NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » UMEĆE UMIRANJA ILI UMETNOST ŽIVLJENJA

UMEĆE UMIRANJA ILI UMETNOST ŽIVLJENJA

 

UMEĆE UMIRANJA ILI UMETNOST ŽIVLJENJA
 

 
Psalam 133
 
Se, ninje blagoslovite Gospoda, vsi rabi Gospodnji… (1).
Ninje znači sad, odmah, ne odlažući za kasnije: svaki dan može biti dan spasenja, svaki trenutak – ne samo granica između prošlosti i budućnosti, već i početak novog života.
Blagoslovite. Apsolutno blago je Gospod, a blaga reč je ime Božije, ime Isusa Hrista. Ninje blagosloviti Gospoda – znači početi tvoriti Isusovu molitvu ne dajući lukavoj pomisli da te prevari, pomisli koja te uverava da ćeš samo ovaj dan ili tren dati svetskim brigama, a zatim, ćeš obavivši svoje poslove početi da služiš Bogu. Duh Sveti nas poziva da ninje blagoslovimo Gospoda, a satana kaže: „Ne ninje, već kasnije, ne danas, već sutra.“ Međutim, zemaljski poslovi se ne završavaju i kao dim prolaze godine i decenije.
 
Rabi Gospodnji – to su oni koji ispunjavaju volju Božiju, a ne svoje kaprice. U Bibliji je napisano: volja Božija je svetost vaša[1].
 
…stojaščiji vo hramje Gospodni
Um od spoljašnjeg treba da se vrati sebi, tada sam čovek postaje hram.
 
…vo dvorjeh domu Boga našego.
Dom Boga je dubina ljudskog srca, ono što su asketi nazivali „srdačnim mestom“. Međutim, u srcu ima mnogo obitelji, koje se nalaze jedna u drugoj. One se otvaraju postepeno, njih je psalmopojac nazvao dvori (dvorišta) koja okružuju dom Božji, kao što su dvorišta okruživala Jerusalimski hram.
 
V noščeh vozdježite ruki vašija… (2).
Odnosno, noću dižite ruke vaše. Noć i mrak kod mistika često služe kao simbol duše, očišćene od pomisli i spoljašnjih obraza, stanja odrešenosti od sveta. Vozdježite ruki vašija – odnosno usrdno se molite, ne slabite u molitvi, ne dajte duši da zaroni u dremež, naprežite u molitvi telo.
 
…vo svjataja…
Vo svjataja – odnosno ka svetilištu, ka „svetinji nad svetinjama“ Jeruslalimskog hrama. Ovde je prikazana okrenutost uma ka srcu.
 
…i blagoslovite Gospoda.
Blagosiljajte Gospoda, neprestano ponavljajte Njegovo ime. Trudite se da spojite s ovim imenom svoje srce.
 
Blagoslovit tja Gospod ot Siona… (3).
Sion je obraz blagodati Božije. Na Sionskoj gori je bio sagrađen hram posvećen Jehovi; u Sionskoj gornjoj odaji je Duh Sveti sišao na apostole. Blagoslovit tja Gospod ot Siona znači poslaće blagodat, jedino netruležno blago.
 
…sotvorivij nebo i zemlju.
Odnosno, Onaj Ko je stvorio tvoju dušu i telo. Blagodat otkriva molitvi unutrašnju obitelj ljudskog srca. Blagodat preobražava dušu i telo čoveka.
 


 
NAPOMENE:

  1. Up.: 1 Sol. 4, 3. – Red.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *