NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

Čovek je viši od zvezda – okultizam, astrologija, magija

„VANZEMALJCI“ SU MEĐU NAMA

Novine su prepune napisa o „malim zelenima“ posetiocima iz svemira. „NT Plus“ od 5. novembra 1997. godine piše da svaki stoti Italijan veruje da su ga bar jednom oteli vanzemaljci! Isti slučaj je i sa svakim stotim Amerikancem. Pjetro Kvartare, 22godišnji Italijan, kaže da je bio otet i potopljen u gustu zelenu tečnost. U listu “ Demokratija“ od 21. jula 1997. izvesna Alvina Skot tvrdi da su joj „vanzemaljci ubrizgali svoje seme“ i da je, potom, rodila „hibrid čoveka i vanzemaljca“. (U istom broju istih novina piše da se „polučovekpoluriba nasukao na Floridi“, što je, navodno, „posledica zagaćenja mora“. Na tom li su nivou naše dnevne novine? To li je ta novinarska „objektivnost“?).
Ni naši prostori nisu imuni na „ufologiju“ („nauku“ o letećim tanjirima). „Večernje novosti“ od 10. juna 1997. pisale su o izvesnom Draganu Milenoviću – Šouu, ufologu-amateru, koji je tvrdio da će na Rtanj na Vidovdan sleteti posetioci iz svemira, jer je na tom mestu nekada bilo 13 crkava, a sad ima zlata i uranijuma. Tamo je, uoči Vidovdana, jato sova je napalo jednu ženu, pčele su ujedale ljude, a Boljevčani, koji je trebalo da budu „kontakteri“ žalili su se da noćima od psećeg laveža ne mogu da zaspu.
„Nedeljni telegraf“ od 2. jula 1997. doneo je tekst o dočeku vanzemaljaca na Rtnju. Pod naslovom „Velike vatrene lopte“, iznet je podatak daje u selo, u kome je Milenović – Šou (što bi Rusi rekli: „Po imenu i žitije“!), koji je inače ugostitelj, očekivao dolazak vanzemaljaca, stigao vladika timočki Justin da bi služio Svetu Liturgiju za Vidovdan (seosku slavu). Vladika je, piše novinar, upozorio „ufologa-amatera“ da se okane ćorava posla, ali je Šou izjavio: „Smatram da nije greh da se jedan pravoslavac bavi time uprkos vladiki… NLO-e (leteće tanjire) viđam dugo godina. Zadnjih pet-šest godina, svakog drugog trećeg dana ih viđam…. Njih ne može svako da vidi. Samo odabrani!“.
Mladić, prisutan na crkvenom sabranju, tim povodom je izjavio: „Ko će ozbiljno da ga uzme kad lupeta o vanzemaljcima? A stalno čita Denikena i Treće okok“. Jedna od slika objavljenih u „Nedeljnom telegrafu“ kao ilustracija bila je neukusna fotomontaža vladike Justina i sveštenika za slavskom trpezom, sa Alfom, junakom istoimene popularne TV-serije, između njih…
„Blic“ od 2223. novembra 1997. doneo je tekst o „belom čiči“ koji se pojavio u selu Ugrinovcima, između Ljiga i Gornjeg Milanovca. Za njega se pretpostavlja da je „šumski duh, patuljak, marsovac ili fatamorgana“. Prvi put ga je sreo predsednik mesne zajednice, sa kojim je bila i jedna seljanka, koju je očevidac „belog čiče“ vozio na traktoru. Čiča je imao nogice i glavu koja svetli. Neki seljaci su smatrali da je reč o vampiru. Supruga predsednika mesne zajednice se požalila novinaru „Blica“: „Stalno zvone telefoni. Jutros zvao neki Šiptar i pita: “ Jeljk imao belji kapa, jeljk imao belji kapa? Ja se uplašila – šta je ovo! A on kaže: pobeglo dete iz škole u Prištini i ne mogu nigde da ga nađu“.
Filmovi o vanzemaljcima sve više osvajaju bioskope. Od Spilbergovog „Itija“ do najnovijeg „Kontakta“, rađenog po romana Karla Segana, teče mutna bujica celuloidne propagande „malih zelenih“ i njihovih navodnih „civilizacija“. Ponekad sve to izgleda kao neka šala, ali i šale, malopomalo, postaju stvarnost.
Naša javnost je imala priliku da gleda dečiju TV seriju „Alf“ u kojoj je prikazan „simpatično“ demonski lik Alfa (što je skraćenica od „Alien Living Form“ – „vanzemaljski oblik života“). On na „humorističan“ način zlostavlja porodicu u koju je sleteo sa svoje planete Melmak. No, ukućani ga, uprkos svega, vole. Koliko je Alf postao popularan, vidi se iz Talenikine“ reklame za lek „Alfogel“, gel za peroralnu primenu. Reklama je građena na poređenju čoveka i Alfa. „Galenika“ je za homo sapiensa napisala da je karakterističan po sledećim osobinama: „savest, brige, obaveze, kratki rokovi, neredovna ishrana, kafa, duvan, alkohol, tuberkulostatici, ponekad citostatici, samo jedan želudac, kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi“. Alf ima čitav niz „prednosti“: „skoro potpun nedostatak savesti, obaveza i osećaja krivice, bez obzira na okolnosti. Nema osećaj za vreme, neopterećen je rokovima! Apetit! Jede stalno, u velikim količinama, i uvek je gladan. Ne bira vrstu hrane. Ima sedam želudaca, povezanih u niz“. Homo sapiens je rođen na zemlji, u sunčevom sistemu, u galaksiji Mlečni Put, i živi prosečno 65 godina. Alf je rođen na planeti Melmak, star oko 260 godina, vršnjak Napoleona, neoženjen i bez porodičnih problema“. Očito, simpatije potencijalnog kupca „Alfogela“ bi trebalo da budu na Alfovoj strani.
Pred čitaocem su, dakle, tekstovi koji govore o „vanzemaljcima“, „malim zelenim“, tobožnjim „kosmičkim prijateljima čovečanstva“, na pravoslavan način. Auditur et altera pars! (Neka ce čuje i druga strana!).

Ključne reči:

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *