УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА

 

УМЕЋЕ УМИРАЊА ИЛИ УМЕТНОСТ ЖИВЉЕЊА
 

 
Хришћанка и истовремено паганка
 
Наша душа је по својој природи хришћанка, али је по својим страстима паганка. Она је невеста Христова, коју је, међутим, силовао демон; она је царица која је постала блудница. Она је образ и подобије Божије, међутим, уједно се у њој одразио мрачни лик сатане. Она је становница земље – зрнца које се врти у космосу, у космичком вихору, и уједно – у пољу велике и последње битке између Бога и палог архистратига. Она је робиња света, условљена, ограничена у свом постојању простором и временом и она решава његову коначну судбину. Она живи у киптећој бујици времена, али уједно припада вечности. Заборавила је на саму себе, зачарана је фантазмагоријом земаљских слика, привидима своје страсне уобразиље и сновима неоствариве среће, али је ништа на земљи не задовољава и она се осећа као туђиноватељка. Заборавила је на себе, али је Бог ради ње створио безбројне светове; ради њеног спасења Промисао Божји управља космосом и историјом.
Сликовито говорећи, људска душа у својој руци држи кормило васељене. Она је створена ради богоопштења, али најчешће тежи ка општењу с демоном. Она је делић неба кој и је пао у блато. Она је усамљена маска у бучном, шареном карневалу. Она или заборавивши на своје божанско достојанство поистовећује себе са црвом и закопава се у блато или осећајући трагичност свог бића немо вапије: “Ради чега ми је дат овај живот, зашто сам овамо доспела?”
…Одговори ми, душо моја, ко си ти? Ако си од неба, зашто тражиш срећу у блату? Ако си од земље, одакле у теби таква чежња за небом? Ако си царица, зашто си уместо порфире обукла рите сиромаха; ако си се родила као сиромашна, зашто тражиш богатство које ниси имала? Ако не знаш Бога, зашто одједном усред светског шума твоје срце изненада уздрхти од речи молитве, које су ти несхватљиве, као од звука песме коју си чула у далеком детињству? Ако се не сећаш раја откуд ове вреле сузе које пале твоје срце, сузе непознате љубави, слађе од свих наслада света? Ко је урезао у твојој дубини тајанствено име Бога? Како си могла да заборавиш на Њега као богаташ који је закопао благо и затим изгубио место на којем је оно било скривено?
Ко си ти? Планински орао сломљених крила или птиче које није стекло перје, које беспомоћно пузи по земљи, а вране гракћу гледајући га с гранчица дрвећа? Зашто понекад вичеш и копрцаш се у унутрашњим мукама као што звер која је пала у замку гризе гвожђе желећи да се ишчупа на слободу и падајући у изнемоглости?
Пошто си слична бесплотном Анђелу обучена си у трулежно тело које ће након смрти иструлити у сандуку. Како си постала трупоносица, душо моја. Зашто видећи уонаоколо слике и привид смрти одагнаваш као непријатеља мисао о томе да ће ти она неизбежно доћи? Зашто си се упила у овај земаљски живот као крпељ у псеће ухо?
Господ ти је дао све за спасење, али ти си као слепац који носи џак са златом и не зна шта је у њему. Зашто си се, душо, ти, проста по природи као зрак светлости претворила у клупко неразрешивих противречности, у чвор са скривеним концима, који је човек сам немоћан да развеже? Зашто си се, душо моја, уподобила малом, неразумном детету, које се игра с отровном змијом дивећи се њеној боји или ономе ко скупља цвеће на површини живог блата?
И душа одговара: “Ја сам пала звезда, која чува сећање на небо, ја сам Христова љубав; ради мене је Он сишао на земљу. Господ ми је створивши ме као одбљесак Божанске светлости уручио царски прстен како бих се заручила с Њим; овај прстен је моја слободна воља. Како је велика љубав Божија према мени: ја сам створена Његовом речју, а искупљена Његовом Крвљу, због мог спасења ће се радовати небеса, а због погибељи – туговати Анђели као браћа над гробом своје млађе сестре! Више ме не питај ни за шта: ја сам тајна за себе саму. Иза ивице речи је област ћутања, а моју тајну ће открити вечност.”

Comments are closed.