Човек је виши од звезда – oкултизам, астрологија, магија

ГРОМ ЗАГРМЕ НА СВЕТОГА САВУ
(Пророчанства православним Србима)

“Настануће посљедње вријеме”

Србски народ, негда побожан и молитвен, увек је ослушкивао опомене које су кроз векове стизале од Христа Бога и Његових светих тајновиделаца. Знао је народ да му напредак зависи од чврстине у вери: што је побожнији, то је благословенији и радоснији, непоколебивији на балканској ветрометини и победоноснији у бојевима за земаљску Србију, чији је вечити образац она Вечна, Небеска. Знао је тај народ да ће, кад људи отпадну од Христа, “настанути пошљедње вријеме”, и опомињао је своје потомке да живе по небескоме закону да им се не би десило да уђу у апокалиптични вртлог потоњих несрећа. У Средњем Веку постојали су благочестиви апокрифи који су најављивали шта ће се збити кад се потомци Адамови окрену против свог Творца, Спаситеља и Утешитеља; такве су опомене могле да се нађу и у народним песмама.
У апокрифу “Дванаест снова цара Шахиншаха” та су времена овако описана: “Друг ће друга престати да воли… Деца неће поштовати родитеље… Мајка ће омрзнути чеда своја, и брат ће брата омрзнути… Тада ћe у читавом свету нестати старог суда и правде… И тада се снахе неће стидети свекара и свекрва својих… родитељи ће децу учити добрим делима, а она их неће слушати… Када дође то зло време, кнежеви и епископи и судије неће судити по правди, него по кривди мита ради. И биће велика глад на земљи. И у те дане лето ће се преселити у зиму, а зима у лето, и биће зима усред лета”. Овај апокриф пророкује да земља неће дати плода због безакоња људских, и да ће огањ с неба све у прах претворити. У “Слову Епифанијевом” описи несрећа богоодступничког човечанства се настављају: “Тада ће друг друга на смрт предати, и брат браћу своју, и ближњи ближњег свога и отац децу и деца оца… Блудничиће отац са кћерком и син са матером и брат са сестром… И биће у време оно громови страшни на небу и велики земљотреси и велики ратови… И тешко ће се прогневити Господ Бог и заповедиће грому Својему одозго и муњама… и многи ће градови тада огњем сажежени бити… Сунце ће се у крв претворити, месец и све стихије ће потамнети”.
У песми “Свеци благо дијеле” описује се “Инђија, земља проклета” као архетип безаконичког друштва; у овој и другим песмама приказано безакоње које доводи до природних катастрофа, после Божјих опомена и позива на покајање. Шта се дешава? “Не поштује млађи старијега… Родитељи пород погазили и брат брата на мејдан зазива… Па брат секу не пази под секу но милује под вијерну љубу. А кум куму не пази под куму но милује под вијерну љубу… Ђе брат брата на судове ћера”. И зато ништа на рађа, земљу походи срдобоља (дизентерија), велике врућине, с неба стижу муње које кажњавају безаконике, итд. У песми “Женидба кнеза Лазара” визија последњих времена, коју ЈугБогдан чита из “књига старославних”, гласи овако:

“Видите ли, моја браћо красна,
Видите ли, како књига каже:
Настануће пошљедње вријеме,
Нестануће овце и шенице,
И у пољу челе и цвијета;
Кум ће кума по суду ћерати,
А брат брата звати по мегдану”.

И настаде, читаоче, то време, време свеопштег безакоња и лажи, време у коме је Бог допустио да људи жању оно што су са ђаволом сејали. Текст који је пред тобом тиче са “посљедњег времена” у твом народу; дакле, тиче се и тебе самога, и сваког твог ближњег, и свих нас заједно. Читај је, драги, пажљиво, мисли о прочитаном, моли се Богу да те умудри и просветли Духом Својим не само да разумеш, него и да твориш, да би нам Господ, који опомене шаље позивајући на покајање, продужио време милости Своје и читаво Србство избавио од, како се у једној прозби приликом изношења петохлебнице вели, “блиске и праведне Своје претње”.

3 Comments

 1. Jedno od najbolje napisanih iskustava koje sam do sada pročitala.
  Pomoglo mi je da se vratim Bogu i da ne ulazim još.dublje.u astrologiju i da uvidim koliko sam vremena trošila uzalud.
  Zamalo.da postanem.profesionalni astrolog misleći da tako pomažem.ljudima
  Mada mi je unutrašnji glas.stalno.govorio:bog ti nije rekao da tako pomažeš.
  Predivno iskustvo gospodje samo što.oma nije poznavala Boga A ja jesam.ga doživela u životu i ponovo se odmetnula i hvala sto mi.je otvorio.oci na vreme da.se vratim.nazad u Njegovo okrilje jer su posledice ovih dela nesagledive.

  Koliko je veliki nas Bog.
  Hvala.za divan.sajt

 2. Pozdrav Gde bih mogao kupiti knjigu čovek je više od zvezda

 3. Изузетно корисна прича. Игра са тим злим духовима може да буде опасна и погубна и за душу и за тело. Нема договарања са њима. Они само хоће да натерају човека да изврши самоубиство!