Човек је виши од звезда – oкултизам, астрологија, магија

“ПРОРОЦИ” ДЕВЕДЕСЕТИХ И РАСПЕТО СРБСТВО

Пред нама је бездан, у који ћемо сигурно пасти ако наставимо путем којим смо кренули – путем окретања леђа Богу а лица ђаволу; многи су тога свесни, али мали број жели да се са чињеницом суочи. Зато наш народ, збуњен и ојађен, што својом кривицом, што заслугом сопствених вођа у понор, настоји да заборави чињенице и да се окрене варкама, од којих су, као и увек кад је у питању историја народа који је склопио Завет са Богом, најопасније варке лажних пророка.
Невиђени духовни хохштаплерај, најсуровије преваре и лажи – то је оно што нам се дешавало (кад су “пророчанства” у питању) од краја осамдесетих, а дешава се и данас. Боли су нам духовне очи толико да није ни чудо што смо слепи. Само би их Сунце Правде, Христос, могло умити Својим зрацима, да поново прогледамо. Све док нам то не пође за руком, безнадно ћемо тумарати са краја на крај сопствене пропасти.
У руке нам је дошао упутни текст социолога из Војводине, Жолта Лазара, “Празноверје и друштвене промене”. Као научник, он се определио да анализира часописе типа ” Трећег ока”, “Нострадамуса”, “Хороскопа”, обраћајући пажњу на “пророчанства” и “визије” домаћих “тајновидаца” у доба нашег највећег полома – као што смо већ рекли, од краја осамдесетих до данас. Његова истраживања ћемо укратко изложити, додајући им понеко наше запажање.
Жолт Лазар каже:
“Повратак примитивној магији код нас је заправо нови талас веровања у уроке и заштитничку моћ амајлија/…/ Судећи по рекламним порукама у “Трећем оку”, једном од најчитанији специјализованих часописа за прорицања, врачања, духовну еволуцију и просветљење, исцелитељство, парапсихолошке феномене, магију и квазирелигијске појаве, масовнија употреба амајлија у Србији оживљава већ почетком 1990. године. До 1996. огласило се најмање тринаест разних произвоћача талисмана, који су нудили предмете чија је основна намена углавном заштита од разноразних “негативних утицаја” и призивање среће (посебно на пољу материјалног богатства и сексуалне привлачности.)”
Шта се све оглашавало? Јаков Блажевић из Мостара је јуна 1990. нудио “херметичко-спиритуални инструмент: УИД и ПЛОЕА за комуницирање са мртвима”. Неки “Енон, син божји” из Крагујевца нудио је амајлију која помаже у проблемима са здрављем, љубављу, послом. Године 1992. “Галија” из Краљева објављивала је овакав оглас: “Распеће Христово – унесите у Вашу кућу свемоћну снагу КРВИ Божијег Сина! Унесите Љубав и Мир! Величина 45 х 30 цм! Плаћање унапред!” И Распеће су покушавали да сведу на “талисман”.
Крајем 1991. “Треће око” је донело текст Бошка Стојановића “Кад вас нападну менталним машинама” у коме се страдања Срба у Хрватској објашњавају дејством хрватских магова на Србе. На текст овога Стојановића, реаговао је читалац који је сам признао да је хроничан болесник (болује од запаљења торако-лумбалног дела кичме), али који каже да осећа како на њега делује црна магија, и да је зато болестан. У истом броју “Трећег ока” (24. март 1992.) Стојановић је дао низ савета како препознати и штитити се од црне магије, а затим рекламирао своје ” неутрализаторе, одводнике и остале оригиналне апарате регистроване код Савезног завода за патенте(подвлачење наше, нап. прир.) проверене на хиљадама случајева у дугогодишњој пракси”.
И лавина је кренула. Године 1992, 7. априла, “Треће око” је објавило оглас једног Немца, који је за 150 марака по комаду нудио ритуале “Братства летећих белих вештица” преведене на србски: ту су били ритуали за привлачење идеалног љубавног партнера, скидање чини, елиминисање брачног неверства… Саветовалиште “Еудне стазе” нудило је помоћ у добијању детета по жељи – мушког или женског пола. Од јануара 1991. до децембра 1995. на страницама “Трећег ока” огласило се педесетак пророка, видовњака, исцелитеља и агенција за прорицање судбине, заштиту од црне магије, скидање чини, итд. Жолт Лазар запажа да се то сасвим уклапало у општу друштвену ситуацију рат на територији бивше Југославије, привредни, политички и морални слом Србије и СР Југославије, итд. Он каже: “Све то упућује на закључак да је слика “неправедног и ничим изазваног кажњавања Србије и Југославије од стране међународне заједнице”, коју су изградиле и форсирале штампа и медији у рукама владајуће Социјалистичке партије Србије, прихваћена и као начин сагледавања индивидуалне судбине. По угледу на санкције Уједињених нација, чије је и наметање и скидање представљено као нешто изван њихових моћи, грађанину Србије је сугерисано да су и његова властита животна дешавања подложна разним звезданим, судбинским и магијским силама. Часописи попут ” Трећег ока” доста дуго су га охрабривали у томе текстовима као што је, на пример, и овај: ” Изненађујуће је колико код вас има несреће”, изјављује и изван Бугарске позната пророчица, “мама” Кети Иванова. Она сматра да је велики број наших људи “под утицајем злих сила и магије. Код нас (мисли се на Бугарску – Ж. Л.) је магија – “безазленија”, ради се обично о љубавној, а код вас су многи људи под упливом магова који се баве најтежом и најпогубнијом – магијом која убија. Не чудим се рату који је избио у Југославији” (“Магија је ваше зло”, “Треће око”, 2. мај 1995.)
Жолт Лазар је уочио колико је владајући режим користио астрологију и “прорицање” за своје циљеве, дајући на трећем каналу РТСа Миљи Вујановић, све до 1993, емисију “Хороскоп” у ударном термину. То је, наравно, веома слично коришћењу астрологије у нацистичкој Немачкој – у пропагандне сврхе. Он затим прелази на анализу “пророчанства” која су се тицала наше несреће од 1990. наовамо.
Године 1990. “пророци” су тврдили да до рата неће доћи. Јуна 1990. “Треће око” објављује “пророчанство” “видовњака и исцелитеља” из Башаида, Небојше Бочевића, који каже: “До рата у Југославији неће доћи! Објавите то! Многи од оних који нам нису пријатељи желели би да код нас дође до сукоба међу народима, али им то неће поћи за руком. У свету има осам електротелепата (?) који поседују способности идентичне мојим. У Југославији нас је троје. Ми нећемо дозволити да дође до сукоба на територији Југославије! (подвлачење наше, нап. прир.)
Видовњакиња Нада Субић – Иванишевић је говорила да Југославени не треба да страхују, јер ће се ситуација у Хрватској изненада смирити; Љубица Јанићијевић, чије је пророчанство објавило “Треће око” 4. јуна 1991, за себе је изјавила да је предсказала Џорџу Бушу председниковање у САД док он то није ни слутио, а устврдила да за “Југославију не види ништа погубно”. Београдски центар “Гама” је, преко анонимне пророчице која је читала тарот-карте, објавио да ће “Југославија за спољашњи свет остати целина”.
Веома је занимљив “пророк светлосне формуле”, Спасоје Влајић, један од бораца за обнову словенског паганства са “хришћанским елементима”. Он је августа 1991. прорицао конфедеративно уређење бивше Југославије, заокрет Хрвата ка југословенству, неосвојивост Книна, владавину Драгољуба Мићуновића, разумност Алије Изетбеговића и прекид рата у Босни и Херцеговини.
Влајићева “формула” је једно од утицајнијих квазинаучних бунцања на нашем простору после II светског рата. Сам Влајић је био припадник песничког правца сигнализма (бар тако вели за себе), а дуго се занимао за “скривене основе говора”. Спајајући кабалистику, кибернетику, математику и метафизику, дошао је до књиге “Светлосна формула” чији је циљ да “путем симболичке функције језика укаже на танано енергетско – светлосне основе духовних праслика које су у средишту Јунгових поставки о колективно несвесном”. “Речи су боје – боје су речи” то је његов основни став. Мноштво формула, комбинованих са тобож уверљивим историјским анализама, даје Влајићевим списима ” науколикост”, сасвим довољну да опсени простоту полуобразованог читаоца. Влајић каже да су нијансе добра, скривене у речима и именима, “плава, бела, жута (златна)”, а нијансе зла “црвена, црна, зелена”. Затим почињу конкретне анализе.
У “Новој (мета)физици на основама светлосне формуле” Влајић доказује да су исламска имена углавном “зелене боје”, што се нарочито види по именима вођа иранске “исламске револуције” (Хомеини, Хамнеи, Рафсанџани, Монтазери), који су сви “зелени”. Зелен је и пакистански вођа Зија Ул Хак, као и име државе – Авганистан. Зелени су били и нацисти: Хитлер сав зелен, Розенберг зеленожут, као и Гебелс, Химлер – зеленоплав, Ајхман – зелен, итд. У Влајићевој “Светлосној формули” сазнајемо да су имена Павелића, Степинца, Рожмана, Шаторова и осталих неСрба зелена, дакле зла, али исто тако и имена ђенерала Драгољуба Михаиловића и Милана Недића, који су се за србски народ борили. Ако су они “зелени” (зли), ко је златан? Послушајмо самог Влајића: “Велико путовање кроз време и ризницу духовних праслика наговести узлазни ток којим симболи слободарске мисије српског народа прерастају у један виши садржај слободе, равноправности, братства и јединства. Многи су разлози да се – спутавајући тврдоглавост прошлости и брзоплетост садашњости – светлосна нит Растко – Саве, Раде – Петар, тананим енергијама усмери и улије у највиши симбол нове Југославије Броз – Тито који има све услове да постане непресушни извор делотворног зрачења које ће својом човечношћу надмашити границе овога тла”. Другим речима: дело Светог Саве (Растка) и владике Његоша (Раде – Петар) на србском тлу наставио је нико други до Јосип Броз – Тито, чија је боја “златна” (Михаиловић и Недић су “домаћи издајници”, сасвим у складу са компартијском историографијом и историософијом, зелени од зла, мржње и осталих негативних особина, што још више наглашава Титово “злато”).
У складу са овим “прозрењима” сасвим је и Влајићева “Пророчанство светлосне формуле”, која се појавила 1991. и била најављена као “Ново креманско пророчанство” чији је писац “Југословен, аутор прве научне технике прорицања (подвлачење наше, нап. прир.) У књизи пише да смо “из светлосних стања српског језика добили универзалну пророчку матрицу.” Жарко Рајковић, коаутор књиге, кличе: “Изгледа да се светлосном формулом Спасоја Влајића из дубине језика појавио исконски мудрац народног генија. Нисмо ли светлосном формулом добили својеврсну српску књигу пророчанства која је за европски начин мишљења још практичнија и од легендарне кинеске књиге промена Ји Чинг?”
Да се вратимо осталим “пророцима”, које је Жолт Лазар поменуо у свом тексту. Када је рат у Хрватској избио, Зорица Цветковић каже да звезде показују жељу Хрватске да некуд оде, и да ће тамо бити тешких конфликата. Она је најавила, крајем 1992, (кад је инфлација већ почела!), велику инфлацију за 1993; извесна Теа је тврдила да је основа наше кризе – “снажна економска блокада”…
Уместо озбиљности и покајања, Србима је нуђен суманути оптимизам лажних пророчанства. Почетком новембра 1991. “Треће око” је објавило тобожње пророчанство Светих Врача из 15. века, које је чувала “једна породица”, о томе како ће Србе од непријатеља спасити велика војска коју ће водити “војвода Михаило” са Истока, а српско ће се царство ујединити, и сви ће се чудити колико је велико”. Појављивала су се и пророчанства неког “Милојка Креманца” (опет у “Трећем оку”), који је тврдио да се србски народ неће спасити својим заслугама, него силаском “духа – помоћника са неба”. Драгослав Стојановић је наговештавао да ће Нови светски поредак, поредак Звери, сломити на Србима (“Треће око”, 16. јун 1992. године). Почетком јануара 1992. “Треће око” је објавило визију неког “руског чаробњака Михаила Булгакова” који је наговестио да ће се између “Лаба и Ситнице поново појавити Косовка девојка”, 28годишња пророчица чије име почиње на В, а која ће пророковати до своје 34. године.
У то време нарочито је био популаран “поморавски пророк”, тзв. “Деда Милоје” (по свему судећи, мистификација Павла Матића, који је књигу о њему “Биће тумбање по целом свету” објавио 1991. године). Књига је била веома читана, а “Политика експрес” је редовно преносила њене садржаје “широким народним масама”. Матић је о Деда Милоју писао као о “здухаћу” (митско биће србског фолклора, “видовити чувар неке области”), који има моћ да уништава нечисте силе. Овај “здухаћ” се очито начитао помодне окултне литературе, па је тврдио да сваки човек има “заштитну ауру”, после чијег “проваљивања” се умире: проповедао је реинкарнацију и одбацивао Страшни суд, који су “измислили попови да владу с народ”. Такође, био је против васкрсења (“Не мош телу да се пресуђује”). Тврдио је да ће Бог ђаволе и неваљалце ускоро отерати на други свет, а они који остану ће живети у рају на земљи. Пошто свега тога нема у Светом Писму, Милоје здухаћ је тврдио да православни немају праву Библију, јер су им је отели католици – у правој Библији, коју ћемо добити тек пошто се “покољемо с католици”, нема ништа о Страшном суду. Човековом судбином управља Усуд: “Ако ти он одреди да има да пасеш зелену траву у живот, има да пасеш!” И Милојев “бог” је некако чудан, то јест: “Са судбину не управља Бог, него анђели. То јес, они су растеретили Бога од ти послови”. Суштина, међутим, ових откривења није била толико мистичка, колико дневно – политичка. Наиме, и Матићев лист “Нострадамусов магазин” и књига “Биће тумбање по целом свету” устима “Деда Милоја” узносили су хвалоспева тадашњем председнику Србије, Милошевићу, који је “један плави”, што “прича на народни језик”, и коме Срби “песме певају” (у то време је била популарна песма: “Слободане, ти си комуниста, / волимо те ко Исуса Христа”). Овај “месија”, наговештавао је здухаћ, има да се “бори с Германи до последњу кап крви”.
Крајем 1991. “Треће око” је, захваљујући већ поменутој Зорици Цветковић, најавило наступање нове ере, јер у Библији пише (?) да ће на нашем подручју владати ђаво који ће се звати Тито. На пут ће му стати анђео који ће се родити у години почетка ђаволове владавине, а тријумфовати кад на престо дође Патријарх Срба који је завршио “венецијанску школу”. Зорица Цветковић је тада записала: “Као што је познато, Патријарх
Павле је у Филаделфији завршио такозвану венецијанску црквену школу” (?) На чијој је страни пророчица? На страни истог оног кога је проповедао Милоје здухаћ: “Слободан Милошевић има изузетно јаку ауру, као заштиту. Иако не верује у Бога, његов добри анђео га успешно чува, јер је јачи од оног злог (при том није јасно на шта се ово “злог” односи: да ли на неког злог човека, на неког уопштеног злог анђела или на личног злог анђела Слободана Милошевића, од кога исто тако његов лични добри анђео треба да га чува – примедба Жолт Лазара). Било је записано да ће доћи на чело Срба и да ће им у судбоносним догађајима помоћи”.
Клео Патра, мушкарац који је извршио операцију промене пола, у “Хороскопу”, издању куће “Политика”, 22. јуна 1992. је изјавио: “Сад још сви хоће да смењују Милошевића: не треба га смењивати! Немојте мислити да сам ја у СПСу. Ја сам у странци Милана Парошког кога ценим и поштујем, али верујте ми да су нам данас потребна три Слободана Милошевића, а не један!… Међу опозицијом, која покушава да свргне Милошевића и да евентуално изазове грађански рат биће много похватаних и ухапшених.” Он је тада изјавио да свакодневно контактира “са највишим круговима у влади, не само републичкој, већ и градској. “Ретко кад почну да раде нешто а да претходно не консултују мене…” Званичници ову изјаву никад нису демантовали. Срж таквих пророчанстава исказаоје “саговорник” Милоја здухаћа, Павле Матић, у “Нострадамусу” од фебруара 1992, године: “… Ни деда ни ја не радимо за комунисте, већ подржавамо оног који тренутно једино вреди, то јест Слободана Милошевића! Ни деда Милоје ни ја не можемо да смислимо продане душе, издајнике српства и српског народа и превртљивце”.
Жолт Лазар у свом истраживању није поменуо, али није наодмет подсетити: у то време је “тролудак од Мачве” (тако сам себе зове), сликар Милић Станковић, јавно причао како ће Србији кренути набоље кад се глава Светог кнеза Лазара донесе из Турске у Србију и припоји телу које почива у Раваници. Чак је и сам патријарх Павле морао да изда саопштење да се глава Светог кнеза налази уз његово тело…
Војвођански социолог је, на крају своје анализе, истакао да му циљ није био “злурадо ликовање науке над пророцима који су испромашивали”, него указивање на друштвену условљеност таквих “пророчанстава”. Он свој текст закључује овако: “Привлачност њихових пророчанстава није толико у позитивној слици будуће судбине, колико у каквој-таквој извесности коју нуде, док се њихова прихватљивост за владајући режим заснивала на стварању потпуно ирационалне слике друштвене стварности, која је доста успешно отупљивала способност критичког сагледавања исте”.

3 Comments

 1. Jedno od najbolje napisanih iskustava koje sam do sada pročitala.
  Pomoglo mi je da se vratim Bogu i da ne ulazim još.dublje.u astrologiju i da uvidim koliko sam vremena trošila uzalud.
  Zamalo.da postanem.profesionalni astrolog misleći da tako pomažem.ljudima
  Mada mi je unutrašnji glas.stalno.govorio:bog ti nije rekao da tako pomažeš.
  Predivno iskustvo gospodje samo što.oma nije poznavala Boga A ja jesam.ga doživela u životu i ponovo se odmetnula i hvala sto mi.je otvorio.oci na vreme da.se vratim.nazad u Njegovo okrilje jer su posledice ovih dela nesagledive.

  Koliko je veliki nas Bog.
  Hvala.za divan.sajt

 2. Pozdrav Gde bih mogao kupiti knjigu čovek je više od zvezda

 3. Изузетно корисна прича. Игра са тим злим духовима може да буде опасна и погубна и за душу и за тело. Нема договарања са њима. Они само хоће да натерају човека да изврши самоубиство!