Човек је виши од звезда – oкултизам, астрологија, магија

АТРОЛОГИЈА
УВОДНА РЕЧ

У Београду, крај студентског дома на Карабурми, потписник ових редовачека “двадесетседмицу”. Долази “двадесетпетица”. Једна девојка улази у аутобус, а друга, њена познаница, трчи за њом и виче: “Немој да га доводиш ако није јарац”.
Црква у Београду. Жена, крштена у зрелим годинама, дошла у канцеларију. Свештеник који ју је крстио попуњава документ – крштеницу. У том документу постоји рубрика: “Да ли је рођен/рођена као близанац? “На то госпођа одговара: “Не, ја сам шкорпија”.
Дневне новине, некад угледне, не излазе више без хороскопа; чак се ни не ограђују, као некад, поднасловом “резервисано за сујеверне”.
Излазе специјализовани астролошки часописи, књиге се штампају у хиљадама примерака, а наслови: “Шта кажу звезде?”, “Шта нас чека у наредној години по предсказању звезда?”, “Велики Нострадамусов хороскоп”, “Кинески хороскоп”, “Ацтечки хороскоп”, “Индијски хороскоп”… Једна шундновина, која се тобож бавила “популаризацијом религије”, објављивала је чак (о tempora, о mores!) “православни хороскоп”, по свецу на чији сте дан рођени (рецимо, ако сте рођени на Светих четрдесет мученика севастијских, “Младенце”, ви сте, тврде хороскопџије, “дружељубиви”)… На државној и приватним телевизијама астролози вршљају неометано, пророкују “светлију будућност”, а Србство пропада и тоне све дубље и дубље…
Прве две анегдоте су сваком јасне: девојка је својој другарици рекла да јој доведе момка кога жели да упозна само под условом да је “јарац” у хороскопу (ваљда зато што се то поклапа са њеним знаком); новокрштена госпођа је мислила да у крштеници треба да стоји и њен астролошки знак, па је рекла да је “шкорпија” упитана да ли је рођена као нечија сестра близнакиња. Остало што смо навели о поплави астрологије, те најпопуларније окултистичке вештине, некима није јасно, али је многима, веома многима, привлачно. И астробизнис цвета, а све под изговором да је реч о “забави” и нечем “безазленом”.
Ово је поглавље чији је циљ да вас упозна са учењем Православне Цркве Христове о астрологији и њеним последицама по бесмртну душу човекову.
Приређивач се определио за једноставне и јасне, свима доступне текстове, о овом феномену. Њихови аутори, Дејвид Ричи, Американац, и Јања Тодоровић, Србкиња, су некад били астролози који су се обратили у Православље. Њихова реч тиме још више добија на тежини и уверљивости. Шта значи бити астролог, читалац ће моћи да сазна из потресне исповести госпође Тодоровић “Човек је виши од звезда”.
Приређивач сматра да ће текстови постићи свој циљ ако бар неко буде схватио окултну позадину ове “безазлене забаве”.
Нико не спори да космос не утиче на човека, јер је човек микрокосмос и у њега су, свељубавном руком Творчевом, на најнежнији начин уграђени сви елементи Божје творевине. Познато је медицинској науци да су промене на Сунцу повезане са извесним болестима, па чак и епидемијама на нашој планети. Ако месец изазива плиму и осеку, како онда да не делује на људски организам препун телесних течности? Али, човек није само микрокосмос; микрокосмичне су и животиње и биљке. Човек је, пре свега и изнад свега, микротеос, “мали бог у блату” (отац Јустин Поповић), који је кроз Богочовека Христа призиван да постане наследник Царства Небескога. Као такав, саздан по слици и прилици Оца и Сина и Светога Духа, он је изнад свих осталих твари, изнад звезда, планета, галаксија, а његова душа је вреднија од читавог света.
Од када је човечанству грануло Сунце Правде. Христос Распети и Васкрсли, од тада су звездице убогих људских умовања потамнеле, и светлост истинита је обасјала свакога оног који је жели. Нека би Бог дао да обасја и богожедног читаоца!

Приређивач На Светог Сергија и Вакха, 7. / 20. октобар 1995. године од рођења Сунца Правде

Post Scriptum,
две године касније

Колико је астрологија утицајна када је у питању обликовање јавне свести, види се по томе што веома тиражне новине, попут “Блица”, редовно објављују астролошка тумачења извесне Славице Живановић, председника Удружења астролога Србије (?), при чему је уредништво поносно на то што су њена предвиђања веома успешна. Челној дами Удружења астролога се у новинама даје цела страна.
У броју 26-27. августа 1997. под насловом “Милошевић неизбежан и незаобилазан”, председник Југославије је објашњен овако: “Комбинација Јупитер/Плутон је симбол плутократије, жеље за предвођењем маса, талента за организацију… Врло близу је и жеља за спровођењем верских и идеолошких реформи и питање је само ко шта од понуђеног изабере”…
У броју за период од 28. новембра до 1. децембра 1997. ова астролошкиња је понудила и решење за Косово: “Чињеница да су у астролошком смислу Албанци представљени Плутоном и Сатурном, који се једнако, на архетипском нивоу, везују за Србе, показује да морамо пронаћи modus vivendi, јер је, астролошки, непријатељ у нама самима и свуда око нас (?)”…
Лист “Сведок” је, 13. маја 1997. године, пренео писање нишког “Пулса” у коме је Богољуб Карић изјавио да су он и Мирјана Марковић, супруга председника Југославије, приликом посете Индији посетили угледног индијског астролога, који је Карићу “све погодио”…
Ако се људи највеће економске и политичке моћи мећу данашњим Србима обраћају астрологу, онда значи да се ту већ ради о нимало наивним стварима…
Шта Православна Црква каже о астрологији?

3 Comments

 1. Jedno od najbolje napisanih iskustava koje sam do sada pročitala.
  Pomoglo mi je da se vratim Bogu i da ne ulazim još.dublje.u astrologiju i da uvidim koliko sam vremena trošila uzalud.
  Zamalo.da postanem.profesionalni astrolog misleći da tako pomažem.ljudima
  Mada mi je unutrašnji glas.stalno.govorio:bog ti nije rekao da tako pomažeš.
  Predivno iskustvo gospodje samo što.oma nije poznavala Boga A ja jesam.ga doživela u životu i ponovo se odmetnula i hvala sto mi.je otvorio.oci na vreme da.se vratim.nazad u Njegovo okrilje jer su posledice ovih dela nesagledive.

  Koliko je veliki nas Bog.
  Hvala.za divan.sajt

 2. Pozdrav Gde bih mogao kupiti knjigu čovek je više od zvezda

 3. Изузетно корисна прича. Игра са тим злим духовима може да буде опасна и погубна и за душу и за тело. Нема договарања са њима. Они само хоће да натерају човека да изврши самоубиство!