посети Духом Својим Светим и да исцели сваку болест и сваку немоћ, угнежђену у њима, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да милостиво, као Хананејкин, услиши глас мољења нас недостојних слугу Својих који вапију к Њему; да помилује и исцели, као и њену кћер, болесне слуге своје (имена), Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Да нас избави од сваке невоље, гнева и нужде, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу Твојом.

Народ: Господе, помилуј.

Свештеник: Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену, Славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Свештеник (возглас): Јер си Бог милости, доброте и човекољубља, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Затим:

Тропар, глас 4. Ти Христе, Који си једини брз на помоћ, одозго посети брзо напаћене слуге Твоје (имена), и избави од болести и тешких патњи, и подигни их, да би Те певали и славили, молитвама Богородице, Једини Човекољупче.

Кондак, глас 2. Као што си некада, Спасе, подигао Петрову ташту и Раслабљеног на одру ношеног, тако и сада, Милосрдни, посети исцели у постељи лежеће и смртном раном рањене болеснике (имена), јер си Ти једини понео на себи болести и немоћи рода нашег, и све можеш као Многомилостив.

Свештеник: Пазимо, мир свима!

Читач: И Духу твоме.

Свештеник: Премудрост!

Читач (Прокимен, глас 7): Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; исцели ме, јер устрепташе кости моје.

Стих: Јер нема смрти у оних који Те спомињу.

Свештеник: Премудрост!

Читач: Читање из Саборне посланице Светог апостола Јакова.

Свештеник: Пазимо!

Затим читач почиње да чита Посланицу Св. апостола Јакова (5, 10-16):

Браћо, узмите за углед страдања и дуготрпљења пророка који говорише у име Господње. Ето, ми називамо блаженим оне који претрпеше. Трпљење Јова чусте и крај његов од Господа видесте, јер је Господ многомилостив и сажаљив. А пре свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, нити другом каквом заклетвом; нека ваше да буде да, а не, не; да не паднете под осуду. Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека хвали Бога. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене и нека се моле над њим, помазавши га уљем у Име Господње. И молитва вере ће спасти болесника и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се. Исповедајте, пак, једни другима сагрешења и молите се Богу једни за друге, да оздравите, јер молитва праведника може много помоћи.

Свештеник: Мир ти читачу!

Читач: И духу твоме!

Свештеник: Премудрост!

Читач: Алилуја! (гласа)

Стих 1: Господе, немој ме покарати у јарости Својој.

Стих 2: Спаси ме ради милости Твоје.

Свештеник: Премудрост, смерно стојмо; чујмо Свето Јеванђеље. Мир свима!

Народ: И духу твоме!

Свештеник: Читање Светог Јеванђеља од Матеја!

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби!

Свештеник: Пазимо!

И почиње да чита Свето Јеванђеље од Матеја (8, 5-13):

У време оно кад уђе Исус у Капернаум, приступи му капетан молећи га и говорећи: Господе, слуга мој лежи дома одузет и страшно се мучи. А Исус му рече: Ја ћу доћи и исцелићу га. И капетан одговори и рече: Господе, нисам достојан да под кров мој уђеш, него само реци реч и оздравиће слуга мој. Јер и ја сам човек под влашћу и имам под собом војнике, па речем једноме: Иди, и иде; и другоме: Дођи, и дође; и слуги своме: Учини то, и учини. А кад чу Исус, задиви се и рече онима што иду за њим: Заиста вам кажем, ни у Израиљу толике вере не нађох. А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исааком и Јаковом у Царству Небеском; а синови царства биће изгнани у таму крајњу; онде ће бити плач и шкргут зуба. А капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час.

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби!

Затим, јектенија:

Свештеник: Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Лекару душа и тела, са умиљењем у срцу скрушеном Теби припадамо и уздишући вапијемо: Исцели болести, излечи страсти душе и тела слугу Твојих (имена), и као милосрдан опрости им све грехе, вољне и невољне, и брзо подигни са болесничког одра, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Милостиви, Ти нећеш смрти грешника, него да се обрате и живи буду. Поштеди и помилуј слуге Твоје, запрети патњи, удаљи сву муку и сваку болест, и пружи моћну руку Своју, и подигни их, као Јаирову кћер, са болесничког одра, и оздрави их, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Ти Који си Петрову ташту додиром исцелио, исцели и сада милосрђем Својим тешко болесне слуге Твоје, брзо им дајући здравље, усрдно Ти се молимо, Изворе исцељења, услиши нас и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Као што си примио Језекијине сузе, Манасијино и Ниневљана покајање, и Давидову исповест, и убрзо их помиловао, прими и наше молбе које Ти у умиљењу приносимо, сведобри Царе, и као Милосрдан помилуј тешко болесне слуге Твоје, дарујући им здравље, молимо Те са сузама, Изворе живота и бесмрћа, услиши и брзо помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (трипут)

Свештеник: Услиши нас, Боже Спаситељу наш, надо свих крајева земаљских и оних најудаљенијих, и милостив, милостив буди, Господе, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си Милостив и Човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Свештеник: Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Затим Свештеник:

 

Молитва Господу

Господе, Сведржитељу, Свети Царе, Који кажњаваш и не погубљујеш, Који клонуле подижеш и пале усправљаш, и телесне патње људске на добро управљаш; молимо Ти се, Боже наш, слугу Твог (име), који у немоћи пребива, милошћу Својом посети, опрости му свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, ниспошаљи исцељујућу силу Своју с небеса, дотакни се тела његовог, жар грознице угаси, укроти бол и сваку немоћ притајену, буди лекар слуги Твоме (име), подигни га из постеље болести и са одра тескобе његове читавог и свесавршеног; подари га Цркви Твојој, да Ти у добру угађа и чини вољу Твоју. Јер је Твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПРОТИВ СВАКЕ БОЛЕСТИ

Господе, Сведржитељу, Лекару душа и тела наших, Који обараш и подижеш, кажњаваш и опет исцељујеш, милошћу Својом посети болесног слугу Твога (име), пружи руку Своју, пуну исцељења и лека, посети га и исцели, подигнувши га са постеље и болести. Запрети духу болести, отерај од њега сваку немоћ, сваку муку, сваку рану, сваку болест; и ако има у њему греха и безакоња – разреши, отпусти, опрости му ради човекољубља Свога. О, Господе, поштеди створење Твоје, у Христу Исусу Господу нашем, са Којим си благословен, и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВЕ ИСЦЕЛИТЕЉНЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ПАТЕ
ОД НЕЧИСТИХ ДУХОВА И ОД МА КАКВЕ БОЛЕСТИ

Молитва прва

Оче Свети, лекару душе и тела, Који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, Који исцељује сваку болест и избавља од смрти, исцели слугу Твога (име) од свих његових душевних и телесних немоћи и оживотвори га благодаћу Христа Твог; молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом Часног и Животворног Крста; посредништвом чесних Небеских Сила Бестелесних; часног славног Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и свехвалних Апостола; Светих славних и добропобедних Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших; Светих исцелитеља и бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна; Светих и праведних богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих. Јер си Ти извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга

Боже и Господе сила, који милошћу уређујеш све за род људски, посети и слугу Твог (име), који призива име Христа Твог, и исцели га од сваког телесног и душевног греха, и од сваке саблазни и напасти, и удаљи од слуге Твога сваку злотворну најезду ђаволску. Подигни га са болесничке постеље и дај га Цркви Твојој светој здрава душом и телом, украшена добрим делима и благим речима, славећи са свима Тебе и Христа Твога, наду нашу, са Којим си благословен, и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва трећа

О, Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си лечио људске болести и слабости само Својом речју све време Свога боравка у овоме свету. Погледај сада и мене, и ако је Твоја Света воља да се избавим, излечи болест од које страдам. Подигни ме из ове постеље болести и слабости да бих Ти служио у све дане живота свога, настојећи да увек извршавам Свету вољу Твоју. Дај, Господе, да и ова болест буде време које ћу употребити на слављење Твога човекољубља и прилика да се препородим следећи Тебе са чврстом решеношћу. Дај ми да стално имам на уму да сам прах и да живим једино по Твојој сили и благодати, јер си ме Ти створио и улио ми наду на спасење и живот вечни. Теби, Господе Исусе Христе, упућујем своје молитве, уздајући се у Твоју љубав и милосрђе и Теби узносим славу са Оцем и Пресветим Духом, сада, свагда и у све векове. Амин!

 

Молитва четврта

Благи и Човекољубиви Господе, Милостиви и Дуготрпељиви, исцели слугу Твога (име) од сваке болести и патње, и подигни га са болесничке постеље, и посети милошћу и добротом својом. Отерај од њега сваку болест и муку, да би, подигнут Твојом моћном руком, послужио Теби са сваком захвалношћу, славећи и благосиљајући с нама пресвето и величанствено Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва пета

О, Небески Оче, Створитељу и Дародавче сваког благослова, опрости ми моје грехе. Даруј да ово телесно страдање допринесе спасењу моје душе. Обраћам Ти се, Господе, сада, и у часу свога искушења, када ме притиска огроман терет и када изгледа да је неподношљив бол који трпим. Молим Те, дај ми стрпљења и снаге. Дај ми да се уздам једино у Тебе и да се надам да је ово што ме је сада снашло на моје спасење. Подари ми наду да ме нећеш оставити, него ћеш благословити да се моја патња преобрати у непоколебиво сведочење Твоје благодати и силе, и у мој пут за задобијање вечног живота. Јер Ти си Бог милостив и човекољубив и ја Те прослављам, Оче, са Твојим Сином Исусом Христом и Твојим Пресветим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.

Затим:

Пресвета Владичице Дјево Богородице, помози мени, слуги Твоме (име).

Непобедива и преузвишена и божествена сило Часног и Животворног Крста Господњег, не презри мољења слуге Твога (име).

Свети славни и свехвални Арханђели и Анђели, многооки Херувими и шестокрили Серафими, Престоли, Господства, молите се непрестано Богу за слугу Његовог (име).

Свети славни апостоле Петре и Павле и остали Апостоли, милостиво и усрдно посетите слугу Божијег (име).

Свети Божији пророци Мојсије, Ароне, Давиде, Илија и Јелисеју, и остали Свети Пророци, подигните слугу Божијег (име).

Свети славни и добропобедни великомученици Стефане, Георгије и Димитрије, Евстатије, Теодоре Тироне, Теодоре Стратилате, Евстратије, Авксентије, Евгеније, Мардарије и Оресте, и сви Свети Мученици, молите се Творцу и Господару Христу за слугу Његовог (име).

Свети васељенски Учитељи Василије Велики, Григорије Богослове и Јоване Златоусте; и велики свети чудотворче Христов Николаје, мирликијски чудотворче; и сви Светитељи, посетите ускоро слугу Божијег (име).

Свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, Кире и Јоване, Пантелејмоне и Ермолаје, Самсоне и Диомиде, Фотије и Аникито, Талалеје и Трифуне, и сви Свети Лекари, помозите сада болесноме слуги Божијем (име).

Преподобни и богоносни Оци наши Антоније и Петре, Јевтимије и Саво, Атанасије и Онуфрије, Симеоне и Данило, Алимпије и Арсеније, Пајсије и Јоване, и сви Преподобни и Праведни, молите се непрестано Христу Богу за слугу Његовог (име).

 

Молитва шеста

Царе Небески и Исцелитељу свих многогодишњих патника, Господе Исусе Христе, Сине и Речи Божија, пред Тобом дрхти све и сва и по Твојој заповести се удаљује свака патња, јер си Ти некада, стегнувши Раслабљеноме жиле, одагнао болест. Ти, Господару, подигни од ове болести и слугу Твога (име) и подај му здравље, да би се и у њему прославило пресвето и величанствено Име Твоје, са Оцем и Духом Светим, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНО ДЕТЕ

Господе Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете, а иако си истинити Бог, живео си у послушности. Дај да Твоје чедо (име) бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да се о њему брину. Молимо Те милостиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе Боже наш, пошаљи Свог светог Анђела да га излечи, да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу, и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе Господе наш, лекар душе и тела, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин!

 

МОЛИТВА СВЕТИХ СЕДАМ МЛАДИЋА ЕФЕСКИХ
ЗА БОЛЕСНОГА И КОЈИ ПАТИ ОД НЕСАНИЦЕ

Боже велики, славни, недокучиви, неисказани, Који си руком Својом створио човека, узевши прах од земље, и почаствовао га ликом Својим; Исусе Христе, многожељено Име, са Беспочетним Твојим Оцем, и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, дођи и посети душу и тело слуге Твога (име) молитвама Пресвете Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; Светих Небеских Сила Бестелесних; часнога, славнога Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и свехвалних Апостола; Светих Отаца наших и васељенских учитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста; Атанасија и Кирила, Николаја Мирликијског, Спиридона Чудотворца, и свих Светих Првосвештеника; Светог апостола, првомученика и архиђакона Стефана; Светих славних великомученика Георгија Победоносца, Димитрија Мироточивог, Теодора Стратилата, и свих Светих Мученика; преподобних и богоносних Отаца наших Антонија, Јефтимија, Саве Освећеног, Теодосија, Онуфрија, Арсенија, Атанасија Атонског, и свих Преподобних; Светих исцелитеља и бесребреника: Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Ермолаја, Сампсона и Диомида, Талалеја и Трифуна, и осталих; Светога (чији је дан), Светога (име крсне славе), и свих Твојих Светих; и дај му сан спокојан, сан телесни, здравље и спасење и живот, и снагу душевну и телесну, као што си некада, у храму Агрипову, посетио угодника Твога Авимелеха и дао му сан утехе, да не види пад Јерусалима; и успавао га сном који крепи, и опет га за трен ока подигао, у славу Твоје доброте. Али Ти си и у дане Декија, цара и отпадника, показао својих Светих славних Седам Младића као исповеднике и сведоке Твога оваплоћења и успавао их на преко двеста година у пећини, као децу загревану у утроби мајке своје, и тела су им остала потпуно читава, у славу и похвалу човекољубља Твог, и као доказ и сведочанство нашег поновног рођења и васкрсења свих. Стога, Ти Сам Човекољубиви Царе, дођи и сада силаском Светога Духа Твог и посети слугу Твога (име) и подари му здравље, снагу и крепост Твојом добротом, јер је од Тебе сваки добри поклон и сваки савршени дар. Јер си Ти лекар душа и тела наших, и Теби славу и благодарност и поклоњење узносимо, са беспочетним Твојим Оцем, и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПОСЛЕ ТЕШКЕ САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ

Господе Боже, Спаситељу наш, Који владаш свим, Ти си Лекар и Помоћник болесника и ослободилац од сваког бола. Као што си апостолу Петру, када је тонуо у језеро, пружио своју руку, даруј своју помоћ и исцељење слуги своме (име), чији је живот у смртној опасности. Чуј нашу молбу и поврати му здравље и милост Своју, да би, спасивши се из замке смрти, могао да слави и благосиља Твоје Свето Име, у све дане свога живота. Ти си Господар живота и смрти и наш Спаситељ, и ми те славимо: Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПРЕД ОПЕРАЦИЈУ

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих створења. Милостиво погледај на мене, слугу Твога (име), који очекујем да моје тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрост и спретност. Даруј ми снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми се деси. Теби приносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносимо, Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, и Благим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ПРОТИВ НАПАДА ЂАВОЛА

Боже вечни, Који си род људски избавио робовања ђаволу, избави и мене, слугу Твога, од сваког дејства нечистих духова. Нареди злим и нечистим дусима и демонима да одступе од душе моје и да не бораве нити се скривају у мени, него нека ради светог Имена Твог, и Јединородног Сина Твог, и Животворног Духа Твог, беже од створења руку Твојих и да будем очишћен од сваког искушења ђаволског, да би свето и праведно и побожно поживео, удостојаван пречистих Тајни Јединородног Сина Твог и Бога нашег, са Којим си благословен и прослављен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА СМРТНО ОБОЛЕЛОГ

О, Свемогући Боже и Оче Господа нашег Исуса Христа, молимо Ти се за Твога слугу (име), кога болест води крају његовог земаљског живота. Ти си Бог, Чији Јединородни Син нас је учио да ни најмањи врабац не може да угине без Твог знања и да Ти држиш свако створење у својим милостивим рукама. Погледај, Господе, на слугу Свога (име) и дај да у овој болести умре само оно што је последица зла и греха. Нека његове мисли буду спокојне, у миру и поверењу да је његово спасење у пуноћи Твоје љубави. Сачувај његово тело и душу у чистоти и освети их у време његовог пребивања међу нама, да би у судњем дану могао да васкрсне са свима Светима и да би могао да живи са Тобом у бесконачној слави. Јер Теби припада свака част и слава, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада, свагда и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗАХВАЛНОСТИ ПОСЛЕ ИЗЛЕЧЕЊА

Свемогући Боже, Ти обараш и Ти поново подижеш. Ти рањаваш, и Ти лечиш. Захваљујем Ти што ниси мене, слугу Свога, предао смрти, него си показао Своје милосрђе и сачувао ме и помогао ми у мојој невољи. Молим те, Господе, милостиво погледај на мене и, као што си ми дао олакшање и оздрављење, даруј да болест мога тела послужи очишћењу моје душе. Дај да започета дела у мени буду завршена на Твоју радост, благодаћу Твога Јединородног Сина, са Којим си благословен, и Твога Пресветога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

БЛАГОДАРНА МОЛИТВА ПО ИСЦЕЉЕЊУ
ОД БОЛЕСТИ, СВЕТОГ ЈОВАНА КРОНШТАТСКОГ

Слава Теби, Господе Исусе Христе, Сине Јединородни Беспочетног Оца, Који једини исцељујеш сваку болест и сваку рану људску; Који си ме помиловао грешног и избавио ме од моје болести, не допустивши јој да се развија и да ме умртви због грехова мојих. Даруј ми од сада, Владико, снагу да тврдо творим вољу Твоју за спасење душе моје грешне и на славу Твоју, са Беспочетним Твојим Оцем и Једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ НЕГУЈУ БОЛЕСНИКЕ
ДА БИ ТО СА ЉУБАВЉУ ЧИНИЛИ

Господе Исусе Христе, Сине Бога Живога, Јагње Божије, Који узимаш грехе света; Пастиру добри, Који си положио душу Твоју за овце Твоје; Небесни Лекару душа и тела наших, Који исцељујеш сваку болест и сваку рану на људима Твојим! Теби припадам, помози ми, недостојном слуги Твоме. Погледај, Многомилостиви, на рад и служење моје, дај ми да будем веран у малом: да послужим болеснима, да, Тебе ради, носим болест болесних и не себи, већ Теби јединоме да угодим у све дане живота мога. Јер Ти си рекао, о Најслађи Исусе: Када једноме учинисте од ове моје најмање браће – Мени учинисте! О, Господе, суди ми грешном, по овој речи Твојој, да бих се удостојио да Творим благу вољу Твоју, за одмор и утеху искушаваних, болесних слугу Твојих, Које си искупио часном Својом Крвљу. Пошаљи ми благодат Твоју, која ће спалити у мени трње страсти, Ти Који си призвао мене грешног на дело служења у име Твоје; без Тебе не можемо чинити ништа: посети ме ноћу и научи срце моје да увек стојим крај узглавља болесних и немоћних, такни душу моју Твојом љубављу, која ће све да подноси и нимало да ослаби. Тада ћу моћи Тобом укрепљиван да се подвизавам подвигом добрим и веру да сачувам, чак до последњег мог издисаја. Јер Ти си Извор исцељења душевних и телесних, Христе Боже наш, и Теби – као Спаситељу људи и Женику душа Који долази у поноћ – славу, благодарност и поклоњење узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Comments are closed.